Novak Đoković

Vreme je za inat...

Prilike nameću aktiviranje starog srpskog fenomena.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iz Malage za B92.net, Dušan Đukanović

Srpski teniseri od 12 časova igraju u polufinalu Dejvis kupa, a rival je Italija.

Između 1933. i 1988. sa "azurima" smo se susretali sedam puta, a trenutno vode u međusobnim okršajima sa četiri pobede.

Tridset i pet godina od poslednjeg puta kada smo igrali protiv Italje ulog je nikada veći. Po prvi put će dve reprezentacije odlučivati ko će do finala.

Za Italiju, šampione iz 1976. godine, bi to bilo prvo od 1998. Zanimljiv je podatak da trojica od petorice njihovih igrača (Siner, Museti, Arnaldi), nisu bili ni rođeni tad.

Srbija ima priliku da posle tačno 10 godina bude učesnik meča za titulu i tako ponovi najveći uspeh do sada iz 2010. godine kada smo podigli "salataru".

Jedini smo tim koji je kroz četvrtfinale prošao bez poraza, nakon oba dobijena dubla. Miomir Kecmanović je odradio sjajan posao i dobio Džeka Drejpera, dok je Novak Đoković završio posao protiv Kamerona Norija.

Najboljem teniseru sveta je to bila 21. pobeda u nizu, ujedno i 45. u Dejvis kupu čime je prestigao Nenada Zimonjića i postao najuspešniji predstavnik Srbije u tom takmičenju.

Te podatke je u zapećak bacilo sve ono što se dešavalo neposredno pre i posle meča sa Britancima.

Privatna doping agencija ušla u srpsku svlačionicu i zatražila da testira sve igrače pred sam početak pomenutih duela, što je svojevrsni presedan.

"Ja još nisam uradio kompletnu doping kontrolu, sledi mi krv. Čovek u ćošku sedi, satima me prati. Imao sam raspravu, jer evo za 20 godina i kusur karijere nije mi se desilo da mene doping kontrola, i ne samo mene, izabere. Dobio sam notifikaciju sat i po vremena pre meča. Ja imam svoju rutinu i ne treba mi distrakcija. Da mi uzima krv, da razmišljam da li ću moći da dam urin. Potpuno nelogična odluka", rekao je Đoković.

Dan kasnije je reagovala direktorka Antidoping agencije Srbije Milica Vukašinović Vesić, koja je zatražila od Svetske antidoping agencije razjašnjenje situacije.

Nije to ni prva ni poslednja neprijatnost za koju smo saznali između dva susreta. Odmah po okončanju susreta Đoković je ušao u verbalni obračun sa Britancima koji mu nisu dozvolili da na miru sumira utiske posle meča, pa je imao i on štošta da im kaže.

"Žalosno je da se ovakve provokacije sa nacionalističkim pesmama i akcijama dešavaju na velikim sportskim manifestacijama, posebno u Dejvis kupu. ITF (Međunarodna teniska federacija) kao organizator takmičenja je odgovoran i saučesnik za ovu provokaciju protiv države Kosovo", naveli su svom saopštenju.

Posledično tome, organizatori Dejvis kupa su ubrzo sa društvenih mreža obrisali snimak na kom je izlazak naših predstavnika, praćen pomenutom pesmom.

Videćemo da li će im biti zabranjeno i da je koriste protiv Italijana, koje sa klupe predvodi Filipo Volandri, jedan od retkih koji imaju pozitivan skor sa Novakom.

Doduše, odigrali su svega jedan meč u Umagu još 2004. godine, tek druge profesionalne u Đokovićevoj Karijeri.

Sem njega, Fernando Gonzales, Nik Kirjos, Ivo Karlović, Endi Rodik, Taro Danijel, Danijel Evans, Marat Safin, Denis van Šepingen i Jirži Veseli su teniseri protiv kojih Novak ima negativan skor.

Volandri je najverovatnije odlučio ko će igrati protiv Srbije, čeka se samo zvanična potvrda sat vremena pred početak meča.

Lorenco Museti će prvi na teren, a potom naravno i Janik Siner u još jednom, trećem duelu protiv Novaka Đokovića u poslednje dve nedelje.

Arnaldi je dobio priliku pre Musetija protiv Holandije i nije uspeo da je iskoristi jer je Botik Van De Zandšulp u četvrtfinali posle tri sata doneo Holandiji prednost.

Novi superstar svetskog tenisa Janik Siner je uspeo da preokrene, pobedivši najpre u singlu Talona Grikspora, a potom je zaigrao i u dublu umesto Bolelija i sa Sonegom obezbedio plasman u polufinale.

EPA-EFE/DANIEL PEREZ
EPA-EFE/DANIEL PEREZ

Bila je to hrabra odluka, s obzirom na to da je Siner izgubio sva tri prethodna dubla koje je igrao u Dejvis kupu. U singlu je od debija 2021. godine odigrao osam mečeva u singlu i izgubio samo jedan.

"Pritisak je privilegija. Nema mnogo igrača s tom privilegijom. Pritisak u Dejvis kupu je drugačiji, imaš odgovornost da odigraš odlično, jer nemaš mnogo prilika. Lepo je što je poslednji turnir godine timski događaj. To daje dobru energiju. Svi radimo prave stvari, velika smo poridica i to smo pokazali, zar ne? Svi daju 100 odsto. To je najmanje što igrači mogu kad igraju za svoju zemlju", rekao je Siner, četvrti teniser sveta, posle tih mečeva.

Njegov selektor smatra da je duel protiv Đokovića baš ono što mu je potrebno.

"Za Janika je sa stanovišta rasta idealno da se opet suoči sa Đokovićem, pre svega kako bi shvatio u kom je trenutku i šta još treba da uradi kako bi dostigao taj nivo. Protiv Srbije će biti dva veoma teška singla i pristupačan dubl, dok bi protiv Britanije bilo suprotno", istakao je Volandri.

Najbolji italijanski teniser je u prvom meču u Torinu iz četvrtog pokušaja uspeo da savlada Novaka, koji je stvari vratio u ravnotežu u finalu kada je pobedio Sinera pred domaćom publikom i podigao trofej Završnog mastersa po rekordni sedmi put.

Ne treba ni da iznenadi ukoliko dođe do promene za prvi meč. Museti, ukoliko do kraja ostane i odluka da će baš on igrati, je protiv Kecmanovića slavio u oba dosadašnja susreta, dok protiv Lasla Đerea ima isto toliko pobeda, ali u osam međusobnih duela.

Kao i protiv Britanaca, trijumf u tom meču bi nas stavio u pol poziciju za treće finale Dejvis kupa u istoriji.

Tamo će rival biti Australija koja je drugu godinu u nizu stigla do meča za titulu.

Ekipa Lejtona Hjuita je posle Srbije postala prva reprezentacija koja je već posle dva meča singla prošla dalje u duelu sa Finskom.

Nestalo je magije Ota Virtanena čiji je sjajan niz na Dejvis kupu prekinuo Aleksej Popirin, dok je Aleks De Minor završio posao protiv rovitog Emila Rusuvorija.

Australijanci će u subotu dobiti rivala za finale u nedelju (16.00), a na nama je da se nadamo da će to biti Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu