Počinje maratonska sezona F1 – a Ferstapen je već šampion?

Sezona Formule 1 2023, koja počinje predstojećeg vikenda u Bahreinu, biće najduža u istoriji sporta.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vozač Red Bula Maks Ferstapen počinje sezonu kao veliki favorit za treću uzastopnu titulu svetskog prvaka, a u "padoku" postoji ozbiljna sumnja da li iko može da mu bude dostojan konkurent, piše BBC.

Ferstapen ulazi u sezonu nakon jedne od najdominantnijih kampanja u istoriji Formule 1, u kojoj je do druge svetske titule stigao oborivši rekord po broju pobeda u jednoj godini.

"Sve u svemu, mislim da je ovo definitivno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu", rekao je Holanđanin.

Glavni konkurenti dvojcu Red Bula biće vozači Ferarija Šarl Lekler i Karlos Sainc, odnosno Mercedesa Luis Hamilton i Džordž Rasel.

Poslednju titulu u konkurenciji vozača za Ferari je osvojio Kimi Raikonen 2007. godine, a godinu dana kasnije italijanski tim je osvojio poslednju konstruktorsku titulu.

Svoju priliku tražiće i vozači Mercedesa. Čini se da će ove sezone Hamilton, sedmostruki svetski prvak, veće probleme imati van staze, nakon što je Međunarodna automobilska federacija (FIA) zabranila vozačima da tokom trkačkog vikenda daju "političke, verske i lične izjave", po čemu je 38-godišnji Britanac poznat.

On je rekorder Formule 1 sa 103 pobede, ali prošle godine nije ostvario nijedan trijumf, prvi put u karijeri tokom jedne sezone.

Red Bul je neuhvatljiv?

Timovi:
Alfa Romeo
Guanju Džu/Valteri Botas
Alfa Tauri
Nik de Vris/Juki Cunoda
Alpine
Pjer Gasli/Esteban Okon
Aston Martin
Fernando Aloso/Lens Strol
Ferari
Šarl Lekler/Karlos Sajns mlađi
Has
Kevin Magnusen/Niko Hilkenberg
Meklaren
Lando Noris/Oskar Pjastri
Mercedes
Luis Hamilton/Džordž Rasel
Red Bul
Maks Ferstapen/Serhio Peres
Vilijams
Logan Serdžent/Aleksander Albon

Ako je prednost Red Bula toliko očigledna koliko izgleda, a timski kolega Serhio Peres i dalje ne može da bude dostojan izazivač Ferstapenu, opravdana je zabrinutost za sve zainteresovane za tesnu borbu za titulu da li će uopšte biti borbe.

Red Bul je prošle nedelje završio predsezonsko testiranje u Bahreinu istakavši jasno veliko samopouzdanje.

Obično, timovi nerado govore mnogo nakon testiranja, jer nedoumice u opterećenju goriva, režimima motora, uslovima staze i tako dalje otežavaju konačne procene o relativnoj konkurentnosti timova.

To jesu bitni faktori, ali rasprave u padoku tokom i posle testa se nisu vodile o tome da li Red Bul ima prednost, već kolika je ona.

A ni u samom Red Bul nisu igrali uobičajene igrice.

"Vremena su, kao što znamo u testiranju, relativna", rekao je njihov savetnik za moto-sport Helmut Marko za "Skaj" posle testiranja.

"Ne znamo kakva je bila konkurencija sa gorivom, pa ako su oni bili teži od nas, onda je naše vreme relativno. Ali pokazalo se da smo pouzdani, da smo brzi, ispred svih".

"Povrh svega toga, ono što nas čini veoma optimističnim je to što su i Peresove i Maksove duge vožnje bile očigledno brže od onih kod konkurencije", dodaje Marko.

Mogu li nova pravila pomoći konkurenciji?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kaldendar trka:
5. mart Bahrein
19. mart Saudijska Arabija
2. april Australija
30. april Azerbejdžan
7. maj Majami
21. maj Imola
28. maj Monte Karlo
4. jun Katalunja
18. jun Montreal
2. jul Austrija
9. jul Silverston
23. jul Hungaroring
30. jul Spa-Frankošam
28. avgust Holandija
3. septembar Monca
17. septembar Singapur
24. septembar Suzuka
8. oktobar Katar
22. oktobar Ostin
29. oktobar Meksiko Siti
5. novembar Interlagos
18. novembar Las Vegas
26. novembar Abu Dabi

Ništa od navedenog nije posebno dobra reklama za nova tehnička pravila F1 koja je uvedena prošle sezone sa ciljem da se trke učine bližim i konkurentnijim.

Ali usled strahovanja da će 2023. biti ponavljanje potpune dominacije koju su postigli Mihael Šumaher i Ferari 2002. i 2004. ili sam Red Bul sa Sebastijanom Fetelom 2011. i 2013. godine, nova pravila pružaju jednu značajnu nadu.

Među bezbroj promena koje su sve pažljivo planirane kako bi se manjim timovima dala šansa da sustignu veće, bila su promena ograničenja aerodinamičkih istraživanja, koja su obrnuto proporcionalna uspehu tima.

Prema ovim pravilima, vodeći tim na prvenstvu dobija najmanju količinu dozvoljenih aerodinamičkih istraživanja, a najmanje uspešan najviše.

Nikada se nije očekivalo niti nameravalo da ovo ima efekat preko noći, ali u slučaju Red Bula postoji dodatni faktor koji treba uzeti u obzir.

Njihova kazna za to što su prošle godine proglašeni krivim za kršenje novog ograničenja budžeta za 2021. bilo je smanjenje od 10% u aerodinamičkim istraživanjima. To je počelo u vreme kazne krajem oktobra i traje godinu dana.

Zbog načina na koji procesi dizajna F1 funkcionišu, to nije bilo dovoljno rano da bi značajno uticalo na dizajn ovogodišnjeg bolida u njegovom početnom obliku, koji bi bio postavljen tokom prošle godine.

Ali to će uticati na Red Bulov razvoj i rad na njihovom dizajnu za 2024. godinu.

Nada za rivale kao što su Ferari i Mercedes je da čak i ako Red Bul počne sezonu sa značajnom prednošću, kao što se očekivalo, ovaj kompenzacioni dodatak za istraživanje će im dati veće šanse da ga sustignu.

Da li će Ferariju pomoći direktorske "rokade"?

Foto: Profimedia/Xavi Bonilla / DPPI/LiveMedia
Foto: Profimedia/Xavi Bonilla / DPPI/LiveMedia

Gledajući ostatak "karavana", oba glavna protivnika Red Bula kreću u sezonu usred neizvesnosti, ali deluje da će glavni konkurent šampionu biti Ferari.

U Ferariju su oprezni optimisti da mogu da se uključe u borbu do šampiona – ili barem kažu da jesu.

Ali čak i kada su imali bolid koji je bio brz kao Red Bul prošle godine, pokazali su se nesposobnim da se izbore sa ozbiljnim izazovom.

Greške u strategiji trka koštale su njihovog vodećeg vozača Šarla Leklera tri potencijalne pobede - u Monaku, Silverstonu i Mađarskoj.

A kvarovi na motorima su ih koštale trijumfa na još dve trke – u Španiji i Azerbejdžanu.

Nakon toga, Ferari je bio primoran da koristi svoje motore u režimu manje snage kako bi izbegli dalje kvarove.

Marljiv rad tokom zime doveo je do uverenja da su nedostaci u pouzdanosti, usredsređeni na hibridni sistem, otklonjeni, što će omogućiti motorima da rade u agresivnijem režimu.

Rečeno je da to daje trenutni porast performansi od 0,2 sekunde po krugu.

A Ferari je uveren da je poboljšao svoj bolid, obraćajući posebnu pažnju na njegove slabosti u poređenju sa Red Bulom prošle godine, koji se uglavnom fokusirao na brzinu na pravcu.

Međutim, tokom testiranja, Lekler je rekao da nije siguran da li je smanjenje otpora – koje povećava maksimalnu brzinu - takođe imalo negativan uticaj na performanse u krivinama.

"Promenilo je druge karakteristike",
rekao je Monegašanin, "Sve u skladu sa onim što smo očekivali, ali još uvek moramo da pronađemo prava podešavanja za ove karakteristike".

Dok Red Bul ulazi u novu sezonu kao primer stabilnosti – isti vozači, isti tim, prefinjeno i poboljšano ažuriranje prošlogodišnjeg automobila – Ferari ima novog direktora tima, nakon što se predsednik Džon Elkan umorio od grešaka Matije Binota prošle godine i izgubio poverenje u njega kao čoveka koji će im se obratiti.

Za sada, prvi utisci o njegovoj zameni Frederiku Vaseru ​​su dobri. Francuz je stigao rekavši da je prepoznao da je potrebno izvršiti promene, i već je napravio jednu veliku – premestivši bivšeg šefa strategije Inakija Ruedu na fabričku funkciju i unapredio jednog od svojih bivših poručnika, Ravina Jaina za njegovu zamenu.

"Fred je stigao sa vrlo jasnim idejama i razume tim koji je veoma veliki", rekao je Lekler, "U roku od nekoliko dana shvatio je šta treba da se uradi i uradio je to. To je pozitivno. Njegov posao je da postavi ljude na prave pozicije, i on je odličan u tome. Neverovatno".

Mercedes već otpisan?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ako su predsezonska testiranja u Bahreinu nešto pokazala, to je da će se Mercedes teško uključiti u borbu za titule.

Mercedes je prošlu sezonu završio napretkom u odnosu na užasan početak godine, marljivo radio na svom "neposlušnom" bolidu i stigao do dvostruke pobede na pretposlednjoj trci sezone u Brazilu – Džordž Rasel ispred Luisa Hamiltona.

Od njih se očekivalo da naprave dalji napredak u novoj sezoni i da se vrate na sam vrh tokom zime, ali analitičari nisu ubeđeni da će se to dogoditi.

Čak i pre nego što je novi bolid osetio stazu, direktor tima Toto Volf je upotrebio reč "eventualno" da opiše kada je očekivao da će biti konkurentan za pobede u trkama.

"Razmišljao sam o toj reči 15 minuta kada smo objavili saopštenje za javnost",
rekao je Volf.

"S jedne strane želite da kažete: 'Bićemo konkurentni'. Ali sa druge strane želite da ostanete skromni i zato kažete: 'Nadam se da ćemo na sredini sezone biti konkurentni, ali jednostavno ne znamo kada'.

"Na padini smo na kojoj smo želeli da budemo u smislu performansi, ali ne znate gde su ostali, a poniznost je najvažnija. Uvek pokušavamo da budemo skromni i moramo da se podsetimo da smo dugo vreme bili prilično daleko prošle sezone
", dodao je Volf.

Mercedesov bolid je nešto što se izdvaja u svom aerodinamičkom dizajnu - tim se u velikoj meri držao svoje filozofije 'zero-sidepod' od prošle godine, u velikoj meri protiv trenda praćenja Red Bulove preferencije za širu karoseriju sa dramatičnim "podrezima".

U Mercedesu veruju da im njihov plan može doneti uspeh, iako je Volf priznao da će novi dizajn bočnih podmetača doći kasnije, ali drugi su se pitali da li su ga zadržali zbog "inženjerskog ponosa" i da li će zbog toga platiti cenu.

U Mercedesu veruju da će početi sezonu između 0,3 sekunde i jedne sekunde po krugu iza Red Bula, ali da bi trebalo da se približe kako godina bude odmicala.

Prisutna je i tema Hamiltonove budućnosti. Britanskom vozaču ističe ugovor na kraju godine.

On kaže da "planira da ostane još neko vreme" i da nivo konkurentnosti bolida neće biti faktor u odluci koju je Volf predstavio kao neizbežnost.

Ali pitanja će se javljati sve dok ne stavi potpis na papir o ugovoru koji će ga zadržati u Formuli 1 i posle 40. godina, starosti za koju je ne tako davno rekao da nije mogao da zamisli da će ostati u sportu.

Može li Alonso da se uključi u priču?

Foto: Profimedia/Xavi Bonilla / DPPI/LiveMedia
Foto: Profimedia/Xavi Bonilla / DPPI/LiveMedia

Vozač koji je već u petoj deceniji izgleda kao da bi konačno mogao da se vrati negde blizu vrha.

Odluka Fernanda Alonsa da pređe u Aston Martin za ovu sezonu nakon što je Alpine promenio ugovor, odbijajući da mu da dve godine koliko je želeo, bila je naširoko dovedena u pitanje prošlog leta, pošto je odustajao od tima koji je bio na četvrtom mestu zbog onog koji je prosečan.

Ali predsezona pokazuje da je dvostruki šampion mudro izabrao. Aston Martin je nedavno regrutovao velika imena pod ambicioznim vlasnikom Lorensom Strolom, pa ima novi tehnički tim koji predvodi bivši čovek Red Bula Den Falouz, sa Erikom Blandinom, nekadašnjim članom Mercedesa, kao njegovim zamenikom.

Novi bolid je skrenuo pažnju prošle nedelje – bio je brz, i izgledao je živo i odzivno u rukama Alonsa, a mnogi su rekli da je izgledalo kao da je barem najbolji među timovima iz sredine, pa da bi čak mogao da ugrozi i Mercedes.

Ovaj 41-godišnji Španac je poslednji put pobedio u trci 2013. godine, ali njegov legendarni status je siguran, a prošle godine je dokazao da nije izgubio ništa od svoje veštine i želje.

"Kakva bi to bila priča da se lukava stara legenda vratila negde blizu vrha, donoseći magnetizam i dramu koji ga uvek slede", piše BBC.

Francuska veza, muke u Meklarenu

Foto: Profimedia/FLORENT GOODEN / DPPI Media/LiveMedia
Foto: Profimedia/FLORENT GOODEN / DPPI Media/LiveMedia

Što se tiče ostatka "karavana", u centru pažnje će pre svega biti Alonsov bivši tim u kojem ga je zamenio Pjer Gasli.

To sada znači da će za Alpinu voziti dvojica Francuza, jer se Gasli pridružio Estebanu Okonu koga poznaje još od detinjstva, ali koji je rekao da "nikada neće biti najbolji prijatelji".

Zatim, tu su očigledna muke u Meklarenu, iz kog su priznali da su promašili svoje razvojne ciljeve i da će godinu početi na začelju.

I napredak tima Alfa Romeo-Zauber pod novim šefom Andreasom Zajdlom, regrutovanim iz Meklarena da predvodi njihovu transformaciju u Audi do 2026. godine, takođe neće biti ni blizu dovoljno dobar da bude konkurentan.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ove sezone održaće se rekordne 23 trke, a dupliran je i broj sprint takmičenja.

Bodove u subotnjim sprint trkama dobijaće i dalje osam najboljih vozača, a ovaj format će biti održan u Azerbejdžanu (29. april), Austriji (1. jul), Belgiji (29. jul), Kataru (7. oktobar), Ostinu (21. oktobar) i Brazilu (4. novembar).

Sprint trke će određivati startne pozicije za nedeljnu glavnu trku, a pol poziciju će beležiti najbrži u kvalifikacijama u petak pred sprint.

Na tlu Sjedinjenih Američkih Država voziće se tri trke, pošto je pored Ostina i Majamija organizaciju dobio i Las Vegas (18. novembar), a u kalendar se posle debija 2021. godine vraća katarska staza "Lusail".

Vozači su prethodnog vikenda obavili predsezonska testiranja na stazi "Sakir", a u novu sezonu kreću slobodnim treningom u petak od 12.30.

Drugi slobodni trening na programu je istog dana od 16.00, dok je treći trening standardno planiran za subotu od 12.30.

Kvalifikacije se voze u subotu od 16.00, dok je trka na programu u nedelju 5. marta u isto vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu