Miris proleća u tmurnoj jeseni

Fudbaleri Crvene zvezde imaju prvu meč loptu da overe prolaz iz grupe Lige Evrope.

Miloš Simanović
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

F grupa Lige Evrope, 4. kolo
Crvena zvezda – Mitjilend (21.00)

Stadion: Rajko Mitić (Beograd)
Sudija: Tamaš Bognar (Mađarska)

Kao lider F grupe sa sedam bodova iz tri utakmice, odbojkaškim rečnikom crveno-beli imaju smeč na mreži protiv danskog Mitjilenda u Beogradu za vizu u nokaut fazi.

Da će biti lako – neće jer gosti iz Herninga dolaze uvereni da nisu rekli poslednju reč u Ligi Evrope, bez obzira što imaju samo dva boda.

Videlo se u prvom meču na severu Evrope koliko su opasni, da igraju moderan i brz fudbal, ali da su još "zeleni" za mečeve poput ovog.

Upravo ta stavka, kao i prednost domaćeg terena, stavljaju Crvenu zvezdu u ugodan položaj da u ovom kišnom i tmurnom novembru već sada osete miris proleća u UEFA takmičenju, kao mali broj klubova u Evropi ovog trenutka.

Klopka

 foto: Nikola Mitic/STARSPORT
foto: Nikola Mitic/STARSPORT

Zvezdinih 11: Borjan – Gobeljić, Dragović, Degenek, Rodić – Sanogo, Kanga, Ivanić – Katai, Ben, Pavkov

Kao iskusan tim, sa igračima koji imaju preko 50 evropskih utakmica u nogama, Crvena zvezda ne sme sebi da dozvoli da upadne u klopku nezgodnih Danaca.

Iako joj je potreban trijumf da reši sve dileme ne bi smela da krene grlom u jagode i upadne u neki rizik, već strpljivo da gradi jer joj prosto ne gori pod nogama kao rivalu.

Mitjilend je i u prvom meču prezentovao koliko ima brze fudbalere, željne posebno da se iskažu na gostujućem terenu sa više prostora, a upravo je trava "Marakane" pogodno tle.

Trener Dejan Stanković je u Herningu "suzio teren" taktikom, zaigrao sa petoricom u defanzivnoj liniji, a sada se očekuje da vrati standardnu četvorku.

Glavni zadatak biće mu kako da se sakrije lopta Dancima i na suvi kvalitet odluči meč na sposobnost napadača Kataija, Ivanića, Bena i Pavkova.

Iza njih će da dejstvuju Kanga i Sanogo, koji poslednjih 10ak dana oseća povredu, dok je odbrana rezervistana za Gobeljića, Dragovića, Degeneka i Rodića, zajedno sa golmanom Borjanom.

Šta kažu najave iz Danske?

EPA-EFE/HUGO DELGADO
EPA-EFE/HUGO DELGADO

U Mitjilendu meč u Beogradu vide kao ozbiljan ispit, što su i prezentovali na svom klupskom sajtu u tekstu o paklu "Marakane", odnosno atmosferi koja vlada s kojom je delimično upoznat igrač tog tima Mads Hansen.

Za sada je jasno da će biti bez glavnog napadača Žuniora Brumalda, koji je propustio i prvi sudar, a poslednje informacije govore da će biti u sastavu jedan od bitnijih Lens-Jis Kajuste.

Trener Mitjilenda Bo Henriksen je veliki optimista, kakav je bio pre i posle utakmice u Herningu govoreći da je njegov tim bolji od Zvezde.

"Podrazumeva se da moramo da pobedimo. Ako pogledate tabelu, to je ključna utakmica ako želimo da odemo dalje. To znači da moramo da napadnemo, ali da istovremeno budemo pametni i interligentni", rekao je Henriksen.

Danac se ne plaši atmosfere, čak suprotno...

"To je fudbal. Zadovoljstvo je doći na mesto gde su ljudi strastveni i prave divlju atmosferu. Tako nešto će dati našim igračima više energije i pomoći im da napreduju", uveren je Henriksen.

Uspon

Starsport
Starsport

Jedno su reči, a drugo je teren.

Danci u svom prvenstvu ni blizu nisu osetili takvu atmosferu (čast navijačima Brondbija), pa će biti zanimljivo videti kako će se snaći pod pritiskom, kako sa tribina, tako i u naletu Ivanića, Kataija i drugih.

Sa manjkom iskustva ni u Evropi nisu imali puno prilika, što bi crveno-beli trebalo da iskoriste i drugu godinu u nizu obezbede evropsko proleće.

U ovakvoj situaciji, posle samo četiri runde, to bi bio impozantan uspeh i nastavak penjanja ka evropskim visinama.

I pomeranje visoko postavljene granice Crvene zvezde počevši od 2017. godine, pa do dan danas.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu