Partizan ima "pol", Zvezda "brži" bolid – ko će prvi do cilja?

Posle nepuna dva meseca zimske pauze, vratila nam se Superliga Srbije.

SS
Podeli
Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

U redu je ako ste se obradovali, isto tako normalno i ako niste, ali jedno je sigurno – čeka nas uzbudljiva prolećna polusezona na srpskim fudbalskim terenima.

Naravno, razlog je taj što je Partizan ponovo konkurentan Crvenoj zvezdi i što joj je, nakon sezone 2021/2022. ponovo "ukrao" jesenju titulu.

Mozzartbet Superliga Srbije, 20. kolo:

Petak:
15.30 Radnik – Čukarički

Subota:
13.00 Železničar – Novi Pazar
14.00 Javor – Partizan
15.00 Vojvodina – Mladost L.
16.30 Crvena zvezda – Voždovac

Nedelja:
13.00 Radnički 1923 – Radnički N.
15.00 IMT – TSC

Ponedeljak:
16.00 Napredak – Spartak

Posle 13 uzastopnih pobeda, pa strmoglavog pada, crno-beli su šokirali favorizovanog ljutog rivala, te ga, van svih očekivanja, savladali u 171. "večitom" derbiju.

Nakon tromesečnog odlaganja okršaja beogradskih rivala, tim Igora Duljaja je slavio sa 2:1 i preuzeo prvo mesto sa bodom razlike. Ali i "kovertirao" Baraku Baharu otkaz na klupi Zvezde.

Naravno, i dalje uloga favorita za sedmu uzastopnu titulu ide Zvezdi, što ne skrivaju ni u Humskoj. Ali, tim novog-starog stratega Vladana Milojevića ostaje "misterija" nakon rekordnih ulaganja, loše jeseni, promene trenera (samim tim i sistema) i nikad brojnijih izlaznih transfera.

Neko je primetio kako Zvezda, poput Red Bula u Formuli 1, ima mnogo brži "bolid" od svih. Ali, Partizan se izborio za "pol-poziciju" i, makar u teoriji, sve ima u svojim rukama.

U nastavku ćemo se osvrnuti na zimski transfer period, prvenstveno "večitih", ali i šta su to uradili ostali timovi u Superligi Srbije, koji će takođe imati za šta da se bore tokom proleća.

Partizan

Posle dužeg vremena, a zaista je tako, može se reći da je Partizan odradio dobar prelazni rok. Prodao je Mihajla Ilića u Bolonju za 4.500.000 evra, odnosno, Kristijana Belića u AZ Alkmar za pola miliona manje.

U suprotnom smeru, u Humsku, stigli su Džun Jung Goh (Pohang), kao najskuplja investicija, Nikola Miličić za 500.000 evra iz Radničkog 1923 (povredio se tokom priprema), te Leonard Ovusu i Denil Kastiljo kroz pozajmice.

Ono što je najvažnije za predstojeću polusezonu, jeste da je sačuvan Mateuš Saldanja, kao glavni strelac i heroj pomenutog 171. "večitog" derbija.

Da, može se reći da je Partizan jači nego jesenas, ali pitanje je koliko će to moći da materijalizuje i pretvori u dovoljan broj bodova u odnosu na največeg rivala. Posebno jer se sledeći "večiti" derbi igra na stadionu "Rajko Mitić".

Prizvuci iz Humske donose optimizam nakon "dobro odrađenih priprema" (mada je pitanje koliko je to realno sa onakvim rivalima na Kipru). Igor Duljaj konačno može da kaže da je prošao kompletne pripreme po svom nahođenju.

Foto: Starsport/Dušan Milenković
Foto: Starsport/Dušan Milenković

Ali, i da je dobio podršku uprave, te da "ima leđa" za sobom. Dovedeni su svi igrači koje je tražio, zadržani su nosioci igre (osim Belića), pa će samo morati da pronađe novog "bonusa" umesto Ilića.

On se traži između Matije Stjepanovića, koji je bio starter u "večitom" derbiju, Janka Jevremovića koji posle teške povrede na prošlim pripremama ponovo "preti" da uskoči u prvi tim, te Sameda Baždara koji je već neko vreme tu, ali ima "nesreću" da igra na poziciji prvog strelca lige, Mateusa Saldanje.

Dakle, kao i jesenas, Partizan će pokušati "na juriš" i srce da parira najvećem rivalu, Zvezdi, koja će posle učešća u grupnoj fazi Lige šampiona imati daleko više novca u klupskoj kasi, ali i vremena za pripremu svake utakmice domaćeg prvenstva.

Crvena zvezda

Dakle, neće se crveno-beli trošiti kao što jesu jesenas u borbi za izlazak iz grupe sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang Bojsom.

I to bi, uz znatno širi roster koji će na raspolaganju imati Vladan Milojević, moglo da bude njihova prednost.

O kvalitetu igrača ne bismo, jer, već smo rekli šta je bilo u 171. "večitom" derbiju, pred koji se odnos snaga merio "sa 4:0 u korist Zvezde".

Iako je generalni direktor Zvezdan Terzić izričito istakao da Jovan Mijatović i Kosta Nedeljković neće biti prodati ove zime - upravo to se desilo.

Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Napadač je otišao u Njujork, a desni bek u Aston Vilu, te su doneli klubu iz Ljutice Bogdana rekordnu zaradu u jednom prelaznom roku.

Ukupno se samo od njih dvojice slilo u kasu više od 20.000.000 evra. Ali, tu nije kraj.

Poslednjeg dana prelaznog roka Uroš Kabić je potpisao za Torino (2.000.000 evra), Stefan Mitrović za italijansku Veronu (1.300.000 evra), te je Kings Kangva otišao na pozajmicu u belgijski Kortrijk (500.000 evra).

Jedino što je uprava Zvezde učinila novom treneru, makar za sada, jeste ostanak Osmana Bukarija.

Tragičar Gane sa Kupa afričkih nacija, ali i najbolji igrač Zvezde u grupnoj fazi LŠ, imao je ponudu "tešku" 10.000.000 evra.

Ali je ona "glatko" odbijena.

Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Ukupan saldo kaže da je Zvezda zaradila 20,8 miliona evra, što je najviše u bilo kom transfer periodu. Ali ni tu nije bio kraj Zvezdinim rekordima.

Za najveći novac u istoriji, kada su u pitanju "domaći" transferi, doveden je Uroš Sremčević iz lučanske Mladosti. Plaćen je čak 2.000.000 evra.

Do sada je najveća Zvezdina kupovina unutar Srbije bio dolazak Siniše Mihajlovića iz Vojvodine za milion maraka 1991. godine.

TSC

TIm iz Bačke Topole se nije mnogo menjao, bio je Žarko Lazetić zadovoljan onime što je stvorio.

Pokušaće najtraženiji srpski trener iz Superlige da trenutnu ekipu dovoljno "izbrusi" do novog izlaska u Evropu.

Ekipu je samo napustio štoper Dušan Cvetinović i otišao u Mladost iz Lučana, a plan je da umesto njega dođe Aleksa Pejić iz bečkog Rapida.

Čukarički

Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Čukarički je, pre svega, doveo novog trenera i umesto Igora Matića sada je tu Gordan Petrić. A sa njim su stigle i promene u igračkom kadru.

Otišli su Tomović, Adetunđi, Sing, Ahlinvi, a stigli Brazilac Vinisijus Melo, Đi Un Đu, Nemanja Milojević, Slobodan Tedić (operisan je i neće igrati nekoliko meseci).

Takođe, sa pozajmica su se vratili Mitar Ergelaš i Uroš Miladinović.

"Brđani" će se boriti za izlazak u Evropu, zajedno sa Novim Pazarom, Vojvodinom i Voždovcem.

Novi Pazar

Igor Matić je preuzeo Novi Pazar, tim koji je napustilo čak 11 igrača.

Međuttim, stigli su Filip Pejović, Stefan Dimić, Sead Islamović, Nikola Srećković i Mihajlo Petković iz Partizana.

Uz Ljajića, Sumu, Šćepovića i ostala zvučna imena pristigla još letos, biće to tim koji može u Evropu.

Definitivno su Novopazarci za šest meseci uigraniji i deluje da bi mnogima mogli da pomrsi račune.

Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Vojvodina

Vojvodina je, takođe, dovela novog trenera. Božidar Bandović zamenio je Ranka Popovića koji je otišao u Kašimu.

U Novi Sad stigla su neka dobro poznata imena, poput: Njegoša Petrovića, Vukana Savićevića, Dragana Rosića, Seida Koraća.

Klub je napustilo osam fudbalera, ali je ipak utisak da je Voša jača nego što je bila jesenas.

Zato će biti zanimljivo koliko će "lale" uspeti da se umešaju u evropsku trku i približe samom vrhu gde su nekada bile.

Voždovac

"Zmajevi" su nastavili da prodaju i ozbiljno zarađuju. Ove zime pristiglo je 1.400.000 evra na ime transfera igrača.

U Haken je otišao štoper Nikola Zečević za milion, dok je još 400.000 evra Rapid iz Bukurešta platio za napadača Borislava Burmaza.

Nije najjasnije zbog čega je posle celih priprema ekipu napustio Marko Savić, trener koji je jesenas srušio Crvenu zvezdu.

Umesto njega je stigao Nikola Mitić, najmlađi trener u istoriji Superlige sa samo 32 godine.

Stigli su Lazar Pavlović, Mateja Bubanj, Vladimir Miletić, ali je utisak da na "krovu" imaju slabiji tim nego što je bio do sada.

Ostali

Mladost iz Lučana je dva miliona evra zarađenih od Uroša Sremčevića iskoristila da dovede mladog vezistu Nuna Pereiru, ali i stariju gardu: Dušana Cvetinovića, Petra Bojića, Nikolu Andrića i Aleksandra Pejovića. Tomislav Sivić sada na raspolaganju ima 17 igrača starijih od 30 godina.

Spartak iz Subotice je takođe prodavao u Njujork, i to Strahinju Tanasijevića za 330.000 evra, a doveo je Stefana Tomovića iz Čukaričkog.

Radnički iz Niša je doveo Marka Petkovića, Andriju Lukovića, Nikolu Vasiljevića, Edmunda Ada, Kolinsa Faja, Stefana Vukića... Novi trener Nikola Trajković će imati vrlo dobar tim na raspolaganju.

IMT je tokom zime prodao Miloša Lukovića u Strazbur za 5.000.000 evra, ali će on ostati na Novom Beogardu do kraja sezone. U suprotnom smeru stigli su bivši igrači Partizana Nikola Terzić i Aleksandar Lutovac, kao i Prins Laki Ukačukvu, dosadašnji napadač Tekstilca.

Železničar je u Pančevo doveo bivšeg igrača Zvezde Alekandra Kahvića, te nekadašnjeg člana Krasnodara i Sočija, Ivana Ignjatijeva.

Bez dileme, biće ovo izuzetno zanimljivo proleće na superligaškim terenima, gde su promene moguće do 16. februara, do kada traje zimski prelazni rok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu