Zvezda na skeneru B92.net: Ivanićeva sekunda i "vatrogasac" Borjan

Posle dve godine i pet utakmica, Crvena zvezda je pobedila Partizan!

Miloš Simanović
Podeli
Starsport
Starsport

U 164. "večitom" derbiju, kakvih smo se poslednjih godina nagledali, iz teške borbe, trke i malo fudbala iskočio je Mirko Ivanić.

Trzajem glavom, iz prekida (kako drugačije u ovoj utakmici?), napravio je prevagu i trasirao Zvezdu ka odbrani titule šampiona Srbije.

Nismo videli lepe poteze, mnogo šansi i izgleda da to postaje navika u beogradskom derbiju, pa bi u suprotnom sve bilo iznenađenje.

Vest je trijumf Zvezde i potvrda da joj nema premca u državi, pa je tako kompletirala trofej, Evropu, derbi, a ostao je još samo Kup.

U nastavku analiza pojedinačnog učinka, što je opet sam po sebi bio težak posao zbog malo viđenog fudbala...

Golman i odbrana

Starsport
Starsport

Milan Borjan - Opet je Borjan spasao Zvezdu! I opet bio ključan u pobedi nad večitim rivalom tako što je Sejdubi Sumi odbranio lucidan šut minut pre kraja. Može i da se govori o njegovim slabim ispucavanjima nogom, ali sve to pada u zaborav kada je sačuvao vođstvo crveno-belima. Borjan je najstandardniji igrač ovog tima i večiti vatrogasac - kada je najteže prvi gasi požar.

Milan Gajić - Mučio se u prvom delu sa agilnim Nemanjom Jovićem, koji je propustio Partizanovu priliku utakmice. Njegov izlazak kao da mu je olakšao posao. Nije ga bilo napred, što Zvezdin bek mora da radi, ali je korektno odradio defanzivne zadatke u drugom delu.

Nemanja Milunović - Imao je jednu "kratku" loptu u prvom delu koja je mogla da košta njegov tim, ali osim manjih problema posao odradio sasvim solidno. Posebno u drugom delu.

Miloš Degenek - Slično kao i Milunović. Imao je nepotrebna "izletanja" u prvom poluvremenu, ali je u nastavku "ugušio" opasnog Holendera. Dobro se dopunjavao sa svojim parnjakom iz

Milan Rodić - Rano dobio žuti karton, ali se uprkos tome dobro nosio i lako izneo utakmicu. Zaključao je svoju stranu, potpuno izbacio Takumu Asana i izrastao u jednog od tihih heroja derbija. Baš zbog Asana nije imao izlete napred, usredsredio se na najbržeg igrača na terenu i ukočio ga.

Vezni red i napad

Starsport
Starsport

Njegoš Petrović - Odigrao 45 minuta i bilo je pomalo iznenađenje što se našao u startnoj postavi. Tako je i izgledao na terenu - kao da se iznenadio. Nevidljiv potpuno, toliko da ni trkački nije mogao da isparira brzoj tranziciji Partizana.

Seku Sanogo - Odradio mnogo "prljavih" zadataka i dobio pregrš duela. Igrač kakav je Zvezdi nedostajao u teškoj bitki vezista u ranijim derbijima. Njegovo prisustvo se i te kako osetilo, davao je čvrstinu i ton igri. Vladao situacijom, videlo se njegovo iskustvo u postavljanju i mirnoći.

Veljko Nikolić - Zamenjen na poluvremenu i to dovoljno govori. Ništa nije iskreirao, nije se nudio, niti preuzimao odgovornost. Imao veliku šansu da postigne gol, ali je umesto udarca iz prve driblao i dospeo u još težu poziciju, odakle je sasvim dobro šutirao, ali se Stojković istakao. Godine ne smeju da mu budu opravdanje...

Mirko Ivanić - Veći deo meča bio u senci vernog čuvara Zdjelara, ali jedan sekund mu je bio dovoljan da odluči derbi. Trzaj glavom u stilu evropskih golgetera i lopta iza leđa Stojkovića. Može da se diskutuje da je kao jedan od lidera Zvezde morao da ima više loptu u nogama, ali na kraju se gleda najviše semafor. I time se izdigao iznad sivila derbija.

Aleksandar Katai (do 74. minuta) - Zvezdina "desetka" kao da nije imala svežine. Delom tu konstataciju dele saigrači koji su ga primorali da se često "plitko" vraća po loptu i troši. Mohamed El Fardu Ben - Igrao na neprirodnoj poziciji i još jednom se pokazalo da ne može sam da bude među protivničkim štoperima. U drugom delu se vratio na desnu stranu, ali nismo puno videli od njega.

Mohamed El Fardu Ben - Igrao na neprirodnoj poziciji i još jednom se pokazalo da ne može sam da bude među protivničkim štoperima. U drugom delu se vratio na desnu stranu, ali nismo puno videli od njega.

Trener i izmene

Starsport
Starsport

Dijego Falčineli (od 46. do 87. minuta) - Ušao na poluvremenu, borio se sa štoperima Partizana, sačuvao nekoliko lopti, ali ništa više od toga. Bilo je i teško bilo šta da uradi u meču u kome se borba uglavnom vodila na sredini terena.

Gelor Kanga (od 46. minuta) - Njegov ulazak pokrenuo je Zvezdu. Izveo je korner odluke i još jednom pokazao da su mu prekidi jača strana. Mnogo borbe i trke, a njegova asistencija je jedan od retkih dobrih poteza na derbiju.

Slavoljub Srnić (od 74. minuta) - Premalo vremena na terenu.

Milan Pavkov (od 87. minuta) - Premalo vremena na terenu.

Marko Gobeljić (od 87. minuta) - Premalo vremena na terenu.

Trener Dejan Stanković - Prvenac u trenerskom derbiju! Posle tri neuspešna pokušaja stigao je i trijumf. Utisak je da je počeo bojažljivo i oprezno sa dva osigurača (Petrović, Sanogo) i bez pravog napadača, ali se trgao na poluvremenu. Odmah je napravio dvostruku izmenu, promenio filozofiju tima i okrenuo tok meča. Nikako ne može da se priča o slučajnosti Zvezdinih prekida, odakle je pao gol, jer se to dešava skoro na svakom meču. A za to je zaslužan trener i Stanković je zaslužio prelaznu ocenu, uz veliki prostor za nadogradnju. Ostaće zapisano da je jedini naneo Stanojeviću poraz u "večitom" derbiju.

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu