Zvezda u visokom startu: Stankovićeva glavobolja i titula kao standard

Fudbaleri Crvene zvezde protiv Vojvodine započinju odbranu titule šampiona Srbije.

Miloš Simanović
Podeli
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

*Umivanje Partizana

Prošle sezone je srušen klupski rekord tako što su vezana četiri trofeja prvaka države zaredom, kompletiranom "duplom krunom", a sada tim Dejana Stankovića ima šansu da pomera granice.

Dominacija srpskim fudbalom uspostavljena je u eri Vladana Milojevića, nastavljena preko Stankovića, ali je "večiti" rival Partizan sa Aleksandrom Stanojevićem gladan da Zvezdi preotme tron.

Koji mu crveno-beli sigurno neće lako propustiti, čuvajući ga kao dete tek dobijenu igračku...

Činjenica je da titula donosi veliku razliku između dva tima, jer jedan napada Ligu šampiona i skoro pa u džepu ima Ligu Evrope, dok drugi mora kroz solidno zahtevne kvalifikacije za Ligu konferencija.

Ostaje nam da vidimo hoćemo li gledati neizvesnu i iscrpljujuću borbu za "Sveti gral", kako se može nazvati naslov najboljeg u Srbiji, što nismo u prethodne četiri godine, odnosno ima li Partizan snage da "baci rukavicu" Zvezdi?

Stankovićeve (slatke) muke

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crvena zvezda i Vojvodina igraju od 20 sati na stadionu "Rajko Mitić"

Crveno-beli su dobro odradili pripreme – sa tri pobede (Gracer 4:0, Aris 2:1, Arđeš 3:0) i remijem u generalnoj probi sa Šturmom iz Graca 1:1.

Upravo su dueli sa Arisom i Šturmom, koji je praktično bio kao pravi evropski, takmičarski meč, poslužili Stankoviću da iskristališe tim za premijeru na stadionu "Rajko Mitić" sa Vojvodinom.

Ali i pored toga "boleće ga glava" oko sastavljanja tima zbog pre(jake) konkurencije praktično na svim pozicijama.

Na već kvalitetan tim, koji je igrao egal sa jednim Milanom, dovedeni su Aleksandar Dragović kao novi vođa odbrane (ekipe) i to pravo sa fantastičnog EURO, njegov novi partner Srđan Babić, potom ključni igrač Zvezde pre odlaska u Atinu Nenad Krstičić, mladi Petar Stanić koji bi mogao da bude iznenađenje, dok je napad kompletiran iz francuske Lige 1 Lujom Dionijem.

A otišao je samo Nemanja Milunović, jedan od najboljih u prošloj sezoni, ali niko za njim sa "Marakane" ne želi da kuka zbog nadogradnje sa austrijskim reprezentativcem srpskog porekla.

Konkurencija je nikad jača, ali je ujedno i jasno da će ovaj kadar morati da se rastereti do kraja leta.

Ali ne pre napada na Ligu šampiona...

Mnogo je nedoumica, ali u ovom trenutku se čini da će ovaj tim istrčati na premijeru na "Marakani": Borjan, Gajić, Dragović, Babić, Rodić – Sanogo, Nikolić, Ivanić – Ben, Katai, Krstović

Šta je sa Kangom, Degenekom i Pavkovom?

U orvoj zvaničnoj utakmici u sezoni Zvezda večeras (20.00) dočekuje Vojvodinu, a Marakana bi posle dugo vremena mogla da bude lepo ispunjena. Kvota na Zvezdu je 1,20, na duplu šansu X2 4,50, a na kombinazziju 1&3+ 1,47. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Vojvodina.

Nema mesta za sve, normalno, ali je po svemu sudeće neće biti za Miloša Degeneka, Gelora Kangu i Milana Pavkova.

Zajedničko svoj trojici je da su bili junaci velikih utakmica Zvezde u prošlosti (Salcburg, Krasnodar, Liverpul), ali sada nisu u prvom planu kod trenera Stankovića.

Odgovorni sa "Marakane" su te teze potkrepili da je Zvezda toliko narasla da ne može da gleda šta je bilo iza sebe i da je toliko "narasla" da su se standardi podigli.

Nije mali broj onih koji će reći da je nepravedan status prema pomenutoj trojici igrača, posebno Degeneku, ali to je fudbal i u njemu ne postoji juče.

Takođe, za tako nešto je odgovornost preuzeo Stanković i moraće da se nosi s tim...

Kao i svaki trener.

Titula standard

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kako je Crvena zvezda iz godine u godinu pomerala lestvicu, kao u Evropi, tako i na domaćoj sceni, tako su zahtevi sve veći i veći.

Što se tiče Superlige ništa manje od titule ne bi zadovoljilo crveno-bele, što je postalo standard o čemu su više puta govorili na "Marakani".

U Evropi Zvezda napada elitu i obaveza je sa igračima poput Kataija, Ivanića, Borjana, Dragovića i ostalih da se stigne bar do predvorja.

Jer Zvezda više nije u podređenom položaju klubova u kvalifikacijama, već jedan od onih među favoritima i o tome govori i nacionalni koeficijent.

Kairat je prvi na "meniju", ali pogled već došeze već do decembra u Evropi.

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu