Vreme je da se zakotrlja najpopularnija fudbalska lopta

Posle samo dva i po meseca čekanja ponovo kreće da se kotrlja lopta na terenima u Premijer ligi.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Kreću Francuzi – enigma PSŽ, tanka konkurencija i samo jedan Srbin

Čekanju je došao kraj i od 11. avgusta, pa sve do kraja maja meseca, moći ćemo da uživamo u spektakularnim utakmicama koje može da pruže samo ekipe u najjačoj ligi na svetu.

Pripreme su završene, ekipe su spremne i sada nam ostaje da vidimo hoćemo li gledati jedno od najzanimljivijih sezona ili nam predstoji nastavak dominacije ekipe Pepa Gvardiole, koje je „zagospodarila“ celom Evropom.

Tu su i nove ekipe, ekipe koje žele da naprave iskorak u odnosu na prošlu sezonu, dok timovi koji su ušli u najbolju ligu sveta, tu žele i da ostanu.

Pa da krenemo.

Favorit(i)

EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Sezonu otvara – šampion

U premijernom meču sezone Mančester siti gostuje Barnliju u petak od 21 čas.

U subotu kreće prava "žurka" sa šest utakmica, a između ostalih gledaćemo duel Arsenala i Notingem Foresta te gostovanje Fulama u Liverpulu.

Nedelja nam donosi prvi derbi sezone, duel Čelsija i Liverpula na Stamford Bridžu, dok će zavesu na prvo kolo spustiti Mančester junajted i Vulverhempton u ponedeljak uveče.

Kada se kaže ova reč ne može a da se ne pomisli na ekipu Mančester sitija. Pep Gvardiola nije puno menjao tokom ovog prelaznog roka. Ekipu je napustio od zvučnih imena Ilkaj Gundoan, koji je posle sedam godina napustio ekipu Mančester sitija i pojačao Barselonu. Sem Nemca u novoj sezoni u dresu Građana nećemo gledati ni Rijada Mareza, koji je pokleklao nad ponudom Arapskih klubova i u sledećoj sezoni će igrati u Al Ahliju.

Gvardiola je odlučio da se pojača isključivo sa fudbalerima sa Balkana. U ekipu su stigli hrvatski dvojac, Mateo Kovačić i Joško Gvardiol, koji bi trebalo da popune rupe u Sitijevoj ubitačnoj mašineriji.

Ono što najviše raduje, jeste da je okosnica ekipe ostala ista, tu su Haland, De Brujne, igrači oko kojih će se i ove sezone sve vrteti u igri ekipe koja je prošle sezone osvojila triplu krunu.

Kao prvi izazivač ekipi Sitija, nekako se nameće da bi mogao da bude Arsenal.

Posle sjajne prošle sezone, gde su bili na prvom mestu pa skoro do samog kraja, kada ih je Siti prestigao, jer fudbaleri Mikaela Artete više nisu ni imali snage da se bore sa gorostasima iz Mančestera.

Sada ekipe iz Londona izgleda pojačano i spremno da ove sezone napravi iskorak i da oni sada na kraju sezone budu na prvom mestu i tako posle dvadeset godina titulu vrate u svoje vitrine. Velika razlika u odnosu na prošlu sezonu je ta što će Arsenal (napokon) igrati u Ligi šampiona, pa je veliko pitanje, da li su spremni da igraju na svim frontovima u istom ritmu.

Arsenal je birano pazario u ovom prelaznom roku.

Razbijena je kasa za Deklana Rajsa koji je za 121 milion funti prešao u Arsenal, čime je oboren rekord kada se radi o transferu nekoh engleskog fudbalera. Sem ovog kvalitetnoh veznjaka, u Arsenal je stigao iz Čelsija, Kai Haverts, kao i Džastin Timber koji je stigao iz Ajaksa.

Zadržana je okosnica ekipe, a od zvučnijih imena jedini koji je napustio ekipu je Granit Džaka, koji se preselio u Nemačku.

Mančester junajted je za razliku od prošle sezone sada nije pravio velike promene u ekipi. Posle više od deset godina na golu više neće biti Davida de Hee, dok je na njegovo mesto stigao iz Intera, Kamerunac Andre Onana.

Junajted se kao i Arsenal pojačao iz Čelsija, tako da je na „Teatar snova“ stigao i Džejms Maunt, dok će napad crvenih đavola biti jači za Danca Rasmusa Hojlunda.

Pitanje je da li je Erik ten Hag dovoljno dobro upoznao ekipu, da li je vreme prilagođavanja prošlo i da li je vreme da se u crvenom delu Mančestera razmišlja o nečem velikom, o tituli, koji navijači nisu videli ravno deset godina.

Liverpul je rešio da obriše sve mrlje koje je napravio prošle sezone. Od kada je Jirgen Klop sitgao na Enfild nikada Redsi nisu izgledali ovako loše i nisu završili na lošijoj poziciji. Loša stvar po Liverpul je da oni u predstojećoj sezoni neće igrati u Ligi šampiona, već će nihovi navijači morati da se zadovolje Ligom Evrope.

Od pojačanja na Enfild su stigli „samo“ Aleksis Mekalister i Dominik Soboslaji, dok je ekipu napustila stara garda poput Džordana Hendersona i Fabinja, kao i Roberta Firmina.

Navijači Čelsija su imali košmarnu prošlu sezonu, gde je uloženo nikad više novca, a razultati su bili katastrofalni.

Sada deluje da su u jednom prelaznom periodu, gde ne treba očekivati neke rezultate, ali bi mogli da budu i prijatno iznenađenje.

Glavna promena se desila na klupi, gde je stigao Maurisijo Poketino, čovek koji zna kako je raditi u Premijer ligi, ali ono što je bitno je da zna kako i napraviti uspeh u najjačoj ligi na svetu.

Puno odlazaka je bilo sa Stamford bridža. Ekipu su napustili Kante, Haverts, Kovačić, Maunt, Kulibali, Mendi, Loftus-Čik, kao i prošlogodišnji kapiten Sesar Aspilikueta.

Deluje da nisu zakrpili sve rupe, jer su od pojačanja, samo doveli Enkunkua, Leslija Ugočungvua, Disasija i Roberta Sančesa.

Ko bi mogao da iznenadi?

EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Njukasl je prošle sezone doživeo pravi procvat, kada je potkrepljen Arapskim novcem dospeo na treće mesto tabele Premijer lige u prošloj sezoni.

E sada je pitanje kako se održati na vrhu i kako se popeti neki stepenik više. Njukasl je prošlu sezonu završio na trećem mestu i pitanje može li bolje u sledećoj. Treba imati u vidu da im sledi i igranje u Ligi šampiona, a igrački kadar je puno promenjen.

I to više odlascima, jer posle prošle sezone ekipu napustili Klark, Longstaf, Longli i Oliver, dok je Sent-Maksiman otišao u Al-Ahli.

Od pojačanja, stigli su Roberto Tonali, Hervi Barns i Toni Livramento.

Od Totenhema stvarno ne znamo šta da očekujemo. Sve je izvesnije da će Hari Kejn put Minhena, i da će to biti jedan udarac od kojeg ne znamo hoće li se Sparsi oporaviti.

Dolazaka je bilo, ali ne puno, otkupljen je ugovor Dejana Kuluševskog iz Juventusa, dok je najzvučnije pojačanje Džejms Medison iz Lestera.

Totenhem je promenio i trenera, pa će tako u novoj sezoni ih sa klupe predvoditi Australijanac Ange Postekoglu.

Brajton je imao odličnu prošlu sezonu i zato ga stavljamo u redove ekipe koje bi mogle da poremete planove vodećim ekipama u Premijer ligi.

Jeste da je Mekalister otišao u Liverpul, ali je ekipe Italijana De Zerbija se pojačala sa Daudom, Pedrom i veteranom Džejsom Milnerom.

Novajlije

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Barnli se posle samo godinu dana vratio u Premijer ligu i to ubedljiv način.

Predvođeni Vensanom Komapnijem su nekoliko kola pre kraja Čempionšipa rešili pitanje ko će biti prvi u najboljog drugoj ligi na svetu.

Od sto miliona koje su dobili od ulaska u Premijer ligu su doveli Zekija Amdunija koji je blistao u dresu Bazela prošle sezone, sem njega stigli su Bejer, Traford, Redmond, Berge.

Šefild Junajted je morao da čeka skoro tri sezone kako bi se vratio u društvo najboljih.

Oni su sa drugog mesta ušli u Premijer ligu, gde žele da se zadrže što duže moguće.

Pojačani su Trastijem iz Arsenala, Slimaneom iz Bronbija i Benijem Traoreom iz Hakena.

Luton će posle 138 godina postojanja prvi put igrati u Premijer ligi, tu su dospeli preko plej-ofa u Čempionšipu. To znači da će London ove sezone dobiti još jedan klub u Premijer ligi.

Stadion Lutona je jedan od najmanjih u novoj sezoni, koji prima nešto više od deset hiljada navijača, ali nema dileme da će u svakoj utakmici biti ispunjen do poslednjeg mesta kakva je tradicija na svakom stadionu u Engleskoj.

Od pojačanja treba izdvojiti dolazak bivšeg fudbalera Čelsija Rosa Barklija, Rajan Giles je stigao iz Vulvsa, dok je Marvelus Nakamba došao iz Aston Vile.

Srbi u Premijer ligi

EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Prošle sezone ih je bilo troje, a u ovoj će ih biti za jedan broj manje, jer je Luka Milivojević napustio Kristal Palas.

Tako da smo ostali na dvojcu iz Fulama, Aleksandar Mitrović i Saša Lukić.

Malo je nedostajalo i da Mitrović npusti Fulam, ali je transfer u Saudijsku Arabiju propao, tako da će srpski napadač i sledeće sezone igrati u ekipi iz Londona.

Sve je spremno za spektak u trajanju od devet meseci, fantazi ekipe su spremne i na nama je da uživamo u prestojećj sezoni Premijer lige.

Samo se čeka znak glavnog sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu