Spremite se, 2024. je krcata

Istorijska sezona Novaka Đokovića, srebro košarkaša na Mundobasketu, prvo zlato Ivane Španović na Svetskim prvenstvima, prva titula u istoriji Denver Nagetsa predvođenih Nikolom Jokićem, srebrno odličje odbojkašica na Evropskom prvenstvu i plasman fudbalera Srbije na Evropsko prventvo posle 24 godine su događaji koji su obeležili srpski sport u 2023. godini.

Dušan Đukanović
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Srpski fudbal u 2023: Godina (ne)uspeha

* Burna 2023: Novak, Jokić, Mesi, Ivana, Manila, "orlovi", Siti

Bilo je tu i drugih. Maks Ferstapen je još jednom dominirao u Formuli 1, Mančester siti je i zvanično započeo novu eru u svetu fudbala pokazavši da ulaganje ogromnog novca na kraju dovede i do najvećih rezultata, Partizan je prekinuo Zvezdinu dominaciju u ABA ligi i osvojio je posle 10 godina čekanja, dok su uporedo bili na korak od plasmana na Fajnal-for.

Vaterpolisti su osvojili četvrto mesto na Svetskom prvenstvu, što na prvu loptu i nije uspeh na koji su nas navikli. Ipak, zaista jeste kada se u obzir uzmu slabiji rezultati koji su "delfini" ostvarivali u 2022. godini. Titula najboljih u srpskom ekipnom sportu ide rukometašima Vojvodine koji su u godini na izmaku osvojili čak četiri trofeja – Arkus ligu, Kup Srbije, EHF kupu i naposletku Svesrpski kup.

Nije ni sve bilo dobro po srpski sport, pa su se fudbalski klubovi obrukali u evropskim takmičenjima upisavši samo jednu pobedu u 28 utakmica. Zvezda je u Ligi šampiona sa samo jednim osvojenim bodom bila najgori tim u tom takmičenju.

Nisu blistali ni Čukarički ni TSC u druga dva takmičenja, pa ni Partizan koji jeste ostvario taj jedini trijumf, ali i to jedva protiv Sabaha u kvalifikacijama za Ligu konferencija do koje nikada neće doći posle ubedljivog poraza protiv Norsjelanda. Uprkos argumentima jednih da su igrali u elitnom takmičenju i drugih da su ostvarili jedinu pobedu, činjenica je da niko u srpskom fudbalu nema argument za busanje u prsa.

Kako bilo, uprkos uspesima i neuspesima, naš narod je uvek u iščekivanju novih sportskih događaja kojih u 2024. godini neće manjkati.

Januar

EPA/LUKAS COCH
EPA/LUKAS COCH

Program u novoj godini otvaraju ili bolje reći nastavljaju ski skokovi na turneji "Četiri skakaonice". U Oberstdorfu je već slavio Andreas Velinger, a na tom putu su još tri stanice.

Do 6. januara će se skijaši nadmetati u Garmiš-Partenkirhenu, pre nego što se iz Nemačke presele u Austriju, odnosno Insbruk i Bišofshofen.

U toku je i Junajted kup u tenisu gde Srbija započinje svoje učešće u nedelju protiv Kine.

U Evroligi nas očekuje i derbi Crvene zvezde i Partizana četvrtog dana nove godine, a dva tima će još jednom igrati krajem meseca (27.) u ABA ligi.

Predstavnike ćemo imati i na Evropskim prvenstvima u vaterpolu. Sa danom razmaka ženska i muška "A" reprezentacija će se u nadmetati u bazenima u Zagrebu, odnosno Ajndhovenu.

Prvi startuju "delfini" koji će u Dalmaciji od četvrtog do 16. januara nastupati u grupi C druge divizije zajedno sa Nemačkom, Izraelom i Maltom.

Već sutradan će u Holandiji startovati i dame, koje će takođe u grupi C druge divizije tražiti prolaz dalje u duelima protiv Rumunija, Češke i Turske.

Sa tim takmičenjima se prepliće i Evropsko prvenstvo u rukometu za muškarce, koje se igra od 10. do 23. januara. Igrači Tonija Đerone kreću iz Minhena gde će u grupi C igrati sa Islandom, Crnom Gorom i Mađarskom.

Glavobolje klupskom fudbalu zadaće Azijski kup (12. januar-10. februar) i Kup afričkih nacija (13. januar-11. februar), koji će mnoge zvezde odvojiti na duži vremenski period i to u prelomnom delu sezone.

Pažnju srpske javnosti će od sredine meseca sigurno preoteti dešavanja u Melburnu gde će Novak Đoković pokušati da 28. januara na svom kontu ima prvu Grend slem titulu u sezoni i 11. sa Australijan Opena.

Biće to ujedno i povratak Rafaela Nadala na najveću scenu, pa će svi teniski sladokusci staviti na čekanje novu generaciju u priželjkivanju još jednog okršaja Novaka i Rafe.

Ostalo
: Zimski klasik u NHL (1. januar), Dakar reli (5-19.), Svetsko dvoransko prvenstvo u kuglanju (5-21.), Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju (8-14.), Azijsko prvenstvo u rukometu za muškarce (11-25.), Afričko prvenstvo u rukometu za muškarce (19-29.), Zimske Olimpijske igre mladih (19. januar-2.februar), UFC 297 (20. januar), Prvenstvo u rukometu Južne i Centralne Amerike (23-27.), Svetsko prvenstvo u reliju, prva trka u Monte Karlu (25-28.)

Februar/Mart

EPA-EFE/JUANJO MARTIN
EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Evropskim prvenstvom u dvoranskom hokeju započinje februar.

Drugog dana drugog meseca nove godine u Dohi počinje Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima i trajaće do 18. februara.

Iako daleko rasterećeniji mesec u pogledu sportskih dešavanja u odnosu na januar, u februaru će biti odigrane dve Ol-star utakmice i Superboul u tri najveća sporta u Sjedinjenim Američkim Državama (sa izuzetkom bejzbola).

Prvi je na programu 3. februara utakmica najvećih zvezda u NHL ligi, a potom 11. u mesecu sledi Superboul, 58. po redu, u Nevadi. Ol-star meč NBA lige je zakazan za 18. februar i po drugi put u istoriji će grad domaćin biti Indijanapolis.

Daleko da je tu kraj za ovaj izuzetno plodonosan mesec za Amerikance. Čuvena Naskar trka Dejtona 500 će biti održana kad i meč u domu košarkaša Pejsersa, a dva dana kasnije počinje i Gold kup za žene koji će trajati do 10. marta i na kom titulu brane upravo SAD.

Ko više voli, od 7. februara u Češkoj počinje Svetski šampionat u biatlonu, a od 15. Svetsko prvenstvo u fudbalu na pesku koje se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U Evroligi nas očekuje dvonedeljna pauza, kako bi se nacionalni kupovi odigrali, među njima i Kup Radivoja Koraća. Naredna, 26. runda kontintentalnog takmičenja će biti odigrana 22. i 23. februara.

Februar će nam doneti i nokaut faze u UEFA takmičenjima. Liga šampiona 13. u mesecu, a Liga Evrope i Liga konferencija dva dana kasnije.

Biće i tenisa. Reprezentaciju Srbije očekuje prvi test u novoj godini. Drugog i trećeg februara će igrati u kvalifikacijama za Dejvis kup protiv Slovačke u Kraljevu u dvorani "Ibar".

Jedan od "tanjih" meseci u godini će biti mart, koliko god da je to moguće reći kada je nešto raznovrsno poput sportkih dešavanja u pitanju. Tek, glavni će biti drugi "večiti" derbi koji će se igrati devetog marta na stadionu "Rajko Mitić".

Osim ligaških i evropskih takmičenja, fudbalom ćemo se baviti i kada je reprezentacija Srbije do 19 godina u pitanju. Mladi reprezentativci će pokušati da osvoje prvo mesto u grupi sa Portugalijom, Grčkom i Danskom i plasiraju se na U19 Evropsko prvenstvo koje se u julu igra u Severnoj Irskoj. Prva utakmica kvalifikacija je zakazana za 20. mart, a potom se igra na tri dana prvo protiv Portugalije, a potom protiv Grčke.

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici startuje prvog dana marta u Glazgovu i trajaće tri dana.

U međuvremenu počinje i nova sezona Formule 1 trkom za Veliku nagradu Bahreina koja počinje 2. marta. U ovom mesecu će se voziti i još dve trke u tom šampionatu – u Saudijskoj Arabiji (9. mart) i Australiji (24. mart). Počinje i takmičenje u Moto GP klasi, trkom u Dohi 10. marta.

Kad smo već kod Australije, sa tamošnjeg betona se prebacujemo na američki gde će se održati Indijan Vels (6-17.) i Majami Open (17-31.).

Posle Evropskog u martu dobijamo i Svetsko prvenstvo u umetničkom klizanju u Kanadi od 18. do 24. marta.

Kako i samo ime kaže "Martovsko ludilo" odnosno završni turnir u NCAA košarci počinje 19. marta i trajaće sve do 8. aprila.

U SAD krajem tog meseca počinje i bejzbol sezona koja se završava krajem septembra.

Za kraj marta je zakazano Svetsko prvenstvo u krosu, a organizator će biti grad Beograd. Nakon organizacije Evropskog prvenstva u krosu 2013. godine, Evropskog prvenstva u dvorani 2017. godine, potom i Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2022. godine, Srbiji će 30. marta nove godine ponovo biti ukazano poverenje u organizaciji takmičenja "kraljice sportova".

April/maj

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Dva meseca koja su rezervisana za kraj klupskih takmičenja.

Krenimo od Evrolige u kojoj će poslednji mečevi regularne sezone biti odigrani 12. aprila, a između 16. i 19. je zakazan plej-in turnir.

Plej-of počinje 23. aprila i trajaće najdalje do 8. maja, dok će Fajnal-for biti odigran između 24. i 26. maja.

Kad smo već kod košarke, otprilike u isto vreme ćemo dobiti i rasplet u ABA ligi. Regularni deo se završava petog aprila, plej-of počinje dvanaestog, a finalna serija će trajati u periodu od 19. do najdalje 29. maja.

Počinje i plej-of u NBA ligi od 20. aprila, a kao i u Evroligi od ove sezone, prethodiće mu plej-in turnir od 16. do 19. aprila koji startuje dva dana po zvaničnom okončanju regularnog dela sezone.

U ta dva meseca se završavaju i šampionati u fudbalu. U Srbiji će 26. maja biti odigrana poslednja utakmica Superlige, a tri dana ranije i finala Kupa Srbije.

Premijerligaši na odmor idu od 19. maja, u Nemačkoj dan ranije, dok će Italijani i Španci igrati sve do 26. maja.

Dobićemo i novog šampiona Lige Evrope 22. maja u Dablinu, kao i u Ligi konferencija 29. maja u Atini. Između ta dva je i finale FA kupa 25. maja.

U ovom periodu se zahuktava i teniska sezona. Redom idu turniri iz serije 1000 u Monte Karlu, Madridu i Rimu pred glavni događaj – Rolan Garos. Otvoreno prvenstvo Francuske se igra od 26. maja do devetog juna i titulu brani Novak Đoković.

U aprilu će se voziti i Velika nagrada Japana u F1 šampionatu (7.), biće održani Bostonski (15.) odnosno Londonski maraton (21.), kao i NFL draft.

Takmičenje u Formuli 1 se nastavlja i na maj sa trkama za Veliku nagradu SAD (5.) i Italije (19.), dok će na Apeninskom poluostrvu između četvrtog i 26. u mesecu biti održana čuveno biciklističko takmičene Điro D‘Italija. Voziće se i čuvena trka Indi 500 26. maja.

Od dugometražnih treba istaći i Svetski šampionat u hokeju na ledu koji se od 10. do 26. maja igra u Ostravi i Pragu. U kini 20. aprila startuje i Dijamantska liga.

Jun

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Šesti mesec u godini je krcat, pre svega fudbalom pa ćemo od njega i krenuti.

Već prvog juna je finale Lige šampiona koje će se igrati na "Vembliju", a fudbaleri Mančester sitija će tako potencijalno imati priliku da na tlu svoje zemlje odbrane prvu titulu kontinentalnog šampiona koju su osvojili prošle sezone.

Uslediće pauza do 14. juna, ali u isti taj dan počinju dva velika takmičenja koja će trajati do 13. jula kada je Kopa Amerika u pitanju, odnosno do 14. jula kada govorimo o Evropskom prvenstvu.

Kao i uvek sezona Novaka Đokovića, EURO i potom Olimpijske igre koje će uslediti će biti najpraćeniji događaji u Srbiji. Kako i ne bi, pogotovo kada je reč o Evropskom prvenstvu na kom ćemo igrati posle četvrt veka.

"Orlovi" kreću iz Gelzenkirhena gde će prvi meč igrati 16. juna protiv Engleske u okviru grupe C, potom se sele u Minhen i "Alijanc arenu" na duel sa Slovenijom 20. juna, a tu će ostati i pet dana kasnije kada kada će završiti grupnu fazu utakmicom sa Danskom.

Osvajač tog turnira će 2025. godine igrati protiv reprezentacije koja trijumfuje na 48. po redu Kopa Americi koja će se u isto vreme igrati u SAD.

Možda kvantitativno malo, tek ova dva takmičenja i finale najvećeg klupskog takmičenja će biti glavna dešavanja u junu, ali ne i jedina.

Zavesa će pasti i na još jednu NBA sezonu, a videćemo da li će Denver predvođen Nikolom Jokićem uspeti da doda još po jedan šampionski prsten između 6. pa najdalje do 23. juna za kada je zakazana eventualna sedma utakmica.

Ni za Amerikance tu nije kraj, pa će se sa NBA finalom preplitati Stenli kup koji će nam doneti šampiona NHL lige. To takmičenje je na programu od 3. pa do 19. juna.

Imaćemo čak dva drafta, prvo u NBA 27. juna a potom i u NHL između 27. i 28. Tri trke Formule 1 za Velike nagrade Kanade (9.), Španije (23.) i Austrije (30.), dok će pomenuti Đoković imati nešto rasterećeniji mesec i pitanje je da li će uopšte igrati s obzirom na samo dva turnira iz serije 500 – Hale i Kvins. Ako i bude igrao, biće to samo u svojstvu pripreme za sezonu na travi i Vimbldon.

Jun je i mesec kada će se igrati US Open u golfu, kada će se suočiti 20 najboljih kriket reprezentacija, voziti kultna trka 24 časa u Le Manu (15. i 16. jun), a počinje i Tur D‘Frans (29. jun do 21. jula). Dobićemo i novog šampiona sveta za košarkaše do 17 godina, ali Srbije neće biti od 29. juna do 7. jula u Turskoj.

Jul/Avgust

EPA-EFE/TERESA SUAREZ
EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Na svake četiri godine se čeka jedno te isto. Ovoga puta, čekanje je bilo samo tri. Nagrađeni smo za onih prethodnih pet koje smo zbog pandemije koronavirusa morali da istrpimo kako bismo na jednom mestu gledali najbolje sportiste sveta.

Od 26. jula ćemo ih u Parizu konačno gledati sve do 11. avgusta u okviru letnjih Olimpijskih igara. Francuska prestonica će tako po treći put biti organizator tog takmičenja, nešto što je prethodno uspelo samo Londonu.

Ko je od srpskih takmičara za sada izborio olimpijsku vizu, možete pogledati ovde.

O kakvom je takmičenju reč dovoljno govori da nam je ono prvo u pregledu ova dva meseca, ispred Vimbldona koji počinje prvog i traje do 14. jula. To je jedini Grend slem koji Đoković nije osvojio prošle godine, pa će biti zanimljivo videti, pod uslovom da prethodno slavi u Melburnu i Parizu, kako će se snaći kada u tako kratkom rasponu bude dobio šansu da održi dva sana – o kalendarskom i zlatnom slemu.

Naravno, posle toga mu preostaje i US Open koji će se igrati od 26. avgusta do 8. septembra u Njujorku. Od prvog jula do početka septembra ćemo svedočiti vrhuncu Đokovićeve sezone i potencijalnom ispisivanju nanovo teniske istorije.

Da se ne zalećemo previše, jer još ni sa julom nismo završili. Osim turnira u Londonu i Olimpijskih igara, sportski program će popuniti tri trke u Formuli 1. Voziće se za Veliku nagradu Britanije (7. jul), Mađarske (19.) i Belgije (28.).

Posle US Opena u golfu igraće se i Otvoreno prvenstvo Velike Britanije (18-21.), a za ljubitelje bejzbola tu je i Ol-star meč MLB lige 16. jula.

Fudbal ćemo, osim na Olimpijskim igrama, gledati i na Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina od 15. do 28. jula. Videćemo da li će tu biti mesta i za omladinsku reprezentaciju Srbije. Na finalni turnir će samo prvi iz kvalifikacione grupe četiri, a rivali nisu laki – Portugalija, Danska i Grčka. Utakmice protiv tih rivala se igraju još u martu, između 20. i 26. tog meseca.

Nije ni šljaka u Parizu niti trava u Londonu jedina koja će gledati najbolje tenisere sveta. Iako ne svi, dobar deo će igrati na turnirima serije 500 u Hamburgu (15. jul) i Vašingtonu (29. jul), odnosno onom u Montrealu (5. avgust) iz serije 1000.

Odmah po završetku Olimpijskih igara igraće se i u Sinsinatiju od 12. avgusta, pa će to biti dobra prilika za tenisere da se sa šljake prebace na beton i pripreme za izazove koji ih očekuju na Flešing Medouzu.

Osim tenisa i većeg dela Igara, u avgustu nas očekuje i povratak klupskih takmičenja, Paraolimpijske igre od 28. avgusta do 8. septembra, kao i još jedna trka Formule 1 u Holandiji (25. avgust).

Septembar/Oktobar

EPA-EFE/CJ GUNTHER
EPA-EFE/CJ GUNTHER

Završnica US Opena, trka za Veliku nagradu Italije (1. septembar) i početak NFL sezone (5.) će obeležiti start devetog meseca u godini.

Za 15. i 22. su zakazane još dve trke Formule 1 u Azerbejdžanu i Singapuru, a od 14. septembra pa do 6. oktobra će u Taškentu biti održano Svetsko prvenstvo u futsalu. Srbija neće igrati, pošto su u kvalifikacionoj grupi ispred nje završili Poljska i Ukrajina koja se direktno plasirala na Završni turnir u Uzbekistanu.

Za 22. septembar je zakazan Berlinski maraton, biće dosta ragbija za ljubitelje tog sporta, ali kvantitativno najviše ima tenisa u oba meseca.

Osim poslednjeg Grend slema u sezoni, septembar je mesec u kom rasplet počinje i u Dejvis kupu gde će 16 timova pokušati da nađe mesto u četvrtfinalu. Među njima i Srbija ukoliko u februaru eliminiše Slovačku.

Posle toga sledi Lejver kup, mada je teško očekivati, kao i ove godine što je bio slučaj, da će se najveće zvezde odazvati pozivu Rodžera Federera usled zgusnutog rasoporeda.

Tenis se potom seli na azijsku turneju i turnire u Pekingu (23. septembar), Tokiju (23. septembar) i na kraju onaj najveći u Šangaju (30. septembar). Đoković je ove sezone pravio pauzu baš u tom periodu, a Karlos Alkaras uprkos tome nije trijumfovao i tako propustio šansu da godinu završi kao prvi na ATP listi.

Nije Novaka bilo ni u Bazelu i Beču, turnirima koji se igraju u oktobru, ali se zato vratio u Parizu i trijumfovao u Bersiju. Videćemo od 28. oktobra da li će titulu i odbraniti.

Pored tenisa, u oktobru će biti organizovan maraton u Čikagu, šestog u mesecu, dok će se 20. i 27. voziti u Formula 1 šampionatu u SAD i Meksiku. Između 12. i 20. će biti organizovana čuvena međunarodna jedriličarska trka Kup Amerike u Barseloni, a od 25. oktobra počinje i Svetska serija u MLB ligi. Dobićemo i završnicu Dijamantske lige 13. i 14. u Briselu.

Novembar/Decembar

Foto: OKS/MN Press/Ivica Veselinov
Foto: OKS/MN Press/Ivica Veselinov

Kako se bližimo kraju godine, tako je velikih dešavanja sve manje. Međutim, tenis je i dalje dominantan.

U ženskoj konkurenciji će početi Završni WTA Masters koji će se igrati od 3. do 10. novembra, a dame će dobiti i naslednice reprezentacije Kanade koje su u godini za nama osvojile Bili Džin King kup. Nove šampionke ćemo dobiti u Sevilji između 12. i 17. novembra.

Raspored je identičan i za muškarce. Najpre ATP Finale od 10. do 17. novembra u Torinu, a potom i završnica Dejvis kupa koja će se ponovo igrati u Malagi. Svoje mesto su na tom turniru već obezbedili ovogodišnji finalisti Italija i Australija, odnosno Španija i Velika Britanija koje su dobile specijalnu pozivnicu.

Kao i ove godine, tačku na tenisku sezonu će u decembru staviti NextGen turnir u Džedi, na kom titulu brani srpski teniser Hamad Međedović.

U ova dva meseca dobijamo i završnicu Formula 1 šampionata. Najpre će se u novembru voziti u Brazilu (3.), a potom posle Majamija i Ostina na red u SAD dolazi i trka u Las Vegasu (23.). Poslednji put će bolidi na stazu izaći u Kataru prvog i u Abu Dabiju 8. decembra.

Završiće se i Moto GP
sezona trkom u Valensiji, 22. po redu, 17. novembra.

Za 3. novembar je zakazan marton u Njujorku, a krajem tog meseca počinje i Evropsko prvenstvo u rukometu za žene. Od 28. novembra do 15. decembra će se igrati u Austriji, Švajcarskoj i Mađarskoj, a Srbija ima svoje šanse da se nađe na toj smotri. Naše rukometašice su posle dva kola u kvalifikacijama upisale pobedu i remi, a do kraja istih je ostalo još četiri kola.

To bi ujedno trebalo da bude i poslednje veliko ekipno takmičenje, ukoliko ne računamo Zalivski kup u fudbalu koji će se igrati u decembru, ali koji nama i nije toliko značajan.

Naravno, koliko god da ima nabrojanih stvari iznad, to je tek deo onoga što nas očekuje u sportskoj 2024. godini.

U prvoj polovini godine nas očekuje i završnica kako nacionalnih, tako i kontinentalnih takmičenjima u sportovima koji nisu fudbal ili košarka. Biće zanimljivo videti koliko može Vojvodina u rukometnoj Ligi Evrope ili vaterpolisti Novog Beograda u drugoj fazi Lige šampiona.

O svemu tome i mnogo čemu još ćete moći da čitate na stranicama B92 sporta.

--------------------------------------------

Dušan Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu