Zvezda na skeneru B92.net: Džekpot koji se čekao 29 godina

Fudbaleri Crvene zvezde napravili su najveći uspeh u svojoj istoriji još od 1992. godine.

Miloš Simanović
Podeli
Gonçalo Delgado/Global Images/Sipa USA/Profimedia
Gonçalo Delgado/Global Images/Sipa USA/Profimedia

Iz Brage za B92.net izveštava Miloš Simanović

Remijem u Bragi (1:1) ekipa Dejana Stankovića je završila kao prva u F grupi i direktno otišla u osminu finala Lige Evrope, ostavivši iza sebe portugalski klub i trećeplasirani Mitjilend.

To je najbolji evropski rezultat Zvezde u poslednjih 29 godina, još otkad je bila na korak do polufinala tadašnjeg Kupa šampiona.

Dva puta je prezimila, ali nikad nije otišla toliko daleko da igra u osmini finala, odnosno da preskoči prvu nokaut fazu.

Pregrmeo je prvak Srbije i to, što će doneti brojne benefite kako u novcu (2,5miliona evra bonusa) i još na sve to u koeficijentima (šest dodatnih bodova).

Pravi džekpot!

Bilo je mnogo heroja na severu Portugala, malo je nedostajalo i da bude tragičara i sve smo izanalizirali u našem skeneru.

Golman i odbrana

Foto: FK Crvena zvezda/StarSport
Foto: FK Crvena zvezda/StarSport

Zvezda preživela Bragu za osminu finala Lige Evrope!

Šta je Zvezda dobila plasmanom u nokaut fazu LE?

Milan Borjan – Ponovo spasilac i to po ko zna koji put. Bilo je i onih koji su sumnjali na njega, ali je još jednom pokazao i da taj mali broj kritičara nije bio u pravu. Sem penala, sve je odbranio što je išlo u gol Zvezde. Naravno, i šansu u 90. minutu, što mu je zaštitni znak postao poslednjih godina. Najbolje znaju u Salcburgu, Krasnodaru, Kopenhagenu...


Marko Gobeljić
(do 61. minuta) – Hrabro ušao u meč u direktnom sudaru sa opasnim Galenom, dobro mu parirao, ali je solidno prvo poluvreme prosuo glupim potezom. Neshvatljivo je igrao rukom, poput srednjeg blokera u odbojci i poklonio penal domaćinu. Brzo je zamenjen.

Aleksandar Dragović – Sve do 80. minuta pisao je disertaciju na temu odbrane, a onda je popustio. Oklevao je kod dve situacije, ali je na iskustvo uspeo da se izvuče i zaradi žuti karton. I to treba znati, što je kao "dobar dan" za najkonstantnijeg fudbalera crveno-belih.

Radovan Pankov – Nekako uz Dragovića je i on sigurniji i sve bolji. Uvek blizu njega, kupio je sve što ostaje iza austrijskog reprezentativca, a kao bonus i sve bolje igre stigao je i da izbori penal. Za jednog štopera više nego dobro.

Strahinja Eraković – Zvezda nije dobila defanzivca za budućnost, već je Eraković svetla sadašnjost! Siguran na lopti, nije se libio i da krene s njom u napad iz poslednje linije. Naraslo mu je samopouzdanje kao kvasac i Zvezda je ima već sada veliki kvalitet. Ogroman napredak je napravio poslednjih nekoliko meseci.

Milan Rodić – Odličan. Zaključao je svoju stranu, ništa nije dozvolio, sem u finišu kada je domaćin krenuo grlom u jagodine, a Zvezda se uvukla. Na svom evropskom nivou, išao je i napred, iako nije bilo opasan kako zna. Visoka ocena za iskusnog levog beka.

Vezni red i napad

Foto: FK Crvena zvezda/StarSport
Foto: FK Crvena zvezda/StarSport

Borjan: Nemamo granicu

Slavoljub Srnić (do 61. minuta) – Iznenada se našao u startnoj postavi umesto povređenog Njegoša Petrovića. Obavio je "prljavi" deo posla, iako ga nije bilo previše. Istina je i da je zajedno sa Kangom dozvolio da "pucaju" između linija kroz pas. Prosečna partija...

Gelor Kanga – Imao je sjajan udarac na otvaranju susreta, ali je golman Mateus sjajno odbranio. Kao i uvek, nije bežao od organizacije, a obavljao je i neke zadatke koje njemu nisu svojstvene. Taktički odličan. Jedan od tihih junaka u Kamenolomu.

Mirko Ivanić – Za svoje standarde, nedovoljno aktivan. Često je imao prazne minute. Može znatno bolje. Srećom po crveno-bele, nije se to osetilo na kraju.

Aleksandar Katai (do 76. minuta) – Slušala ga je lopta, hteo je da preuzme odgovornost u igri jedan na jedan... Često i udvajan. Iskoristio je penal, a mogao je i ranije da se upiše da nije oklevao kod driblinga. Na kraju krajeva, nije pao pod pritiskom kod penala. Staložen.

Rišairo Živković (do 61. minuta) – Dekoncentrisan, od samog početka, pa sve do izlaska iz igre. "Visio" u ofsajdu, lopta mu se odbijala od noge prilikom skoro svakog prijema, potpuno bezopasan. Stekao se utisak kao da Zvezda igra sa igračem manje, odnosno bez špica. Odsutan i već sada može da se konstatuje kao veliki promašaj, poput Luja Dionija.

Izmene i trener

Stanković: Najveći uspeh posle Barija

Milan Pavkov (od 61. minuta) – Ušao da unese nemir u odbranu, ali nije bilo previše lopti za njega.

El Fardu Ben (od 61. minuta) – Slično kao i Pavkov, s tim da je morao bolje da reaguje kod jedne šanse. Na kraju Zvezda nije ispaštala.

Milan Gajić (od 61. minuta) – Ušao je da donese prodornost, ali je tok meča bio drugačiji. Mučili su ga po strani, ali je uspeo da izdrži.


Miloš Degenek
(od 76. minuta) – Obavio zadatak, da se ne primi gol.


Nenad Krstičić
(od 76. minuta) – Takođe kao Degenek.

Trener Dejan Stanković – Kockao se sa Živkovićem i promašio. Ekipa mu nijednog trenutka nije gubila glavu, čak ni kada je primila gol. Brzo se podigla i izjednačila, a nije ni paničila kada je bila pod pritiskom u finišu. Može da se priča o nekim čudnim imenima u postavi i svemu što ide uz to, ali na kraju priču pišu pobednici. Stanković je svakako taj. I sve se na tome završava. Nijedan trener Zvezde od 1992. godine nije napravio ovakav podvig. Pomerio je granicu koju je visoko postavio Vladan Milojević. A to je baš teško...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu