Svi su gosti na žurki Najnersa i Iglsa

Nema mnogo pametovanja kada su u pitanju prognoze u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji, sve osim reprize prošlosezonskog finala bi bilo neočekivano.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao glavni favorit NFC analitičari izdvajaju San Francisko 49erse i Filadelfija Iglse.

Najnersi nisu osvojili konferenciju od 2019, ali im prošlosezonski plasman u finale, uz pozitivne poteze tokom leta, daju pravo da se smatraju brojem 1.

Glavni konkurenti će im biti Dalas, Detroit i divizijski rival Sijelt, ali lako bismo mogli u finalu NFC da gledamo reprizu iz ovog januara sa Filadelfija Iglsima.

Ipak, ključni faktor za Najnerse za osvetu biće napredak njihovog napada, jer će morati da bude značajno bolji nego pre nekoliko meseci ako želi da nadvlada najbolju odbranu lige.

Iglsi su ostali bez čak sedmorice startera u odnosu na prethodnu sezonu u kojoj su stigli do Superbuol meča, ali i dalje imaju jednu od najjačih postava u ligi.

U plej-ofu NFC se očekuju još Atlanta i Nju Orleans, kojima će glavni konkurenti za doigravanje biti Grin Bej, Minsota i Vašington, dok iz "senke" sa dosta potencijala vrebaju Džajanti i Čikago Bersi, najgori tim lige prošle sezone.

Što se tiče ostatka konferencije, Remsi, Bakanirsi, Pantersi i Kardinalsi su timovi koji će se boriti za što bolju poziciju na predstojećem draftu, jer njihovi timovi vape za talentovanim elitnim igračima kako bi bili konkurentni na duže staze.

Istok

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Filadelfija Igls
Dalas Kaubojs
Njujork Džajants

Vašington Komanders

Niko nije osvojio NFC Istok dve godine u nizu još od Iglsa s početka ovog veka kada su nanizali četiri divizijske titule 2001-2004.

A s obzirom da su Iglsi izgubili oba koordinatora i čak sedam startera u odnosu na prošlu sezonu, tradicija kaže da će Istok dobiti novog vladara.

Papir kaže da je to Dalas, međutim... Najbolji GM lige Hauvi Rouzmen je popunio rupe u timu stvorivši opet kvalitetniji sastav od konkurencije možda i u celoj konferenciji.

Sa prošlogodišnjim "vicešampionom" u MVP trci Džejlenom Hurtsom na čelu talentovanog i tima sa vetovatno najvećom dubinom u "rosteru" u celoj ligi, Filadelfija će opet da napadne Superboul.

Mlade snage poput Džejlena Kartera, Nolana Smita, Džordana Dejvisa, Nejkoba Dina i Kema Jurgensa su nadoknadile odlaske startera, a sa dominantnim veteranima Džejsonom Kelsijem i Lejnom Džonsonom Iglsi i dalje imaju tim za titulu.

Dalas će biti glavni izazivač, kao i prošle sezone, ali je opet pitanje da li će velika očekivanja opet upropastiti tradicionalne nekonstantnost ekipe.

Kaubojsi su pojačali defanzivnu liniju dolaskom Stefona Gilmora, produbili su roster dobrim draftom, ali će ići onoliko daleko koliko im lider tima Dak Preskot "dozvoli".

Prisustvo risivera Brendina Kuksa uz Sidija Lamba mu daje dosta prostora da bude ogromna pretnja, videćemo koliko će to da iskoristi.

Najveća enigma divizije, a možda i lige je Vašington. Klub iz prestonice je dobio nove vlasnike na čelu sa vlasnikom Filadelfija 76ersa Džošom Herisom.

Cela investiciona grupa broji oko 20 partnera čije zajedničko bogatstvo premašuje 100 milijardi dolara, što je najviše u ligi.

Među vlasnicima je i NBA legenda Medžik Džonson, pa se tek čeka da se vidi kakav je njihov dugoročan plan.

Nema sumnje da će glavni trener Ron Rivera u svojoj četvrtoj sezoni biti pod velikim pritiskom da se dokaže da zaslužuje da ostane na toj poziciji.

Trenutno, Komandersi, imaju sjajnu trkačku liniju, mladi kvorterbek Sem Hauel je nadolazeća zvezda, ali ekipa još nema nivo neophodan za plej-of.

Komandersi imaju jednu od najboljih defanzivnih linija u ligi, predvođenu Džonatanom Alenom i Reronom Pejnom uz Monteza Svita i Čejsa Janga, ali bi morali da ponove impresivnu prethodnu sezonu, uz pretpostavku da je Jang sposoban da igra na "ruku godine" nivou pre nego što mu je stradao ACL, ako žele da prave razliku na terenu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iz senke bi u ovoj diviziji u novoj sezoni mogli da iskoče Njujork Džajantsi.

Dolazak tajt-enda Derena Valera je ogromno pojačanje za napad, ali su ključna "pojačanja" tima bile obnove ugovora nosilaca igre.

Kvorterbek Danijel Džons je dobio 40 miliona po sezoni u nardne četiri godine, a veliku ugovor dobio je i ključni raninbek Sakvon Barkli, iako za samo jednu sezonu.

Međutim, ofanzivna linija je "rak-rana" potentnog napada uprkos prisustvu jednom od najboljih teklova u ligi Endruu Tomasu, jer je ostatak linije vrlo upitan.

Odbrana je pojačana E'Šonom Robinsonom, Rakimom Njunjez-Ročesom i Bobijem Okerekeom koji bi trebalo da pomogno Leonardu Vilijamsu i Deksteru Lorensu da zaustave trčanje.

Džajantse mnogo više muči raspored, jer će igrati čak tri utakmice u prvih 11 dana sezone, a čeka ih čak sedam gostovanja u prvih deset nedelja.

Njujorčani će biti bolji nego prošle sezone, imaju kvalitetnije "oružje", ali je to i dalje daleko od elitnog, pa će morati dosta toga da se poklopi da bi stigli bar do plej-ofa.

Sever

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Čikago Bers
Detroit Lajons

Grin Bej Pekers

Minesota Vajkings

Svi favorizuju Lajonse s obzirom na sjajnu prethodnu sezonu.

Sa 5-1 u završnici prošle sezone i četvrtim napadom u ligi u tom trenutku, Lajonsi su pokazali ogroman potencijal.

Dodatno pojačani dvostrukom pretnjom rukijem Džamirom Gibsom i opasnim risiverom Džejmesom Vilijamsom od starta sezone.

Odbrana je jača za sejftija Si-Džeja Gardner-Džonsona i rukija Džeka Kembela, od koga se očekuje da podigne na viši novo igru protiv trčanja, koja je prošle sezone bila najveća slabost tima.

Den Kembel je doneo u Lajonse samopouzdanje koje im je godinama nedostajalo za iskorak koji bi sada mogli da naprave.

Veliki potencijal poseduju i Vajkinzi, koji su se specijalizovali za dobijanje neizvesnih mečeva.

Brajan Flores će pomoći unapređenju odbrane, ali teško da će napraviti dovoljno veliki napredak za "skok" do doigravanja.

Vajkinzi imaju kvalitetnu postavu za igru pasom, a pred Kirkom Kazinsom je izazovna jesen jer mora da se dokaže da bi dobio produžetak ugovora koji je očekivao ovog leta.

Međutim, upitan je kvalitet ofanzivne linije jer će Kazinsu biti potrebna konstantna zaštita da bi predstavljao pretnju kroz vazduh.

A sezona Vajksa će umnogome da zavisi i od zdravstvenog stanja sekundarija jer osim Bajrona Marfija, Mekila Blekmona i Akejleba Evansa nemaju više opcija na pozicijama kornerbaka.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

A napredak Bersa tokom međusezone pod komandom Džastina Fildsa je nešto na šta se mora obratiti posebna pažnja.

Filds se vratio na koledž i stekao diplomu na Ohaju Stejtu, što NFL analitičari gledaj kao snažnu crtu zrelosti, liderstva i perspektive.

Napredovao je u svim segmentima igre, a uz Čejsa Klejpula, Di-Džeja Mura, D'Ontu Formana i Roberta Tonjana jasno je da će Bersi biti vrlo opasan tim.

Pojačali su se i svoju mladu odbranu dovođenjem iskusnih lajnbekera Tremejna Edmundsa i Ti-Džeja Edvardsa, koji je predvodio NFC u obaranjima prošle sezone.

Ipak, kao i u slučaju Džajantsa, Bersi su se bolje "naoružali" nego prošle sezone, ali su još daleko od vrhunskog nivoa.

Stoga ne bi bilo iznenađenje da se za vrh divizije sa Lajonsima pre svega bore Pekersi.

Jesu ostali bez Arona Rodžersa, ali su se za to i spremali prethodne sezone.

Imaju poprilično potcenjenu defanzivnu liniju, vrlo opasne mlade igrače, ali će ipak teško nadmašiti Detroit pa će se nadati povoljnim rezultatima u konferenciji kako bi se nekako "umuvali" u plej-of.

Jug

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Atlanta Falkons
Karolina Panters
Nju Orleans Sejnts
Tampa Bej Bakanir

Divizija čiji su članovi trenutno daleko od elitne trke.

Ali među njima bi trebalo da se istaknu Sejntsi, posebno zbog drugog najpovoljnijeg rasporeda u celoj ligi.

Osim toga, povrede su desetkovale ovu ekipu prethodne godine, a potpuno zdravi "sveci" su mnogo opasniji.

Najveća enigma je kako će se snaći novi kvorterbek Derek Kar, ali može se bez imalo dileme reći da sada ima najbolju odbran u karijeri.

Analitičari kao najveću slabost ekipe ističu glavnog trenera Denisa Alena, čiji timovi imaju tendenciju da pružaju igre ispod svog potencijala.

Ova godina mogla bi da bude odskočna daska za Falkonse sa mladim kvorterbekom Dezmondom Riderom.

Rider je priznao koliko se mučio u prvoj sezoni u NFL dok se privikavao na sistem, a nakon što je stekao solidno iskustvo u drugom delu sezone, u novoj se očekuje njegov značajan napredak.

Fakonsi imaju izuzetno talentovan napad sa čak šestoricom pikova prve runde, od čega trojicu u ofanzivnoj liniji.

Investirali su u mladost dovođenjem raninbeka Bidžana Robinsona, risivera Drejka Lontona i tajt-enda Kajla Pitsa uz Kordarela Petersona.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poseduju i verovatno najbolju trkačku postavu u ligi, predvođenu rukijem Robinsonom koji ima potencijal za sezonu sa po 1.000 jardi u obe kategorije.

Uprkos velikoj tranziciji ekipe i neizvesnosti sa QB, dobili su dosta utakmica prošle sezone.

Poput Bersa, imali su nedostataka u defanzivi, pa su tu sproveli najveće promene tokom leta.

Doveli su petoricu defanzivnih linijaša i šestoricu defanzivnih bekova.

Ako nosioci igre ostanu zdravi, Atlanta bi moglda i da osvoji diviziju, a za eventualno "vajld-kard" mesto u plej-ofu bi mogli da vode direktnu bitku sa Pekersima, već u drugoj nedelji sezone.

Šta reći o Tampa Bej Bakanirsima? Ništa ne može biti ni približno isto kao sa Brejdijem u timu.

A oni su kao njegovu zamenu doveli Bejkera Mejfilda. Kolege sa "Sport ilustrejda" su njihove šanse u novoj sezoni prokomentarisali sa samo: "Srećno".

Na istom nivou će verovatno biti i Pantersi, jer uprkos kvalitetu koji poseduje prvi pik sa drafta Brajs Jang, momci ispred njega su daleko od potrebnog nivoa za zapažene rezultate.

Zapad

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Potencijalni skor:
Arizona Kardinals
Los Anđeles Rems

San Francisko 49ers
Sijetl Sihoks

Bez povređenog Džordža Kitla Najnersi bi mogli da se muče na otvaranju sezone, ali produženje ugovora Nika Bose za rekordnih 170 miliona dolara je vratio osmehe na lica svima u San Francisku.

Kajl Šenahan raspolaže sa možda i najboljim napadačkim arsenalom u ligi, a od starta sezone imaće i Kristijana Mekafrija.

Ključni faktor u borbi za plej-of biće odbrana koja je pravljena da izdrži pritisak, ali je u tranziciji sa četiri rukija u sastavu.

Šanahan je izgradio tim za finale konferencije, ali za korak više u odnosu na prošlu zimu moraće da unapredi svoju ofanzivniju liniju u okršajima sa elitnim trkačima u odlučujućim mečevima.

Svi su prošle sezone pričali o Broku Purdiju, ali je i njegovu priču nadmašila priča Džina Smita.

Smit je za nekoliko meseci učinio da Sijetl u potpunosti zaboravi na Rasela Vilsona.

Niko nije očekivao ništa od njega, a Smit je bacio 30 tačdauna uz samo 11 presečenih pasova i tako povezao dve sezone sa rejtingom preko 100.

A sve to u timu sa dva ruki tekla i ruki raninbekom u startnoj postavi, doduše sa jednom od najboljih hvatačkih trojki u ligi koju čine DK Metkalf, Tajler Loket i Džekson Smit-Ndžigba.

Stoga se od ovog mladog tima Sihoksa očekuje mnogo ove sezone.

Iako bi glavnu reč u diviziji trebalo da vode Najnersi, Sihoksi su tim na koji treba obratiti pažnju.

Sa tako kvalitetnim "rosterom" u pitanju je ekipa koja bi mogla da bude konkurentna dugi niz godina.

Što se tiče koliko daleko mogu u predstojećoj sezoni, ključni faktor biće, kao i kod većine, deo igre gde su najslabiji.

A Ahilova peta Sihoksa je odbrana protiv trčanja. Ako bude na prošlosezonskom nivou, prva runda PO je verovatno maksimum, za sada.

Ipak, Sijetl je pojačao odbranu dovođenjem slobodnih agenata Dremonta Džonsa, Džarana Rida, Džulijana Lava i Bobija Vagnera.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

I dok se kod Najnersa i Sihoksa priča o broju pobeda, kod preostala dva tima u diviziji će se pre svega brojati porazi.

Jer više poraza znači i bolju poziciju na sledećem draftu, a to je prioritet i Remsa i Kardinalsa.

U "goroj" poziciju su Remsi koji "love" talentovanog kvorterbeka za budućnost, ali imaju za nijansu kvalitetniji tim od Kardinalsa sa Metjuom Stafordom, Kuperom Kapom i Aronom Donaldom.

Međutim, kostur tima čine uglavnom mladi igrači, pa analitičari kažu četir-pet pobeda u 17 utakmica, s očekivanim otvaranjem sezone 2-6.

S druge strane, Arizona bi mogla biti najgora ekipa u celoj ligi, sa "potencijalom" za maksimalno dve, možda tri pobede.

Arizona je dva dana posle Superboula počela sa "tankovanjem" za kvorterbeka USC-a Kejleba Vilijamsa, dovođenjem Džonatana Genona, ofanzivnog koordinatora poraženih Iglsa, za svog glavnog trenera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu