Zvezda na skeneru B92.net: Zvezdina deca egal Sitijevoj, Sitijeva deca prejaka za hrabru Zvezdu

Crvena zvezda se petim porazom u šest mečeva oprostila od osvosezonskog učešća u Ligi šampiona.

Dušan Đukanović
Podeli
Starsport
Starsport

Po drugi put je od crveno-belih bio bolji Mančester siti, u prvom duelu ikada koji je aktuelni šampion Evrope igrao u Ljutice Bogdana (2:3).

Nije pomoglo ni što je Pep Gvardiola ispunio ono što je rekao da će uraditi, pa su "građani" zaigrali u kombinovanom sastavu. Naprotiv golove su postizala dvojica 20-godišnjaka – Oskar Bob i Mika Hamilton.

Samo nekoliko časova pre toga omladinci Zvezde su dva puta vodili protiv vršnjaka iz Engleske, na kraju izborivši remi. Mogli su i do pobede, pa smo tako još jednom dobili potvrdu da i crveno-beli u sopstvenim redovima imaju dovoljno kadrova i da je dovoljno samo pogledati iza juga "Marakane".

Grafika: Sofascore
Grafika: Sofascore

Zaslužila je Zvezda barem gol, dobila je dva i pokazala Sitiju zašto su postavili svetsko rekord po broju utakmica bez poraza na domaćem terenu. Na kraju častan poraz, razlika je bila tek jedan kazneni udarac. Pa da vidimo, poslednji Zvezdin evropski skener ove sezone – ko je položio, a ko ponovo pao?

Pa da vidimo, poslednji Zvezdin evropski skener ove sezone – ko je položio, a ko ponovo pao?

Golman i odbrana

Starsport
Starsport

Omri Glazer – Jedna od žrtvi ili najvećih dobitnika Zvezdine sezone u Evropi, zavisi kako se uzme. Glazerovi nastupi u Ligi šampiona se uglavnom svode na to, sa izuzetkom one loše procene iz prvog meča protiv Sitja, na to da on odbrani sve što je moguće i opet završi sa barem jednom koptom viška u svojoj mreži. Uprkos lošem rezultatu tima, jedan je od retkih koji sa ponosom može da se osvrne na sopstveni doprinos.

Naser Điga – Možemo li reći tragičar ili bi to bilo prestrogo? Jedini koji je imao fiksnu poziciju pozadi. O njegovoj i partiji Koste Nedeljkovića najviše svedoči činjenica da bi Siti dva puta razmislio pre nego što bi krenuo da napada preko tog dela terena. Ostao staložen i kada je Griliš probio, ali dalje Englez nije mogao. Sjajno sarađivao sa Nedeljkovićem, jedini nesprorazum imali na satartu drugog poluvremena kada nisu uspeli da se dogovore ko će da izađe na Hamiltona, pa je ovaj testirao Glazera. Međutim, njegova možda i jedina greška je napravila razliku između dva tima. Skrivio penal koji je Filips pretvorio u treći gol gostiju.

Aleksandar Dragović – Igrao centralnog i pretežno levog štopera u defanzivnom triju. Preko njegove strane prvi proboj i prilika za Siti, potom i prvi gol. U istom maniru se nastavilo i kasnije, pa je Siti na osovini Hamilton-Bob gradio svoje šanse po njihovoj desnoj strani. S obzirom na to da je od svojih kolega u poslednjoj liniji konstantno bio ili najbolji ili pri samom vrhu dok je Zvezda još uvek imala šansi za prolazak, kapiten crveno-belih je zaslužio slobodno veče.

Uroš Spajić (do 65. minuta) – Rotirao se sa Dragovićem na pozicijama centralnog i levog štopera, pa tako ni on ne može da dobije prelaznu ocenu. Odlučio je Bahar da mu pruži priliku da zaigra u Ligi šampiona, na tom gestu svaka čast Izraelcu. Međutim, da je utakmica imala bilo kakav rezultatski značaj njegovo uvrštenje u startnih 11 bi bio promašaj. Doduše, pitanje je i šta bi bila alternativa tome... Na kraju i nepotreban žuti karton, koji ga je u drugo poluvreme uveo sa dodatnim teretom.

Vezni red i napad

Starsport
Starsport

Kosta Nedeljković – Koliko se 17-godišnjaka može pohvaliti sa četiri nastupa u seniorskoj Ligi šampiona, od toga jednom protiv aktuelnog šampiona Evrope? Veliko iskustvo za mladog Zvezdinog beka u direktnim duelima sa Džekom Grilišom. Bez pardona, bez straha, kao da mu je 104. utakmica u elitnom takmičenju bila. Bilo ga i u napadu, mogao i do gola kada je sjajno izgradio sebi prostor za šut, ali preko gola je otišla ta lopta. Prošli put se isprečila stativa, pa je tako na svom kontu već lako mogao da ima dva gola u Ligi šampiona. Velika budućnost pred njim ako ovako nastavi.

Gelor Kanga (do 56. minuta) – Kada vidite Gabonca u prvoj postavi uvek postoji bojazan jer ne znate koju ćete verziju dobiti. S obzirom na kvalitet protivnika, teško je reći da nije bio dobar. Naravno da nije imao prostora i slobode na koju je navikao, ali je neka neutralna sredina mesto gde bismo ga smestili na našoj skali. Mogao je do svog karakterističnog pogotka, ali je Ortega paradom to sprečio.

Srđan Mijailović – Forsiranje Mijailovića po desnoj strani mora da je ako ne najgora, onda jedna od najbizarnijih Baharovih odluka. Ne kažemo da je popularni Mićko kvalitet za Ligu šampiona, ali daleko bolje izgleda na svojoj prirodnoj poziciji. Nekoliko zalazaka do duboko pred gol Sitija u pokušaju da se izvrši pritisak na poslednju liniju protivnika. Zabeležio i jedan solidan pokušaj ka golu Ortege.

Hvang In-Beom – Igrač meča, gol i asistencija za njega. Čekao se prvenac Korejca, a onda odmah posle toga i prvi pogodak u Ligi šampiona i to Sitiju. Zatim i asistencija kada je iz kornera pronašao Kataija. Najistureniji među vezistima Zvezde. Vršio presing do duboko u završnu trećinu, pokušavao dugim loptama da nešto iskreira, ali sve je to bilo uzalud. Vraćao se nazad, pokušavao da pomogne štoperima. Smirivao ekipu kada bi ušla u seriju grešaka posledično nepotrebno brzanju. Pored štoperskog para, vezni red Sitija je svakako bio najbliže prvom timu „građana“ što smo videli na ovom meču, a Hvang je uspeo da im pruži solidan otpor.

Starsport
Starsport

Piter Olajinka (do 56. minuta) – Olajinka je na krilu verovatno neupotrebljiv u Superligi, kamoli Ligi šampiona. Nije kadar da probije protiv tako kvalitetnog tima kao što je Siti, te mu se na tome ne može zameriti. Međutim, imao je i barem jedan ničim izazvan pas nikome koji je doveo Siti u kontru. Čim je ušao u zonu šesnaesterca, njegovu komfornu, stigao je i prvi konkretan učinak, ali je šutirao direktno u Ortegu.

Osman Bukari – Da li se sećate one priče iz Liverpula da Salah i Mane ne pričaju, da neće jedan drugom da dodaju loptu? E pa, Bukarijevo prvo poluvreme je Salah i Mane u jednom ako je ta priča tačna. Već neko vreme je jak utisak da Bukari igra samo za sebe i to je prosto tako. Videlo se od prvog minuta, kada drugi vrše presing on stoji ili trčkara. Kada dobije loptu pokušava da izgradi priliku sebi za šut, iako je jasno da je u tim duelima inferioran. Doda kad mora i odbija da shvati da je to uglavnom bolje rešenje, baš kada je proigrao Mijatovića, a ovaj umalo postigao gol. Čini se da mu je baš ta situacija doprela do mozga informaciju, pa je Bukari i asistirao Hvangu za gol. Uradio je mnogo dobrih stvari za Zvezdu u Ligi šampiona ove sezone, praktično joj doneo jedini bod, ali da je sebičan i u svojim tvrdoglavim epizodama beskoristan – o tome nema spora. Kao ni o tome da je ponajbolji fudbaler ove generacije. Nijanse.

Šerif Endijae (do 56. minuta) – Trudio se, mora se priznati. Nedostaje tu fudbalskog umeća, to nam je odavno jasno, ali ovoga puta je makar pokušao to da nadomesti napornim radom. Aktivno učestvovao u presingu svog tima, koji je u nekoliko navrata rezultovao oduzetom loptom. Dobra partija je morala stići barem do neke vrste polunaplate, pa je Endijae pored svog imena lako mogao da ima upisan pogodak da nije bilo sjajnog refleksa Ortege. Zaslužio da ostane duže na terenu.

Trener i izmene

Starsport
Starsport

Barak Bahar – Izgleda da Izraelcu odgovara Siti, iako je upisao dva poraza. Dva itekako prihvatljiva neuspeha, ako je pošteno tako ih okarakterisati. Da njegova Zvezda tako igra i protiv drugih, gde bi joj kraj bio. Uvek je pitanje da li je neko pogrešio sa startnom postavom ili pogodio sa izmenama, tako i posle ovog meča. Trostruka u 56. minutu je donela boljitak u igri Zvezde koja je do kraja postigla dva gola, pa je ovo možda poslednji signal za šefa struke crveno-belih da se okrene onima koje je uglavnom skrajnuo u stranu od svog odlaska. Koliko je moguće i sa njegove strane je ovo bio zadovoljavajuć oproštaj od Lige šampiona. Videćemo i da li po poslednji put kao trener Zvezde.

Aleksandar Katai (od 56. minuta) – Katai se ne vidi više od pola sata koliko je bio u igri i onda postigne gol. I tu preseče i počne da igra onako kako smo navikli od njega. Da je ranije postigao gol ili igrao od starta, ko zna.

Jovan Mijatović (od 56. minuta) – Nije ga bilo desetak minuta po ulasku, pre nego što je ostvario prvi konkretan učinak udarcem iz daljine. Iz toga se izrodila i sledeća prilika, kada iz povoljne prilike pogađa stativu. Potom još jednom pogađa okvir gola, kada je zaista morao da zatrese mrežu. Kao i Nedeljković, već je mogao na svom kontu imati nekoliko golova u Ligi šampiona.

Vladimir Lučić (od 56. minuta) – Ušao i ispunio svoju kvotu zalamanja. Najnovija „žrtva“ na Lučinoj listi bio je Riko Luis. Ipak, ništa konkretno iz toga se nije izrodilo. Za njega važi što i za ostalu Zvezdinu decu. Želi više i daje više, jer zna šta njemu i drugima predstavlja grb na dresu. To se ne da kupiti na transfer pijaci.

Milan Rodić (od 65. minuta) – Zamenio Spajića i Zvezda jeste bolje izgledala defanzivno nakon njegovog ulaska. Malo više sreće da je bilo, izborio bi penal domaćem timu.

Uroš Kabić (od 78. minuta) – Malo smo gledali od dugo najavljivanog pojačanja iz Vojvodine ove sezone, a dobio je priliku da debituje u Ligi šampiona. I posle ovog meča, utisak je kao da još jednom nismo dobili priliku da vidimo šta ume.

---------------------------------

Dušan Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu