Zvezda na skeneru B92.net – Zbogom, Bahare

Fudbaleri Crvene zvezde doživeli su poraz u 171. "večitom" derbiju (2:1), a to bi sa sobom moglo da donese i nove promene u Ljutice Bogdana.

Dušan Đukanović
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Superliga, 9. kolo:
Partizan – Crvena zvezda 2:1 (1:0)
Natho 41p, Saldanja 61 – Ndiaje 71
Sudija: Nenad Minaković
Stadion: FK Partizan (Beograd)

Crveno-beli su u meč ušli kao favoriti, pre svega zbog loše serije u kojoj su se izabranici Igora Duljaja našli pred ovaj meč, ali izgleda da će upravo strateg Partizana na kraju koštati posla Baraka Bahara.

Naravno, Izraelac je pre svega sam kriv zbog svoje pozicije. Rekao je pre meča da mu nije potreban ultimatum uprave, ali teško je zamisliti da će i posle ovog meča ostati na mestu trenera srpskog šampiona.

Grafika: Sofascore
Grafika: Sofascore

Presudili su njegovoj ekipi Bibras Natho i Mateuš Saldanja, dok je Šerif Endijae uspeo samo da ublaži poraz svoje ekipe.

Partizan je sa ovom pobedom ponovo preskočio Zvezdu na tabeli Superlige, te se okitio titulom jesenjeg šampiona.

Iako se da naslutiti, pogledajte kako smo ocenili izraelskog stručnjaka i nastup njegovih pulena.

Golman i odbrana

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Omri Glazer – Možda se ponavljamo, ali, zaista, šta mu se može zameriti? Penal skrivio nije, kao što nije bio ni kriv za drugi gol u kom je ostavljen u situaciji jedan na jedan sa protivničkim napadačem. Isprečio se kod još jednog zicera Saldanje. Jedinu nesigurnost pokazao kada je Nikolić pokušao da ga lobuje, a Glazer mu je to omogućio svojom neodlučnošću da izađe na loptu. Pa i tad, gol se ne bi računao zbog ofsajda.

Kosta Nedeljković (do 65. minuta) – Sekunde su prošle od kako je izašao do trenutka, upravo sa te strane terena, kada Saldanja prima loptu i postiže gol. U više navrata su po njegovom izlasku gradili protivnički fudbaleri po toj strani svoje napade. Pre toga, Nedeljković jedan od solidnijih u gostujućem timu. Nije Kosta imao spektakularan nastup, ali ni koštao svoj tim. Ponekad deluje kao da bi što pre da se reši lopte, iako uopšte ne izgleda loše kada je povuče i krene u prodor. Centaršut je nešto što će morati da doda svom arsenalu ukoliko želi da postane vrhunski bek.

Uroš Spajić – Nesnađen, nedostaju mu utakmice u nogama. Videlo se to protiv Sitija, sad i protiv Partizana. Koliko god bio iskusan, posle velike pauze ga tako gurnuti u vatru je možda i nepošteno. Smetao i u napadu, pogotovo Kataiju prilikom jednog skoka u protivničkom šesnaestercu kada je Zvezda mogla do gola. Sigurno da nije lako ni naviknuti se na stalne rotacije sa dvojicom i trojicom štopera.

Aleksandar Dragović – Ako mu je ovo poslednji "večiti" derbi, bila bi šteta. Više nego štoperska, sa njegovim odlaskom bi ostala upražnjena pozicija lidera i kapitena tima, kao što je pokazao u situaciji sa Hvangom. Igrački, ni on se nije proslavio u paru sa Spajićem. Ispao, pa sprečio čist gol Zahida u drugom poluvremenu. Potom se isprečio u još jednoj opasnoj akciji, pre nego što je u paru sa Spajićem bio očajno postavljen kod drugog gola Partizana.

Milan Rodić – Tragičar, ničim izazvan. Nespretan start nad Stojkovićem je koštao njegov tim penala, a posledično tome i zaostatku. Nije se proslavio ni kod drugog gola. Ubedljivo je bio najbliži svom golu i tako onemogućio da barem iznudi ofsajd poziciju napadača Partizana. S obzirom na razliku u iskustvu očekivalo se da Zvezda ima na suprotnoj bekovskoj strani, a desilo se obrnuto. Čini se da je pogrešan bek pre vremena zamenjen.

Vezni red i napad

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Srđan Mijailović (do 46. minuta) – Kada igra u veznom redu nije njegov posao da se vidi, ali nije dobro kada se ovoliko i ne vidi. Nije doprineo Baharovoj zamisli pred ovaj meč, pa ga je Izraelac “žrtvovao” na pauzi između poluvremena zarad ofanzivnije igre u trci za rezultatom.

Hvang In-Beom (do 89. minuta) – Zvezdin motor. Pokazao svoj kvalitet u Ligi šampiona, pa ne čudi što partije iz elitnog takmičenja bez problema preslikava na domaći šampionat. Svuda ga je bilo u desnoj polovini terena, mada se mora reći da je dobro prošao kada nije dobio rani žuti karton zbog starta nad Saldanjom, koji bi umnogome odredio dalji tok njegovog nastupa. Nije mu bilo potrebno provociranje protivničkih navijača, na šta mu je i Dragović skrenuo pažnju. Nije učio iz Vigovih grešaka koji je posle gola u derbiju i čuvene proslave nestao u Ljutice Bogdana. Zapravo, od tog omanjeg incidenta je sve bleđe izgledao njegov nastup.

Osman Bukari – Kada najaviš pobedu od tri ili četiri gola, onda barem pokušaš da uopšte i stigneš do nje. Iako je bio asistent, svoje reči nije potkrepio. Antić uspeo da ga koliko-toliko neutrališe, iako je brzinska prednost na strani fudbalera iz Gane. Nekoliko nerezonskih pasova nikome, pa sve u svemu klasična partija Bukarija. Trebalo bi da ga ovaj meč nauči skromnosti, pa sledeći put neće potceniti protivnika.

Aleksandar Katai – Kakva je to ekipa kojoj Katai odigra samo 74. minuta u Ligi šampiona? Sigurno ne ona sa najslabijim učinkom u elitnom takmičenju. Ipak, tako je bilo. Popularni Magiko je mogao da završi ovaj meč sa nekoliko golova, pa čak i ponekom asistencijom. Ipak, završio ju je sa nulom u obe statističke kategorije, pa to možemo gledati na dva načina. Barem je uspevao da stigne do tih prilika ili da mu pripišemo epitet krivca zbog propuštenog. Navijači Zvezde su verovatno bliže drugom stavu. U svakom slučaju, na kraju je morao bolje kada je iz povoljne prilike šutirao preko gola.

Piter Olajinka (do 46. minuta) – Tvrdoglavo ga Bahar drži na levoj strani. Tu je Nigerijac još jednom bio neupotrebljiv. Kada bi stigao do šesnaesterca pokazivao bi znake života. Mogao do gola, ali je njegov udarac glavom skinut sa gol linije. Nije uspevao da probije po toj strani terena, vraćao se pozadi i pomagao, ali na kraju morao da ustupi mesto na pauzi daleko prodornijem Lučiću.

Jovan Mijatović – Ostaje samo žal što ovaj momak nije još ranije dobio priliku. Mijat je prvi pokušao, postigao gol koji mu je poništen i konstantno ulazio u prilike. Igra daleko bolje i zrelije u odnosu na godine. Ponovo nije imao sreće, pa se isprečila stative. Da je ova utakmica otišla drugim tokom, heroj bi bio on. Umalo i da bude, ali je ponovo zalutao u ofsajd pa mu je poništen i drugi gol. Sigurno da su mu kroz glavu prošle dve pogođene stative protiv Sitija. Posle toga se vratio het-trikom u Subotici, pa nema sumnje da će i ovo iskoristiti kao motivaciju.

Trener i izmene

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Barak Bahar – Možemo li već sada da pričamo o Baharu kao bivšem treneru Zvezde? Neuspeh u Evropi, pa poraz u najvažnijoj utakmici domaćeg fudbala. Treneri su na stadionu "Rajko Mitić" dobijali zahvalnicu i za manje. Nije toliko poraz u derbiju ono što mu je presudilo, ali diskrepancija između onog što je najavljeno i obećavano kada je letos stigao i ovoga sada je prevelika. Da ne dužimo, kako o ovom meču tako i opušteno u slučaju Bahara. Kolokvijalno rečeno, crveni karton za njega. Davno pre ovoga zaslužen.

Vladimir Lučić (od 46. minuta) – Daleko više puta probio po levoj strani u odnosu na Olajinku, ali se čini da ponekad ne zna šta bi sa loptom kada to uradi. Kada zna, epilog je poput onog kada je preciznim centaršutom pronašao Mijatovića, a ovaj postigao okvir gola. Više odlučnosti mu je potrebno u igri.

Gelor Kanga (od 46. minuta) – Da je igrao od prvog minuta umesto Mijailovića, možda bi i rezultat bio drugačiji. Dva puta opasno zapretio ka golu Jovanovića, ali nije uspeo da postigne gol.

Šerif Endijae (od 65. minuta) – Od zahvalnice u klubu, do prvog gola u Superligi samo pet minuta po ulasku sa klupe. I to na derbiju. Međutim, kada su svi očekivali da procveta, još jednom je nestao. Izborio je slobodan udarac u opasnoj zoni, iako prekršaja možda i nije bilo i to je sve što je uradio do kraja. Za nešto više od pola sata na terenu, samo da je postigao gol protiv Paritzana u svakom slučaju nije malo.

Žan Filip Kraso (od 89. minuta) – U samom finišu kreirao veliku šansu za izjednačujući pogodak, ali osim toga nedovoljno vremena na terenu da bi se stekao konkretan utisak.

------------------------------------------

Dušan Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu