Partizanova misija – vratiti nadu u Beograd

Fudbaleri Partizana od 18.30 igraju prvi meč dvomeča protiv Nordsjelanda u okviru plej-ofa za ulazak u Ligu konferencije.

SS
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Spremite se za Mundobasket

VIRTUELNI SELEKTOR

Crno-beli su pre sedam dana uspeli da se izdignu iz ponora i preokrenu rezultat protiv Sabaha, te da produže svoju evropsku odiseju.

Tada su izabranici Igora Duljaja u Humskoj golovima Mateuša Saldanje i Bibarsa Natha nadoknadili 0:2 iz prvog meča u Azerbejdžanu, te kroz penal-seriju uspeli da prođu dalje.

Sada ih čeka mnogo teži i poznatiji rival, sa kojim su se sastali pre pet godina i ništa od malog čuda protiv Azera neće biti upamćeno ako ni protiv Danaca ishod ne bude isti.

Za početak, potrebno je sačuvati nadu posle prvog meča i vratiti je u Beograd kako bi se u Humskoj 31. avgusta rešavalo pitanje učesnika grupne faze.

* Ima ovaj Partizan čime da se podiči

Partizan priželjkuje identičan rasplet kao tog avgusta 2018. godine kada je u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope u prvom meču ostvaren trijumf na severu Evrope (2:1, golovima Rikarda Gomeša i Gorana Zakarića), a potom u Beogradu to potvrđeno pobedom rezultatom 3:2.

Tada je goleadu započeo Skov Olsen u 9. minutu, ali je već u 11. Nemanja Miletić vratio egal timu koji je sa klupe predvodio Zoran Bata Mirković.

Potom su Marko Janković i sadašnji kapiten Svetozar Marković do poluvremena doneli veliku zalihu "parnom valjku", a Amon je do kraja samo ublažio eliminaciju Nordsjelanda.

Od tadašnjeg tima, samo su tu pomenuti kapiten Marković, Danilo Pantić i Nemanja Nikolić. Međutim, Aleksandar Jovanović, junak revanša sa Sabahom, veoma dobro poznaje rivala, jer je svojevremeno igrao za Orhus u Danskoj.

"Čuje li me neko?"

* "Desetka" stiže u Partizan

Posle revanša sa Sabahom, Igor Duljaj je uputio jasnu poruku upravi i pitao se da li iko čuje njegove vapaje da mu se dovedu tražena pojačanja.

Nije tajna, u pitanju su štoper i ofanzivac, a stigla je nova "desetka", Gajas Zahid, koji neće imati pravo nastupa protiv Danaca.

Stoga ne bi trebalo očekivati bilo kakve promene u odnosu na tim koji je strateg Partizana izveo pre sedam dana na "hibrid" u Humskoj, osim one prinudne. Kristijan Belić je tada "pocrveneo" i najverovatnije će ga zameniti Aleksandar Šćekić.

Ta promena je očekivana i iz ugla skok igre, koju Danci obilato forsiraju, a gde će crnogorski reprezentativac sigurno doprineti naspram omalenog Belića.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Očekivani tim Partizana:

Jovanović – Stojković, Marković, Ilić, Antić – Kanute, Šćekić – Severina, Natho, Menig – Saldanja.

Odložili su u Humskoj gostovanje Radničkom iz Kragujevca kako bi, posle 120 i više minuta borbe sa Sabahom, odmorni otišli put Skandinavije.

Duljaj sada najavljuje ono što smo istakli u samom naslovu i uvodu teksta – preživeti prvi meč na severu i ostaviti da se sve rešava u Beogradu.

"Sve osim poraza za nas bi bio dobar rezultat. Imamo naše ambicije, videli ste da smo prošli Sabah, ali nas sada očekuje ozbiljniji tim. Oni jesu mladi, ali moramo da imamo u vidu kakav su transfer napravili. To je njihov sistem, mnogo mladih igrača koji su brzi, okretni, agresivni. Biće nam izuzetno teško, imaju dve utakmice, posle kojih se računa zbir datih i primljenih golova", istakao je Duljaj.

Dodaje da je ubeđen da trener danske ekipe odlično poznaje tim Partizana.

"Moj kolega je mlad, rekao je da naša ekipa godinama igra zajedno, što nije tačno. Ubeđen sam da odlično poznaje naš tim, do detalja sam siguran da zna ko, gde, šta i kako. To ne sme da nas zavara. Verujem da će naših navijača biti ovde, zvali su me neki ljudi i obećali da će doći", izjavio je Duljaj.

Lion pomogao Partizanu

Nathov sunarodnik na centru

Glavni sudija na prvom meču danskog i srpskog tima biće Izraelac Jigal Frid.

Pomagaće mu sunarodnici Matitjahu Jakubov i Omer Barbiro. Četvrti sudija biće Šalom Ben Avraham.

Za razliku od Beograđana, Danci su igrali prvenstveni okršaj protiv Silkeborga i doživeli poraz rezultatom 0:2.

Startnih 11 su činili: Hansen – Viladsen, Hej, Nagalo, Svesnon – Sertdemir, Tverskov, Diomande – Antman, Ingvartsen, Osman.

Primetan bi mogao da bude izostanak Ernesta Nuame, momka koga je "u pravi čas" kupio Lion i time veoma pomogao Partizanu.

Van stroja je bio i kapiten Kijan Hansen, jedan od nosilaca igre poslednje linije.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Partizanova misija pred prvi meč u Danskoj je jasna – sačuvati i vratiti nadu u Beograd.

Nipošto ne dozvoliti onoliku dozu malokrvnosti i bezvoljnosti kao što je bio slučaj u Azerbejdžanu, posebno nakon primljenih golova, kada su kola počela da jure nizbrdo.

Revanš protiv Sabaha jeste recept, makar na polju energije i voljnog momenta.

Đavo (šejtan) je tada, makar privremeno, oteran sa kućnog praga, ali u slučaju nove loše partije, eto njega natrag.

A to niko u Humskoj ne želi, zar ne?

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu