Da li su Klipersi konačno "skrpili" šampionski tim?

Rasel Vestbruk, Džejms Harden, Kavaj Lenard i Pol Džordž su u istom timu. Zvuči šampionski, zar ne?

Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Reedy
Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Reedy

Posle samo nedelju dana potpuno se promenila slika glavnih pretendenata u šampionskoj trci NBA lige.

Trejd Džejmsa Hardena iz Filadelfija 76ersa u Los Anđeles Kliperse doneo je velike promene.

Kladionice Klipersima daju mnogo veće šanse nego pre desetak dana.

Kvota na Kliperse je pala sa 25 na 14, dok nije preterano uticala na Sikserse (sa 28 na 29) jer su prognoze za njihovu sezonu odavno pravljene bez Hardena u jednačini s obzirom da je letos zatražio trejd.

Trejd Klipersa i Siksersa:

Klipersi dobili: Džejms Harden, Pi-Džej Taker, Filip Petrušev

Siksersi dobili: Markus Moris, Robert Kovington, Nikola Batum, Kej-Džej Martin, 4 izbora na draftu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dolazak Hardena značajno menja situaciju kod Klipersa u pogledu stabilnosti.

Bez obzira na sve što Hardenov karakter nosi sa sobom, on je bez sumnje i dalje jedan od najboljih igrača lige.

Posebno kada je motivisan da pobeđuje, a u redovima Klipersa to ne bi trebalo da bude sporno.

Naime, dolaskom Hardena, a nakon što je letos stigao i Rasel Vestbruk, Klipersi će mnogo manje da zavise od situacije sa povredama svog ključnog tandema Lenard-Džordž.

Kavaj Lenard i Pol Džordž su fantastičan tandem, ali kada igraju zajedno. Spektakularni su pojedinci i saigrači, ali se Klipersi muče da ih spoje na parketu.

U tekuću sezonu su upšli sa 118 zajedničkih utakmica od 308 mogućih u regularnoj sezoni i 24/37 u plej-ofu u protekle četiri sezone.

Tandem od koga se očekivao napad na titulu jer tokom tog perioda doneo Klipersima manje pobeda u plej-of serijama nego što su Toronto Reptorsi imali u jednoj sezoni sa samim Lenardom u timu.

Od toga da li su zdravi jedan, drugi ili obojica, a već su u godinama kada se telo sporije i teže oporavlja (32 i 33) su zavisili rezultati Klipersa.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Klipersi su novu sezonu počeli sa tri pobede u četiri utakmice, a Hardena su dočekali trijumfom protiv Orlnado Medžika.

Sada će sa Vestbrukom i pre svega Hardenom u ekipi ta zavisnost biti mnogo manja, iako je Harden i stariji od njih (34) jer će bez obzira na povrede uvek biti sigurni da će na parketu imati bar jednog, a možda i nekoliko Ol-star igrača, a ako je to "Brada", on je podjednako nadmoćan i kao plejmejker i kao košgeter.

Klipersi konačno imaju organizatora igre kakvog godinama čekaju. I Vestbruk je plej koji može da bude efikasan ako se posveti određenoj ulozi, ali prošlosezonska odluka da ga dovedu nakon što su ga se odrekli gradski rivali Lejkersi je više bio potez očajnika zbog odsustva pleja nego što im je bio potreban igrač njegovih karakteristika.

Harden je bolji strelac, prirodniji plejmejker, a njegova šuterska pretnja će dati i Lenardu i Džordžu mnogo više prostora za igru i mnogo manje opterećenje u napadu.

A ono što je obojici najbitnije je da bez težih povreda stignu do plej-ofa gde se pretvaraju u nezaustavljivu silu, pre svih Lenard. I dalje pamtimo kako je skoro sam rušio timove koji su predvodili Lebron Džejms i Stef Kari na vrhuncima svojih istorijskih karijera.

Desetostruki Ol-star je poslednjih godina u centru pažnje bio zbog svog neprimerenog ponašanja i lošeg odnosa prema igri, ali kada je bio na posvećen parketu, bio je najbolji pojedinac u nekoliko plej-of utakmica, bolji i od MVP-ja lige Džoela Embida i za Sikserse korisniji.

Upravo je on bio razlog što su Siksersi vodili sa Boston Seltiksima borbu za finale Istoka u sedam utakmica.

Harden je u prvom meču serije postigao 45 poena (17/30 iz igre), a u četvrtom 42 (uz 9 asistencija, 8 skokova i 4 ukradene lopte).

Očekuje se da Harden i Taker propuste i gradski derbi sa Lejkersima (četvrtak, 3.00) te iskoriste četiri dana pauze i treniraju sa timom, pa debituju protiv Niksa u Njujorku 7. novembra (1.30)

Kasnije su ga sustigli duhovi plej-of prošlosti pa smo gledali 7/27 i 10 izgubljenih lopti u petom meču serije pri vođstvu Siksersa 3-2. Tu su Seltiksi preokrenuli seriju.

Ipak, pričamo o čoveku rođenom da postiže koševe. "Brada" je na oko 1.000 NBA utakmica prosečno beležio 24,7 poena uz 7 asistencija i 5,6 skokova. Vrhunac je imao u periodu 2017-2020. sa oko 30 poena po meču kada je tri sezone u nizu bio najbolji strelac lige, a 2018. i MVP.

Iako je njegov poenterski prosek u poslednje dve sezone najniži u poslednjoj deceniji karijere sa 21 po meču, u svakoj od poslednjih pet je imao prosek od najmanje 10 asistencija.

Njegov dolazak bi trebalo da unapredi i igru Klipersa u reketu, tačnije da učini Ivicu Zubca mnogo opasnijim pod košem. Jer sa Hardenovim "pik-en-rol" sposobnostima hrvatski centar će biti mnogo veća pretnja u protivničkom reketu.

A Harden je žarko želeo da dođe u Kliperse verovatno svestan da mu je to možda i poslednja šansa da sjajnu karijeru kruniše titulom kojom bi izbrisao ili bar zamaglio sve negativne stvari koje su je obeležile.

Iako je poslednjih desetak godina jedan od najboljih igrača lige, samo jednom je igrao finale i jedan je od statistički najboljih igrača u istoriji koji nemaju šampionski prsten.

Sada ima priliku da to ispravi i nema sumnje da će biti izuzetno motivisan da njegov tim pobeđuje.

Ali Klipersi nisu profitirali samo njegovim dokaskom već i pravom na Takera.

Jer koliko će bekovska linija sa Vestbrukom i Hardenom predstavljati "pakao" po protivničke odbrane, toliko će učiniti pogubnim defanzivu Klipersa.

Tu dolazimo do Takera, jer s njim Lenardova i Džordžova sjajna defanziva neće biti beskorisna. Sa njima trojicom Klipersi će imati verovatno najbolji trio univerzalnih defanzivnih krila u ligi.

Ipak, na kraju će se u redovima Klipersa, po običaju, sve svesti na medicinski karton, ali navijači sada mogu bar da budu malo spokojniji jer sa Hardenom će Lenard i Džordž biti rasterećeniji i time manje skloni povredama, a ako ih i bude, biće pod manjim pritiskom brzog povratka na teren.

Čak ni novo pravilo lige o (ne)odmaranju najvećih zvezda neće previše poremetiti Kliperse jer ih imaju dovoljno da povremeno izostave iz tima nekog pojedinca koji nije dovoljno spreman za njihov ukus.

Na kraju krajeva, jedno su priča, očekivanja, spekulacije i prognoze, a potpuno drugo realnost.

Šta znači dolazak Hardena u Kliperse i da li će sa njim zaista biti pretendent na titulu verovatno ćemo saznati već u narednih mesec-dva dana.

Ako se slože sve kockice, u junu bismo mogli da svedočimo pisanju nove istorije za pojedine igrače, celu franšizu Klipersa ali i aktuelnu eru NBA lige.

Zašto dok smo pisali o ključnim "kockicama" nismo pomenuli našeg Filipa Petruševa, pročitajte u posebnoj vesti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu