Vratili su se Englezi – da li je Pepov Siti nedodirljiv, Klop se ugleda na Fergusona

Sezona jeste zvanično odavno počela, posebno za nas zbog nastupa srpskih klubova u Evropi, međutim, "pravi" fudbal kreće u petak uveče.

A. Kovačević Engleska
Podeli
Photo by Lintao Zhang/Getty Images for Premier League
Photo by Lintao Zhang/Getty Images for Premier League

Utakmicom između Liverpula i Noriča kreće novo, 28. izdanje Premijer lige, gde će drugu sezonu u nizu titulu braniti Mančester siti.

"Građani" su pokorili Englesku prošle sezone osvojivši sva tri domaća trofeja, pa je pred njima veliki izazov.

Nova sezona donosi i neke velike promene. Prvi put će fudbaleri u engleskoj imati takozvanu "zimsku pauzu", koja je planirana za februar kada će jedno kolo biti podeljeno na dva vikenda.

Takođe, prvi put će u elitnom engleskom takmičenju biti uveden VAR sistem pomoću koga će sudije rešavati sporne situacije prilikom golova, ofsajda, penala, igranja rukom i slično.

U odnosu na prošlu sezonu ispali su Kardif, Fulam i Hadersfild, a zamenili su ih Norič, Šefild junajted i Aston Vila.

Sistem je dobro poznat, 20 ekipa igra po dva meča svako sa svakim kod kuće i u gostima, prva četiri tima idu u Ligu šampiona, petoplasirani u Ligu Evrope, a ispadaju poslednja tri.

Analitičari su skoro svi jedinstveni u tvrdnji da će Siti opet biti šampion, da će Liverpul opet biti drugi, a kao treći najbolji tim u Engleskoj vide Totenhem.

Bitku za četvrto mesto, poslednje koje vodi u LŠ, trebalo bi da vode Mančester junajted i Arsenal, dok mnogi smatraju da bi Everton i/ili Vulverhempton lako mogli da budu ispred Čelsija.

Kao potencijalne putnike u Čempionšip većina vidi Norič, Šefild i Brajton, mada pojedini nemaju mnogo poverenja u kvalitet Njukasla, Barnlija pa čak ni Kristal Palasa.

Šampion

Photo by Michael Regan/Getty Images
Photo by Michael Regan/Getty Images

Prvo kolo Premijer lige:

Petak:
21.00 Liverpul – Norič

Subota:
13.30 Vest Hem – M. Siti
16.00 Bornmut – Šefild J.
16.00 Burnli – Sautempton
16.00 Kristal Palas – Everton
16.00 Votford – Brajton
18.30 Totenhem – Aston Vila

Nedelja:
15.00 Lester – Vulverhempton
15.00 Njukasl – Arsenal
17.30 M. Junajted – Čelsi

S obzirom na jedan od mirnijih prelaznih rokova u Engleskoj, jedinstven stav javnosti je da Siti i dalje ima ubedljivo najjači tim.

Pep Gvardiola je zadržao okosnicu ekipe koja je odbranila trofej prošle sezone, te pojačao je u najslabijoj tački – sada ima "dubinu" i na poziciji zadnjeg veznog dolaskom Rodrija.

Ipak, najjače pojačanje za "građane" u predstojećoj sezoni će biti potpuno oporavljeni Kevin de Brujne, jer je Siti s njima na terenu bar 30% snažniji.

Jedini pravi izazivač Sitiju opet će biti Liverpul. Mnogi se nadaju da će se "poklopiti planete" i da će Liverpul na 30. godišnjicu svoje poslednje titule prvi put osvojiti Premijer ligu.

Međutim, retko ko vidi aktuelnog šampiona Evrope ispred "građana" sledećeg proleća.

Jirgen Klop ipak ima potpuno poverenje u prošlosezonski tim pa je ovog leta doveo samo mladog štopera Sepa van den Berga i novog rezervnog golmana.

"Veliki timovi prošlosti, a ne kažem da smo mi sada veliki, to će odluči vreme, ostaju zajedno dugo i nije im potrebno mnogo promena. Ne poredim nas sa Barselonom od pre pet, šest godina, ali i oni su ostali zajedno. Mančester Junajted iz 1992, koliko su oni ostali zajedno? Napravili su nekoliko promena kada je Kantona ostario i doveli su Van Nistelroja ili koga beše. Ne menja se potpuno tim", rekao je Klop.

Iz drugog plana opet će da "vreba" Totenhem. Spursi su prošle sezone bili fenomenalni, stigli su do finala Lige šampiona, pa u novoj žele da konačno osvoje neki trofej.

Ove možda i jedinstvene prilike svesni su i u upravi, pa je klub koji je u prethodna dva prelazna roka potrošio 0 evra ovog leta uložio u pojačanja 115 miliona.

Maurisio Poćetino je najviše novca uložio u pojačanje veznog reda plativši Tanguja Ndombelea 60.000.000, ali je najzvučnije ime svakako Đovani Lo Selso. Tu je i velika nada engleskog fudbala Rajana Sesenjon.

Nema sumnje da će "pevci" biti vrlo konkurentni u borbi za titulu ove sezone, ukoliko uspeju da održe visok ritam do proleća.

Utešna nagrada

Photo by Michael Steele/Getty Images
Photo by Michael Steele/Getty Images

Najveći transferi leta 2019:
Heri Megvajer → M. Junajted 87.000.000 evra
Nikola Pepe → Arsenal 80.000.000
Rodri → M. Siti 70.000.000
Žoao Kanselo → M. Siti 65.000.000
Tanguj Ndombele → Totenhem 60.000.000
Aron Van-Bisaka → M. Junajted 55.00.000

Do pre nekoliko godina su se žestoko "rvali" za titulu, a sada će im uspeh biti i plasman u Ligu šampiona.

Mančester junajted, Arsenal i Čelsi će opet biti u drugom planu, uprkos pojedinim velikim pojačanjima.

Najveća nepoznanica biće Junajted. Ole Gunar Solskjer je dobio šansu da od početka sezone vodi "Đavole", a klub mu je dao ono što je želeo njegov prethodnih Žoze Murinjo – pojačanja u odbrani.

Stigli su Aron Van-Bisaka i Hari Megvajer za ukupno 140 miliona evra i to je to. Junajted je uspeo da proda Romelua Lukakua za dobru cifru, ali nije stigla alternativa u napadu.

To bi trebalo da znači da će Aleksis Sančes dobiti priliku da se pokaže, iako zbog povrede nije igrao od aprila i "kasni" za saigračima 4-5 nedelja.

"Aleksis je došao i dobro trenirao. Kasni za ostalim momcima ali on je napadač i mislim da će postizati golove", rekao je Solskjer.

Ono što je najbitnije za Solskjera je da je zadržao svog ključnog igrača Pola Pogbu, mada je i dalje otvoren prelazni rok u ostatku evrope.

Spekulisalo se i o odlasku Nemanje Matića, ali je i on ostao na Old Trafordu i opet će biti među nosiocima igre.

Uprkos finansijskim ogranjičenjima Arsenal je uspeo da dovede Nikolu Pepea i pojača napad, a bitni su i dolasci Danija Sebaljosa i Davida Luiza.

Unaj Emeri ima sjajan napad, konačno je dobio na taktičkoj fleksibilnosti, Sebaljos bi mogao da bude otkrovenje ako se prilagodi Engleskoj, ali će najveći fokus biti na odbrani.

Teško da je Luiz dovoljan da se zakrpe ogromne rupe u zadnjoj liniji "tobdžija", pa će i ove sezone realnost biti borba za LŠ.

U još goroj poziciji je Arsenalov gradski rival Čelsi. Zbog zabrane transfera "plavci" nisu mogli da kupuju, samo su otkupili ugovor Matea Kovačića, ali je ipak stiglo jedno veliko pojačanje.

U ranije dogovorenom transferu došao je Kristijan Pulišić, pred kojim je ogromna odgovornost da nadoknadi odlazak najboljeg igrača tima Edena Azara, a očekuje se da istupi i Žoržinjo.

S obzirom kako je Čelsi izgledao prošle sezone i sa Belgijancem i ekipi, teško je očekivati neki napredak. Mnogi smatraju da legendarni Frenk Lampard neće uspeti da uvede Čelsi ni u prvih šest timova u ligi.

Među klubovima koji bi lako mogli da "preskoče" tim sa Stamford Bridža su Everton i Vulverhempton.

"Karamele" su ovog leta značajno pojačale svoj sastav, stigli su između ostalih Fabijan Delf, Moize Ken i Aleks Ivobi i očekuje se da budu ekipa koja će da "mrsi račune" konkurentima za titulu.

Još više se očekuje od "Vukova". Prošle sezone su bili iza velike "šestorke", a letos je Nuno Espirito Santo svoju sjajnu ekipu pojačao sa, između ostalih, odličnim vezistom Leanderom Dendonkerom, potom napadačima Pedrom Netom i Patrikom Kutroneom.

Vulvsi igraju kvalifikacija za Ligu Evrope pa je Espiritu Santu bila potrebna "dubina" na klupi koju je dobio ulaganjem skoro 100 miliona evra.

Ostali

Photo by Marc Atkins/Getty Images
Photo by Marc Atkins/Getty Images

Ekipe poput Lestera, Vest Hema i Votforda, možda i Kristal Palasa bi trebalo da budu u zlatnoj sredini i možda uz eventualni bljesak da se priključe borbi za Evropu.

"Lisice" su ostali bez stuba odbrane Megvajera, ali su pojačali vezni red Belgijancima Jurijem Tilemansom i Denisom Praetom, a došao je i napadač Ajose Peres.

"Čekićari" su doveli golgetera Sebastijana Alera iz Bundeslige, stigao je i Pablo Fornals, dok nije bilo značajnijih odlazaka osim nezadovoljnog Marka Arnautovića, pa se očekuje sličan nivo igre.

Votford je takođe sačuvao okosnicu uz jedno veliko pojačanje, došao je krilni napadač Ismaila Sar, pa bi "stršljenovi" trebalo da budu za nijansu opasniji u napadu.

Palas je prošle sezone bio blizu borbe za opstanak, tek u završnici je uplovio u mirne vode, a iako je ostao bez jednog od najboljih igrača Van-Bosake, nije mnogo menjao u ekipi.

Najvažnija vest za "Orlove" je to što su uspeli da zadrže Vilfreda Zahu, pa je jasno da će prioritet ekipe koju predvodi Luka Milivojević biti opstanak u eliti.

Ostale ekipe će se grčevito biriti za opstanak. Njukasl je prošle sezone jedva preživeo, pa je Majk Ešli konačno odlučio da malo uloži u ekipu.

Brazilski napadač Žoelinton je plaćen 45 miliona evra, a stigao je i Alan Sen-Makiman. Navijače je ipak najviše obradovao poslednji dan prelaznog roka i povratak miljenika Endija Kerola.

Međutim, problem za "svrake" bi mogao da bude pogrešan izbor novog trenera. Stiv Brus nije baš čuven po opstanku u PL, pa bi Njukasl mogao skupo da plati odlazak Rafaela Benitesa koji je najzaslužniji što su i dalje u eliti.

Bornmut je značajno investirao kako bi izbegao borbu za opstanak, uloženo je 56 miliona evra u pojačanja, a najinteresantniji novajlija je Arnaut Danjuma koji je stigao iz Briža.

Solidno je uložio i Sautempton dovođenjem Danija Inglsa, Čea Adamsa i Muse Djanepua, ali ova imena teško da mogu garantovati siguran opstanak.

Barnli nije bio mnogo aktivan na tržištu, najviše se očekuje od dolaska iskusnog golgetera Džeja Rodrigesa, a bitna pridošlica je i pozajmljeni vezista Čelsija Deni Drinkvoter.

Međutim, i kod "galebova" je slična priča kao u slučaju Njukasla. Promena trenera bi mogla da bude kobna, jer Grejem Poter teško da može da dostigne nivo Krisa Hjutona.

Najugroženiji će svakako biti novajlije Norič i Šefild, uz Brajton koji je možda uzalud investirao 65 miliona evra.

Najveća enigma će biti Aston Vila, koja se posle tri godine vratila u elitu. Tim iz Birmingema je odlučan da se zadrži u Premijer ligi pa je doveo čak 12 igrača za 150.000.000.

Stigli su između ostalih Vesli, Tajron Mings, Daglas Luiz, Met Target i jedan od najboljih igrača turske lige Trezege.

Ovo bi trebalo da bude dovoljno za rutinski opstanak, ali sve zavisi kako će ih uigrati Din Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu