Partizan na skeneru B92.net: Jovanović nije mogao da spreči bruku

Fudbaleri Partizana započeli su evropsku sezonu gostovanjem Sabahu u Azerbejdžanu i u istorijske knjige uneli još jedan meč koji se može smatrati brukom.

SS
Podeli
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

* Bledi Partizan doživeo težak poraz u Azerbejdžanu!

Umesto da se navijači raduju novom stubu odbrane, "hobotnici" Aleksandru Jovanoviću na golu, dočekali su još jedan šamar realnosti.

On bi ovog puta mogao da bude još bolniji, ukoliko crno-beli ispadnu iz Evrope već na prvom koraku, a ne treba ni govoriti koliko bi to uticalo na klupski i nacionalni koeficijent, te položaj i Partizana i srpskog fudbala u narednim godinama u UEFA takmičenjima.

Tim koji po prvi put igra neko evropsko takmičenje je očitao lekciju timu Igora Duljaja koji jeste preuzeo odgovornost za poraz, ali svi dobro znamo da je mnogo veća krivica u igračima koji su bili na terenu.

Upravo njihov učinak smo analizirali u narednim redovima, kao i šefa struke Igora Duljaja.

Golman i odbrana

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Aleksandar Jovanović – Možda i najveće pojačanje Partizana ovog leta, a to je pokazao u ovom meču. Skinuo je dva čista zicera Nurijevu i Kristijanu, a i generalno je tokom celog meča plenio odbranama i sigurnošću. Na kraju je kao kruna došao odbranjeni jedanaesterac, ali već u narednih pet minuta je sve palo u vodu. Ipak, definitivno je Partizan ove sezone jači na poziciji golmana.

Aleksandar Filipović – Defanzivno orijentisan, sa veoma retkim izletima na protivničku polovinu. Čak i kada je to uradio jednom prilikom u prvom poluvremenu, poslao je loptu daleko u gol-aut.

Mihajlo Ilić – Debi na evropskoj sceni ne može se oceniti uspešnim za nadu crno-belih. Svaki minut bio mu je dragoceniji, pa je i samopouzdanje raslo kako je meč odmicao. Samim tim i njegov učinak i utisak sa meča u Masaziru, ali ostaće gorak ukus zbog krajnjih 0:2...

Svetozar Marković – Prvi put je poveo ekipu kao kapiten u evropskoj utakmici i bio na velikim iskušenjima. Povijala se njegova odbrana, a kada je on konačno uhvatio ritam i sprečio siguran gol početkom drugog dela, crno-beli su poklekli i do kraja se potpuno raspali.

Nikola Antić – Poput kolege sa desne strane odbrane, nije se mnogo isticao u napadu, dok je u odbrani nekoliko puta bio "poslat po burek", ali i upisao dobru blokadu u prvom poluvremenu.

Vezni red i napad

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Kristijan Belić – Već u 4. minutu je dobio žuti karton. Neverovatno... Mada ni sudija Gruzin mu nije bio naklonjen u toj situaciji i zaista je bio prestrog. Sa tim teretom javne opomene je nastavio da igra veoma dobro, pa nas tera da se zamislimo da li je zaista moguće da bolje igra kada "požuti".

Frenk Kanute – Dobro stajao u bloku kada Sabah poziciono napada i ništa više od toga. Ofanzivan učinak gotovo da nije imao, a bio je očekivan od njega.

Ksander Severina – Još uvek se čeka na njegov veći doprinos. Vidi se da ume i može, da ima brz i dugačak prvi korak sa loptom u nogama, ali nakon toga nije znao šta će sa njom. Skrivio penal koji nije kažnjen, ali je započeo pad Partizana.

Aldo Kalulu – Dobio je šansu pre Bibarsa Natha i nije je opravdao. Osim dobro podvaljenog pasa za Severinu u prvom poluvremenu, pamti se mnogo izgubljenih duela i lopti na sredini terena, kao i da Partizan nije bio dobro povezan i opasan kada su "ključevi tima" bili u njegovim rukama.

Kvinsi Menig – Igrač sa najboljom formom od kako je Igor Duljaj okupio crno-bele, ali ovog puta nije uspeo praktično ništa da uradi. Trpeo je zbog mnoštva dugih lopti koje su preskakale sredinu terena i nisu imale gotovo nikakvu poentu.

Mateuš Saldanja – "Partizanov Firmino" nije uspeo da postane prvi stranac sa golom u svakom od prva tri zvanična meča u sezoni. Trudio se jeste, vraćao po loptu daleko od svog mesta, jer nije nalazio dobru poziciju, niti je dobijao pravi pas od saigrača. Osim u 62. minutu kada je Antić centrirao sa leve strane, a Brazilac nije dobro zahvatio loptu.

Izmene

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Bibars Natho (od 56. minuta) – Uklopio se u sivilo celog tima i nije promenio ništa od momenta kada je zamenio Kalulua.

Aranđel Stojković (od 66. minuta) – Proveo je pola sata u igri, ali praktično ništa nije uradio. Čak je po njegovoj strani Letić pravio dar mar, napravio penal i doneo dva gola Sabahu.

Aleksandar Šćekić (od 66. minuta) – Zamenio je "požutelog" Belića, ali ništa novo nije doneo.

Danilo Pantić (od 66. minuta) – Bio je očekivan njegov ulazak umesto Kanutea, tako da ta izmena može da spadne u red rezonskih, ali je Pantić još jednom bio bled i neprimetan, posebno u kreaciji.

Nemanja Nikolić (od 83. minuta) – Nedovoljno na terenu da bi bio ocenjen.

Trener

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović
Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Igor Duljaj – Partizanov trener je izveo ofanzivan tim sa defanzivnim aspiracijama. Zašto? Niko ne zna. Čak je posle meča požurio da svu krivicu svali na sebe, ali opet nije objasnio zašto je tako postupio. Ono što jeste objasnio jeste ubacivanje, pa brzi izlazak Kalulua iz igre, mada ako je već bilo povrede, mogao je Natho da krene od starta. Više od njegovih izbora, problematičan je stil igre Partizana, a posebno nemoć i izostanak reakcije posle primljenih golova, što ne ostavlja mnogo prostora za nadu pred revanš u Beogradu.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu