Klinci, a k‘o matori

Glavna izvozna roba Srbije za 2024. godinu – mladi napadači.

Dušan Đukanović
Podeli
Foto: FSS
Foto: FSS

Pre nekoliko sezona Aleksandar Mitrović je kao na traci postizao golove za Fulam, Dušan Vlahović za Fiorentinu, a Luka Jović za Ajntraht.

Utisak je bio da imamo najbolji napad na svetu, ali to dugo nije potrajalo. Pre svega kada je reč o Joviću koji je postao senka onog igrača od kako se obreo na stadionu "Santijago Bernabeu", iako u poslednje vreme

Mitrović i dalje postiže golove, mada u saudijskoj Pro ligi, dok se stiče utisak da je Vlahović žrtva fudbalske ideologije Maksa Alegrija, pa je i pored nje najbolji strelac Juventusa ove sezone.

Njihov uspon su gledale nove generacije sprskih igrača, neki od njih i oblikovali svoju igru u skladu sa svojim idolima, pa je proboj tog trija svakako zaslužan i za "poplavu" talentovanih napadača u srpskom fudbalu.

Izdvojili smo petoricu najperspektivnijih iz Superlige, ali ih tu, kao i van granica Višemilionski transfer Petra Ratkova iz TSC-a u Salcburg samo je prvi koji je evropskim klubovima, a i nama, skrenuo pažnju da i u domaćem šampionatu ima kvaliteta u poslednjoj trećini terena.

I ono što je najvažnije – ne vrti se sve samo oko Zvezde i Partizana.

Jovan Mijatović

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Mladi fudbaler koji je obeležio prvu polovinu sezone 2023/24. Jedan od mnogih iz Zvezdine generacije 2005, koju čine još Kosta Nedeljković i Jovan Šljivić.

Još prošle sezone Zvezdin Bekam je privukao pažnju igrama u Grafičaru, posle čega je ubrzo prekomandovan u prvi tim gde mu je data velika čast da nosi "devetku" na leđima. Upisao je svoj prvenac u Superligi tada, a oprobao se i u kontinentalnim takmičenjima.

Iako su svi gajili velike nade za njega, retko ko je bio spreman za ogroman napredak koji je Mijatović napravio u novoj sezoni, čiji je prvi deo okončao kao Zvezdin najbolji golgeter. O "skoku" najbolje svedoče njegovi utisci nakon utakmice protiv Mančester sitija kada je dva puta mogao do gola, ali je u oba navrata pogodio stativu.

"Osećaj je fenomenalan da sa 18 godina igramo protiv prvaka sveta, do pre šest meseci sam gledao samo na TV-u njih. Zadovoljan sam trenutnim svojim uspehom, neću ovde stati. Imao sam par šansi, nisu očekivali od mene. Mlad sam, ali sam pokazao da mogu da se nosim s njima", rekao je Mijatović posle revanša u Beogradu.

Osamnaestogodišnjak je do sada odigrao 19 utakmica i postigao devet golova uz dve asistencije. I to za nepunih 800 minuta u igri.

Za prvi u sezoni protiv Mladosti mu je bilo potrebno svega dva minuta na terenu. Sjajnu golgetersku seriju je nastavio u mečevima Omladinske Lige šampiona, ali je pravi procvat doživeo posle golčine koju je postigao u prijateljskom susretu omladinskih selekcija Srbije i Italije. Poput Cvetkovića iz Čukaričkog, o kom će kasnije biti reči, najbolje igre je pružio pred pauzu.

Kako je sezona sve više odmicala, Šerif Endijae bio progresivno sve gori, a Mijatović sve bolji, tako je i dobijao više prilika od prvog minuta. Protiv Napretka je početkom decembra bio asistent, protiv Mladosti i asistent i strelac zatim.

Kao što smo već rekli, dva puta je pogodio okvir gola protiv "građana", nakon čega je odigrao najbolju utakmicu u dosadašnjem delu seniorske karijere postigavši het-trik u Subotici protiv Spartaka. Sa 18 godina, pet meseci i pet dana je oborio rekord nekadašnjeg trenera kluba i najmlađeg kapitena Dejana Stankovića kao najmlađi strelac tri gola u istoriji kluba. Stanković je rekord postavio 1997. protiv Budućnosti, osam godina pre rođenja Mijatovića.

Mogao je i do prvog gola u "večitom" derbiju, ali su mu oba pogotka poništena zbog ofsajda. Pitanje je i da li će to biti njegova poslednja prilika da zatrese mrežu Partizana, s obzirom na to da se svakim danom inteziviraju navodi o njegovom odlasku u Zenit ili Fejenord. Igračeva želja je Holandija, ali Rusi nude bolje uslove njegovom trenutnom klubu.

Ako je verovati rečima generalnog direktora kluba, Mijatović će ostati u klubu.

"Imamo mnogo interesovanja i razgovora, očekujemo velike prihode od tih igrača. Mijatović i Nedeljković nisu na prodaju, to smo svima rekli", rekao je Zvezdan Terzić krajem prošle godine.

Ostaje da se vidi i da li je to samo signal da druga dva kluba poboljšaju svoje ponude, jer je pet miliona za Mijatovića na današnjem tržištu premalo, bez obzira na to kakvi se procenti i bonusi dogovore.

Miloš Luković

Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Napunio je 18 u novembru, ali je i sa 17 bio kapiten "traktoristima" sa Novog Beograda. Tek što je postao punoletan i to nije jedini podvig, koji je i sam po sebi dovoljan.

Luković je drugi najbolji strelac Superlige sa 10 golova u 19 mečeva iza samo Mateusa Saldanje. Napadač IMT-a je i jedini igrač u uzrastu do 20 godina koji je u prvoj polusezoni stigao do dvocifrenog broja pogodaka u najjačim evropskim ligama.

Luković je sa tom ekipom napravio veliki "bum" prošle sezone u Prvoj ligi, gde je tresao mreže i sa 16 godina, kada se probio i sa sedam učešća u golovima u sedam utakmica plej-ofa tom timu obezbedio plasman u elitni rang.

Tamo je nastavio svoju sjajnu formu i pored 10 golova u šampionatu postigao jedan i u Kupu Srbije. U 19 kola ostatak tima je uspeo da postigne ukupno 14, što dovoljno govori o tome zašto je tako mlad igrač kapiten.

Naravno, takve partije nisu prošle nezapaženo ni kod drugih, pa bi Luković već ove zime mogao da napusti IMT. Za njegove usluge su se raspitivali moskovski Spartak i Dinamo, ali je prema poslednjim informacijama najbliži da ga dovede Strazbur.

Mnogi u odlasku u Francusku i filijalu Čelsija vide samo prvi korak ka daljem odlasku na "Stamford Bridž". Cena za statistički najboljeg mladog napadača je 5,5 miliona evra. Ukoliko do transfera dođe, pojedinačno gledano samo bi Crvena zvezda prihodovala više od selidbe Strahinje Erakovića u Zenit tokom proteklih godinu dana.

Njegov stil igre porede sa Aleksandrom Mitrovićem, pa ukoliko bude imao barem upola karijeru kao najbolji strelac naše reprezentacije svih vremena, imaće čime da se podiči.

Matija Popović

Foto: FSS
Foto: FSS

Diskutabilno bi ga bilo uvrstiti, ali isto tako i izostaviti ga. Prvenstveno jer više i nije u prilici da igra Superligu, a pored toga nije ni klasični napadač.

Popović je u žižu dospeo posle Evropskog prvenstva za igrače do 17 godina, kada je bio ponajbolji igrač naše reprezentacije.

Igrači poput momka rođenog u Nemačkoj su izuzetno retki, a Popović se najčešće poredi sa Sergejem Milinkovićem-Savićem (kao i nekadašnjim fudbalerom Svonsija Mičuom), pa ostaje da se vidi kako će se profilisati u seniorskom fudbalu.

Izuzetno visok, dugih nogu, ali u isto vreme i tehnički izuzetno potkovan, Popović teško da ima nekoga sa kim se da porediti u svetu fudbala. Možda bi najbolje bilo ono sa Kevinom Durentom ili Viktorom Vembanjamom iz NBA lige, koji uprkos svojoj krakatosti uspevaju da budu daleko mobilniji nego što bi fizičke predispozicije trebalo da im dopuste.

Nedavno se našao i na Gardijanovoj listi najboljih igrača rođenih 2006. godine.

"Neuobičajeno visok (1,93m i još raste) za svoju poziciju ili još neobičnije tehnički nadaren za svoju građu, momak rođen u Nemačkoj nije kao bilo koji drugi igrač kojeg ste dosad gledali. Neki bi rekli da ga je najbolje opisati kao srpskog Mičua, drugi ga vide kao miks Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinković Savića, što samo po sebi govori koliko je neuobičajen njegov stil. Veoma je raznovrstan i vešt u napadačkoj ulozi, iako se čini da mu je najpogodnije kada igra iza napadača. Popović je dominirao u mlađim kategorijama i postigao mnogo golova. Prilično je brz za svoju visinu, ali njegove gladne prednosti su tehničke sposobnosti sa loptom, posebno dribling i prvi dodir, koji su izuzetni. Popović je ove sezone trebalo da bude u seniorskom timu Partizana, ali su pregovori o ugovoru između njegove porodice i kluba propali zbog interesovanja evropskih velikana. Priča se da će u januaru sigurno otići u Borusiju Dortmund",
pisalo je u opisu na Gardijanovoj "Next Generation" listi.

Igrački kvaliteti nisu upitni kada je reč o Popoviću, o čemu svedoče samo imena klubova koja su stala u red da ga dovedu nakon odlaska iz Partizana, a čemu je najbliži Milan. Međutim, veliki znak pitanja stoji u vezi svega ostalog.

Crno-belima se ponovio scenario "Andrija Živković", pa je Popović po isteku stipendijskog ugovora napustio Humsku bez da je debitovao za prvi tim što je svojim kvalitetom sigurno zaslužio.

Nedavno smo u razgovoru sa trenerom Partizana Igorom Duljajem pričali na tu temu, ali ni on nije imao rešenje za slučajeve poput Popovićevog.

"Znate, kako svi kažu, nova vremena, druga vremena prete. Imali ste da igrač Partizana, barem mi kad smo bili u omladinskoj školi, da smo mi presrećni, da prvo možemo da dođemo u priliku da treniramo sa prvotimcima. Zato što je naš cilj uvek bio, cilj, mašta je da dođemo do prvog tima, da obučemo taj dres. Sada su neke drugačije okolnosti. Ja bih voleo da znam koja je to formula, da svi budu zadovoljni. Danas imate dosta interesnih grupa, počevši od roditelja, raznih agenata. Mnogo puta klub je nemoćan, kako u Partizanu, tako i u Crvenoj zvezdi. Ja nemam formulu i ne znam na koji način bi mogao da se spreči da dođe do tih situacija da igrač ne potpiše za Partizan, za Crvenu zvezdu ili za bilo koji drugi klub. To znači da moramo da vodimo računa o njima već u nekom periodu kada klub ili ljudi koji su zaduženi za to smatraju da imaju biser u svojim rukama i da već tada polako pričaju sa njim, da vode računa o njemu, da pričaju sa roditeljima. Jer, takvo vreme došlo, ali onog trenutka kad dođe da neko ucenjuje bilo koji klub, onda ja stvarno ne znam koji je to model, kako izaći iz toga",
istakao je Duljaj za B92 sport.

Nema sumnje da će Popovića dovesti neki evropski velikan, ali isto tako je bilo i u Živkovićevom slučaju, pa i Luke Adžića kada je druga strana Topčiderskog brda u pitanju. Utisak je da ni jedan ni drugi nisu ispunili svoj potencijal, pa će Matija morati da bude na oprezu.

Osim "rosonera" najveće interesovanje su za njega pokazali Borusija Dortmund, Mančester siti i Barselona čija je navodna inicijalna ponuda bila 160.000, 180,000, 200.000 i 230.000 evra redom po sezonama za četvorogodišnji ugovor uz bonuse za potpis od 250.000 evra, kao i još dodatnih 100.000 ukoliko bude licenciran za seniorski tim. Isto tako navodno, ona je odbijena.

Mihajlo Cvetković

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Biser Čukaričkog je najmlađi fudbaler na ovoj listi. Kroz pet dana će napuniti tek 17, a iza sebe već ima čitavu polusezonu seniorskog fubala.

Kao i Popović i Sremčević, Cvetković je bio deo reprezentacije Srbije do 17 godina koja je stigla do četvrtfinala na Evropskom prvenstvu u maju prošle godine.

Na tom turniru je postigao dva gola, bio najbolji strelac Kadetske lige sa 33 golova, a sve to nije moglo da prođe neopaženo kod čelnika kluba sa Banovog brda.

Debitovao je za seniore u šestom kolu protiv Železničara i postigao gol na debiju u 82. minutu, samo 20-ak nakon što je ušao u igru u Pančevu. Time je doneo bod svojoj ekipi koja je pre njegovog ulaska imala zaostatak od dva i postao najmlađi strelac u klupskoj istoriji.

"Mihajlo je biser srpskog fudbala. To sam rekao posle meča u Pančevu kada je postigao gol protiv Železničara. Otkad sam ja došao u klub, on je dobijao šansu u svakom meču. Sve što tražim od njega na treningu, on to prikazuje na utakmicama. Samo da ne poleti ove večeri, ali to je dobro dete, siguran sam da će ostati na zemlji. Sigurno će se u nastavku naći u prvih jedanaest", rekao je sada već bivši trener "brđana" Igor Matić.

I nije slagao. Nastavio je Cvetković da dobija priliku od Matića, uglavnom sa klupe na početku, ali se našao u sušnom periodu sve do pred samu pauzu kada je izborio svoje mesto u startnih 11.

Na poslednjih pet utakmica u domaćem šampionatu je postigao tri gola i imao asistenciu, bio je strelac i u kupu, a šansu je dobio i u grupnoj fazi Lige konferencije, zablistao protiv Genka, ali se u tom takmičenju nije upisao.

Igrao je u sve 22 utakmice za koje se našao u protokolu i skupio 1.119 minuta. Samo su Igor Miladinović (7) i Đorđe Ivanović (6) postigli više golova od njega (4) za Čukarički u prvom delu sezone, ali uz značajno veću minutažu.

Vrednost momka iz doljevačkog naselja Šarlinac se trenutno procenjuje na milion i po, ali je sigurno ona u stvarnosti daleko veća.

"Možda mene svi moji saigrači nisu poznavali, ali ja sam znao sve o njima, o bukvalno svakom. Gledao sam njihove poteze na mečevima prvog tima pokraj terena, iz najbolje moguće pozicije, sada sam i sam deo te ekipe. Prelep je osećaj, posebno taj momenat kad sam postigao gol", rekao je Cvetković posle debitantskog gola.

Time ne samo da je pokazao posvećenost, ljubav, pa i fanatizam prema sportu kojim se bavi, nego je i najavio da je tu da se nameće i bori za mesto u timu. To je već ostvario, a za dalje granice nema.

Ugovor sa Čukaričkim mu ističe na leto 2026. godine, pa nije zgoreg da o tome povedu računa da se ne bi ponovio jedan već viđen scenario u ovom tekstu.

Uroš Sremčević

Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Došli smo i do kraja naše liste petorice najperspektivnijih ofanzivnih igrača koji još uvek nastupaju u Superligi. Zavšravamo je trećim velikim talentom koji nam u poslednje vreme stiže iz Lučana posle Đorđa Gordića i Nikole Jojića.

Uroš Sremčević je pažnju na sebe skrenuo golom na stadionu "Rajko Mitić" u meču 18. kola Superlige, što je bio poslednji od njegova četiri gola prve polusezone u drugoj godini sa seniorskim timom za 17-godišnjaka.

Ujedni i najvažniji u dosadašnjem delu karijere koji je visokog fudbalera doveo na radar ne samo tima iz Ljutice Bogdana, već i drugih velikih evropskih klubova.

Zvezdan Terzić je izjavio da bi voleo da vidi Sremčevića u crveno-belom dresu, ali Mladost traži daleko više obeštećenje nego što je tim iz prestonice spreman da ponudi. Navodno su u red za potpis Sremčevića stali Anderleht i Olimpijakos koji su spremni da ponude dva miliona, a govorilo se i o klubovima iza kojih stoji Siti grupa, a koja je spremna da tu ponudu podigne i na čitavih tri.

Zvezda u ovom trenutku nije ni blizu takvih ponuda poslala put Lučana, pa bi i Sremčević mogao putem svoja dva prethodnika van otadžbine. Ono što je jedino sigurno jeste da će otići iz Mladosti.

Sremčević je bio glavni šraf u kvalifikacijama za pomenuto U17 Evropsko prvenstvo, ali je na završnom turniru odigrao tek 80 minuta u senci Cvetkovića. Ipak, reč je o dvojici izuzetno talentovanih centarfora.

--------------------------------

Dušan Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu