Reset

"Baraku želimo dobrodošlicu i verujemo da će u godinama koje su pred nama ostvarivati velike rezultate sa našom Crvenom zvezdom!

Dušan Đukanović
Podeli
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tim rečima je na zvaničnom sajtu kluba izraelski stručnjak predstavljen sredinom maja, a nešto više od pola godine kasnije je bivši.

Tu bi mogao da bude kraj pregleda Zvezdine polusezone, jer je taj podatak dovoljan da bude ishodište celokupnog zaključka.

Miloš Milojević je crveno-belima doneo treću duplu krunu u nizu i bilo je jasno da su uspesi u domaćem fudbalu dosadili čelnim ljudima u Ljutice Bogdana.

Kovali su se nikad veći planovi za nikad jaču Zvezdu, razbacivalo se ciframa i obećanjima, a zvezdaška javnost je dobila ćorak.

Pomaka nema u odnosu na period kada su osovinu Zvezde činili domaći fudbaleri, a kada je trener bio Vladan Milojević. Isti onaj koji se sada vratio.

Između dva njegova mandata svedočili smo stagnaciji, pa i nazadovanju. Neko bi rekao pun krug. Da, jeste, ali i povratak na početak. Možda je tako i bolje.

Zvezda sa Milojevićem ima drugu šansu da naredni korak u klupskoj istoriji napravi kako valja.

Rezultati

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Brojevi Baharove Zvezde
Utakmica: 27
Pobeda/nerešeno/poraz: 17/2/8
Najbolji strelac: Jovan Mijatović (9)
Najbolji asistent: Osman Bukari i Gelor Kanga (6)
Najviše minuta: Omri Glazer (2.295), Aleksandar Dragović od igrača u polju (2.168)

Referentni okvir se mora praviti oko, sad već kultnog, prijateljskog susreta protiv Fiorentine. Bahar je u trenutku velike pobede sigurno likovao, mada je baš taj susret postavio osnovu za njegov neuspeh u srpskoj prestonici.

Italijani su u Beograd stigli sa tek započetih priprema i ubedljiva pobeda Zvezde je stvorila nerealnu sliku o kvalitetu ekipe.

Generalno, Zvezda je odigrala fenomenalne pripreme, ali je jasno da forma nije tempirana kako bi valjalo. Ne postoji drugo objašnjenje da se dobiju ekipe poput Zenita, Fenerbahča i "viole", a onda da se uđe u seriju poraza na beogradskim gostovanjima Voždovcu i Čukaričkom.

Na pogrešan trag je navela i utakmica na "Etihadu" kada je Zvezda povela protiv Mančester sitija golom Osmana Bukarija. Primili su "samo" tri, što je bilo prijatno osveženje u odnosu na neke prethodne nastupe u Ligi šampiona.

Verovalo se da to barem znači lagan prolaz u Ligu Evrope, ali je velika prilika propuštena protiv Jang Bojsa. Švajcarci su pokazali da u ovom trenutku igraju bolji fudbal.

Zvezda je postigla najviše golova (7) i primila najmanje golova (15) ove sezone u Ligi šampiona nego u obe pod Milojevićem. Međutim, Vladan je osvojio četiri, pa tri boda u odnosu na samo jedan Baharov i to u daleko jačim grupama.

Kada pogledamo, Zvezda je u ovoj polusezoni poražena od Voždovca, Čukaričkog i Partizana u domaćem šampionatu, a kako u Ligi šampiona nikada ni ne očekujemo velike rezulate od naših timova, ne bi bilo netačno reći da je Bahar žrtva prevelikih očekivanja, preambicioznih planova i očajne realizacije. Ne samo njegove.

U nekim drugim vremenima treneri Zvezde su ostajali na klupi tog tima i sa slabijim rezultatima, ali se uvek treba setiti i primera Vladimira Petrovića Pižona koji je smenjen u trenutku kada je bio prvi na tabeli. Takav je posao trenera Zvezde i tu ne treba tražiti logiku.

I dok je Pižonu presudio poraz od Metalca, Bahar je kofere spakovao posle "večitog" derbija. Da je odigran u prvobitnom terminu, možda bi i ostao.

Biće zanimljivo videti šta će vremenska distanca reći o njegovom periodu u Zvezdi. Naš sud je da je bilo i daleko gorih, ali da je rastanak opravdan kada se pogleda odnos uloženo/dobijeno.

Pojačanja

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Šerif Endijae – S neba pa u rebra što bi rekao naš narod ili hajde da krenemo od najgoreg, što bismo rekli mi. Trinaest utakmica u Superligi i jedan jedini gol, isto toliko na šest u Ligi šampiona. Jedino što očajnu statistiku senegalskog napadača kudikamo vadi jeste to što su njegovi golovi mogli da budu veoma značajni. U srpskom šampionatu je smanjio zaostatak u "večitom" derbiju, a u elitnom takmičenju gol za vođstvo protiv glavnog takmaca za Ligu Evrope, ekipe Jang Bojsa. Na njegovu nesreću, krajnji rezultati takvi da nije ni morao da ih postiže. Zablista ponekad Endijae, trudi se, ali to su reči koje možemo da iskoristimo u odbranu 16. ili 17. igrača u sastavu, a ne najskupljeg pojačanja u istoriji kluba. Promašaji protiv Jang Bojsa u drugoj utakmici, neefikasnost, ponašanje van terena u poslednje vreme i na sve to obeštećenje koje je u njega uloženo dovode do jasne presude – prodati.

Omri Glazer – Bilo je hrabro od Bahara da skrajne kapitena Milana Borjana i na njegovo mesto stavi sunarodnika. Očekivalo se da se baš tu oklizne, a ispostaviće se da je Glazer opravdao očekivanja. Na debiju u Ligi Šampiona je postavio rekord tog takmičenja sa 13 odbrana, bio solidan tokom čitave polusezone i među onima je koji su održavali Zvezdu od daleko gorih rezultata koje je mogla da zabeleži. Nije jasno koji će njegov status biti sa odlaskom Bahara, a dolaskom Milojevića za vreme čijeg prvog mandata je Borjan bio nezamenljiv. Poprilično je mlađi od pozajmljenog čuvara mreže Slovana iz Bratislave, pa stoga naš glas ide ka tome da ostane u klubu.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Edmund Ado – Nestalo lice, izdata poternica. Ni zadržati ni prodati dok se ne utvrdi da li je i dalje Zvezdin igrač.

Miloš Degenek – Najavljivan kao igrač na kom je Bahar insistirao, koji će sigurno igrati u startnoj postavi. Odigrao sedam minuta u Ligi šampiona. Prodati, nije to više onaj Degenek.

Uroš Kabić – Kad već nižemo nelogične dolaske, tu je i mlada pridošlica iz Vojvodine. Retko, gotovo nikad se ne dešava da igrač "lala" pređe u redove "večitih". Stoga i ne čudi kakvo je interesovanje dolazak Kabića u redove crveno-belih izazvao. Tek mu je 19 godina, ali jedva jedno poluvreme skupljeno na terenu u dva najbitnija takmičenja ne obećava puno. U svakom slučaju ga zadržati, ako ni zbog čega drugog – onda zbog potencijala.

Marko Stamenić
– Daleko je od jedinog od kog se očekivalo više. Nije se proslavio u Ligi šampiona, ali je i dalje reč 21-godišnjem fudbaleru koji poseduje srpski pasoš. To mu je u ovom trenutku glavni adut, uz napomenu tj. uverenje da će Stamenić opravdati to što je Zvezda odlučila da ga dovede i da će ponovo pružati partije na nivou onih iz Kopenhagena, dok ujedno nastavi igrački da sazreva.

Žan Filip Kraso – Crvena zvezda oličena u jednom čoveku. Krenuo silovito i nestao. Zajedno sa Olajinkom postao žrtva Baharovih taktičkih zamisli. Kao Kodi Gakpo, nedefinisano da li je napadač ili fudbaler veznog reda. Na sve to delovao i nezainteresovano kada bi dobio šansu, kojih je ionako bilo malo. I sa ograničenim minutima umeo sa vremena na vreme da pokaže daleko više od drugih, naročito Endijaea. Pružiti mu šansu u drugom delu sezone, zadržati do leta, pa tada doneti odluku.

Piter Olajinka – Levo krilo, levi vinbgbek, centarfor i šta još? Sva sreća pa Nigerijac nije došao uz obeštećenje, ali bolje bi bilo i da su crveno-beli platili i dobili igrača koji je taj novac opravdao. Doduše i ovako je skoro takva situacija, samo čijom krivicom? Teško da igrač koji ima kultni status u jednoj praškoj Slaviji nema ni blizu zagarantovanog mesta u startnih 11, pa i kad se nađe na spisku igrača koji počinju utakmicu to je po pravilu neka iznuđena pozicija. Kao i za Krasoa, sigurno je da može daleko više da pruži, ali za to će mu pre svega biti potrebna prilika. I to što bliže protivničkom šesnaestercu. Možda ih čak i upariti, nije kao da nismo svedočili da to može biti ubitačna kombinacija.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

In Beom Hvang – Kada se novac uloži na pravi način. Zvezda je ovog leta imala dva finansijki velika pojačanja i 50 odsto uspešnosti. Upravo je korejski vezista ta uspešna polovina. Pluća, srce, mozak – sve je to Hvang ovom timu. To i jeste problem. Koliko god Hvang bio dobar, mora biti okružen igračima podjednakog kvaliteta da bi se stiglo do rezultata. U postojećoj konstelaciji profitira samo Hvang, koji popunjava svoj CV za nekog narednog poslodavca. Bez razmišljanja, zadržati.

Naser Điga – Posle Glazera i Hvanga, treće pojačanje za koje možemo da kažemo da je dobilo prelaznu ocenu. Đigi je tek 21 godina, što je za štopera malo. Prvi put je igrao u Ligi šampiona i uz Dragovića bio najbolji defanzivac ekipe. Bilo je kikseva, poput onog nesrećnog penala protiv Lajpciga, ali obeštećenje koje Zvezda treba da plati Bazelu za reprezentativca Burkine Faso je itekako vredno kockanja. Uostalom, ima još čitava polusezona da bi se donela konačna odluka o njegovoj akviziciji za stalno.

Svetla tačka

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Prilika koju su mladi igrači dobili kod Baraka Bahara je dobro po kojem će biti pamćen. U pripremnom periodu su šansu dobijali Jovan Šljivić, Jovan Mijatović i Kosta Nedeljković, a potonja dvojca su se afirmisala u potpunosti u prvom timu.

I Šljivićevo vreme sigurno dolazi, ali izgleda da još nije na nivou vršnjaka iz generacije 2005.

Nedeljković je u finišu prvog dela sezone uspeo da se nametne kao prva opcija po desnom boku, a Mijatović kao najistureniji.

Kao deo napada podložnog čestim rotacijama, Mijatović je na svakih 80 minuta provedenih u igri postizao gol i ujedno je najbolji strelac tima sa devet pogodaka (8 u ligi i 1 u Kupu Srbije).

Mogao je i do boljeg učinka, pogodio je po dva puta stative protiv Sitija i Paritzana u finišu godine, ali i ovako kao igrač sa najmanje minuta u igri i tek 18 godina je ujedno i najbolja napadačka opcija uprkos velikom novcu koji je uložen u pojačanja baš u tom delu terena.

O tome kako je Nedeljković odigrao najbolje svedoči podatak da bi uskoro mogao da postane "A" reprezentativac Srbije. Naravno, prostora za poboljšanje postoji. Ipak pričamo o mladim fudbalerima i u kontekstu toga o njihovoj igri. U tom i takvom, obojica su sjajni.

Naravno da su se odmah pojavili i navodi da ih prate brojni evropski klubovi, ali za sada u Ljutice Bogdana ističu da nisu na prodaju. Videćemo dokle.

Mijatović i Nedeljković su se najviše probili, ali daleko od toga da su jedini. Vukojević, Milosavljević, Maksimović, omanji tim koji je na kaljenju u OFK, malo stariji Lučić i zaboravljeni Mitrović. Zvezda u svojim redovima ima dovoljno talenta na koji može da se osloni. Pitanje je samo ko će i da li će dobiti šansu.

Šta dalje?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Krenimo redom, od prelaznog roka. Zapravo, krenimo od toga u kojoj formaciji Zvezda planira da igra, pa ćemo na osnovu toga videti i šta je potrebno ovom timu?

Trojica pozadi ili klasična formacija za četvoricom defanzivaca od čega dvojicom bekova. Ako je ovo drugo, onda su Zvezdi potrebna pojačanja na obe strane.

Vigo odlazi, Nedeljkoviću treba pružiti šansu, ali s obzirom na godine nije mudro ostaviti ga kao jedinu opciju. Na drugoj strani je Rodić koji godinama nema zamenu, dok ujedno sa svakim novim danom nije ništa mlađi.

Problemi postoje i kada su štoperske pozicije u pitanju, naročito u vezi sa statusom kapitena Aleksandra Dragovića. Ukoliko ode nije jasno kako će Zvezda dovesti igrača koji je i približno kvalitetan. Strahinja Eraković i dalje nije zamenjen kako treba, kako tek onda još daleko iskusnijeg i kvalitetnijeg Dragovića koji je za samo pola sezone skupio 600 minuta više od bilo kog drugog igrača (osim Glazera).

Na ostalim pozicijama je i pitanje da li treba trošiti novac, sada kada Zvezda više ne igra u evropskim takmičenjima. Postojeći igrački kadar na papiru ima kvalitet da se prošeta kroz Superligu, pa bi bilo kakav dolazak trebalo da bude uslovljen odlaskom.

Naravno da je najveće pitanje ono koje se tiče napadača, ali tu ostajemo pri stavu da treba forsirati Mijatovića ukoliko već može da pruži više od preplaćenih stranaca.

Bilo bi lepo videti još nekog od mlađih kako dobija priliku, ali i veterana Aleksandra Kataija koji je na "večitom" derbiju ušao u više prilika nego neki drugi fudbaleri Zvezde za čitavo polugodište. Istina i ispromašivao se pošteno.

Sve sem titule, pa i duple krune, bi za ovaj tim Zvezde bilo ravno katastrofi, a realnost je da se u ovom trenutku ne pitaju oni. Na njihovu sreću, kontrola je ponovo u rukama tvorcu ovog tima, pa je i optimizam veći u odnosu na potencijalnu situaciju koju bi Baharov ostanak doneo.

Milojević nije bio samo čovek koji je postavio temelje ove generacije. On je i protagonista njenih najvećih uspeha i svedok neuspeha svojih naslednika. Vladan je i jedan od najzaslužnijih za porast srpskog koeficijenta i direktnog mesta u grupnoj fazi Lige šampiona, kojem se skoro ne možemo nadati.

Ako je do kolapsa moralo doći, dobro je da sa stranputice Milojević bude taj koji će tim vratiti na kolosek.

Potreban je čovek koji se neće libiti da pritisne reset.

----------------------------------------------

Dušan Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu