Srbijo, ne plaši se – i dalje rađaš majstore

Hala Čair u Nišu - mesto koje toliko žudi da vidi najbolje srpske selekcije u svim sportovima.

MILOŠ SIMANOVIĆ
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Izuzetak nije ni futsal, mlađi brat fudbala, manje popularan u društvu i prevashodno za one sa istančanim ukusom, željne poteza, majstorija i atraktivnih driblinga, što se česće događa na "petoparcu" nego na velikom zelenom terenu.

Nišlije jako dobro znaju tu magičnu igru, u tom gradu je i dugogodišnji prvoligaš KMF Kalča, a sada su "namirisale" novu generaciju futsalera Srbije i napunile dvoranu kako bi gledale spektakl protiv najuspešnijeg tima Evrope Španije.

Srbija je igrala bez svog najboljeg futsalera Mladena "Cipija" Kocića zbog nesuglaasica sa selektorom Ivančićem

Da, reći će mnogi kako je "crvena furija" održala čas futsala pobedom 5:1, ali bez obzira na četiri gola razlike, što u tom sportu i nije mnogo - posebno kada se pogleda da je Srbija do samog finiša tražila šansu, može da se konstatuje da "Orlovi" krče put ka najvišoj sceni.

Vizu za Mundijal u Litvaniji u septembru tražićemo preko baraža, što je svakako uspeh kada se pogleda da smo samo jednom učestvovali na najvećem turniru i to pre osam godina kada je čuvena generacija sa kapitenom Bojanom Pavićevićem, Vidanom Bojovićem, Milanom Bogdanovićem, tadašnjim otkrovenjima Markom Perićem i Mladenom Kocićem i ostalima zaustavljena u četvrtfinalu od Argentine (2:1).

Pobede izabranika Gorana Ivančića u dve runde kvalifikacija nad Švajcarskom (7:0), Belgijom (2:1), Francuskom (5:4, 4:2) i Ukrajinom (5:2) pokazale su da je srpski reprezentativni futsal ima budućnost, bez obzira na teške trenutke od smene generacija.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Manje-više redovni smo na Evropskim prvenstvima, čak i u nokaut fazama (u Beogradu 2016. istorijsko četvrto mesto, u Ljubljani 2018. osmo), ali predvodnici novog talasa Miloš Simić, Marko Pršić, Dragan Tomić i ostali žele da osete čari Svetskog prvenstva.

Posebno što su nedavno videli da mogu i da pariraju petostrukim šampionima Brazilcima (3:0, 1:5), kao i onima iz vrha futsala Azerbejdžanu (7:5), Iranu (3:4, 3:6), Rusiji (2:3), Portugalu (2:3). Jer, kao što kaže selektor Ivančić, ova družina može da se nadmeće sa svima na svetu.

Zato će puni samopouzdanja i optimizma ići na megdan Finskoj 9. i 12. aprila, iako je rival šokirao Italiju i ostavio je bez plasmana na SP. Uz "vetar u leđa" sa tribina Čaira biće im znatno lakše.

Nama ostaje samo da im poželimo sreću i da zajedno sa fudbalerima odu na veliki turnir preko selekcija sa samog severa Evrope - Norveške i Finske.

Fudbaleri, prvi ste na potezu u martu. Napravite dobru podlogu, da bi fudb(ts)al ponovo bio glavni hit u našoj zemlji.

Talenat u Srbiji nikada nije bio problem...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu