Hoće li Pešić preko svog ponosa?

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić suočio se sa velikim problemima uoči objave spiska igrača na koje će računati za Mundobasket.

SS
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

* Jokić ne igra na Mundobasketu!

Najavljeno je da će to učiniti u ponedeljak od 16.00 u "Kraun plazi" na okupljanju nacionalnog tima, a dan pre toga u javnost su isplivale informacije da Pešić neće na raspolaganju imati čak sedmoricu igrača.

To je, ujedno, i razlog zašto se toliko čekalo na njegov spisak, budući da su u danima za nama trajali pregovori i nagovaranja, pre svih Nikole Jokića da ponovo obuče nacionalni dres.

Probao je selektor, probao i novi kapiten Bogdan Bogdanović, "prizivala" ga je cela zemlja, ali niko u tome nije uspeo.

Srbija će definitivno biti oslabljena u Manili i u sadašnjoj situaciji više ni izbliza ne važi za favorita za osvajanje bilo kog odličja.

Srbija previše tanka na bekovima

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

* Poznato kada Pešić objavljuje spisak igrača za Mundobasket

Osim Jokića, otkaze selektoru i celoj naciji uručili su Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Stefan Jović, Ognjen Jaramaz, Aleksej Pokuševski i Nemanja Bjelica.

Svako od njih je imao svoj razlog i svaki izostanak podjednako oslabljuje "orlove", ali uz Jokića, posebnu muku stvara nedostatak organizatora igre.

Praktično je jedini plejmejker Aleksa Avramović, a tu ulogu povremeno će imati Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić i Nemanja Nedović.

Nedostaje onaj pravi "kec", a on je selektoru tu, pred očima, nedavno stigao u Beograd.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

* Bogdan Bogdanović – kapiten

Radi se o Milošu Teodosiću, bivšem kapitenu koga je Pešić otpisao pred prošlogodišnji Eurobasket u svojevrsnom skandalu koji je prodrmao košarkašku Srbiju.

I sada bi, da bi spasao stvar, selektor morao da pogazi svoje reči, pređe preko svog ponosa i ponovo pozove Valjevca u reprezentaciju.

Znajući Teodosića, teško da bi on želeo da pređe preko svega i ponovo se vrati u nacionalni tim kome je mnogo dao za života.

Preostale opcije su Nikola Rebić i mladi Nikola Topić, a najokoreliji optimisti sa crno-bele strane brda nadaju se da bi u ponedeljak moglo da nas dočeka pravo iznenađenje i prvi stranac u reprezentaciji, budući da Kevin Panter ima srpski pasoš još iz vremena kada je igrao za Crvenu zvezdu.

Tu bi ponovo nastala velika polemika oko pitanja stranca u nacionalnom timu, kao i identiteta i kulta reprezentacije. Ako to u našem slučaju i dalje postoji...

Zaključak je da bi nešto moralo pasti – nečiji ponos ili kult reprezentacije, u suprotnom će ceh platiti Srbija na najvećoj planetarnoj smotri.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Što se tiče ostatka tima, usled nedostatka bekova na Filipine će izvesno Vanja Marinković, a kao "trojke" će ići nekadašnji Zvezdin tandem Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac, s tim da se povratnik u crveno-beli tabor može lako snaći i kao krilni centar.

Primarna "četvorka" mogao bi da bude Nemanja Jović, dok bi u rotaciji na visokim pozicijama još bili Filip Petrušev, Alen Smailagić i sada zasigurno startni centar Nikola Milutinov.

Konačnu odluku dobićemo u ponedeljak od 16.00, a nakon toga ćemo imati više materijala za analizu, kao i kristalniju sliku pred Svetsko prvenstvo od koga smo, makar do danas, mnogo očekivali.

Mundobasket je na programu od 25. avgusta do 10. septembra, a Srbija je u grupi sa Portorikom, Kinom i Južnim Sudanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu