Košarkaško F odeljenje

Martovsko ludilo poznato je kao možda i najveći košarkaški spektakl na planeti, a u pitanju je završnica američke koledž košarke i ove sezone u martu ćemo gledati neke zaista kvalitetne ekipe i neke od najvećih košarkaških talenata planete.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Chris Covatta/Getty Images
Photo by Chris Covatta/Getty Images

Kada u košarci neko spomene ludilo svi znaju da se to odnosi na mart mesec, kada počinje završnica sezone u američkoj košarci. Gotovo svake godine gledamo neverovatne utakmice, pamtimo puteve nekih ekipa, zapisujemo šampionske titule i što je najvažnije gledamo buduće NBA zvezde dok još nisu toliko popularne.

Mnogi veliki NBA igrači su imali velike koledž karijere, a zanimljivo da je jednu od najvećih imao i čovek koji poreklo vodi upravo iz Srbije, Pit Maravič, popularni Pistol Pit.

On je igrao za univerzitet Luizijana Stejt i dan danas je rekorder po broju poena za jednu sezonu, a i rekorder po broju poena za tri godine na nekom koledžu. Čisto da se napomene, da je u tim godinama „frešmenima“ bilo zabranjeno da igraju NCAA pa su imali sopstveno takmičenje.

LSU je kasnije imao nekoliko interensantnih generacija, ali je najzanimljivija bila ona iz 1990. godine, pa i 1992. godine kada su za njih nastupali Šekil O’Nil, Kris Džekson (kasnije postao Mahmud Abdul Rauf) i Stenli Roberts.

Baš ta 1992. godina je bila slična ovoj, ako pogledamo jačinu jedne ekipe, Djuka. Djuk je bio favorit za osvajanje šampionske titule te godine i u onom legendarnom finalu su savladali Mičigen Vulverinse, nakon kontraverznog tajm auta koji je zatražio Kris Veber u momentima kada Mičigen više nije imao tajm aute.

Kristijan Lejtner je nakon tog finala dobio poziv za učešće u na Olimpijskim Igrama u Barseloni, a Mičigenov „Feb fajv“ ostao jedna od generacija koja je zaslužila titulu, ali je nije osvojila.

Ova titula je Djuku značila dosta na ličnom planu jer su samo dve godine ranije doživeli rekordni poraz u finalima, kada ih je srušio Džeri Tarkanijan u njegovi Nevada Raning Rebelsi predvođeni Lerijem Džonsonom, Gregom Entonijem i Stejsijem Ogmonom.

Djuk je i ove godine favorit za osvajanje šampionske titule. Trener ekipe, Majk Šiševski, regrutovao je zaista neverovatno talentovanu generaciju.

Doduše, skandal oko Rika Pitina i Lujvil Kardinalsa je dodatno pomogao, ali svakako dovođenje Zajona Vilijamsona, Ar Džej Bereta i Kamerona Rediša stavilo je Djuk na prvo mesto favorita za titulu još na leto 2018. godine.

Zanimljivo, član Blu Devilsa je i sin čuvenog hrvatskog centra, Stojana Vrankovića, koji je zabeležio čuvenu „ilegalnu“ rampu 1996. godine u finalu Evrolige, kada je njegov Panatinaikos savladao Barselonu, a ime mu je Antonio Vranković.

Djuk je imao veoma dominantnu godinu, najviše zahvaljujući pomenutom triju, jer ovaj tim ima neverovatne fizičke predispozicije, a nekako tu uvek iskoči Zajon Vilijamson. Djuk je u ovoj sezoni šesti u ofanzivnom i u defanzivnom rejtingu, postižu izuzetno veliki broj poena iz kontri i reketa, a imaju i onaj neverovatan „kambek“ protiv Lujvila kada su poslednja dva minuta totalno okrenuli rezultat.

Djuk se prilično muči sa šutom, a znaju da imaju problema i u defanzivnim zadacima, pošto im je individualna odbrana nešto slabija i to Šiševski pokušava da koriguje implementiranjem nekih sistema.

Naravno, ovo ne bi bio ni prvi ni poslednji put da neko ko je izraziti favorit ne uzme titulu. Čak se to Djuku dogodilo one 1990. godine, a možemo ići i ranije u 1983. godinu kada je pokojni Džim Valvano napravio možda i najveći uspeh u koledž košarci svih vremena i sa En Si Stejtom postao šampion.

Ili dve godine kasnije kada je Roli Masimino sa svojom Vilanovom postao šampion, ili možda Karmelo Entoni i njegov Sirakjuz koji je slomio tada veliki i strašni Kanzas, a nešto kasnije je taj isti Kanzas na krilima Marija Čalmersa savladao Memfis i Derika Rouza sa sve Džonom Kaliparijem na klupi, koji sa možda i najjačim timom u karijeri nije uspeo da uzme titulu, kada su za njegov Kentaki igrali Džon Vol, DeMarkus Kazns, Erik Bledso, Patrik Paterson, DeAndre Ligins...

Photo by Streeter Lecka/Getty Images
Photo by Streeter Lecka/Getty Images

Kentaki Vajldketsi ove sezone nisu previše snažni, a što se tiče fajnal fora poste već četiri godine, što je najduži niz u karijeri Džona Kaliparija još od perioda Umass univerziteta sa početka svoje bogate karijere.

Kentaki ima treću najmlađu ekipu u čitavoj naciji, a najbolji igrač ove sezone im je Keldon Džonson, koji je top 10 prospekt za naredni draft, mada ne smemo izostaviti čoveka koji je možda i duša tima – Eštona Hegensa.

Hegens je neko ko dosta podseća na Patrika Beverlija po načinu na koji igra košarku, a svi znaju da su takvi plejmejkeri najzahvalniji igrači. Za razliku od Djuka, Kentaki ima sve u igri, elitnu odbranu, potentan napad, atleticizam, šut i dugačku klupu, a svi znamo kakav je Džon Kalipari trener – kontraverzan ali genijalan.

Samo jedna napomena, Red Trevis, koji je iz Stenforda došao u Kentaki je ove sezone treći u ligi po broju poena i uhvaćenim skokovima. Adolf Rup Arena se nagledala zanimljive košarke ove sezone.

Photo by Andy Lyons/Getty Images
Photo by Andy Lyons/Getty Images

Kanzas Džejhoksi su jedna od kultnih košarkaških institucija, mnogi kažu i najvažnija jer je Džejms Nejsmit, tvorac košarke, ipak bio njihov čovek.

Verovali ili ne, Džejms Nejsmit je najslabiji trener u njihovoj istoriji, velika ironija. Mnogi veliki igrači su nastupali za Kanzas, igrači poput Vilta Čemberlejna, Pola Pirsa, Džoela Embida, Kirka Hajnriha pa i nekih sjajnih evropskih igrača poput Kita Lengforda ili Perija Elisa.

Trenutno ih sa klupe vodi Bil Self, a nekada su to radili i sadašnji trener Severne Karoline, Roj Vilijams, Leri Braun ili Ted Ovens. Kanzas ove sezone ima možda i „najstrašniji“ kombo bekova u ligi, koji čine Udoka Azubujk i Dedrik Loson, koji su po trenutnim projekcijama predviđeni za drugu rundu NBA drafta, ali znate kako to već ide u NCAA postoje realne šanse da se njih dvojica prilično izdignu.

Kanzas je inače pod istragom zbog malverzacija i postoji šansa da budu suspendovani, pa će Self učiniti sve što je u njegovoj moći da se makar malo piše o košarci, a ne o takvim ružnijim stvarima.

Photo by Jamie Squire/Getty Images
Photo by Jamie Squire/Getty Images

Gonzaga Buldogs je uvek interesantna tema kada se priča o koledž košarci. Oni su inače dali veliki broj evropskih igrača, koji su prevashodno igrali i na ovim prostorima.

Partizan je igrom slučaja imao dva igrača Gonzage, Blejka Stepa i Najdžela Vilijamsa Gosa, pritom je ovaj drugi vodio Gonzagu do njenog prvog finala u istoriji škole u kom su nesrećno poraženi od Severne Karoline.

Tada se Gos povredio u poslednjoj četvrtini, a blistao je sadašnji šuter Dalas Maveriksa, Džastin Džekson. Zvezda je imala Adama Morisona, Cedevita je imala Dejvida Stoktona, sina čuvenog plejmejkera Jute, Džona Stoktona koji je svojevremenom takođe igrao za Gonzagu.

Ove sezone se oslanjaju na mladog Kilijana Tilija, Ruija Hačimuru, a tu je i naše gore list, talentovani Filip Petrušev. Mark Fju, trener Buldogsa okupio je veoma interesantnu generaciju koja itekako ima šansu da napravi možda i najveći uspeh u svojoj istoriji.

Prilično su napredovali u odbrani, pogotovo kada se govori o odbrani perimetra, a nisu tek tako tokom čitave sezone u top 10 po ofanzivnom i defanzivnom rejtingu, uspeli su da savladaju Djuk na krilima Ruija Hačimure, pa ih ne treba nikako otpisivati pre vremena.

Photo by Ethan Miller/Getty Images
Photo by Ethan Miller/Getty Images

Nevada Volf Pek i njihov „general“ Erik Maselman imaju neverovatno kvalitetnu saradnju, a jedan od najstarijih rostera u naciji može imati čak četiri igrača izabrana na nadolazećem izuzetno kvalitetnom NBA draftu.

Džordan Braun, njihov frešmen je bio prvi regrut ocenjen sa pet zvezdica koji je odabrao da zaigra za Nevadu, a svi se sećamo priča kako su izgledale regrutacije u UNLV, kada je Džeri Tarkanijan zajedno sa Frenkom Sinatrom vršio regrutacije.

Nevada ima najmanje izgubljenih lopti u NCAA ove sezone, fantastičan ofanzivni rejting tako da se sa ove distance čini da bi sa fajnal fora mogli da izbace jedino sami sebe.

Pored mladog Brauna, okosnicu ekipe čine nisko krilo Kejleb Martin, kao i njegov brat blizanac Kodi, ali i dvadesettrogodišnji Džordan Kerolajn koji svojim izgledom neodoljivo podseća na Markusa Smarta.

Ne bi NCAA bio to što jeste da ga čine samo suvi favoriti. Severna Karolina je jedna od ekipa koja „vreba iz prikrajka“ i uopšte im nisu male šanse da se nađu na završnom turniru u Mineapolisu.

Nekada su za ovu školu igrali ljudi poput Majkla Džordana, Džerija Stekhausa, Taja Losona ili neko koga su navijači obožavali i nadenuli mu nadimak „Sajko Ti“ Tajler Hensbrou, koji praktično nije mogao da završi utakmicu bez krvavog dresa.

Za Tar Hilse je nastupao i sadašnji košarkaš Partizana, Markus Pejdž, koji je postigao onu trojku van balansa u poslednjim sekundama, da bi je anulirao Kris Dženkins na asistenciju Rajana Arčidijakona.

Ove godine, baš kao i Kanzas nalaze se pod istragom zbog malverzacija, a očekuje se da imaju tri igrača u prvoj rundi, Kobija Vajta (vrlo moguće Top 5 pik), Nasira Litla (lutrija), Kameron Džonson (jedan od slipera).

Karolina je jedna od najboljih skakačnih ekipa u čitavoj naciji, veliki broj njihovih koševa dolazi nakon velike borbenosti u reketu i uhvaćenih ofanzivnih skokova, a takve ekipe se uvek jako teško pobeđuju.

Poznat je čuveni efekat Roja Vilijamsa, da igrače „vraća“ na još jednu godinu, pa su sada jedna od ofanzivno najpotentnijih ekipa.

Photo by Streeter Lecka/Getty Images
Photo by Streeter Lecka/Getty Images

Vilanova. Pepeljuga koledž košarke. Vajldketsi su imali nekoliko sjajnih generacija koje su neočekivano dolazile do završnice, a nekada i do šampionske titule.

Već smo spomenuli Rolija Masimina i njegov veliki uspeh koji je ekipu iz Pensilvanije i stavio na košarkašku mapu, kao i onu titulu za srčani udar za koju je „zaslužan“ bio Kris Dženkins.

Džej Rajt je jedan od poželjnijih trenera u košarci, spominjao se kao moguće rešenje za klupu Bostona pre dolaska Breda Stivensa, pominjali su ga i za Los Anđeles Lejkerse, ali i za Njujork Nikse, ali je on i dalje u koledž košarci.

Relativno skoro je izjavio da će za uspeh Vilanove biti potreban uspon njenih „sofmora“, Kolina Gilspija, Damir Krozbi-Raundtrija i Džermejna Semjuelsa. Ipak, glavni igrači su Erik Pašal i Fil But, pa se Vila s punim pravom smatra ozbiljnim kandidatom za odlazak u Mineapolis.

Photo by Elsa/Getty Images
Photo by Elsa/Getty Images

Virdžinija Kavalirsi i Toni Benet su dva imena koja svaki obožavalac koledž košarke izgovara sa velikim poštovanjem, a neretko i sa širokim osmehom.

Dobro je poznato kakvi igrači izlaze sa ovog Univerziteta, ljudi poput Majkla Brogdona za koga mnogi kažu da ima šansu da jednog dana bude uspešan političar, nešto poput nekadašnjeg košarkaša Njujork Niksa i Olimpije Milana, Bila Bredlija, koji je nakon prilično uspešne košarkaške karijere bio kandidat za predsednika, ali izgubio od Ala Gora, iako je imao podršku velikih NBA zvezda tog doba.

U divizijskom turniru su u prvom kolu eliminisani od UMBC (Univerzitet Merilend, Baltimor Okrug) i to je bio pravi šamar i poziv za buđenje jednoj ovako talentovanoj ekipi.

Toni Benet mora da osvoji titulu kako bi se pridružio grupi elitnih trenera, znanja za tako nešto sigurno ima, a i ekipa mu je defanzivno jedna od boljih, imaju sjajne atlete i odlične šutere, a pridružio im se i Brendon Kej iz Alabame, pa će biti prilično neprijatni protivnici.

DiAndre Hanter, krilni košarkaš Virdžinije smatra se za jednog od boljih igrača na novodolazećem draftu i sve oči navijača Kavalirsa biće uprte u njega. Videćemo koliko daleko može ova Virdžinija da ode, a ukoliko osvoje titulu, Toni Benet će sigurno „dobiti zvezdu na NCAA nebu“.

Photo by Ryan M. Kelly/Getty Images
Photo by Ryan M. Kelly/Getty Images

Tenesi nikada nije osvojio šampionsku titulu. Jedna od boljih generacija im je bila ona koju je predvodio Kris Lofton koji je pogodio onu čuvenu trojku preko Kevina Durenta za izjednačenje, pa su ih u produžecima i dotukli, a ako se vratimo malo dalje u prošlost izvući ćemo onu čuvenu generaciju Bernarda Kinga i Ernija Grunfelda, koji je sada GM Vašington Vizardsa.

Tenesi je jedan prilično čvrst tim, koji sa klupe predvodi čovek koji je na Teksasu trenirao Kevina Durenta, Rik Barns. Kao možda i najbolji defanzivni tim u Diviziji 1‚ nade pred „Martovsko ludilo“ su prilično visoke mežu Volontirsima, a pogledajte samo ovaj podatak: prosečno kombinuju čak 11 blokada i ukradenih lopti po utakmici.

Ko god da vam predvodi napad biće makar malo zabrinut zbog načina igre koji je postavio Rik Barns. Admiral Skofild, najbolji igrač Tenesija za sada je jedini koji će otići na NBA draft, a predviđaju mu odlazak u najjaču ligu sveta iz druge runde.

Photo by Andy Lyons/Getty Images
Photo by Andy Lyons/Getty Images

Koledž košarka bez Mičigen Stejta i čuvenog Toma Iza bolje da se ne spominje. Šel Difens njegov glavni izum i dan danas se crta na tablama trenera širom planete, a ove sezone ekipu je gradio oko Kasijusa Vinstona, Nika Vorda i Džošue Lengforda.

Njihova odbrana i procenat šuta za tri poena je među najvišima u ligi, a takve ekipe koje sagradi Tom Izo uvek imaju veoma visok „plafon“.

Spartansi su prilično visoka i dugačka ekipa, sa talentovanim mladićima i kvalitetnim seniorima sa već pomenutim odličnim šutem, tako da mnoge ekipe moraju biti veoma dobro pripremljene kada se Spartansi nađu ispred njih.

Photo by Dylan Buell/Getty Images
Photo by Dylan Buell/Getty Images

Među potencijalnim iznenađenjima se može svašta pronaći i iskopati. Jedna od takvih prilično čudnih ekipa je i gore spomenuti LSU.

Luizijana na svojoj klupi ima Vila Vejda, relativno mladog trenera kome je ovo tek treća sezona na klupi Tajgersa, a svoj „pejnt bol ofens“ fantastično je implementirao, pa se može očekivati da se nove stranice istorije ispišu.

Loše vesti za ovaj tim je što su i oni umešani u skandal oko povrede pravila tokom regrutacije, pa lako može svaki uspeh da im bude izbrisan. Glavni igrač Tajgersa je Naz Rid, stameni centar kog dosta porede sa pokojnim Entonijem Mejsonom.

Rid je veoma pokretan, veoma brz i skočan, što se itekako odrazilo na igru Vila Vejda, jer je LSU jedan od najboljih skakačkih ekipa i u napadu i u odbrani, a Rid je definitivno bio predvodnik toga.

Ono što je bio problem u njegovoj igri je bila konstantnost, što se generalno zameralo čitavom timu. Rid bi trebalo da bude izabran u prvoj rundi, kao jedan od igrača iz lutrije.

Sirakjuz Orandžmeni se takođe pominju kao jedna od interesantnijih ekipa za praćenje, ekipa koja mnogima može pomrsiti račune.

Džim Boehajm, veliko trenersko ime koledž košarke, sa onom čuvenom generacijom 2003. godine je osvojio šampionsku titulu, kada je kao glavnog igrača imao Karmela Entonija.

Tajus Betl, Ošej Briset i Frenk Hauard glavni su igrači Oranžmena, a igraju oslabljeni za Darijusa Bezlija koji je suspendovan zbog toga što je primao novac od agencije LeBrona Džejmsa, što je prilično naljutilo Džima Boehajma.

Njihova čuvena zonska odbrana već decenijama „radi posao“, a ukoliko se kockice poklope, možda baš i ove godine budu taj „dark hors“.

Photo by Streeter Lecka/Getty Images
Photo by Streeter Lecka/Getty Images

Din Vejd, Ksejvier Snid i Beri Braun predvode igru Kanzas Stejt Univerziteta, oni po utakmici beleže oko 43 poena, 15 skokova i sedam asistencija, pa je Brus Veber imao zbog čega da bude zadovoljan.

Prošle sezone su izgubili u „Elit Ejt“ rundi od Lojole, koja je bila „Pepeljuga“ , pa se vraćaju željni da poprave utisak.

Din Vejd je momak rođen u državi Kanzas, tu je završio i osnovnu i srednju školu, pa će definitivino imati veliki motiv svaki put kada izađe na parket i njegovo ime bi moglo zauvek biti zapamćeno ukoliko odvede ekipu u Mineapolis.

Imaju bolju odbranu od Djuka, Kanzasa, Kentakija, verovatno i Gonzage i s razlogom se smatraju za jednu od nagaznih mina.

Photo by Andy Lyons/Getty Images
Photo by Andy Lyons/Getty Images

Kada se govori o ekipama koje su dobile „vajld kard“ jedna se mora spomenuti kao potencijalno iznenađenje. Indijana Hužers. Hužerse je nekada davno trenirao legendarni Bobi Najt, koji važi za jednog od najstrožih ali i najboljih trenera u istoriji koledž košarke.

Indijana je u poslednjih nekoliko godina izbacila neke zaista sjajne igrače poput Viktora Oladipa, Jogija Ferela, Erika Gordona, Kodija Zelera, Noe Vonleja...

Ove sezone uzdanica Arčija Milera biće Romeo Lengford. Jedan od zaista super talentovanih košarkaša za koje se projektuje velika NBA karijera je trebao da studira na Lujvilu, ali zbog onog čuvenog skandala kada je otpušten Rik Pitino, Lengford je odabrao Indijanu.

I nije pogrešio. Arči Miler je jedan od boljih mladih trenera u koledž košarci, zajedno sa Vilom Vejdom čini budućnost ovog sporta, a kao glavna karakteristika se navodi veliki napredak u ofanzivnoj igri Indijane, pa bi ovaj tim mogao da učini mnogo kao „vajld kard“ ekipa.

Photo by Elsa/Getty Images
Photo by Elsa/Getty Images

Još jedan interesantan „vajld kard“ tim i potencijalna nagazna mina biće i poslednji kog vam predstavljamo, a to je univerzitet koji su nekada pohađali Dvejn Vejd, Vesli Metjuz, Džej Krauder, Vander Blu, Džimi Batler...

Market Golden Igls. Najbolja šuterska ekipa lige, ekipa koja zaista ima „kratko pamćenje“ i voli da ispali veliki broj šuteva za tri poena potentna je dovoljno da savlada bilo koga, a čini se i da im je kostur „pogodan“.

Stiv Vojčehovski je trener ove ekipe, a on je veoma dugo radio pod patronatom Majka Šiševskog pa vam je kristalno jasno o kakvom se treneru radi, a ove godine u svom timu ima budućeg NBA igrača, Markusa Hauarda, koji je izabran u „Ol Amerikan“ tim.

Mnogi treneri u koledž košarci su pre sezone izjavljivali kako od Marketa očekuju velike stvari, a čak su i govorili da bi voleli da ih izbegnu tokom „Martovskog ludila“, što je dovoljno veliki znak za oprez.

Photo by Andy Lyons/Getty Images
Photo by Andy Lyons/Getty Images

Djuk je definitivno prvi favorit za osvajanje šampionske titule, najviše talentovanih igrača ima u rosteru koji predvodi trener koji je član Kuće slavnih, ali nikako ih ne smemo podići na tron pre vremena, pošto nas je istorija učila da to nikako nije pametno, pogotovo ne kada počne mart.

Ko će biti novi Šabaz Nejpir, Kemba Voker, Mario Čalmers ili Karmelo Entoni, ostaje nam da ispratimo u najvećoj košarkaškoj ludnici na planeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu