Zvezda na skeneru B92.net: Može li u Bernu od prvog minuta?

Kestenje se može izvaditi iz vatre, ali ruke su tada već uveliko opečene.

Dušan Đukanović
Podeli
Foto: Starsport.rs
Foto: Starsport.rs

LŠ, 4. kolo grupe G:
Crvena zvezda – Lajpcig 1:2 (0:1)
Henriks 81ag – Simons 8, Openda 77
Stadion: "Rajko Mitić" (Beograd)
Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Barak Bahar ni treću utakmicu Lige šampiona u nizu nije uspeo da na teren pošalje startnih 11 koje posle neće morati da sanira izmenama, a njihovo učinjeno pokuša da ispravi u cajtnotu sa vremenom.

Prvi put su od starta šansu dobili Gelor Kanga, Vladimir Lučić i Žan Filip Kraso, ali ispostaviće se da je to bio još jedan promašaj u nizu eksperimenata koje Izraelac pravi kad im mesto nije.

Lajpcig jeste stvorio veliki broj prilika, mogao da postigne i više od dva gola (2:1), ali je zapravo najveći žal kišovite večeri u Beogradu to što su do oba pogotka stigli iz akcija koje su mogle da budu sprečene.

Srećom, ni Jang Bojs nije uspeo da iznenadi Siti, pa će meč u Bernu (28. novembar), prema svemu sudeći, odlučiti ko će u Ligu Evrope.

Utakmica sa Lajpcigom je, ma koliko mala, bila poslednja šansa da se održi nada za prolazak među 16 najboljih ekipa na Starom kontinentu. Iako bi bilo lepo da se to desilo ove sezone, treba biti realan i reći da Zvezda za to nema kvalitet.

Štaviše, u Švajcarskoj ćemo videti i da li mogu protiv ekipa drugog reda. Za to će najpre biti potrebno da se igra svih 90+ minuta.

Golman i odbrana

Foto: Starsport
Foto: Starsport

* Novi poraz Zvezde u LŠ; Dragović skeptičan; Bahar nije pričao sa igračima

* Bahar: Posle meča smo svi pametni

* Dragović zagrmeo: Nismo zaslužili ništa, ovako ćemo izgubiti u Bernu!

Omri Glazer – Kada imate jednu od najgorih odbrana u takmičenju i na svakom od četiri meča po više puta vadite loptu iz mreže, a golman vam je najbolji igrač – tad već imate problem. Glazer je i četvrtu utakmicu u nizu bio najmanje kriv za poraz crveno-belih, ponovo ih spasivši od još ubedljivijeg. Kod prvo g primljenog gola teško da je mogao bolje, kod drugog već šut na prvu stativu i može se povesti rasprava da li je bio markiran ili ne. Spasao Zvezdu pri kraju prvog poluvremena kada je oduzeo Opendi loptu u situaciji jedan na jedan. U finišu meča opovrgao tezu da je nadomestio Milana Borjana kao golmana, ali ne i kao lidera tima.

Aleksandar Dragović – Netipično nesigurno ušao u meč u duelima sa Šeškom, ali se ubrzo konsolidovao. Slovenac je nastavio da mu pravi probleme s vremena na vreme, ali za to nije stigla naplata. Još jedna korektna partija kapitena, pogotovo kad se uračuna da je "duvalo" na obe strane. Trebalo je to pokriti. Điga i on u formaciji sa dva štopera zvuči kao primamljiva zamisao.

Naser Điga – Kao i Dragović, da se pođe od toga da nije kriv za primljene golove. Ulazio u šuteve, postavljao telo kao branik, ali isto tako umeo i da uvali "kosku" saigračima dodajući im loptu u nezgodnim pozicijama. Kada bi se sam našao u istim previše je sporo reagovao, zabijao se i oko centra često poigravao. Poput kapitena Zvezde, nikada nije kažnjen za te stvari, te se ovoga puta izvukao.

Milan Rodić (do 85. minuta) – Najslabiji među trojicom pozadi. Dve velike greške barem, obe protiv Opende koji je radio šta god je poželeo u duelima sa Rodom. Prva u finišu prvog poluvremena kada je izgubio loptu i dopustio Belgijancu da istrči usamljen pred Glazera, a potom i kod drugog gola Lajpciga. Nije za očekivati da Rodić može da se trka sa Opendom, ali ako ovaj već stane i namesti se na šut nije poželjno ni da ostaneš dva metra od njega i dopustiš mu da neometan uputi udarac.

Vezni red i napad

Foto: Starsportphoto
Foto: Starsportphoto

Srđan Mijailović (do 45. minuta) – Tri utakmice u domaćem prvenstvu bez minuta i onda od starta u Ligi šampiona? Osuđeno na propast. Kod prvog kontakta sa loptom Ćavi Simons prošao pored njega kao da ne postoji. Dobio u ranoj fazi meča žuti karton i tako odredio dalji tok svog nastupa. Bio neodlučan kod primljenog gola, kao da je doživeo flešbek na Lajpcig i prvi gol domaćina kada je Raum protrčao po levoj strani. I ovoga puta je morao da misli na defanzivca "pancera", pa je zakasnio da pomogne saigračima i izađe na Holanđanina. Požrvovanosti Mićku nikada ne manjka, njome ponajviše doprinese, ali džabe kada ima xy "visoka duga nikome" lopti po meču. Bez izutetka, svaki napad gostiju je išao po njegovoj strani. Simons i Forsberg su se smenjivali po toj strani, te je uvek ispred sebe imao svežijeg protivnika. Pravo pitanje koje treba da postavi sebi jeste zašto su Rozeovi momci igrali tako? Bahar mu je dao odgovor na pauzi.

Gelor Kanga – Od trenutka kada smo videli da je u timu umesto Marka Stamenića bile su jasne dve stvari – da će Bahar održati reč da se neće zadovoljiti remijem i da će Zvezda imati velikih problema u defanzivi. Kanga nema trkačke navike, a Hvang dva para pluća da ga pokrije. Morao bolje kod primljenog gola, gotovo da nije ni pokušao da zaustavi Simonsa. Daleko više doprineo u napadu, pa je tako baš posle njegovog centaršuta Zvezda tj. Henriks postigao jedini gol za domaći tim. Bilo je tu i njemu karakterističnih šuteva iz daljine, kao i davljenje lopte u opasnim zonama gde tome mesta nema. Da li su ulasci sa klupe za Gabonca rešenje? Čini se da bi u takvoj ulozi više doprineo.

Hvang In-Beom – Limitiran taktikom trenera. Morao više da se vraća i obavlja defanzivne poslove, pa ga je malo bilo u napadu. Ako bude svaki put igrao sa Kangom u paru, trebaće mu beneficirani radni staž. Imao nekoliko pokušaja dubinskih lopti koje praktično ništa nisu donele. Nema spora o kvalitetu Korejca koji jednim potezom može da rastereti deo terena u kom se "zagužvalo", ali ni on nije svemoguć. Pred meč je rekao da nije zadovoljan svojim nastupima, te od njega tek treba očekivati da zablista. Iako je i ovo što sada pokazuje daleko bolje od nekih saigrača.

Mirko Ivanić (69. minuta) – Bleda partija. Bez Ivanića Zvezda nije isti tim, a na ovom susretu ga baš nije bilo. On je veza koja spaja ostatak tima sa napadom, ali to protiv Lajpciga nije radio. Slab sa loptom u nogama, u jednom navratu driblingom pokazao o kakvom igraču se radi, ali to je premalo protiv Lajpciga. Utisak je da je još i ranije trebalo da izađe iz igre. Olajinka bio daleko bolji.

Foto: Starsport.rs
Foto: Starsport.rs

Vladimir Lučić (do 78. minuta) – Zvezdaška javnost je dugo priželjkivala da se Luči da prilika od prvog minuta ispred Stefana Mitrovića i konačno ju je dočekala. Mladi fudbaler je u sva tri meča Lige šampiona počeo sa klupe i sa nje donosio određenu energiju i živost, ali velika je razlika igrati protiv već umornih nogu i početi sa ostalima iz nulte tačke zaletišta. Lučić se nije video tokom čitavog prvog poluvremena, a onda u drugom proigrao baš kao u PES-u kada kamera obrne strane i napadate isključivo preko strane koja je u dnu. Na kraju ipak bez konkretnog učinka, ovoga puta je izostalo njegovo "zalamanje".

Osman Bukari – Izgubio loptu na sredini terena kod prvog gola na meču. Bio najistrajniji u presingu i spletom drugačijih okolnosti mogao da stvori šansu iz istog. Ofsajd ili ne, veliki promašaj na kraju prvog poluvremena. Često sebičan i bez ikakvog rešenja na terenu. Nije jasno u pojedinim trenucima da li igra za tim ili isključivo za sebe.

Žan Filip Kraso (do 45. minuta) – Kraso se u Baharov zamišljeni sistem uklapa kao i Kanga – nikako. Presing? Nije njegov posao. Tj. on smatra da to nije njegov posao. Kao da je došao na termin sa drugarima. Sve prepustio Bukariju i prvi put kada je pokazao malo živosti dobio je javnu opomenu. Naravno, jer se iznervirao posle izgubljene lopte. Apsolunto ni na koji način nije doprineo timu, pa je zamenjen već na pauzi. Posle ovoga može da bude srećan ako bude starter u Superligi, jer ga u Ligi šampiona od prvog minuta više nećemo gledati.

Trener i izmene

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Barak Bahar – Ponovo formacija negde na međi trojice i četvorice pozadi koja još jednom nije donela željeni rezultat. Nekako je uspeo da objedini previše inoviranja sa preteranom zadrtošću po pitanju pojedinih igrača – kombinacija koja nikako ne može timu doneti konstantnost i uigranost. Tek u drugom poluvremenu ispunio obećanje dato na konferenciji za medije da neće biti zadovoljan samo sa remijem i hrabro krenuo u napad. Kao da nije gledao prethodne mečeve, ponovo je bilo prekasno. Ogromne oscilacije u igri njegovog tima, nije jasno zašto je potrebno da se primi gol kako bi se proigralo. Više nije pitanje da li je pošteno suditi Izraelcu na rezultatima protiv višestruko skupljih timova u Ligi šampiona, jer ih negde mora ostvaritavi što ne čini u domaćem prvenstvu.

Kosta Nedeljković (od 45. minuta) – Raum ga isuviše lako prešao kod drugog gola. Često je ispred sebe imao prostora, ostavljali su mu ga protivnici namerno, ali se mladi fudbaler nije usuđivao da ga koristi. Nije oduševio, ali ako Zvezda nema boljeg na toj poziciji onda je izbor iznuđenog rešenja u vidu Mijailovića i šanse za razigravanje momka iz omladinskog pogona. Reklo bi se da je izbor jasan.

Šerif Endiaje (od 45. minuta) – Sekunde su mu bile potrebne da uđe u prvu šansu i isto toliko da je upropasti. Ponovo je imao promašaje, od kojih su ga "sačuvale" konstantne ofsajd pozicije u kojima se nalazio, nije se dobro snalazio kada je imao loptu u nogama, ali je opet bio daleko bolji od Krasoa kog je zamenio. Endijae ume da se zagradi, pa i to je nešto. Naravno da se više očekivalo od njega, ali pitanje je da li Zvezda u ovom trenutku bolje ima.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Piter Olajinka (do 69. minuta) – Nigerijac je i sa malom minutažom bio jedan od najboljih igrača domaćeg tima. Ovoga puta nije startovao nakon što se nije proslavio u Lajpcigu, ali je već u prvom minutu po ulasku pritisnuo golmana Lajpciga i digao na noge "Marakanu", koja je u tim trenucima utihnula zbog sve jačeg pljuska u Beogradu. Ulazio u šanse i na kraju ga je sjajna odbrana koštala da bude apsolutni heroj i donese veliki bod Zvezdi. U finišu se uklopio u nervozno okruženje i dobio žuti karton zbog protesta koji su se toliko odužili da je Orsato mogao da mu pokaže i put ka svlačionici.

Jovan Mijatović (od 78. minuta) – Bez konkretnog učinka. Daleko bolje odigrao kada je dobio šansu u Nemačkoj.

Aleksandar Katai (od 85. minuta) – Premalo vremena da bi stvorio konkretan utisak.

.......................................

Dušan Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu