Nastaviće se...

Porazom od Golden Stejta završila se sezona Denver Nagetsa.

Rastko Marjanović
Podeli

Sezonu je obeležio Nikola Jokić, aktuelni MVP NBA lige, a sve su prilike da će to priznanje poneti i drugi put u svojoj karijeri.

Tokom sezone čekao se povratak Džamala Mareja u ekipu i napad Denvera na ozbiljniji rezultat u ovoj sezoni, ali kanadski košarkaš ipak nije bio spreman za završnicu sezone.

Nagetsi su od početka bii autsajderi u seriji protiv Golden Stejta što se jasno pokazalo u prve dve utakmice. Tek u trećoj, Denver je pružio ozbiljniji otpor timu iz Kalifornije, ali je izgubio na domaćem terenu.

Utakmicu broj četiri Denver je dobio, ali je u San Francisku ekipa Voriorsa u napetom meču srušila snove Nagetsa o preokretu i prolasku u polufinale zapada.

Prvi utisak ove serije? Nikola Jokić.

Uprkos fenomenalnoj odbrani koju je Golden Stejt igrao, MVP lige ni u jednom trenutku nije dozvolio da se kaže da je ova serija gotova. I na 3-1 za Voriorse, svi su bili oprezni, jer nikad se ne zna protiv Denvera. Najopasniji su kada gube tim rezultatom, što su više puta pokazali.

Jokić je odigrao sjajnu seriju. Posle prve dve utakmice susreo se sa puno negativnih kritika iako je statistički bio odličan, uzevši u obzir intenzitet plej-of utakmica.

Onda je u ostatku serije odgovorio kritičarima na najbolji mogući način i nametnuo se kao najbolji strelac u dosadašnjem delu plej ofa. U pet odigranih utakmica serije sa Golden Stejtom Jokić je prosečno ubacivao 31 poen po utakmici uz 57,5 procenata uspešnosti u šutu iz igre!

Pored toga imao je 13,2 skokova i 5,8 asistencija u proseku.

Ipak i uz ovako efikasnog Nikolu Jokića, Nagetsi jednostavno nisu mogli da se nose sa mašinerijom iz San Franciska koja je u nekoliko navrata podsetila na onih nekoliko sezona kada su bili apsolutno nezaustavljivi.

Od svih plej-of ekipa, Nagetsi su bili najviše pogođeni povredama. Dva najbolja saigrača Nikola Jokića, Džamal Marej i Majkl Porter Džunior nisu mogli da pomognu svojoj ekipi.

Razni NBA analitičari procenjuju da bi Denver bio legitiman kandidat za NBA titulu da su njih dvojica igrali.

Bez dileme je tačno da bi napadački potencijal ova dva igrača mogao da napravi ozbiljne probleme Golden Stejtu. Ne samo njima nego i svakoj NBA ekipi.

Džamal Marej bi bio prvo oružje bekovske linije Denvera i kao takav bi naneo velike probleme odbrani Golden Stejta. Tu se pre svega misli na Kleja Tompsona koji uz teret Mareja u odbrani ne bi bio toliko spreman da u napadu isporuči svoj doprinos.

Pored Mareja i Majkl Porter Džunior bi otvorio mnogo više mogućnosti za ekipu Denvera, tako što bi bio konstanta pretnja u šutu i jedan od igrača na koje bi Drejmond Grin morao više da obrati pažnju.

A u tom slučaju, Jokić bi imao više prostora ili bi Voriorsi rizikovali sa Porterom što se ne bi baš isplatilo imajući u vidu njegov raskošan napadački talenat.

Naravno, ni Marej ni Porter nisu "zverke" u odbrani pa se situacija na tom kraju parketa ne bi dramatično popravila.

Ali, to su sve "šta bi bilo kad bi bilo" priče.

I sam Nikola Jokić je izjavio da se nije previše osvrtao na to.

"Od početka sezone sam rekao da imamo ono što imamo i sa tim ćemo igrati. Nisam se previše osvrtao na to. Dosta smo imali problema sa povredama tokom sezone. Naravno najviše su nam nedostajali Majkl i Džamal, ali tu su i ostali igrači", rekao je Jokić.

Denver Nagetsi su se ove sezone borili koliko su mogli. Uz sve pomenute probleme ovo i nije tako loš rezultat. Ostaje da se vidi kako će ekipa da reaguje na leto i koga će od igrača dovesti, što putem trejdova što kao slobodne igrače.

Fokus uprave Denver Nagetsa trebalo bi da bude na dovođenju igrača na spoljnim pozicijama koji su dobri u defanzivi. Takav igrač je recimo Geri Heris, koji je i igrao u Denver Nagetsima pre nego što je otišao u Orlando.

Džeremi Grent je isto jedan od bivših igrača Nagetsa koji je bio odličan u defanzivnom segmentu, ali je i on napustio Kolorado i otišao u Detroit.

U ovoj ekipi Denvera najbolji defanzivni rejting imao je Nikola Jokić što pomalo neverovatno zvuči, a posle njega Džamajkl Grin. Ali, ne treba ovde nikoga posebno hvaliti - kompletna odbrana Denver Nagetsa je bila loša.

Uz pretpostavku da Džamal Marej i Majkl Porter budu zdravi i da Nikola Jokić odigra na nivou iz ove sezone, možemo očekivati juriš Denvera na visok plasman.

Ekipa Majka Melouna deluje dosta potcenjeno u medijskim krugovima zbog toga što sam Denver kao grad nije previše popularan i svaki dobar rezultat u vezi sa njima može delovati kao iznenađenje, ali uzevši u obzir sve navedeno, ova ekipa sa par korekcija i dobrim zdravljem može da cilja na visoko i bude jedan od kandidata za najviši plasman i to ne bi bilo nikakvo iznenađenje.

Očekuje se da Nikola Jokić ovoga leta potpiše ugovor vredan 240 miliona dolara, koji će ga u Denver Nagetsima zadržati dodatnih pet sezona.

Iako mnogi ljubitelji košarke žele da vide Nikolu Jokića u nekoj drugoj sredini, sam Jokić je izjavio da ukoliko bude ponuđen takav ugovor, da će tu ponudu da prihvati.

Tačno je da bi Nikola imao mnogo više zaslužene popularnosti da igra u Njujorku, Čikagu, Majamiju, ali pitanje je koliko bi on uopšte obratio pažnju na taj porast popularnosti i kako bi se onda to dalje odrazilo.

Jokiću se sviđa Denver, zavoleo je sredinu i atmosferu u Nagetsima i želi tu da ostane i bude najbolji igrač u istoriji franšize.

Broj 15 je pre njega nosio Karmelo Entoni, pa je jasno da su u Jokića uperene sve oči sportske javnosti u Denveru.

"U odličnim odnosima sam sa svima ovde, od vlasnika pa do ekonoma i mislim da ovde gradimo nešto dobro"
, rekao je Jokić nakon poraza u petoj utakmici protiv Golden Stejt Voriorsa.

Sve ovo ukazuje na to da Jokić i Denver nastavljaju saradnju i u narednih nekoliko godina, tako da srpski košarkaš po svemu ovome ostaje u Koloradu i ne želi da menja sredinu.

Grafika SofaScore

Zaključak je da Denver bez zdravih Džamala Mareja i Majkla Portera ne može da se nosi sa najboljim ekipama zapadne konferencije i da su pored toga Nagetsima neophodne manje promene u igračkom kadru, pre svega one koje bi bile usmerene na to da se ojača defanzivni aspekt igre ekipe Majka Melouna.

Denver je u ovom plej-ofu bio jedna od najgore plasiranih ekipa kada je u pitanju broj primljenih poena po utakmici i odmah su iza Bruklin Netsa kada je u pitanju najlošiji defanzivni rejting u ovogodišnjem plej-ofu.

Sve ovo ukazuje na to da u odbrani ne štima i da to mora da se popravlja. A za napad potencijala ne manjka.

To je dovoljno za regularnu sezonu i za dobar plasman, ali kada krene doigravanje, tu već treba nešto više.

Za razliku od prethodne tri sezone Nagetsi nisu otišli dalje od prve runde.

Ekipa iz Kolorada ima ispred sebe dugu pauzu do početka nove NBA sezone i samim tim dosta vremena da sklopi pobednički mehanizam i da onda krene da radi kao mašina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu