Američkih 12: Nisu tim iz snova, ali su tim za titulu

Iako sastav SAD za Svetsko prvenstvo nema "superzvezde" poput Durenta, Lebrona, Karija, Amerikanci na Mundobasket stižu sa jakim timom, a upravo je ta reč – tim, ključna za opis ovog sastava.

Podeli
Foto: FIBA.com
Foto: FIBA.com

FIBA je ozvaničila sastav Sjedinjenih Američkih Država za Svetsko prvenstvo ove godine.

Iako za širi auditorijom deluje da je u pitanju jedna od slabijih selekcija koje su Amerikanci slali na Mundobasket, realnost je da će SAD biti jedan od favorita za titulu u septembru.

Ekipa na čelu sa menadžerom Grentom Hilom i novim selektorom Stivom Kerom, koji je preuzeo palicu od Grega Popovića, čini spoj izuzetno talentovanih košarkaša od kojih su mnogi na "Ol-star" nivou ali koji će tek da dostignu vrhunac u svojim karijerama.

Možda nema "superzvezda" poput Kevina Durenta, Lebrona Džejmsa, Džejmsa Hardena, Stefa Karija i sličnih imena koji dominiraju medijskim naslovima, američki tim je ipak pun NBA asova.

Tu su trojica Ol-star igrača (Edvards, Haliburton, Džeren Džekson), najbolji denfazivac NBA lige (Džekson), najbolji ruki prošle sezone (Bankero), fantastični "košgeteri" sa prosecima od 25-30 poena (Ingram, Branson, Bridžis) po meču u najjačoj košarkaškoj ligi sveta.

Primera radi, Edvards je prošle sezone imao prosek od 31,6 poena uz 5,2 asistencija i 5 skokova u šest plej-of mečeva za Minesotu, a Haliburton je predvodio Indijanu sa dabl-dabl prosekom od 20,7 poena i 10,4 asistencije.

Ingram je imao prosek od skoro 25 poena za Nju Orleans, Branson skoro 28 za Nikse, a Bankero u svojoj prvoj sezoni bio na granici sjajnih 20+7+4.

Dvadeset poena na meču lako može da ubaci i Bridžis, ali najveća snaga ovog tima SAD je što su ovi fantastični igrači karakterom uglavnom posvećeni timu.

Osim toga, Hil i Ker su vodili računa i o drugoj strani parketa pa je među 12 odabranih i nekoliko defanzivnih specijalista.

A posebno bitan faktor za uspeh ovog tima biće i kompatibilnost ovih igrača jer su većina njih bili saigrači na koledžu i mlađim selekcijama ili su i dalje saigrači u NBA ligi.

Tako su Branson i Hart saigrači u Niksima, a zajedno su sa Bridžisom igrali na Vilanovi sa kojom su vladali NCAA ligom.

Edvards i Haliburton su zajedno nosili U19 tim SAD do svetskog zlata 2019, dok su Bridžis i Džonson saigrači u Netsima.

Na kraju, nije najbitnije ali umnogome pokazuje kakav u stvari tim imaju Amerikanci – Haliburton je nedavno dobio ugovor od 260 miliona dolara, Edvards će dobiti 207, a koji će narasti do 260 ako bude u Ol-NBA timu, Ingram ima 158, Džekson i Branson po 104.

Amerikanci će na SP igrati u Grupi C u Manili sa Novim Zelandom (26. avgust), Grčkom (28) i Jordanom (30). U drugoj fazi se ukrštaju sa Grupom D u kojoj su Egipat, Meksiko, Crna Gora i Litvanija.

"Moj tim i ja smo uzbuđeni zbog šanse da treniramo tako talentovane, timski orijentisane igrače. Uveren sam da će ova grupa dobro predstavljati svoju zemlju, uz trud, trening i posvećenost zajedno ćemo pobediti"
, rekao je selektor Stiv Ker.

Bekovi:
Džejlen Branson – 24p, 6,2as, 3,5sk 41,6% 3p
Entoni Edvards – 24,6p, 5,8sk, 4,4as
Tajriz Haliburton – 20,7p, 10,4as, 3,7sk 40% 3p
Ostin Rivs – 13p, 3,4as, 3sk 39,8% 3p

Krila:

Paolo Bankero – 20p, 6,9sk, 3,7as
Mikal Bridžis – 20,1p, 4,4sk, 3,3as
Džoš Hart – 9,8p, 7,8sk, 3,8as
Brendon Ingram – 24,8p, 5,8as, 5,5sk
Džeren Džekson Džunior – 18,6p, 5,8sk
Kem Džonson –15,5p, 4,4sk, 1,9as 40,4% 3p

Centri:

Voker Kesler – 9,2p, 8,4sk
Bobi Portis –14,1p, 9,6sk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu