Kraso ili kasno?

Može li Zvezda do prvenca?

Dušan Đukanović
Podeli
Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT
Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Liga šampiona, 4. kolo grupe G
Crvena zvezda – RB Lajpcig
Stadion: Rajko Mitić (Beograd)
Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Nepune dve nedelje nakon duela na „Red Bul Areni“ i pobede nemačkog predstavnika (3:1), igračima Baraka Bahara sigurno neće manjkati samopouzdanja da kod kuće mogu i do pobede.

Ne bi bila nepravda da je Zvezda u Nemačkoj uzela i bod, ali se sa dalekog puta u Beograd vratila još više udaljena od pozitivnog skora protiv timova iz te zemlje (14 pobeda, 17 poraza, šest nerešenih).

Kao da je znao kad ne treba, proradio je Ćavi Simons posle devet mečeva hibernacije i golom i asistencijom praktično doneo svom timu drugo mesto iza Sitija ukoliko se do kraja sve odbije kako se pretpostavlja.

Realnost za Zvezdu je borba za Ligu Evrope, odluka bi trebalo da padne u Bernu, ali bi isto tako tim iz Ljutice Bogdana mogao da ostane bez ičega ili da se umeša u borbu za to drugo mesto. Preduslov za potonje je da se pobedi Lajpcig u Beogradu, a potom i da se do kraja poklope ostali rezultati što borbu sa švajcarskim timom za mesto u drugom po redu kontinentalnom takmičenju u ovom trenutku čini realnijom.

Tek su tri kola takva, te bi bilo neozbiljno praviti prognoze još uvek uprkos velikoj razlici između prva dva i druga dva tima grupe G. Jang Bojs je i u prvoj utakmici protiv Sitija, baš kao i Zvezda, zapretio "građanima", ali niko nij uspeo do kraja da im odoli. Možda baš oni to učine?

Isto tako, možda i Zvezda pred punim stadionom može da kanališe duh evropskih večeri u Ljutice Bogdana od kojih mnogi veći klubovi od Lajpciga zaziru. Rekli smo već, nećemo isključujuće prognozirati, pa tako ti isti navijači možda po poslednji put dolaze na utakmicu dok je trener Barak Bahar.

I u slučaju poraza to ne bi trebalo da se desi, jer je teško postaviti ultimatum pobede kada se suočava sa višestruko skupljim timom. Bahar je preživeo još jedan razočaravajući rezultat u timu i remi sa TSC-om, ali uprava kluba još uvek veruje u Izraelca, čini se bar do 23. decembra i polusezone kada će rezultati u periodu do tog datuma odlučiti njegovu sudbinu.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

"Delije" su mu već dale žuti karton, a on je odgovorio promenom gotovo čitavog tima i pobedom protiv Radnika iz Surdulice, ponovo ne bez drame.

Zvezda je i pred prvi meč imala problema sa primljenim golovima, a u domaćem šampionatu i Ligi šampiona ne znaju za sačuvanu mrežu još od kraja septembra. U kontinentalnom šampionatu dele pretposlednje mesto najgore odbrane sa Jang Bojsom koji takođe ima već osam primljenih golova. Gori je jedino Antverpen sa 12.

"Svaka utakmica je važna, od početka do kraja, situacija je takva da verujem u tim i ne plašim se. Izaći ćemo da igramo našu igru, kao što je smo igrali i u Nemačkoj kada nismo odustajali.. U prvom meču smo imali dobre momente, na početku do primljenog gola i na startu drugog poluvremena. Lajpcig je dobar tim, ima brze igrače, ali mi ćemo se boriti. Važno je da se zajedno branimo i da napravimo balans između linija tima", izjavio je Bahar na konferenciji za medije pred ovaj meč.

Otežavajući faktor je i istorijski faktor kada je izbor sudije za ovaj meč u pitanju. Pravdu će deliti italijanski arbitar Danijele Orsato, koji je Zvezdi sudio dva puta i crveno-beli nijednom nisu slavili.

Prvi put je to bilo 2018. godine kada je Zvezda igrala protiv Salcburga svoj prvi meč plej-ofa Lige šampiona, dok je drugi put delio pravdu na meču u Pireju protiv Olimpijkosa, gde je Crvena zvezda poražena rezultatom 1:0. Da, baš onaj meč kada Žander ničim izazvan igra rukom pet minuta pred kraj i pravi penal.

Foto: Profimedia/xEibner-Pressefoto/BertxHarzerx EP_BHR
Foto: Profimedia/xEibner-Pressefoto/BertxHarzerx EP_BHR

Ima i dobrih vesti pred ovaj susret, pa je tako UEFA umanjila kaznu Zvezdi koja će sem umanjenov novčanog iznosa koji mora da plati, umesto najavljenih 10.000 morati da smanji kapacitet za 5.000 zbog diskriminatorskog ponašanja. Crveno-beli su odlučili da u prodaju na sam dan utakmice puste i dodatni kontigent karata za sve one koji dolaze van Beograda u srpsku prestonicu na meč.

Fudbalski, za Bahara je daleko važnija vest da Lajpcig u Beograd dolazi sa dva vezana poraza. Igrači Marka Rozea su posle Zvezde "odrali jarčeve" iz Kelna sa 6:0, ali su posle toga ubeležili neuspehe u dueluma sa Volfsburga i Majnca. Da stvar bude bolja, oba na gostovanjima.

Nemački stručnjak neće na raspolaganju imati ni Danija Olma koji je u prvom susretu kao rezervista postigao treći gol i okončao dalju rezultatsku neizvesnost. Španski reprezentativac je ušao u igru protiv Kelna, ali je samo nekoliko minuta kasnije morao da izađe zbog nove povrede.

Neće biti ni Tima Vernera koji ima temperaturu, a pod znakom pitanja je i Jusuf Poulsen koji nije završio poslednji trening tima zbog problema sa butnim mišićem.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ponovo je Roze dobio savet Milorada Pekovića, nekadašnjeg saigrača iz Majnca koji je na početku svoje karijere igrao za OFK Beograd i Partizan. Njemu ovo neće biti prvi put da dolazi na "Marakanu", gde je bio kao trener Salcburga kada je Zvezda sa austrijskim timom odigrala bez golova.

"Rado sam ovde, rezultat nije bio tako nepovoljan, kod kuće smo vodili 2:0 i na kraju smo izgubili. To nas je puno iznerviralo. Mnogo je veće zadovoljsto sa navijačima, kojih je bilo tada ispred stadiona. Pred nama je izazov, volimo fubdal i zbog toga što su stadioni puni", istakao je Marko Roze.

Imao je nemački stručnjak reči hvale na račung Hvagna posle prvog meča. Tačnije, njega je iskoristio kao odgovor onima koji su smatrali da je pobeda u Lajpcigu morala biti ubedljivija rekavši da je to teško kada Zvezdin veznjak pretrči po 13 kilometara.

Daleko skromniji u hvaljenju sebe je pred novi meč dva tima bio je Korejac.

"Nisam u ovom trenutku apsolutno zadovoljan svojim nastupima i partijama koje pružam. Adaptiram se na domaće prvenstvo i nove saigrače. Takođe, prvi put u karijeri igram Ligu šampiona. U budućnosti želim još više da napredujem, a mogu da obećam da ću lično, ali i uz ekipu igrati sve bolje. Potrudiću se da pomognem timu kako bi ostvarili pobede u budućnosti i naravno kako bi osvojili titulu. Za sutrašnji duel protiv Lajpciga je bitno da se držimo taktike i dogovora. Spremni smo da damo sve od sebe kako bi obradovali navijače Crvene zvezde", istakao je Hvang.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Kada je već kod taktike domaćeg tima, ono što sa sigurnošću znamo jeste da Zvezda neće braniti gol. Barem prema rečima Bahara. Nagađati startnu postavu posle izuzetno turbulentnog perioda

Konkretno, Srđan Mijailović nije odigrao minut od meča sa Lajpcigom, a ko može da garantuje da večeras neće izaći na teren od prvog minuta. Isto tako se čini da je vreme za Vladimira Lučiča po levoj strani, ali je Bahar do sada to mesto čuvao isključivo za Mitrovića. Kod dvojice najisturenijih ima najviše kombinacija, ali je najveće pitanje da li će Kraso konačno dobiti šansu? Golovi napadača iz Obale Slonovače su uglavnom talični za njegove ekipe, pa je od poslednjij 13 njih 10 donelo pobedu.

Sigurno je tek nekoliko igrača – Glazer, Dragović, Điga, Stamenić, Hvang, Ivanić, Bukari... Pa ni za njih ne bismo stavili ruku u vatru da će biti na spisku startera sat vremena pred početak duela.

Ko god da bude na njemu, treba verovati jer tako zvezdaški duh nalaže. Verovalo se i kada su šanse bile daleko manje.

Defetistički bi bilo posle tri kola gledati ka Bernu.

.........................................

Dušan Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu