Kreće Bajernova liga

U petak uveče počinje nova sezona nemačke Bundeslige u kojoj je minhnenski Bajern apsolutni favorit.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bajern je prošle sezone, jedva, osvojio 11. uzastopnu titulu, ali sva je prilika da ove neće dozvoliti rivalima da mi ni približno zakomplikuju završnicu sezone.

Jedina nada rivala ogleda se u nedavnom Superkupu Nemačke u kojem je Lajpcig ponizio Bavarce sa čak 3:0, i to u danu kada su predstavili svoje najveće pojačanje – Harija Kejna.

Međutim, sezona je duga, Bajern je daleko od takmičarske forme, a dešavanja na fudbalskom tržištu ovog leta su nam pokazala da će retko koji tim imati kapacitet da prati Bavarce do poslednjeg dana sezone.

Ogromne oscilacije od proletos će verovatno biti prošlost jer Tomas Tuhel, koji je preuzeo ekipu u martu je osvajanjem titule smirio strasti, a sada kreće od starta da formira pobednički tim.

Uz Lajpcig, potencijali izazivači za titulu su još Borsija Dortmund i Bajer Leverkuzen, a sa ovim imenima bi trebalo da se zatvori krug kandidata za plasman u Ligu šampiona.

Za ostala mesta u Evropi konkurisaće, pre svih, Union Berlin, Frajburg, Ajntraht Frankfurt, Volfsburg i Borusija Menhengladbah, dok će ostatak lige pre svega razmišljati o opstanku u eliti.

Na papiru, glavni kandidati za ispadanje su Damrštat i Augzburg.

Dobitna kombinacija – pojačaš sebe, oslabiš konkurenciju

Bajern je i ovog leta na transfer tržištu bio pre svega racionalan, ako se može tako nazvati posao vredan više od 100 miliona evra.

Da, taj iznos je ravan ludilu kada je u pitanju Bundesliga, ali je prošla sezona pokazala da Bajern ne može da parira najboljim timovima Evrope u Ligi šampiona bez kvalitetnog napadača.

Odlazak Roberta Levandovskog se ispostavio kao mnogo veći udarac za klub nego što se očekivalo, pa su u Minhenu ovog leta reagovali na jedini moguć način, dovođenjem druge gol-mašine Kejna, a takav fudbaler danas ne može da se dovede za manje od devet cifara na čeku.

Međutim, Bajern nije odustao od svoje višegodišnje "taktike" i dovođenja pojačanja na osetljive pozicije iz redova glavnih konkurenata i to bez odštete.

Tako su kao slobodni igrači stigli vezista Konrad Lajmer iz Lajpciga i levi bek Rafael Gereiro iz Borusije Dortmund.

Na taj način je Bajern opet pojačao svoje redove i istovremeno oslabio direktne konkurente u borbi za titulu.

A pored Kejna, veliko pojačanje je stiglo i u srcu odbrane, za "skromnih" 50 miliona je doveden najbolji defanzivac Serije A, korejski štoper Min-dže Kim iz Napolija.

Što se tiče odlazaka, iako su bili standardni prvotimci, ne bi trebalo da se značajno osete odlasci Lukasa Ernandeza u PSŽ i Sadija Manea u Saudijsku Arabiju.

Najveći problem za Bajern je pozicija golmana jer je prodao Jana Zomera Interu, pa dok se ne oporavi kapiten Manuel Nojer, Tomas Tuhen ne može da računa na pouzdanog golmana.

Glavni rival Bajernu verovatno će biti Lajpcig, koji je udario bolan šamar velikanu pomenutom pobedom u Superkupu.

Lajpcig je pokazao da i dalje ima tim dostojan borbe za "Salataru" uprkos odlasku trojice ključnih igrača proteklog leta – Kristofer Nkunku (Čelsi), Dominik Soboslai (Liverpul) i Joško Gvardiol (Mančester siti).

Sudeći po igri od prošle subote, snaći će se sasvim dobro.

Osvajač poslednja dva Kupa Nemčke ima velike planove za ovu sezonu, što pokazuju dolasci Loisa Opende, Benjamina Seska, Kristofa Baumgartnera i talentovanog austrijskog veziste Nikolasa Zajvalda.

Osim toga, Dani Olmo je het-trikom na Alijanc areni pokazao da Lajpcig ima pojedince sposobne da skidaju najveće "skalpove".

A "milioneri"?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Borusiji Dortmund je "za dlaku" izmakla titula prošle sezone.

Ispustili su je bukvalno u poslednjem minutu sezone, remijem sa nejakim Majncom za potpuni šok "Žutog zida" koji je bio uveren u osvajanje titule.

Bajern je u međuvremenu savladao Keln 2:1 i zahvaljujući gol-razlici nastavio seriju koja traje od sezone 2011/2012.

To je bilo prvi put od sezone 1999/2000 da se borba za titulu odluči u poslednjem kolu.

Međutim, BVB će u novoj sezoni teško da bude i približno konkurentan u borbi za trofej.

Analitičari im daju tek oko 12 odsto šansi da skinu Bajern sa trona.

Najrealniji cilj koji pred sebe u Dortmundu mogu da postave je plasman u Ligu šampiona, jer bi ispuštanje jedne od prve četiri pozicije bile katastrofalne po ovaj klub.

A i aktivnost na fudbalskom tržištu ukazuju da je to prioritet kluba.

Jer "milionere" je ovog leta napustila najveća zvezda tima Džud Belingem, dok su stigli samo vezisti Feliks Nmeča i Marsel Zabicer, te bek Rami Bensabaini.

Međutim, u Nemačkoj već kruži priča da bi odlazak Belingema mogao da podigne atmosferu tima na mnogo veći nivo, jer je navodno velikom broju igrača smetala prepotentnost Engleza i njegova potreba da stalno bude u centru pažnje.

A često je odlazak fudbalera koji remeti atmosferu bilo mnogo veće pojačanje za kolektiv nego dolazak nekog kvalitetnog pojedinca.

Osim toga, mogućnosti ove ekipe najviše će zavisiti od forme centarfora Sebastijana Alea, koji je preko leta pokazao da se na njega može računati.

Bitka za Evropu

Već smo pomenuli da koje će ekipe da vode bitku za ostala mesta u Evropi.

Što se tiče četvrtog imena koji bi trebalo da zauzme mesto u LŠ, to je pre svega Bajer Leverkuzen.

Uprkos sjajnim igrama prošle sezone u Evropi, ne verujemo u rast ambicija kod "farmaceuta" jer je Ćabi Alonso ostao bez svoje glavne napadačke vedete.

Musa Dijabi je otišao u Aston Vilu, međutim, u Leverkuen su stigli Viktor Boniface, Jonas Hafman i iskusni lider Granit Džaka.

A to što je Alonso produžio ugovor na još dve godine, govori da on ima poverenja u planove kluba pa nije nemoguće očekivati i da se Bajer uključi u borbu za titulu, bar dok bude imao snage da fizički isprati ritam sezone na nekoliko frontova.

Što se tiče ostalih ekipa, Union Berlin je imao zanimljiv prelazni rok dovođenjem pojačanja iz Intera, Porta, Herte i Kopenhagena, dok nije bilo značajanijih "gubitaka" u igračkom kadru.

Frajburg, koji je prošle sezone bio na četiri boda od mesta u Ligu šampiona, uložio je šest miliona evra u centarfora iz Salcburga Žuniora Adamu.

A Ajntraht je doveo 11 igrača za manje od 40 miliona, a od onih za koje je plaćena odšteta samo jedan ima više od 22 godine.

Volfsburg bi trebalo da bude tim na koji treba obratiti malo veću pažnju zbog više od 70 miliona uloženih evra u igrače poput Lovru Majera, Joakima Melea i Rožeria.

Davljenici

Što se tiče borbe za opstanak, teško da će i ove da "preživi" Augzburg, dok mnogo razloga za optimizan nemaju ni navijači Štutgarta koji je ispadanje izbegao u baražu, a dva dana uoči početka nove sezone je ostao bez svog najboljeg igrača.

U istom "sosu" je i Verder Bremen, koji je osvojio samo 15 bodova u prolećnoj polusezoni, najmanje od svih bundesligaša.

A glavna "konkurencija" će im biti novajlija Darmštat i Hajdenhajm, debitant u eliti.

Hajdenhajm je 57. klub koji će zaigrati u Bundesligi, nakon što je prošle sezone osvojio "Cvajtu" u dramatičnoj završnici poslednjem kolu, golom Tima Klajdejnsta za pobedu nad Jan Regensburgom u 99. minutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu