Fudbal je magičan

Usred Španije dva engleska tima boriće se za status najboljeg u Evropi.

A. Kovačević Engleska
Podeli
Photo by Julian Finney/Laurence Griffiths/Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Julian Finney/Laurence Griffiths/Shaun Botterill/Getty Images

S jedne strane je petostruki šampion koji će se deveti put boriti za kontinentalni tron, s druge je debitant.

Liverpul i Totenhem su nam doneli prvo englesko finale Lige šampiona posle 11 godina.

Finale Lige šampiona:
21.00 TotenhemLiverpul
Vanda Metropolitano, Madrid
Glavni sudija: Damir Skomina (Slovenija)

Savršen vrhunac sjajne sezone u kojoj smo gledali neke epske mečeve, svedočili nadrealnim preokretima i šokantnim epilozima.

Na putu do finala Liverpul je nadmašio PSŽ, Napoli, Crvenu zvezdu, Bajern Minhen, Porto i Barselonu, dok je Totenhem posle preokreta u grupi sa Interom, Barselonom i PSV-om (imao 1 bod posle tri kola) u nokaut-fazi bio bolji od Borusije Dortmund, Mančester sitija i Ajaksa.

Obe ekipe su prošle preko trnja do finala, u kojem se očekuje totalni fudbal.

Sa terena: Nastavak sna ili kraj noćne more?

Brojevi

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Vreme je za finale! Totenhem i Liverpul, ekipe koje su na čudesan način stigle do završnog meča, večeras će u Madridu odlučiti o novom šampionu Evrope. Kvota na Pevce je 3,80, na Liverpul 2,00, a na to da će finale otići u produćetke (iks) 3,45. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za finale Lige šampiona.

Ko je bolji? Naravno, odgovor na ovo pitanje ćemo dobiti pred kraj dana, ali ako pogledamo rezultate ove sezone to je Liverpul.

Ne samo što su „Redsi“ osvojili čak 26 bodova više od Totenhema u Premijer ligi, već su i dobili oba međusobna duela po 2:1.

Finale u Madridu će biti deseti susret dva tima otkako je na klupi „crvenih“ Jirgen Klop, a Spursi su u prethodnih devet susreta slavili samo jednom.

Međutim, bez ikakve dileme stručnjaci i analitičari smatraju da je londonski tim bio bolji rival u poslednjem susretu, na Enfildu u martu, iako je Klop odneo pobedu nad Maurisijom Poćetinom.

Totenhemu ove sezoni porazi nisu bili strani, doživeli su ih čak 19, naspram samo sedam izgubljenih mečeva Liverpula.

Pritisak

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

"Prošlosezonsko finale je bilo veliko iskustvo. Nadam se da ću ga iskoristiti. Gubitak finala je bio bolan. Ljudi mogu da pričaju šta hoće, da smo imali bolju sezonu od njih u ligi. To je možda istina, ali sve je moguće. Finale je jedna utakmica. Oni imaju dobar tim, snažan. Imaju sjajnog golmana, dva fantastična štopera, odličnu serinu, Kristijana Eriksena, u napadu igrače koji prave razliku", rekao je štoper Liverpula Virdžil van Dajk.

Međutim, tradicija nije na strani „Redsa“, odnosno Klopa, jer je nemački stručnjak izgubio sedam od osam finala u karijeri.

Što je još gore, Klop je u seriji od šest poraza u mečevima za trofeje, od čega su tri sa Liverpulom i to redom u Liga kupu, pa u oba takmičenja na međunarodnoj sceni Ligi Evrope i Ligi šampiona.

„Redse“ i dalje boli debakl od Real Marida u prošlosezonskom finalu LŠ u Kijevu sa 3:1.

Međutim, upravo to bi mogla da bude glavna motivacija za Liverpul, jer Kolopovi igrači ne žele da opet prođu kroz istu emotivnu patnju.

Ipak, veći pritisak će sigurno biti na „crvenima“ jer im je ovo poslednja šansa da urade nešto konkretno u najboljoj sezoni u poslednje tri decenije.

U Premijer ligi im nije bilo dovoljno 97 bodova da osvoje prvu titulu u takmičenju pod ovim imenom.

Takođe, dovešće se u pitanje sve ono što je Klop gradio i pre svega potrošio otkako je stigao na Enfild u oktobru 2015, jer nije osvojio nijedan trofej.

Da, Totenhem ima možda i jedinstvenu priliku da osvoji LŠ, ali ako se pogleda šira slika, Spursi su tek počeli da grade nešto veliko, tako da ne mogu ništa da izgube, koliko god to zvučalo pogrešno kada se priča o finalu LŠ.

Glavni pritisak na londonski klub nije na igračima, već na organizaciji, jer poraz u finalu će dovesti u pitanje budućnost Poćetina na Vajt Hart Lejnu.

Poraz bi lako mogao da ga odvede u neki drugi tim, mnogo bogatiji i trofejniji stoje u redu, ali ako Totenhem pobedi u Madridu, Argentinac će moći da osvajački ušeta u kancelariju Danijela Levija i iznese ozbiljne zahteve za transfere, a prvi čovek kluba neće smeti da ga odbije.

Evolucija

Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Kvota da će Lukas Moura, heroj iz Amsterdama, dati prvi gol večeras u Madridu je 8,00, a da će to učiniti Salah 5,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za tipovanja na golove igrača u finalu Lige šampiona.

Teško je prognozirati kakve postave možemo očekivati na terenu, ne samo zbog taktičkih zamisli dvojice sjajnih stručnjaka koji će sigurno pokušati da iznenade jedan drugog, već zbog povreda.

U Liverpulu je nizvestan nastup Roberta Firmina, dok bi u timu Totenhema trebalo da se nađe Hari Kejn, ali nije sigurno da li je spreman da zaigra od starta i provede 90+ minuta na terenu u meču u kojem ne može da se štedi snaga.

Međutim, oba tima su ove sezone pokazala koliko su prilagodljiva situacji na terenu i rivalima.

Liverpul je prošle godine uglavnom hvatao rivale na „blic“, a ove je morao da se suoči sa znatno povučenijim protivnicima. Čak i u derbijima sa Arsenalom, Čelsijem i Junajtedom na primer, primetio je kolumnista BBC Giljem Balague.

Stoga su „redsi“ evoluirali, a važan faktor u tom procesu bio je ogroman doprinos bekova Aleksander-Arnolda i Robertsona, koji daju dodatnu dimenziju Klopovom napadu.

Koliko je Klopov tim prilagodljiv videli smo u meču sezone, impresivnoj pobedi nad Barselonom 4:0. Redsi su zgazili šampiona Španije bez Mohameda Salaha i pomenutog Firmina.

Osim toga, Liverpul je značajno unapredio i igru iz prekida u odnosu na prethodne godine, naravno zahvaljujući prisustvu jednog od najboljih štopera današnjice Virdžila van Dajka.

S druge strane, Totenhem je pokazao da na jednom meču može da ima dva potpuno drugačija lica i ipak pobedi. Savršen primer je revanš sa Ajaksom.

Photo by Dan Mullan/Getty Images
Photo by Dan Mullan/Getty Images

"Sanjamo da dižemo trofej. To nam je u glavama. Ali znamo da neće biti lako. Došao sam u Totenhem pre šest godina i od tada stalno napredujemo. Godinama smo među najbolja četiri tima u Engleskoj, redovno igramo Ligu šampiona. Titula u LŠ bi bila potvrda. To je posebna stvar o kojoj svaki fudbaler sanja. Volio bih da to imam u svojoj biografiji", rekao je vezista Totenhema Kristijan Eriksen.

Potpuno razbijeni u prvom poluvremenu (0-2), posle 15-minutne pauze kao da je druga ekipa izašla na teren „Johan Krojf Arene“.

Ne samo u taktičkom i fizičkom pogledu, već i mentalnom. Jer koliko ekipa bi uspelo da se na taj način podigne kada zna da ima 45 minuta da nadoknadi tri gola zaostaka? U gostima.

Glavno pitanje za Poćetina je upravo pomenuti Kejn – da li da počne? On je najbolji strelac, lider, ali nije igrao skoro dva meseca.

Umesto njega je na terenu uglavnom bio Ljorente, ali teško je očekivati da će Poćetino pokušati da probije Liverpulovu odbranu sa veteranom iz Španije.

S druge strane, Lukas Mura i Heong-min Son su potpuno nadomestili Kejnov izostanak. Štaviše, Totenhem je često s njima izgledao znatno opasnije u napadu nego sa Kejnom.

Dobro, "opasnije" je verovatno preteška reš. Nepredvidljivije je mnogo tačnija. I brže.

Brzina i eksplozivnost Mure i Sona bi mogla da bude „iks-faktor“ u igri Totenhema, posebno ako Liverpul bude diktirao tempo, pa kontranapadi postanu glavno oružje.

Tu je i pitanje odbrane, već smo pomenuli bekove Liverpula, jasno je da će zbog toga Poćetino morati da pojača svoje bokove.

Deni Rouz i Kiran Tripije će morati da dobiju veliku podršku od ofanzivnog dela ekipe, a tu je druga važna uloga Brazilca i Južnokorejca. Posebno će pod pritiskom biti Tripije, ali o tome malo kasnije.

Što se tiče napada, izuzetno interesantno zvuči ofanzivna linija Spursa u sastavu Mura, Son, Ali, Eriksen.

Jedan na jedan

Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Kvota da će finale u Madridu, između Totenhema i Liverpula, biti odlučeno tek posle izvođenja jedanaesteraca je 13 (i na trijumf Pevaca, i na trijumf Crvenih posle penala). Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za specijalne igre na finale Lige šampiona.

Nema potrebe nabrajati sjajna imena koja se nalaze u obe ekipe od kojih svako može da reši meč jednim potezom.

Od vrhunskih golmana, preko pouzdanih štopera i iskusnih vezista, do spektakularnih napadača.

Ipak, brojni analitičari, među kojima i zvanični sajt UEFA, izdvajaju tri važna direktna duela koja će umnogome da utiču na ishod duela Totenhema i Liverpula.

Jedna od slabijih tački Poćetinovog tima je bez sumnje gore pomenuti Tripije. Za razliku od fizički dominantnog Denija Rouza, Tripije je dosta oscilirao protekle sezone, zasenivši svoje igre za Englesku na Mundijalu.

Koliko je tu Totenhem ranjiv pokazao je Rahim Sterling u dramatičnom revanšu četvrtfinala Lige šampiona sa Mančester sitijem.

Nema sumnje da će i Klop pokušati to da iskoristi, a njegov adut u toj situaciji bi mogao da bude Sadio Mane.

Senegalac je brz, spretan i u sjajnoj formi – postigao je 14 golova na poslednjih 16 utakmica u Premijer ligi.

S druge strane, važno pitanje pred Klopom je Son. Južnokorejac je najbolji igrač Totenhema ove sezone, sa 20 golova i 10 asistencija u svim takmičenjima (4+1 u LŠ).

Brzonogi krilni napadač često menja strane i maksimalno koristi prostor iza odbrane, a njega bi lako moglo da bude s obzirom na ofanzivnu prirodu Trent Aleksander-Aronlda.

Dvadesetogodišnjak igra spektakularno, zabeležio je 16 asistencija u sezoni (4 u LŠ) i kako smo već naveli sa kolegom s druge strane terena Endruom Robertsonom čini možda i ključni deo Klopove mašinerije.

Ali ako ostavi previše prostora iza sebe u odbrani, Son bi lako mogao da reši ovaj meč.

Naravno, ključna bitka biće na sredini terena, a tu će u centru pažnje biti dvojica momaka koji se ne ističu preterano, bar kada je u pitanju statistika.

Musa Sisoko je ove sezone postao stub Totenhemove „veze“, što bi se reklo „tihi heroj“, a s druge strane terena lider „redsa“ je Džordan Henderson.

Iako nema ubitačnu "haubicu" u nogama kao Stiven Džerard, pokazao se kao savršeni naslednik Stivija Džija u pogledu liderstva.

S obzirom da će reakcija pod pritiskom rivala uticati na odnos snaga na terenu, kontrola lopte i sigurna dodavanja Sisokoa i Hendersona će diktirati ritam meča.

Dva sveta

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

"Verovatno smo iskusniji, ali to zaista ne pravi neku razliku. Sve se svodi na to da u finalu upotrebiš ono što te je do njega dovelo. Do sada smo uspevali da jako dobro kontrolišemo emocije. Ovi momci su nam dali mnogo i pokazali su nam da je šansa uvek tu. Za tih pet, šest dana izneđu dva meča sa Barselonom. To je briljantno. Zbog toga smo ovde. Ovo je prilično osetljiva situacija i sjajno je što ponovo imamo priliku da budemo u finalu. Kijev je mnogo uticao na nas. Stajali smo pognutih glava na aerodromu, mnogo je bilo pomešanih emocija. Ali, vratili smo se, ponovo smo ovde. Duga je godina i sada imamo šansu da je završimo na najbolji način", rekao je Jirgen Klop.

Sam pogled na menadžere dva tima tokom utakmica nam pokazuje da su u pitanju dve dijametralno suprotne ličnosti.

S jedne strane je „hevimetalac“ u trenerci koji svakim delom svog tela učestvuje u onome što se dešava na terenu, s druge strane „Mr Cool"“ u pantalonama "na peglu" koji je dozvolio sebi da pokaže emociju tek nakon čudesno izborenog plasmana u finale u Amsterdamu.

Da je i u tom trenutku ostao hladan, bilo bi jasno da nije u pitanju čovek. Bar ne normalan.

A njihovi karakteri se možda najbolje ogledaju i u načinu na koji su spremali tim za finale u Madridu.

Dok je Klop tradicionalno izolovao ekipu u svom omiljenom „trening centru“ u Marbelji, kako bi se bez spoljnih uticaja (čitajte "prijatelja" koji traže kartu za finale) fokusirao na opuštanje uma i taktičku pripremu, Poćetino je ostao kod kuće.

On je davno kao igrač u timu čuvenog „ludaka“ Marsela Bijelse osetio negativnu stranu surovog karantina, gde su igrači smeli samo jednom dnevno da se čuju sa porodicama.

Ostao je Totenhem u svom Londonu i među svojim „narodom“ se spremao za istorijski meč.

Faktor sreće

Photo by Dan Mullan/Getty Images
Photo by Dan Mullan/Getty Images

"Moja majka kaže da često plačem, i kad sam srećan i kad sam tužan. Dešava mi se da zaplačem i u povratku s treninga kući, samo ako čujem tužnu pesmu. Postoji muzika koja me podseća na Argentinu. Plačem i kad gledam filmove. Ako osvojimo Ligu šampiona mislim da neću uspeti da se zaustavim nedelju dana", rekao je Maurisio Poćetino.

Nepisano je pravilo da ništa nije nemoguće u fudbalu, a to je posebno slučaj u finalnim utakmicama.

Često savršena priprema, analiza i sva taktika padnu u vodu zbog jednog poteza koji niko nije mogao ni da zamisli, u čemu i jeste najveća lepota ove igre.

Da je fudbal magija videli smo i u nedavnim mečevima oba tima u Ligi šampiona, spektakularnim polufinalima sa Barselonom i Ajaksom.

Šta da je Osman Dembele uradio ono što bi verovatno u devet od deset istih situacija i postigao gol za Katalonce za 4:0 pred revanš na Enfildu?

Šta da lopta koju je u poslednjem napadu na meču Dele Ale poslao u kazneni prostor nije stigla do Mure? Jer Deni Rouz je ubeđen da je ona bila namenjena za Fernanda Ljorentea.

Da li bi Španac zatresao mrežu Ajaksa u poslednjoj sekundi utakmice u kojoj su "pevci" već bili prežaljeni?

Da li bismo na Vandi Metropolitano gledali finale Totenhem – Liverpul?

Nije ni bitno. Na semaforu će da piše Totrenham – Liverpool.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu