Odgovor nevernim Bukarijima ili Partizanova predaja

Do pre samo četiri kola, Partizan je imao velikih +6, ali je za samo tri utakmice pao na drugo mesto i -2 u odnosu na Crvenu zvezdu.

SS
Podeli
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Mnogima je bilo neočekivano, posebno nakon šest godina dominacije crveno-belih, da tim Igora Duljaja bude u takvoj prednosti punih 14 rundi. Mirisala je jesenja titula u Humskoj.

Međutim, na naplatu su došli svi oni preokreti i golovi u dubokoj nadoknadi kojima je Partizan izbegavao kikseve i preživljavao na prvom mestu.

Sada isti ti, verovatno, smatraju da su stvari došle na svoje mesto. Nikada skuplja Zvezda sa dva boda više dočekuje 171. "večiti" derbi i sa jasnom ambicijom da zada novi udarac najvećem rivalu.

Da li bi taj udarac, zvani prva pobeda u Humskoj posle osam godina, označio kraj prvenstva?

Pravo niotkuda buknuo je rat "večitih"

* Miletić za B92.net odgovorio Bukariju i Stameniću: Nismo svi isti!

Iz Humske se pred ovaj derbi nisu oglašavali, ali su zato iz Zvezde bili prilično oštri u svojim izjavama. Prvi je front otvorio Marko Stamenić, reprezentativac Novog Zelanda, koji je "optužio" najvećeg rivala da ima "priličnu pomoć sudija".

"Partizan ima kvalitetan tim, prilično je napredovao u odnosu na prošlu sezonu. Međutim, naš večiti rival ima priličnu pomoć sudija ove jeseni. Nadam se da će arbitraža na derbiju biti onakva kakva treba da bude i da ćemo na terenu videti ko je bolji", rekao je Stamenić za "Žurnal".

Zatim je Usman Bukari bio još oštriji i direktniji prema crno-belima.

“Očekujem pobedu, ali nadam se ne bilo kakvu, već sa nekoliko golova razlike, po kvalitetu to zaslužujemo, 3:0, 4:0, zašto da ne? Trenutno smo na dva boda razlike, pobeda bi nam donela pet bodova prednosti, to bi već bila ozbiljnija prednost i najbolji mogući način završimo polusezonu i na miru odemo na odmor“, rekao je Bukari istom izvoru.

Odgovor je stigao putem B92.net, a poslao ga je sa Kipra bivši fudbaler Partizana Nemanja Miletić.

⁠"Svaka čast za izjavu, očigledno je da ima samopouzdanja da tako može da priča. Naravno, u fudbalu je sve moguće, ali i da znam da će biti tako nikad ne bih izjavio tako nešto. Nismo svi isti. Naravno, ja opet iznosim moje mišljenje sa kojim se neko može složiti ili ne. Ali obično se to okrene u drugu stranu kada svi najmanje očekuju. Kad svi misle da će biti 5:0 okrene se sve, ali videćemo".

Zvezda skuplja i jača na papiru

* Jovan Mijatović za B92.net: Derbi možda donese goleadu

Crvena zvezda je u sezonu ušla sa ogromnim ulaganjima i dovedenim igračima od po pet miliona evra, te direktnim ciljem da se što bolje predstavi u Ligi šampiona.

U tome nije uspela, a usput je prosula bodove koji su probudili nadu najvećeg rivala.

Partizan je, nakon totalnog debakla u Evropi, "petarde" od Nordsjelanda i finansijskog kolapsa (uz mnoštvo drugih problema u radu Uprave), uspeo da se izdigne na čisto srce i energiju Igora Duljaja.

Krenuo je niz od 13 uzastopnih trijumfa, od kojih je nekoliko bilo preokretima u poslednjim sekundama. Ali je svaki od njih, makar na mrežama, podizao "euforiju".

Ako se to tako može nazvati usled sablasno praznog stadiona u svakom meču odigranom na domaćem terenu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport.rs
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport.rs

Puno je tu bilo sreće, neobično velike, pa je u jednom momentu moralo da stane. I stalo je baš kada je TSC deklasirao crno-bele sa 4:0.

Šamarčina realnosti od strane bivšeg trenera Žarka Lazetića je, naprosto, ugasila "parni valjak".

Od tog momenta, više ništa nije funkcionisalo kao pre.

Usledio je trijumf nad Vojvodinom (3:1), pa umalo blamaža protiv Grafičara u Kupu i prolaz na penale, te još jedan poraz, od Radničkog u Nišu (1:2).

Hteli su Duljajevi momci makar u egalu da dočekaju "večiti" derbi, što bi bilo prvi put još od vremena bivše Jugoslavije.

Ali, isprečio se Radnički 1923 i odneo bod u Kragujevac, iako je do 87. minuta imao sva tri u džepu.

Partizan nema mnogo da izgubi

Ako ćemo gledati realno, mali je procenat Partizanovih navijača koji su verovali da ova ekipa zaista može da osvoji šampionsku titulu.

Faktora je "mali milion", ali nas najviše na takvo razmišljanje navodi, jasna i neoboriva, razlika u kvalitetu igrača na dve strane Topčiderskog brda.

Posebno ako govorimo o odnosu odbrana-napad, gde bi Partizanova tanana defanziva mogla da se provede kao "bosa po trnju" protiv višemilionski plaćenog crveno-belog napada.

Na papiru, košarkaškim rečnikom, ogroman je "miss match".

Ali, videćemo kako će to izgledati u praksi, dole, na terenu.

Dakle, Partizan, u neku ruku, nema šta da izgubi. I nije preterano reći da će mnogo važnije biti sačuvati drugo mesto na tabeli, odnosno, mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Isto ono koje je TSC oteo proletos i sebe lansirao u grupnu fazu Lige Evrope, a Partizan u ambis.

Baš ti Topolčani ponovo prete. Šta bi bilo kad bi bilo, ali da je Partizan, eventualno, dobio TSC, pobegao bi na ogromnih +17.

Ovako, u slučaju Partizanovog poraza u derbiju, TSC bi u poslednjoj utakmici u 2023. godini, mogao na svom terenu protiv Napretka da priđe na samo pet bodova minusa.

I eto drame!

Zato za Partizan ovaj derbi više znači u smislu borbe za drugo, nego za prvo mesto.

Šampionski elan je opao, mnogi navijači (pa i pojedinci bliski klubu) već su digli ruke od titule, ali...

Predaja nikada navijačima neće biti opcija, posebno kada je derbi u pitanju. Između ostalog, i zato što se mora imati na umu da ima još dosta da se igra do kraja.

Te da bi novi gubitak mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, posle ogromne bodovne prednosti, bio ravan katastrofi.

Rekli bismo i znak za uzbunu i promenu rukovodstva. Ali, to je već moralo da se dogodi mnogo pre ovog 171. "večitog" derbija.

Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu