Liga šampiona još sad, pa ko zna kad

Bukari postiže gol i Zvezda vodi na "Etihadu".

Dušan Đukanović
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Liga šampiona, šesto kolo grupe G
Crvena zvezda – Mančester siti
Stadion: Rajko Mitić (Beograd)
Sudija: Alijar Agajev (Azerbejdžan)

Nastavak priče iz predsezone i meča protiv Fiorentine. Sve se zaokružilo, nikad jači crveno-beli u 21. veku.

Na kraju poraz u Mančesteru, ali daleko povoljniji rezultat od onoga na šta nas je Zvezda navikla svojim skorašnjim nastupima u Ligi šampiona.

I nagli povratak u realnost. Rani zaostatak u Superligi, u međuvremenu nadoknađen, uz eliminaciju u elitnom takmičenju kad su svi barem očekivali da bude nadigran takmac iz Berna.

Tek jedan bod iz pet kola doveo je Zvezdu do novog susreta sa "građanima", ovoga puta bez rezultatskog imperativa. Decembar je, ali je srpski predstavnik u Evropi svoje odigrao već u novembru.

Po prvi put u istoriji kluba iz Ljutice Bogdana, na gostovanje im dolazi aktuelni prvak Evrope, koji takođe nema imperativ pobede ispred sebe.

O tome koliko ih ovaj meč ne zanima potvrđuje i činjenica da u Beograd neće stići niti jedan navijač Sitija.

Neće biti ni Erlinga Halanda, Kevina De Brujnea, a pod znakom pitanja je i Žeremi Doku. I bez njih, tim Pepa Gvardiole je veliki favorit protiv Baharove Zvezde koja će biti oslabljenja neigranjem Mirka Ivanića.

Izraelac je i dalje na klupi srpskog šampiona uprkos razočaravajućim rezultatima. Svi javnosti dostupni kartoni su mu dodeljeni, spekuliše se o dolasku Željka Buvača, ali Barak uprkos svemu tome opstaje.

Njegov nadmeni stav često ume da iznervira navijače kluba koji ne smatraju da je Bahar privržen klubu kao što su bili neki njegovi prethodnici.

Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Realnost je takva da, ukoliko ostane šef struke do kraja sezone, klubu može da donese u najboljem slučaju "duplu krunu", što i jeste minimum koji se od ove generacije očekuje.

Minimum koji bi pre mogao da donese kiks drugog, nego uspeh njegovog tima, ako je suditi prema onome što je do sada viđeno.

Slabi rezultati, promašaji sa pojačanjima i nepronalaženje željene formacije nekoliko meseci kasnije, nisu sputali Baharovu, nazovimo je tako, samouverenost, pa je najavio da će njegov tim u sredu od 18 časova i 45 minuta na stadionu „Rajko Mitić“ ići na pobedu protiv Mančester sitija.

"Imali smo velika očekivanja od grupne faze. Imali smo dosta dobrih utakmica, dobrih rezultata, ali nismo došli do rezultata. Ipak želimo da grupnu fazu završimo na pravi način i da sutra osvojimo bodove. Siti ima najbolje igrače na svetu, uprkos neigranju nekolicine. Pokušaćemo da igramo naši igru i da ih pobedimo", rekao je Bahar.

Jeste, svi se sećamo pobede nad Liverpulom kada je Zvezda, na papiru i samo tamo, imala slabiji igrački kadar. Međutim, najaviti pobedu nad šampionom Evrope posle četiri poraza u pet mečeva u tom takmičenju...

Jedino čega predstojeći meč Sitija i Zvezde može biti najava jeste odbrana "ušatog" trofeja, s obzirom na to da je Zvezda bila u grupi prethodna dva puta sa potonjim osvajačima Lige šampiona – pomenutim Liverpulom u sezoni 2018/19, odnosno Bajernom 2019/20.

Daleko umereniji u svojoj izjavi pred meč je bio Uroš Spajić, koji je svestan i što je još važnije priznaje trenutno stanje stvari i odnos snaga dva tima.

"Ne treba puno pričati, svesni smo svega. Bez rezultatskog značaja, ali svakako spektakl, novo iskustvo. Igraćemo protiv jedne od najboljih ekipa u Evropi, u svetu. To je satisfakcija za svakog igrača. Značiće na planu samopouzdanja. Biće lepa utakmica za sve, očekujem dobru utakmicu" , istakao je iskusni Spajić.

Zvezda će protiv Sitija probati da osvetla obraz srpskom fudbalu koju je u ovu sezonu ušao kao 11. na tabeli nacionalnih koeficijenata, a završiće najverovatnije na 19. mestu.

Tome je kumovalo 22 poraza u 25 mečeva ove sezone srpskih klubova. TSC i Zvezda su izborili po remi, a jedinu pobedu je ostvario Partizan u kvalifikacijama za Ligu konferencija protiv Sabaha, a crno-beli nisu uspeli da stignu ni do grupne faze trećeg po redu kontinentalnog takmičenja.

Srbija neće ponovo imati direktnog predstavnika u Ligi šampiona sledeće sezone, pa je i pitanje kada ćemo grupnu fazu gledati naredni put na našim terenima.

U Zvezdinom pohodu na prvu evropski pobedu ove sezone, pravdu će deliti azerbejdžanski sudija Alijar Agajev, kojem će pomoćnici biti sunarodnici Zejnal Zejnaloc i Akif Amirali. Četvrti sudija je takođe Azerbejdžanac Elčin Masijev, dok će u VAR sobi biti dva Turčina – Alper Ulusoj kao glavni i Abdulkadir Bitigen kao pomoćnik.

Iako se ne može reći da Siti blista u poslednje vreme, daleko od toga da je protivnik idealan za takav poduhvat.

Ponajboljih igrača iz tima Pepa Gvardiole neće biti, a Španac je najavio i da će priliku dobiti i oni koji su do sada manje igrali o čemu je svedočilo i prisustvo rezervnog golmana Štefana Ortege na konferenciji za meč pred ovaj duel.

Ipak, prilika da grupnu fazu završe sa svih šest pobeda je nešto što niko ne bi odbio.

"Za sada smo srećni gde smo, igramo protiv jednog istorijskog kluba, imao je svojevremeno sjajne igrače, Siniša Mihajlović i mnogi drugi, bili su šampioni su Evrope. Srećni smo što smo ovde da branimo prestiž i da završimo ono što smo započeli na počelu grupne faze", rekao je Gvardiola u susret ovom meču.

Izostanak rezultatskog značaja predstojećeg meča je dopustio malo više slobode na konferenciji za medije španskog stručnjaka koji je govorio i o Svetislavu Pešiću. Gvardiola i selektor košarkaša Srbije su u isto vreme boravili u Minhenu i predvodili fudbalsku, odnosno košarkašku sekciju Bajerna.

"Neverovatno je kako je Pešić i dalje prisutan na velikoj sceni, sa tom energijom. Dao je Barseloni prvi evropski trofej u košarci. Bili smo u kontaktu kada sam bio u Bajernu, sada nisam više sa njim u kontaktu, ali ako može da vidi ovu konferenciju, želim da ga pozdravim, poželim sve najbolje", rekao je na tu temu Gvardiola.

U kakvoj god formi da se nalazi Siti i kakav god tim da Gvardiola izabere i koliko god da ozbiljno shvati ovaj meč, sigurno da interesovanja ne manjka u srpskog prestonici, pa su tako u prodaju pušteni dodatni kontigenti karata.

Ono što bi navijači Zvezde svakako voleli da vide jeste nova prilika za decu kluba. To i jeste jedna od svetlih tačaka crveno-belih ove sezone, Tokom jesenjeg dela šampionata čak 12 fudbalera, uzrasta do 21 godine, je dobilo priliku da zaigra.

Više od drugih se provlači ime Jovana Mijatovića, koji je u poslednje vreme ponajbolji fudbaler Zvezde. Nije mali broj onih koji bi želeli da ga vide u startnih 11, a kakva bi to samo šansa bila za 18-godišnjaka.

I da se ispromašuje, svakako je lepše gledati njegove promašaje...

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zvezda u Ligi šampiona, sezona 2023/24
1. kolo
Mančester siti – Crvena zvezda 3:1 (0:1)
Alvares 47,60, Rodri 73 – Bukari 45
2. kolo
Crvena zvezda – Jang Bojs 2:2 (1:0)
Ndiaje 37, Bukari 88 – Ugrinić 48, Iten 60p
3. kolo
Lajpcig – Crvena zvezda 3:1 (1:0)
Raum 12, Simons 59, Olmo 75 – Stamenić 70
4. kolo
Crvena zvezda – Lajpcig 1:2 (0:1)
Henriks 81ag – Simons 8, Openda 77
5. kolo
Jang Bojs – Crvena zvezda 2:0 (2:0)
Nedeljković 8ag, Blum 29
6. kolo
18.45 Crvena zvezda – Mančester siti

---------------------------------

Dušan Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu