Micić u Milanu, Lučić protiv Mirotića – kreće borba za Beograd

U utorak počinje plej-of Evrolige. Serija se igra na tri dobijene utakmice i pobednici će obezbediti odlazak na fajnal-for u Beograd.

Rastko Marjanović
Podeli
Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

U Mediolanum forumu u Milanu u utorak od 19 časova počinje serija između domaćeg Armanija i branioca titule, Anadolu Efesa. Obe ekipe su prošle godine bile na fajnal-foru, tako da će ove godine jedna od njih završnicu Evrolige neće igrati.

Italijanski predstavnik završio je sezonu na trećem mestu u ligaškom delu, sa 19 pobeda i 9 poraza, čime je obezbedio prednost domaćeg terena u ovoj seriji.

Plej-of Evrolige:

Utorak:

19.00 Olimpija Milano – Anadolu Efes
21.00 Barselona – Bajern Minhen

Sreda:
20.00 Olimpijakos – Monako
21.00 Real Madrid – Makabi Tel Aviv

S druge strane, ekipa Efesa se posle turbulentnog početka sezona vratila na pravi kurs i na kraju ligaškog dela zauzela je šestu poziciju sa 16 pobeda i 12 poraza.

Armani se od početka takmičenja nametnuo kao ekipa koja cilja ka najvišim dometima u ovom takmičenju. Predvođeni sa klupe Etoreom Mesinom, igrači Milana imaju iza sebe odličnu sezonu, do sada.

U celoj ekipi nema igrača koji se svojim predstavama znatno izdvajao od ostalih. Ševon Šilds, koji je propustio dobar deo mečeva zbog povrede predvodi ekipu po broju poena (13,3 u proseku).

Pored Šildsa tu se još ističu i Malkolm Dilejni, Nikolo Meli, Serhio Rodriges, Kajl Hajns, Devon Hol.

"Ovo je trenutak za koji smo radili cele godine. Naš primarni cilj je bio plasman u plej-of jer smo želeli kontinuite prisustva na ovom nivou sada i u budućnosti. Čeka nas šampion Evrope koga izuzetno poštujemo, znajući da pobede koje smo ostvarili tokom sezone nas ne smeju zavarati, ali istovremeno, mogu nam dati samopouzdanje zbog svesti da postoje stvari koje možemo uraditi dobro i koje nam mogu pomoći da dobijemo prvu utakmicu. Iako je u pitanju serija, moramo se mentalno spremiti samo za prvu sledeću utakmicu", rekao je trener Armanija Etore Mesina.

U ekipi koju sa klupe vodi Ergin Ataman sve oči su uprte u sjani bekovski tandem Micić – Larkin.

Vasa Micić je igrao sjajno u regularnom delu sezone gde je prosečno beležio 18 poena i skoro 5 asistencija, dok je Larkin 14,6 poena, 3 skoka i 5,3 asistencije u proseku.

Pored njih dvojice dvocifren poenterski učinak prosečno imao je Rodrig Boboa, a tu se još izdvajaju Adrien Moerman, Tibor Plajs, Danston i Krunoslav Simon, koji su tokom sezone imali odlične role.

Ono što će biti u fokusu ove serije jeste da li će Micić i Larkin nastaviti da igraju kao tokom regularne sezone, posebno poslednjih par utakmica, a sa druge strane kada govorimo o ekipi Armanije uvek je nepredvidivo ko će iskočiti kao glavna pretnja za protivničku ekipu.

Armani je u ligaškom delu oba puta pobedio Efes.

"Ovo je vreme istine. Tim je svestan koliko je Bajern težak protivnik. Imali smo sjajnu regularnu sezonu, ali to sada znači samo da ćemo petu utakmicu igrati kod kuće ako bude potrebna. Imamo ogromno poštovanje prema protivniku. Rasli su košarkaški ovih godina, sa sjajnim trenerom i igračima. Trinkijeri je neko vreme tu, kao i pojedini igrači, koji se identifikuju sa klubom. Mislim da su oni jedan od najboljih projekata u Evropi", rekao je trener Barse Šarunas Jasikevičus.

U Barseloni u utorak od 21 čas počinje serije između prvoplasirane ekipe ligaškog dela i minhenskog Bajerna.

Barselona je u ovoj seriji apsolutni favorit i nametnuli su se kao glavni kandidat za trofej šampiona Evrope.

Naravno, kada govorimo o Barsi tu je u prvom planu Nikola Mirotić koji je sa svojih 16,7 poena i 5 skokova u proseku najzaslužniji za to što je Barselona ligaški deo sa 21 pobedom i 7 poraza.

Pored Mirotića, zanimljivo samo još jedan igrač ima u proseku više od 10 poena, a to je Brendon Dejvis.

Ipak, cela ekipa Barselone funkcioniše odlično i sa pravom imaju ulogu glavnog favorita u ovom takmičenju. Jokubaitis, Laprovitola, Kjurik i ostali igrali su odlično ove sezone.

"Teška serija za nas. Poznajemo Bajern prilično dobro. Za nas sada postoji samo prva utakmica. Moramo ići od meča do meča. Moramo odigrati dobro svih 40 minuta da bismo pobedili. Moramo očekivati fizičku igru, kakva se i očekuje u plej-ofu. Pojedinačno, svako mora da iskorači i trudi se na svakoj poziciji. Palau dvorana nam je vrlo bitna, postoji sjajna veza igrača i navijača. Svakom novom igraču kažem koliko je bitna uloga navijača", rekao je krilo Barse Nikola Mirotić.

U ekipi Bajerna, stvari se vrte oko tandema Vladimir Lučić – Darun Hiliard koji predvode Bajern kada su postignuti poeni u pitanju.

Lučić je prošle sezone odigrao sjajan plej-of, ali i ovoga puta ispred sebe on i ekipa Bajerna imaju dosta težak zadatak.

Barselona ima ulogu apsolutnog favorita, oba puta je ove sezone pobedila Bajern, ali u tim utakmicama Bavarci su držali priključak do pred kraj.

Ipak u plej-ofu se očekuje da Barsa ubaci u veću brzinu, pa je i jedna pobeda Bajerna u ovoj seriji dobar rezultat.

Za sredu je zakazan duel između Olimpijakosa i Monaka, koji počinje u 20 časova.

Ekipa Olimpijakosa je pomalo neočekivano došla do druge pozicije u ligaškom delu, imaju isti skor kao i ekipa Armanije – 19 pobeda i 9 poraza, ali su zbog boljeg međusobnog učinka plasirani na višu poziciju.

Monako je ove sezone igrao dobro. Najviše je izgubio izbacivanjem ruskih ekipa budući da su im obrisane 4 pobede i 2 poraza, pa se na kraju ligaškog dela ekipa pod vođstvom Saše Obradovića našla na sedmoj poziciji.

U Olimpijakosu su ove sezone prednjačili Saša Vezenkov i Tajler Dorsi poenterski gledano, a ulogu pravog lidera imao povratnik Kostas Slukas.

Olimpijakos je inače predstavljao nepobedivu ekipu na domaćem terenu, jer su u Dvorani mira i prijateljstva od 14 odigranih utakmica trijumfovali na 13!

Što se ekipe Monaka tiče, prvo ime koje moramo spomenuti jeste Majk Džejms, koji je imao odličnu sezonu, ali i one epizode koje nisu baš sportske.

Nakon svađe sa Džejmsom, crnogorski stručnjak Zvezdan Mitrović dobio je otkaz i na njegovo mesto došao je Saša Obradović.

Ako se u obzir uzme sjajna forma Olimpijakosa na domaćem parketu, biće izuzetno teško Monaku da napravi iznenađenje, ali nikad se ne zna.

Jednostavno, faktor Majk Džejms je nepredvidiv.

U ligaškom delu, nerešeno je.

I poslednji duel u plej-ofu igra se u sredu između Reala i Makabija. Prva utakmica počinje u Vizink centru u 21 čas.

Kraljevski klub je trenutno u lošoj formi, igraju dosta promenljivo i u domaćem šampionatu, a u Evroligi su u poslednjih 10 utakmica samo dva puta pobedili.

Najbolji igrači ove ekipe su prema statiskičkim parametrima Valter Tavares i Geršon Jabusele. Div sa Zelenortskih ostrva u proseku ima 11,4 poena i 7,8 skokova.

Ekipa Makabija sjajno je završila sezonu. Nakon poraza od Crvene zvezde „Ponos Izraela“ je nanizao pet pobeda i zauzeo petu poziciju u ligaškom delu.

Ekipa Avija Evena je predvođena sjajnim strelcima Vilbekinom i Nanelijem stigla do 17 pobeda i 11 poraza, a pored nih dvojice izuzetno bitan faktor bio je Ante Žižić, čije prisustvo u reketu je dosta doprinelo odbrani Makabija.

Ova serija će biti veoma zanimljiva jer Real, kako smo već rekli, igra u dosta promenljivoj formi, ali ih i takve ne treba nikada otpisivati.

Makabi ima sjajne strelce u ekipi pa nam ostaje da vidimo kako će to sve izgledati u ovom duelu.

U dosadašnjem delu sezone, Real i Makabi su jedan protiv drugog odbranili domaći teren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu