Vuk Rašović za B92.net otkriva detalje fudbalskog "buma" u Saudijskoj Arabiji

Ceo svet je zapanjen masovnim odlascima velikih svetskih zvezda iz Evrope u Saudijsku Arabiju.

SS
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

* Ko to tamo troši – vodič kroz saudijsku Pro ligu

Posle Kristijana Ronalda, Karima Benzeme, Ngola Kantea i drugih, red je očigledno došao i na Kilijana Mbapea.

Dakle, nisu u pitanju samo veterani koji bi da "ućare još koji dinar" na kraju prebogatih karijera, već se na takve korake odlučuju i oni koji su u najboljim fudbalskim godinama.

Pravi primer je naš Sergej Milinković-Savić, a svakog časa pridružiće mu se i saigrač iz reprezentacije, Aleksandar Mitrović. Obojica sa po 28 godina života.

Da bismo otkrili tajnu tog "Svetog grala" za kojim su mnogi krenuli put Bliskog istoka, pozvali smo Vuka Rašovića, bivšeg igrača i trenera Partizana, koji je tamo već punih šest godina.

Ozbiljno se ustalio predvodeći tri kluba, trenutno je u Al Fejhi i zasigurno ima dobre informacije iz prve ruke.

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

* PSŽ je rekao "da" – Mbape od milijardu evra!

Otkrijte nam – da li je novac jedini motiv ili postoji nešto posebno tamo za šta mi ne znamo?

"Nije samo novac u pitanju. Ja sam već dugo tu, prvi put sam došao 2017. godine u Saudijsku Arabiju i bio sam još tada stravično iznenađen kvalitetom i brzinom fudbala ovde", počeo je Vuk Rašović priču za B92.net.

Ljubitelje fudbala u Srbiji i poklonike naše fudbalske reprezentacije sigurno će interesovati kako će se odlazak iz Evrope u Al Hilal odraziti na Sergeja Milinković-Savića i Aleksandra Mitrovića (kada se njegov transfer iz Fulama bude kompletirao).

"Generalno je teško uporediti evropski fudbal sa ovim u Golfu (Katar, UAE i Saudijska Arabija). Drugačije su vremenske prilike i sparina, pogotovo u letnjem periodu je teško igrati. Mnogo kvalitetnih igrača je dolazilo, ali im je bilo teško da se priviknu na sve to. Zbog toga je i nezahvalno prognozirati kako će se adaptirati na ovdašnje uslove".

Lično sam se na Svetskom prvenstvu u Kataru uverio se da su domaćini bili veoma sposobni da do najsitnijih detalja organizuju najveće planetarno takmičenje, kao i da se u ogromnoj meri interesuju za fudbal. Kakvo je Vaše iskustvo u Saudijskoj Arabiji?

"Ovde je fudbal sport broj jedan. Prosto ga obožavaju. Organizacija lige je na najvišem mogućem nivou, terenu za utakmice, tereni za trening, same utakmice, televizijski prenosi... Ma, sve!"

"Država im daje novac da budu na nivou Premijer lige"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Budžet Al Fejhe koju sa klupe predvodi Vuk Rašović na godišnjem nivou iznosi 30-40 miliona dolara.

To je nekoliko desetina puta manje od Al Hilala, Al Itihada ili Al Nasra.

Posebno vatreni na Mundijalu su bili Saudijci koji su, uzgred, tada pobedili Argentinu, kasnijeg svetskog prvaka. Mislite li da ovaj talas može da bude dugoročan, a ne kratkog daha kao što je pre nekoliko godina kineska liga odjednom odjeknula, pa nestala sa mape?

"Sigurno se to neće desiti. Znate kako, svi mi ovde smo imali sastanke sa ministarstvom sporta. Oni su dugoročno gledali i do najsitnijih detalja isplanirali ovu, kako kažete, ekspanziju. Ništa nije slučajno što se sada dešava. Uključene su ogromne organizacije i agencije koje su napravile ovaj sistem. I on, očigledno, funkcioniše“

Ali utisak je da se ovaj "bum" dogodio odjednom. Ili mi ovde u Evropi nismo znali, odnosno, nismo toliko obraćali pažnju...

"Nikako nije odjednom. Sve ovo je isplanirano dugi niz godina. Ne može ovakva stvar da se dogodi tek tako, odjednom. Mora da postoji dobar plan i sistem. Budite uvereni da oni veoma dobro znaju šta rade i zbog čega ulažu toliki novac", uverava nas srpski stručnjak i dodaje:

"Najviše se ističu četiri kluba, a to su Al Itihad, Al Hilal, Al Nasr i Al Ahli. Njima država daje ogroman novac i prave ih da budu na nivou Premijer lige. Moramo da se borimo sa njima, a onda vidiš kakav je to posao. Ali utoliko je i veći užitak".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Definitivno su uspeli da usmere pažnju sveta ka Bliskom istoku. Mogu li da utiču na evropski fudbal i Ligu šampiona, koja je sada već decenijama najbolja liga na svetu?

"Evropski fudbal će ostati broj jedan, za neme nema nikakve dileme. Najbolji fudbal se, ipak, igra tamo. Igraće se i ovde u Arabiji, da se razumemo, ali to neće biti taj nivo, posebno ’liga petica’ i Lige šampiona. Posebno ako uporedimo azijsku Ligu šampiona sa evropskom, definitivno je ispod nje. Trude se da smanje taj jaz, dovode najbolje igrače, plaćaju ih basnoslovno i uspeće u tome. Makar će napraviti jedan korak gore ka tom nivou".

Poslednje informacije kazuju da će Al Hilal dati skoro milijardu evra za dolazak Kilijana Mbapea. Budući da ste nekoliko godina tamo, da li Vas lično raduje ova ekspanzija ili možda branite tezu određenog dela ljubitelja fudbala da novac ne može baš sve da kupi?

"Mene kao trenera izuzetno raduje. Šta ćeš lepše nego da igraš protiv takvih igrača i trenera, da imaš mogućnost da se nadmećeš sa njima? Moja ekipa, konkretno, nije na tom nivou i ne možemo sebi da priuštimo takve zvezde sa tim količinama novca, ali je opet lepo igrati protiv njih i truditi se da napravimo bilo kakav dobar rezultat protiv njih“.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

U Vašem klubu su trneutno trojica Srba: Vladimir Stojković, Milan Pavkov, Gojko Cimirot. Ima li prostora da se dovede neka veća zvezda iz "liga petica"?

"Mi spadamo u drugu kategoriju klubova i isključivo funkcionišemo sa tim budžetom koji dobijamo. Nije to mali budžet, da se razumemo, ali opet nije ni blizu onih koje ima vodeća četvorka. Mi bismo voleli da ’ukrademo’ nekoga od zvezdi iz ’liga petica’, ali naš godišnji budžet je kao obeštećenje za jednog igrača kog dovode vodeći timovi. Nama je teško da uđemo u bilo kakvu trku i zato imamo potpuno drugačiju filozofiju od njih“.

Konkurencija u ligi je sada prilično jaka. Koga vidite kao najozbiljniji tim sa novim pojačanjima i gde će u celoj priči biti Vaša Al Fejha?

"Postoji jaz između gorepomenute četvorke i ostatka lige, s tim da Al Ahli je prošle godine igrao u drugoj ligi i biće im malo teže da budu na tom nivou, iako i oni dovode dobre igrače i plaćaju ih dosta. Ali ova tri kluba (Al Itihad, Al Hilal, Al Nasr) su izraziti favoriti za trofeje, pa i za azijsku Ligu šampiona. Mi ćemo probati da im skinemo neki skalp i verujem da ćemo nekad u tome i uspeti“, poručio je na kraju razgovora za B92.net Vuk Rašović.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu