Point God

Šestog maja 1985. godine rodio se Kris Pol.

RASTKO MARJANOVIĆ
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svoj 37. rođendan dočekao je kao jedan od najboljih plejmejkera u NBA ligi.

Sa Finiksom igra polufinale zapadne konferencije protiv Dalasa i velike su šanse da će se opet plasirati u finale zapadne konferencije.

U svojoj 17. sezoni u NBA ligi, Kris Pol predvodi istu po asistencijama, budući da je u regularnom delu sezone 2021/2022 imao 10,8 asistencija po utakmici što je njegov treći najbolji prosek proigravanja u karijeri.

Iako su mnogi mislili da nema šanse da zadrži nivo iz prethodne sezone, Kris Pol je odigrao još bolje. I to u trideset sedmoj godini života!

Malo je igrača koji su u ovim godinama tako dobro igrali. Prvi na pamet padaju Lebron Džejms, Karim Abdul-Džabar, Karl Meloun... I Kris Pol.

Ponekad deluje da bi gazio i preko leševa samo da dođe do pobede. Reklo bi se da ne voli nikoga, da ga samo zanima utakmica. I pobeda, naravno.

Ali to je Kris Pol. Ili ga volite ili volite samo košarku koju on igra, jer to ne možete da mrzite. S razlogom nosi nadimak "Point God" jer njegova igra donosi novi život svakoj ekipi u koju dođe.

Taj "CP3 faktor" bio je jedan od glavnih razloga uspona Finiks Sansa koji su se digli iz pepela kao što dolikuje njihovom imenu.

Veliki deo zasluga ide Krisu Polu pored koga i igrači koji nisu mogli da se naigraju u lošijim ekipama izgledaju veoma dobro.

Mnogi mu zameraju njegovu "prljavu" igru koja se često graniči sa opasnom i svi u prvi plan stavljaju grube faulove, kao onaj na Janisu Adetokumbu u finalu prošle godine, kada je moglo da dođe do ozbiljne povrede grčkog košarkaša.

Ali kao što smo već rekli to je Kris Pol. Ostaviće vas bez daha nekom fenomenalnom asistencijom, oduševiće vas kad veže nekih pet-šest koševa sa poludistance, ali će vas isto tako razbesneti kad napravi bezobrazan faul i krene da se raspravlja sa sudijama.

"Igram košarku da bih osvojio titulu. Ta titula mi znači sve. I to je ono što ljude natera da vas vole – biti pobednik", rekao je Kris Pol jednom prilikom.

Kao svi superheroji i naš današnji heroj ima slabu tačku, tačnije više njih. Prva od njih su povrede koje su ga proganjale kroz celu karijeru. Čovek je toliko malerozan da se skoro i ne pamti neki plej-of da on nije imao povredu.

Na jednoj nozi je sa Klipersima uspeo da izbaci San Antonio, u Hjustonu se povredio pred "meč loptu" protiv Voriorsa, povreda ramena u plej-ofu prošle godine...

Kad pomislite da je konačno došlo vreme da Kris Pol osvoji titulu, eto nove povrede.

Drugi "kriptonit" Krisa Pola je Skot Foster. Sudija koji kada deli pravdu na NBA plej-of utakmici, gotovo je ravno čudu da Kris Pol sa tog meča odnese pobedu.

Kris Pol je odigrao 14 mečeva u plej-ofu na kojima je Skot Foster bio sudija. Nije pobedio nijedan.

Kada smo već kod tog broja 14, red je da pomenemo i savršenu utakmicu koju je odigrao u šestoj utakmici serije protiv Nju Orleans Pelikansa.

U utakmici u kojoj su Finiks Sansi pobedili Pelikanse i prošli dalje Kris Pol je imao 33 poena, osam asistencija i pet skokova, a iz igre je šutirao fenomenalnih 14/14.

Najviše pogodaka iz igre bez ijednog promašaja u jednoj plej-of utakmici i to nekoliko dana pre 37. rođendana.

Bivši student univerziteta Vejk Forest je tu partiju imao baš u gradu gde je počeo svoju profesionalnu karijeru, u Nju Orleansu.

"Ovaj grad me je podigao", rekao je Pol posle utakmice u kojoj je njegova ekipa došla do četvrte pobede u seriji.

Vratićemo se vremeplovom godinu dana unazad, u jul 2021. godine kada je Finiks izgubio u finalu od Milvokija.

Pol je prošle godine igrao prvo finale u karijeri. Do pre par godina nikada nije igrao ni finale konferencije.

"Razmišljaću i o tome, ali sada razmišljam šta smo još mogli da uradimo... Odlična grupa ljudi, sjajna sezona, ali ovo će da boli neko vreme", bila je izjava Pola na pitanje novinara da prokomentariše prvo učešće u finalu u karijeri.

"Moramo da pronađemo način da budemo bolji. Ja ću se potruditi da budem bolji i vratiću se sledeće sezone još spremniji", bile su njegove reči neposredno posle poraza u finalu.

I vratio se spremniji. Vratio se da ponovo pokuša da uzme NBA titulu, koju je bez dileme zaslužio.

Kada okači patike o klin, njegovo ime stajaće rame uz rame sa najvećim igračima u istoriji ovog sporta.

Baš zato što bi dao sve za pobedu, zato je Kris Pol to što jeste.

Prošle godine mu je titula izmakla.

Ove godine... Videćemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu