Die meister, die besten

Put ka Vembliju počinje danas, za preostalih 16 ekipa.

Dušan Đukanović
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Grafika: Sofascore

Tačno dva meseca od poslednjeg duela grupne faze, najbolji evropski timovi nastavljaju učešće u nokaut fazi Lige šampiona.

Po četiri predstavnika iz La Lige, tri iz Serije A i Bundeslige, dva iz Premijer lige i po jedan iz Holandije, Portugalije, Danske i Francuske će pokušati da prvog dana juna baš oni budu ti koji će igrati u Londonu najvažniji meč klupskog fudbala.

Titulu brani Mančester siti kojem je prošle godine u Istanbulu prvu titulu u istoriji golom doneo Rodri.

"Građani" su, pored Reala, jedina ekipa koja je grupnu fazu završila sa svih šest pobeda, predvođeni najboljim strelcem dosadašnjeg dela Erlinga Halanda, koji prvo mesto sa pet golova deli sa Antoanom Grizmanom, Alvarom Moratom i Rasmusom Hojlundom.

Grafika: Sofascore
Grafika: Sofascore

Ovogodišnji šampion biće poslednji koji će to učiniti u okviru starog formata, a koji se radikalno menja od naredne sezone i biće sličan onom koji gledamo u Evroligi.

Broj klubova će porasti za četiri i biće ih 36, a u prvoj fazi će igrati ligaški deo. Ono što je razlika u odnosu na košarkaško takmičenje, gde se igra po dva puta sa svakim pre plej-ofa, jeste što će timovi u Ligi šampiona imati ukupno 10 mečeva (po pet kod kuće i u gostima), koji će biti odlučeni žrebom gde će ekipe biti raspoređene u četiri šešira.

Borba se vodi za prvih osam pozicija koje vode direktno u nokaut fazu, dok će klubovi koji su zauzeli od 9. do 24. mesta u plej-of, gde poražen tim nastavlja takmičenje u Ligi Evrope, za razliku od trećeplasiranog tima u grupi kako je bilo do sada.

Veliku promenu je doživeo i nagradni fond, uvećan za čak pola milijarde evra, od čega će pobedniku, kombinovano sa TV pravima, pripasti 200 miliona.

Neposredno pred početak nokaut faze predstavljena je još jedna promena, koja se tiče nove lopte sa kojom će se igrati u drugom delu elitnog takmičenja. "Adidas" je dizajn posvetio gradu domaćinu finala, sa dva lava između prepoznatljivih zvezdica.

"Lavovi su simboli bogate istorije i kulture Ujedinjenog Kraljevstva i njegove prestonice, kao i hrabrosti i snage igrača i njegovog veličanstva, najviše priželjkivanog evropskog trofeja", navodi se u saopštenju nemačkog proizvođača sportske opreme.

Engleska prestonica će na "Vembliju" dodatno poboljšati svoj rekord po broju puta koliko su bili grad i stadion domaćin finalnom meču.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naredno finale biće čak osmo na kultnoj lokaciji i prvo od 2013. kada je Bajern golom Arjena Robena slavio protiv Borusije. Prvi put se na tom mestu igralo pola veka pre toga, kada je Benfika posle dve titule šampiona kontinenta započela petogodišnji period tokom kog će izgubiti čak tri finala.

Zanimljivo je i da Real niti jednu od svojih 14 titula nije osvojio na tom mestu, dok Englezi imaju dve (Liverpul, Mančester junajted) na domaćem terenu. Upravo su Madriđani i engleski predstavnik Siti dva glavna favorita da ove godine budu najbolji.

Oba tima svoju ovosezonsku premijeru u nokaut fazi imaju već u utorak.

Kopenhagen – Mančester siti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Liga šampiona, osmina finala
Kopenhagen – Mančester siti (utorak, 21.00)
Stadion: Parken (Kopenhagen)
Sudija: Hose Marija Sančes Martines (Španija)

Krećemo od Danske i meča u kom imamo jasnog favorita – branioca titule.

Imali smo priliku da se iz prve ruke uverimo u kvalitet tima Pepa Gvardiole koji je kroz grupnu fazu, gde su igrali i protiv naše Crvene zvezde, prošao bez ikakvih problema i sa svih šest trijumfa.

Upravo u toj fazi takmičenja su se dva tima sastala prošle sezone kada je Siti na "Etihadu" bio ubedljiv (5:0), dok se na revanšu istakao golman Kamil Grabara koji je odbranio penal Rijadu Marezu i obezbedio timu da uzme bod u tom meču (0:0), koji je ujedno bio jedan od onih na kom se Marko Stamenić preporučio crveno-belima.

Siti i Kopenhagen imaju prošlost i kada je reč o mečevima nokaut faze evropskih takmičenja. Pre 15 godina su u šesnaestini finala Lige Evrope presudila dva gola Krega Belamija na revanšu u Mančesteru, nakon što je prvi meč okončan bez pobednika.

"Igrali su u jednoj od najtežih grupa sa Bajernom, Junajtedom i Galatasarajem i prošli su dalje. Igrali smo pre dve godine i nismo mogli da pobedimo tamo. Iz mog iskustva, utakmice osmine finala su uvek nezgodne. Jedino kada smo dobili Sporting 5:0, ali tada smo imali pet šuteva u okvir i pet golova. Uvek je bilo teško i uvek će biti", izneo je Gvardiola svoje utiske pred meč.

Istorija susreta pokazuje da danski šampion ume da namuči Engleze, ali predstojeći dvomeč sa sobom donosi nikad veći ulog i priliku za Siti da postane prvi tim iz te zemlje kojem je uspelo da odbrani "ušati" trofej.

Jedinu slabost "građani" su u ovoseznoskom izadnju elitnog takmičenja pokazali u defanzivi, s obzirom na to da su tek u jednom meču uspeli da sačuvaju svoju mrežu netaknutom. To bi moglo da se ispostavi problematičnim protiv ekipa sa kojima ne mogu da igraju na gol više, ali Kopenhagen teško da pripada tom društvu.

Za takvu vrstu nadmetanja će biti zadužen najpre Erling Haland, koji je bio dvostruki strelac u poslednjem meču protiv Evertona i tako najavio povratak u golgetersku formu.

"Da to znam (kako da zaustave Halanda, prim.aut.) napravio bih mnogo miliona od toga. Sigurno da se to svi pitaju. Ceo svet gleda Premijer ligu i zna koliko je dobar, stoga moramo da ga držimo podalje od gola", rekao je pred meč napadač danskog tima i Halandov sunarodnik Mohamed Eljunusi (ako neko zna kako protiv Sitja onda je to onda Eljunusi koji je bio strelac i asistent u pobedi Bazela protiv Sitija 2018. godine, baš u predstojećoj fazi Lige šampiona).

Uprkos povratku u stroj norveškog napadača i još važnije Kevina De Brujnea, Gvardiola će imati kadrovskih problema. Mateo Kovačić i Joško Gvardiol nisu bili prisutni tokom 15-minutnog perioda koliko je trening Sitija bio otvoren za javnost, kao i Serhio Gomes koji je u prošlogodišnjem duelu sa Kopenhagenom isključen.

Problemi Španca su manji u odnosu na one koje ima Jakob Nestrub. Trener Kopenhagena neće moći da računa na petoricu prvotimaca za predstojeći meč.

Lerager, strelac gola za prolazak kluba u drugu nokaut fazu Lige šampiona u klupskoj istoriji, Sander, Kočolava, Babakar i Meling neće moći da daju svoj doprinos u pokušaju da se prekine niz pobeda Sitija od 10 uzastopnih trijumfa, kao i rekordnoj seriji od 20 mečeva bez poraza u evropskim takmičenjima jednog engleskog tima.

Uspeh u Evropi je uzeo svoj danak u domaćem šampionatu gde je Kopenhagen na trećem mestu. Poslednji meč u danskom prvenstvu su odigrali još trećeg decembra, a u međuvremenu su igrali samo mečeve nacionalnog i Atlantik kupa koji čine ekipe iz liga koje imaju zimsku pauzu, a u kom je slavio Silkeborg.

Da stvar bude gora na njihovoj strani nije ni istorija. Do sada su igrali tri puta protiv aktuelnog šampiona i sva tri meča izgubili sa gol razlikom 12:0.

Kad smo već kod istorije, priliku da ispiše njene nove stranice imaće mladi Runi Bardži. Strelac gola protiv Mančester junajteda može da postane tek drugi tinejdžer posle Kilijana Mbapea koji je postigao gol protiv dva različita engleska kluba u Ligi šampiona.

Najveća snaga Kopenhagena bi trebalo da bude "Parken", gde su poraženi na samo tri od 19 mečeva u Ligi šampiona, iako treba napromeniti da ih je baš na tom mestu nadigrao Čelsi (2:0) u jedinom prethodnom nastupu u osmini finala.

RB Lajpcig – Real Madrid

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Liga šampiona, osmina finala
RB Lajpcig – Real Madrid (utorak, 21.00)
Stadion: Red Bul Arena (Lajpcig)
Sudija: Irfan Peljto (BiH)

Lajpcigu je suđeno da po njih koban bude Siti. Prošle godine su ih "građani" eliminisali u osmini finala, a ove završili ispred njih u grupi i poslali ih na Real Madrid.

Čini se, nepremostiva prepreka za tim Marka Rosea, ali ne treba zaboraviti da su "bikovi" prošle sezone dobili najbolji tim u istoriji ovog takmičenja (3:2) u grupnoj fazi.

Madriđanima je novi dolazak u Lajpcig već preseo, nakon što je klupski autobus učestvovao u saobraćajnoj nesreći na putu ka tom gradu i to tako što je drugi učesnik i krivac za ovu nezgodu pokušao telefonom da snimi dolazak protivnika u Nemačku.

Ovom prilikom niko nije povređen od fudbalera Reala, ali od ranije jesu čak njih petorica. Pored imena kakva su Kurtoa, Ridiger, Militao i Alaba, kojih neće biti na predstojećem duelu, ponajviše se ipak ističe ono Džuda Belingema.

Engleski vezista će morati nekoliko nedelja da pauzira zbog povrede članka. Belingem je izašao u 57. minutu meča protiv Đirone, ali ne veruju svi da najboljeg fudbalera grupne faze neće biti u timu Karla Ančelotija.

"Ne verujem da neće igrati sve dok ga ne budem video sutra na stadionu. Znam Džuda, uradiće sve da igra utakmicu Lige šampiona. Možda će posetiti druge doktore kako bi bio spreman. Čitao sam dosta o tome, ali videćemo da li će biti tu ili neće", rekao je Rose.

Naravno, nemački stručnjak dobro poznaje Belingema kojeg je i trenirao u Borusiji iz Dortmunda u sezoni 2021/22, te možda zna nešto više od onoga što se provlači kroz medijske naslove.

Njegovom timu ne ide baš najbolje u Bundesligi ove sezone. Iako su u borbi za mesto koje vodi u Ligu šampiona, sigurno su očekivanja pred početak sezone da imaju ulogu koja je ove sezone pripala Bajeru.

Osovina je Luj Openda koji je postigao gol na prethodna četiri meča i Rose se na njega mora kladiti ukoliko želi da nanese Realu prvi poraz u kontinentalnim takmičenjima ove sezone.

Tim Karla Ančelotija je pobedom (4:0) u pomenutom meču protiv Đirone stigao do pet poena prednosti u odnosu na neočekivanog takmaca u šampionskoj trci, pa predstojeći meč dočekuju sa brigom manje.

Povratak Naća Fernandesa u tim je jedina dobra vest koju je italijanski stručnjak dobio u poslednje vreme kada je reč o defanzivnoj liniji tima sa kojim uprkos tome ima sjajnu sezonu i tek dva poraza u svim takmičenjima.

O tome koliko su se navijači Madriđana navikli na ovakve uspehe kluba govori i činjenica da glavna vest nije to, već potencijalni dolazak Kilijana Mbapea koji Ančeloti odbija da komentariše.

"Vinisijus, Belingem i Rodrigo su trenutno trojica najboljih igrača sveta, a zatim tu su Toni Kros, Federiko Valverde, Eduardo Kamavinga", rekao je Ančeloti posle pobede nad Đironom, očigledno u nameri da dodatno podigne samopouzdanje svojih igrača.

Prvopomenuti Brazilac će i biti igrač od kog će sve zavisiti. Kada je Vinisijus raspoložen, teško da postoji defanzivac koji može da ga zaustavi. Krilo Reala na poslednjih šest mečeva ima šest golova i tri asistencije, a svaki od tih šest pogodaka je bio unutar prvih 15 minuta.

Nasuprot tome stoji podatak da je Lajpcig postigao prvi gol na tri od poslednja četiri meča u Ligi šampiona pre isteka tog perioda. Dva puta protiv Zvezde i jednom u duelu sa Sitijem.

Lacio – Bajern Minhen

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Liga šampiona, osmina finala
Lacio – Bajern Minhen (sreda, 21.00)
Stadion: Olimpiko (Rim)
Sudija: Fransoa Letiksije (Francuska)

Duel dva tima koji će spas sezone potencijalno tražiti baš u ovom takmičenju.

Bajern i Lacio u domaćim šampionatima nisu plasirani onako kako su planirali pred start sezone, iako su Bavarci na drugom mestu sa učinkom koji bi im u drugim izdanjima Bundeslige garantovao vrh na tabeli.

Nije u Minhenu niko očekivao bum koji je Ćabi Alonso napravio sa Bajerom ove sezone. "Farmaceuti" su neporaženi i posle 21. kola u kom su savladali upravo tim koji je 11. puta uzastopno šampion Nemačke, tako se odvojivši na pet bodova prednosti.

Ispred trening centra Bajerna je u nedelju postavljen natpis "Tuhel, napolje", pa bi neuspeh u duelima sa Laciom za nemačkog stručnjaka značio otkaz. Kako Bajern ne zna za poraz protiv timova iz Serije A od 2011. godine, teško da bi takav scenario, posle malo verovatne eliminacije u predstojećem duelu, bilo koga iznenadio.

Ključni igrači poput Nojera, Kimiha i Milera su javno izrazili zabrinutost posle meča sa Bajerom.

"Nismo slobodni u našim glavama. Igramo rasterećeno tokom treninga, ali čim je takmičarski meč osetimo neki teret na našim ramenima. Očekujem više od nas igrača. Ne mogu da vam objasnim koliko me ovo nervira", rekao je Tomas posle derbija Bundeslige.

Ima Tuhelova ekipa za šta da igra, ali ima i tim Mauricija Sarija koji je u ovom trenutku osmi na tabeli Serije A. Lacio je na samo pet bodova od četvrtog mesta, ali njega drži Atalanta koja je u naletu forme, dok su svi iznad nje nedostižni za tim iz prestonice.

Lacio je iskoristio prednost domaćeg terena u grupnoj fazi protiv Seltika i Fejenorda, ali će se sa "Olimpika" najviše pamtiti pogodak golamana Ivana Provedela koji im je duboko u nadoknadi vremena doneo bod protiv Atletiko Madrida.

Pre manje od mesec dana doživeli su težak poraz od Intera u polufinalu Superkupa, na šta se nadovezao i niz od dva meča bez pobede u Seriji A (koji uključuje i poraz od tima iz Bergama), a iz kog su izašli za vikend pobedom nad Kaljarijem, pa u predstojeći meč sa Bajernom ulaze koliko-toliko raspoloženiji.

Dva tima su se u ovoj fazi sastala i pre tri godine, kada je šestostruki osvajač lako izašao na kraj sa "nebesko plavima". Četiri gola gostiju za nešto manje više od poluvremena u Rimu je pokazalo da su nedsotižni za Lacio u tom trenutku, a videćemo da li se nešto promenilo u međuvremenu.

Na poslednjih sedam mečeva protiv nemačkih timova imaju samo jednu pobedu, ali isto tako i jedan poraz na "Olimpiku" na 12 utakmica elitnog takmičenja.

"Igramo meč Lige šampiona protiv vrhunskog tima, jednog od najjačih u svetu. To je izuzetno teška utakmica koja se graniči sa nemogućim. Ali, postoji u druga strana novčića. Mnogi timovi bi želeli da su u našoj poziciji. Odradili smo dobar posao ove nedelje, preispitali smo sebe. Shvatili smo da smo izgubili smisao za zabavu. Moramo odatle da krenemo", istakao je Sari pred ovaj duel.

Mauricio će imati i manje kadrovskih problema jer su pod znakom pitanja samo Patrik i Matija Zakanji. Mladi vezista Nikolo Rovela se vraća u rotaciju posle suspenzije, dok će od Ćira Imobilea ponajviše zavisiti koliko će moći da se suprotstave Bajernu.

Iskusni napadač je protiv Kaljarija postigao 200. gol u Seriji A, a u Ligi šampiona u proseku postiže gotovo jedan po utakmici.

Sa suprotne strane će imati Harija Kejna koji statistički briljira ove sezone, ali Englez će i pored toga imati razlog da se dokaže nakon neuspeha da zatrese mrežu u nedavnom derbiju.

Kejn će sigurno biti tu, ali zato Tomas Tuhel neće moći da računa na Kingslija Komana, Serža Gnabrija, Konrada Lejmera, Bunu Sara i Alfonsa Dejvisa ukoliko ne dođe do velikih preokreta u poslednji čas.

PSŽ – Real Sosijedad

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Liga šampiona, osmina finala
PSŽ – Real Sosijedad (sreda, 21.00)
Stadion: Park prinčeva (Pariz)
Sudija: Marko Gvida (Italija)

Ako postoji ekipa koja je manje u mislima fokusirana na početak nokaut faze, onda su to Parižani.

Selidba Kilijana Mbapea i njihova sa "Parka prinčeva" su glavne vesti u francuskoj prestonici, koje ih nisu poremetile u Ligi 1, ali, priznajmo, to takmičenje je daleko od kvaliteta Lige šampiona.

PSŽ je uspostavio kontinuitet i po 12. put u nizu igra nokaut fazu Lige šampiona, a protiv tima iz San Sebastijana će morati da probije i psihološku barijeru jer su baš u osmini finala završili svoj put u pet od poslednjih sedam učešća.

Jedan od onih koji će biti ključan u pokušaju da izbegnu treće uzastopno ispadanje u ovoj fazi će biti Marko Asensio, trostruki osvajač Lige šampiona.

"Dugo sam u fudbalu i imao sam dosta uspeha. Verujem da imam dosta da ponudim. Mogu da budem primer i izvor inspiracije za mlađe igrače u klubu. Na pravom smo putu i verujem da možemo da ostvarimo velike stvari. Već smo osvojili jedan trofej, a cilj nam je da osvojimo sva takmičenja u kojima učestvujemo", objašnjava Asensio, nameren da uspe tamo gde Lionel Mesi i Nejmar nisu.

Čini se da su očekivanja nikada manja u pogledu njihovog konačnog osvajanja trofeja, koje uprkos konstantnom ulaganju velikog novca izostaje, iako smo na primeru Sitija prošle sezone videli da takav sistem može da donese najveće rezultate.

Teško je prognozirati ishod prvog duela sa Sosijedadom, iako španski predstavnik stiže u Pariz u očajnoj formi. Bez gola su već 394 minuta u La Ligi, odnosno na poslednja četiri meča u kojima su zabeležili četiri tri remija i poraz za vikend protiv Osasune.

PSŽ retko gubi na domaćem terenu u Evropi, a od septembra nisu poraženi na tom mestu u svim takmičenjima. Kako su na poslednja četiri od pet mečeva u Ligi šampiona postizali tačno po gol, a Sosijedad sačuvao svoju mrežu na sva tri gostovanja u grupnoj fazi, za očekivati je duel bez puno golova.

Naravno, možda i gosti u međuvremenu pronađu "oštricu" u napadu preko Takefuše Kuba, koji će imati povod da se dokaže nakon što je sa timom produžio saradnju do 2029. godine.

"Ne želim da moj produžetak ugovora bude glavna vest ove nedelje. Hoću pobedu protiv PSŽ-a i uradićemo sve da tako i bude", najavio je Kubo koji je prošao kroz "La Masiju" i bio član madridskog Reala pre dolaska u Baskiju.

Dva tima do sada nikada nisu igrala međusobno, a priliku za to neće imati veliki broj igrača na obe strane. Luis Enrike za ovaj meč neće moći da računa na Mendeša, Škrinijara, Kurzavu, Kimpembea i Rika, dok su Beker, Elustondo, Odriozola između ostalih u autu na drugoj strani.

Pitanje je i da li ćemo u timu gostiju gledati glavnu uzadnicu Mikela Ojarzabala kojeg muči koleno, dok je butina ono što bi moglo da se ispreči da Kiran Tirni istrči na teren "Parka prinčeva".

Liga šampiona, osmina finala
Utorak, 13.2. Kopenhagen – Mančester siti (21.00)
Revanš – sreda, 6. mart (21.00)
Utorak, 13.2. RB Lajpcig – Real Madrid (21.00)
Revanš – sreda, 6. mart (21.00)
Sreda, 14.2. Lacio – Bajern Minhen (21.00)
Revanš – utorak, 5. mart (21.00)
Sreda, 14.2. PSŽ – Real Sosijedad (21.00)
Revanš – utorak, 5. mart (21.00)
Utorak, 20.2. Inter – Atletiko Madrid (21.00)
Revanš – sreda, 13.3. (21.00)
Utorak, 20.2. PSV – Borusija Dortmund (21.00)
Revanš – sreda, 13.3. (21.00)
Sreda, 21.2. Porto – Arsenal (21.00)
Revanš – utorak 12.3. (21.00)
Sreda, 21.2. Napoli – Barselona (21.00)
Revanš – utorak 12.3. (21.00)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu