Derbi je, konačno, bio derbi

Dugo očekivani 171. “večiti” derbi, posle odlaganja od tri meseca, vredelo je čekati.

SS
Podeli

* Partizan jesenji prvak; Poznat naslednik Bahara; Bukari prozvan; Oglasio se i Borjan

Nijedan susret Partizana i Crvene zvezde u poslednjih nekoliko godina nam nije ponudio toliko fudbala, a manje vansportskih materijala.

Što svi mi zajedno i očekujemo od najveće svetkovine srpskog fudbala.

Videli smo svašta na terenu stadiona u Humskoj – tri gola (što je postala prava retkost u derbijima), dva poništena pogotka, VAR intervenciju, penal, sijaset šansi na obe strane. golmanske bravure, neke nove derbi junake, pa i tragičare.

U krajnjoj liniji, i smenu trenera Crvene zvezde, koja potvrđuje tezu da je u sredu uveče, u neku ruku, David srušio Golijata.

Derbi je, konačno, bio derbi kakav želimo.

Jug prazan, ali je Partizan imao vetar u jedrima

* Tvorac evropske Zvezde vraća se na "mesto zločina"

Situacija je bila nesvakidašnja po više osnova. Pre svega, zbog prazne južne tribine u Humskoj, što je slika koja se ne pamti. Razlog je bojkot najvatrenijih navijača Partizana, koji su istrajali u svojoj nameri da iskažu protest protiv rukovodstva Partizana.

Sa te strane, na ruku im “nije išla” pobeda igrača na terenu, iako su joj se svakako obradovali svi kojima je crno-bela boja bliža srcu.

Po običaju, najviše se slavilo na Istoku, koji je postao možda i najtvđe jezgro navijača, jer tu dolaze samo oni čisti, istinski zaljubljenici u Partizan. Oni su tradicionalno kritički nastrojeni, ali i najsrdačniji kada dočekuju i ispraćaju igrače oba tima iz tunela.

Čak i po izuzetno hladnom vremenu, kada je u jednom momentu pretilo da ovaj derbi obori negativan rekord po poseti, ponovo je istočna tribina bila najbrojnija i pokazala je vernost klubu.

Foto: starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: starsport/Srdjan Stevanovic

* "Jak igrač Bukari, al' u novinama"

Nesvakidašnja je bila i situacija na tabeli, makar za poslednjih nekoliko sezona, na kojoj je Zvezda imala dva boda prednosti, iako je četiri kola pre toga Partizan imao +6.

I baš u momentu kada su svi pomislili da se prvenstvo “lomi” na stranu Zvezde, koja je neuporedivo skuplja i, na papiru, kvalitetnija – desio se novi preokret.

Da, Partizan je na terenu imao heroje u vidu rastrčanog kreatora Natha, pojačanog lucidnošću Gajasa Zahida, Mateuša Saldanju koji je plesao po terenu, hobotnicu Aleksandra Jovanovića, te mlade momke Mihajla Ilića i Mateju Stjepanovića koji su nastupili sa velikom emocijom… Ali, pravi laureat je Igor Duljaj.

Duljajeva ispisnica Baharu

Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

* Bahar pristao na dogovor – evo koliko će novca dobiti za otkaz

Pisali smo i pisaćemo da je Partizanov strateg, koliko god trenerski mlad i nebrušen za ovakve utakmice, najzaslužniji za pobedu u derbiju i šampionsku jesen.

Do koske je ogolio sve mane najvećeg rivala, te uručio otkaz Baraku Baharu, ma koliko god on bio unapred pripremljen.

Verujte da se čak i takva Crvena zvezda nije mogla pobediti bez detaljne pripreme i taktičko-tehničkih minijatura. Duljaj je odlučio da derbi pripremi u potpunom miru, bez jakih izjava i razmetanja na provokacije sa druge strane Topčiderskog brda. A bilo ih je.

Čak je Duljaj sve igrače “zaključao” na Teleoptiku i, koliko god to nama iz novinarskog esnafa smetalo, nije dozvolio nikome da daje intervju pred derbi.

Tako, dok su Stamenić i Bukari pozivali sudije da “manje pomažu Partizanu”, te kako je “realno da bude 4:0 za Zvezdu”, ljutnja/motiv/pasija, nazovite to kako god želite, rasla je kao kvasac u igračima Partizana.

Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

* Javio se Borjan: Bio jednom jedan tim FOTO

Izašli su na teren spremni da se isprse pred najskupljim timom u istoriji srpskog fudbala i učesnikom Lige šampiona, pa su nakon kraće “oluje” pred svojim golom, zadali prvi udarac rivalu.

Tačnije, sačekali su da se Zvezda samoubije, konkretno, Milan Rodić. Neobjašnjivo je podigao Aranđela Stojkovića u vazduh, verovatno zaboravivši da postoji VAR sistem, uz pomoć kog je Nenad Minaković pokazao na “belu tačku”.

Usledio je okršaj dvojice Izraelaca, iz kog je Bibars Natho izašao kao pobednik protiv Omrija Glazera.

Posle prvog, usledio je i drugi “hladan tuš” za šestostrukog uzastopnog prvaka. Iako je preživeo dve velike prilike za Gajasa Zahida, nije mogao njegov lažnjak kojim je izbacio petomilionskog Hvanga “iz voza” i “podvalu” za Saldanju.

Tim potezom urušila se potpuno odbrana Zvezde, Spajić je ostavio igrača potpuno nebranjenog, pogubljeni Rodić upropastio ofsajd zamku i egzekucija je bila u brazilskom stilu.

* "Delije" oterale igrače Zvezde posle derbija

Potom je Bahar posegnuo za očajničkim potezom koji ga je umalo spasao. Uveo je u igru Šerifa Nedajea, pardon, Endijaea, koji ga je ovog puta dao.

Gol nade za Zvezdu stigao je u pravi čas, ostalo je sasvim dovoljno vremena, ali se potom isprečio Aleksandar Jovanović.

Crno-bela hobotnica je majstorski skinula udarac glavom Jovana Mijatovića, pa na još bolji način slobodnjak Gejlora Kange.

Ovim putem najavljujemo da je B92.net već spremio veliki novogodišnji intervju sa Jovanovićem, a do tada, on je u poslednjem medijskom obraćanju poslao je jasnu poruku igračima Crvene zvezde.

"Moram da kažem, povodom nekih izjava iz Zvezde, da je Partizan kao klub zaslužio više respekta. Ne bih da stvaram naslove u novinama na osnovu toga (izjave Bukarija) i da sad nastavljam, ali želim da kažem, treba da se zna, da ovaj klub treba da se respektuje, jer je jedan od najvećih klubova. Ja sam bio stranac u zemljama u kojima sam igrao i znam kako sam se ponašao prema tim jakim timovima", očigledan je motiv koji je imao golman Partizana.

Svi su dobili šta su "želeli"

Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

* Muk u Zvezdi

Na kraju je favorizovana Zvezda (kvote na njenu pobedu nikada nisu bile manje) ostala praznih šaka, a Partizan je preoteo jesenju titulu.

U neku ruku, takvim ishodom svi su zadovoljni, jer iako su crveno-beli izgubili i dobili žestok udarac od najvećeg rivala, dobili su i razlog da smene trenera koji je već neko vreme bio "na ivici".

To znači da sada od kiparskih priprema mogu da se "resetuju" i od početka sa tvorcem evropske Zvezde Vladanom Milojevićem pokušaju da još jednom preokrenu stvari u svoju korist.

Makar do februara Partizan će biti na prvom mestu. Do tada će još mnogo vode proteći Dunavom i Savom, ali nam makar ostaje uverenje da ćemo gledati zanimljivu šampionsku trku do samog kraja.

Baš kao što je bio i ovaj derbi, za koji bismo mogli reći da je protekao bez incidenata, da nije bilo nekoliko petardi oko In-Bom Hvanga prilikom izvođenja kornera, kao i da na kraju nije buknulo nekoliko "tradicionalnih" požara na severnoj tribini.

Ali, sve to je već postalo deo derbi folklora, ali makar, uz izostanak najvatrenijih "grobara", ovog puta nismo pisali o tučama, neredima, razbijenim glavama... Već isključivo o potezima na "zelenom tepihu".

I to nam se baš dopada.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu