Jokićev doktorat na MVP temu i sve čari Divljeg zapada

Nije baš Spilbergova "Priča sa zapadne strane", ali režija dosta podseća...

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Posle Istoka, selimo se na Zapad.

Nama je naravno fokus na Nikoli Jokiću, ali mnogo toga se dešava u ovoj konferenciji.

Šta smo sve videli do sada u Zapadnoj konferenciji?

Denver Nagetsi

Srpski centar Nikola Jokić aktuelni je MVP NBA lige i trenutno je drugi u MVP trci za sezonu 2021/22, iza centra Filadelfija Seventisiksersa Džoela Embida.

Jokić ove sezone beleži 25,9 poena, 13,7 skokova i 7,9 asistencija, uz 1,4 ukradenu loptu.

Šutira 57,8% iz igre, 38,7% za tri poena na 4,2 šuta u proseku i 81,9% sa linije za slobodna bacanja na 5,5 pokušaja po meču.

Big Tipper odigrao je tačno 500 mečeva u NBA ligi, a tokom prvih 500 utakmica u najjačoj ligi na svetu Jokić je zabeležio 9,579 poena, 5,081 skok i 3,068 asistencija.

On je prvi igrač u istoriji sa više od 9,000 poena, 5,000 skokova i 3,000 asistencija u prvih 500 utakmica.

Trenutno je na 71 tripl-dablu u karijeri i 14 ih ima ove sezone, po čemu je najbolji u NBA ligi, a najbolji je i u skoro svakoj naprednoj statističkoj kategoriji u ligi.

Od starta sezone Jokić igra bez drugog najboljeg igrača ekipe Džamala Mareja, od kraja novembra igra bez najboljeg mladog igrača Majkla Portera Džuniora, a i dalje uspeva održi Denver Nagetse na mestu koje vodi u plej-of i njegova ekipa bi mogla i do mesta koje donosi prednost domaćeg terena u doigravanju, pošto ni to nije izgubljeno.

Ima neverovatan uticaj na ekipu, za koju je najvažnija stvar da konačno Eron Gordon igra na nivou koji se od njega očekuje i za šta je dobro plaćen, dok se Vil Barton posle dobrog starta sezone vratio u svoj ritam gde se ispucava i osim dobre odbrane više odmaže nego što pomaže.

iznenađujuće dobar.

Džamajkl i Džef Grin donose veteransko iskustvo, ali to nije dovoljno za tim koji ima najboljeg igrača lige u svojim redovima, dok ni ostali igrači ne blistaju, posebno Fakundo Kampaco, koji je najlošiji defanzivac lige i slabo doprinosi i u napadu.

Pokušava Meloun da izmisli nešto novo u svojim rotacijama i rastereti Jokića, ali kada je Jokić na klupi, Denver Nagetsi su najgori tim lige, dok kada je on na terenu među najboljima su u ligi, što dovoljno govori.

Akvizicije Brina Forbsa i Demarkusa Kazinsa su im donele neke rezultate, ali i dalje se čeka povratak Mareja i da se vidi na čemu je Denver i šta može da očekuje u plej-ofu.

Mogu li Jokić, Marej i Gordon da iznenade i ponove najbolji uspeh Denvera u poslednjoj deceniji, kada su pre dve godine stigli do finala Zapada.

Jokić je doneo dobar ofanzivni rejting, osmi u ligi, a u defanzivni su tačno na sredini tabele što je dobro za njih i zanimljivo je da igraju veoma sporu košarku, jedan su od najsporijih timova u ligi.

Ekipa Majka Melouna trenutno je na, za njih odličnom, skoru 29-24.

Rekonstrukcija

Naravno, očekivano je bilo da Oklahoma Siti Tander i Hjuston Rokitsi budu na dnu Zapadne konferencije, ali su bolji nego njihovi pandani na Istoku Pistonsi i Medžik.

Oba tima deluju kao da imaju daleko bolju budućnost od Medžika i Pistonsa jer imaju nekoliko sjajnih mladih igrača i već sad su pokazali da mogu da sruše i velike timove, a ne samo da razmenjuju međusobno pobede sa lošijim ekipama.

Srpski košarkaš Aleksej Pokuševski odbio je da igra za reprezentaciju Srbije proteklog leta, kako bi se što bolje spremio za novu NBA sezonu, ali po svemu sudeći srpski igrač nije napredovao i veći deo sezone proveo je u razvojnoj ligi.

Izgubio je mesto prvo u startnoj petorci, a zatim je sve manje minuta dobijao sa klupe, da bi na kraju završio u Oklahomi Blu u G ligi, a nije se proslavio ni tamo.

Za 15 minuta u proseku je beležio 4,6 poena i 4 skoka u proseku na 35% iz igre, 23% za tri i 50% sa linije penala.

Poslali su ga Tanderi u G ligu u Oklahomu Blu, ali se ni tamo nije proslavio.

Na devet utakmica beleži 7,9 poena u proseku i 6,6 skokova.

Šutira 37% iz igre i 30% za tri, a za 228 minuta na parketu šutnuo je samo tri slobodna bacanja i promašio jedno.

Ima više izgubljenih lopti nego asistencija – 2,5 izgubljene i 2,4 asistencije.

Igra 25 minuta u proseku u razvojnoj ligi.

Oklahoma ima sjajnog Šeja Gildžesa Aleksandera, odličnog Lua Dorta, Džoša Gidija koji takođe igra na dobrom nivou i još mnogo dobrih mladih igrača koje treba uklopiti u sistem, a podsećamo da imaju i preko 15 pikova i da će i na narednim draftovima uzimati visoko igrače, pa se očekuje da samo napreduju.

Dobar posao u rekonstrukciji rade Tanderi.

Što se tiče Hjuston Rokitsa, kako su krenuli, sada su i dobri, pošto su imali niz od 10+ uzastopnih poraza i išli ka negativnom rekordu NBA lige.

Digli su se i došli do 15 pobeda, na krilima Džejlena Grina, Kevina Portera Džuniora i Krisa Vuda.

Kod njih treba obratiti pažnju na mladog turskog centra Alperena Šenguna, koji je konačno dobio priliku i da startuje, a igrom podseća i na Nikolu Jokića, pošto kao petica ima odličan osećaj za asistenciju.

Nedavno je trenirao sa jednim od najboljih centara i generalno košarkaša u istoriji ove igre Hakimom Olajdžuvonom i ne sumnjamo da je mnogo naučio od čoveka koji je doneo dve titule Hjustonu sredinom devedesetih.

Ni na nebu ni na zemlji

Ovde imamo četiri ekipe koje se bore za deseto mesto koje vodi u plej-in, a to su Nju Orleans Pelikansi, San Antonio Sparsi, Sakramento Kingsi i Portland Trejlblejzersi.

Portland je ostao bez Demijana Lilarda do kraja sezone, mučile su ih povrede tokom čitave sezone i na kraju su odlučili da krenu u rekonstrukciju tima, pošto su Klipersima bukvalno poklonili Normana Pauela i Roberta Kovingtona.

Očekuje se da do kraja prelaznog roka trejduju i Si Džeja Mekaluma i najverovatnije Jusufa Nurkića, a do kraja sezone će se sve vrteti oko rukija Anfernija Sajmonsa, koji igra odlično u odsustvu Lilarda.

Videćemo šta će biti sa Portlandom i Lilardom, koji je u svakoj situaciji do sada ostao lojalan, ali je napomenuo da neće da igra za tim koji ide u ribilding jer je on pobednik.

Da li će na leto napasti nekog od slobodnih igrača i pokušati da naprave novu ekipu Lilarda ili će odustati od njega i on od njih, ostaje nam da vidimo.

Što se tiče San Antonio Sparsa, ovo je poslednja sezona legendarnog Grega Popoviča na klupi franšize iz Teksasa, pa će pokušati da se izbore za jedan poslednji plej-of, preko plej-ina.

Sparsi imaju Ol-star igrača Dežontea Mareja, koji beleži skoro tripl-dabl u proseku i ima više od dve ukradene lopte po meču, što niko pre njega u istoriji nije uspeo da uradi.

Marej je odličan igrač i neko oko koga će Sparsi graditi tim u budućnosti, a za sada nemaju igrače za neki veći domet od desetog mesta plej-ina i tek treba da vidimo u kom pravcu će ići ova NBA franšiza.

Pelikansi cele sezone igraju bez Zajona Vilijamsona, koji se zbog povrede stopala i problema sa kilažom verovatno neće vraćati.

Brendon Ingram i Jonas Valančunas guraju tim ka plej-inu, ali osim njih dvojice i Zajona, Pelikansi nemaju dobre mlade igrače, što je bio cilj u rekonstrukciji ovog tima.

Po svemu sudeći, moraće na leto da naprave još neki potez i konačno iskoriste potencijal Zajona kada se bude vratio ili će i on kao i Entoni Dejvis napustiti Nju Orleans na silu, kao što se već spekuliše.

Sakramento Kingsi već dugo tavore u dnu tabele Zapada i pored dobrih mladih bekova Dierona Foksa, Tajrisa Halibartona i Deviona Mičela, uz podršku Herisona Barnsa, Badija Hilda i Rišona Holmsa, nisu uspeli da ostvare više od 20 pobeda.

Otpustili su Luka Voltona, Alvin Džentri je preuzeo ekipu, ali ni to nije pomoglo.

Foks igra veoma slabu sezonu i više se očekivalo od njega, a jedino što može da ih raduje je što imaju biser u vidu Halibartona i dobrog defanzivca i potentnog poentera u vidu Mičela.

Uprava Kingsa godinama radi veoma loš posao i ne znamo šta će biti na kraju sa ovom franšizom.

Sigurno su najtužnija franšiza u NBA koja nikako da se pokrene.

Senzacija

Fenomenalni Memfis Grizlisi – ko ne voli Memfis i Dža Morenta, ne voli ni NBA košarku, što bi rekao čuveni komentator Sakramento Kingsa.

Dža Morent je sigurno trenutno jedan od najzabavnijih, ali i najboljih igrača u ligi, pošto igra na najvišem mogućem nivou i svoj tim vodi do 37 pobeda i gotovo sigurnog trećeg mesta u plej-ofu.

Pomažu mu i odlični Dezmond Bejn, kandidat za igrača koji je najviše napredovao, Džeren Džekson Džunior koji se konačno vratio iz povrede i igra na nivou koji se očekuje, ali i odlični Stiven Adams, igrač uloge sa slabim brojkama, koje ne mogu da pokažu koliko on u stvari vredi na terenu.

Dilon Bruks kao drugi najbolji strelac ekipe dodaje svemu, Melton i Džons donose poene sa klupe, Kajl Anderson takođe u svom stilu igra sa klupe kao visoko krilo koje organizuje napada i ekipa Tejlora Dženkinsa je najveća senzacija NBA lige ove sezone.

Rekonstrukcija tima posle Konlija, Gasola i te generacije je uspešno urađena i ovaj tim je stvoren za velike stvari.

Podsmevali su se Tajronu Luu kada je vodio Klivlend Kavalirse govoreći da je on tu samo da ispuni protokolarnu ulogu trenera, a nekadašnji plejmejker od kada je došao u Kliperse radi fantastičan posao.

Prošle sezone je bez Kavaja Lenarda stigao do finala konferencije na iznenađenje svih, a ove sezone idu ka plej-ofu i to bez Kavaja Lenarda i Pola Džordža.

Vidi se trenerski pečat Tajrona Lua, a mnogi i dalje mogu da se smeju toj konstataciji, ali su ljudi ove sezone nadoknađivali 20+ poena zaostatka u mečevima gde su bili apsolutni autsajderi, a nadoknadili su protiv Vizardsa u Vašingtonu 35 poena zaostatka, što je drugi najveći preokret u istoriji NBA lige.

Sa Redžijem Džeksonom, Lukom Kenardom, Morisom, Menom, Zupcem i ostalima Lu ide ka plej-ofu, a kao nagradu je dobio Pauela i Kovingtona, koji su sada ojačali Kliperse na tom putu.

Kada se sledeće sezone vrate Džordž i Lenard, biće to paklena defanzivna ekipa i nemojte da vas čudi ako dovedu još nekog i još više se pojačaju.

Odlični

Prosto je neverovatno kako Luka Dončić uspeva da nosi Dalas Maverikse do dobrih rezultata sa solidnom podrškom.

Igra odličnu sezonu u vidu brojki, ali jedini problem su veoma loši procenti šuta iz igre i to što veoma loše šutira trojke, što mu je bilo jedno od najjačih oružja.

Za sada su na petom mestu sa dve pobede manje od četvrtoplasirane Jute, koja je malo pala za razliku od prošle sezone, ali i dalje igraju dobro.

Imali su problema i sa povredama i koronom, ali je osnova tima Kvina Snajdera i dalje dobra.

Veliki problem je povreda Džoa Inglsa, koji je završio sezonu.

Minesota Timbervuvlsi su konačno iskočili na gornji deo tabele i više nema onih loših sezona i gađenja njihovih navijača.

Karl Entoni Tauns se vratio posle slabe dve sezone i sada igra na odličnom nivou, a sve nas je oduševio Entoni Edvards, koji je imao neke fenomenalne partije.

Kada se na to dodaju Dianđelo Rasel i Malik Bizli sa klupe, to je veliki broj poena u rukama četvorice igrača.

Posebne pohvale idu i starteru Džeredu Vanderbiltu, koji je odličan skakač i igra dobru odbranu, kao i Džejden Mekdenijels, pouzdano krilo sa klupe i dobar defanzivac.

Konačno Timbervulvsi mogu da se raduju plej-ofu, ali ako odu u plej-in, znamo ko ih tamo čeka...

Lejkersi

Odakle početi sa Los Anđeles Lejkersima?

Ekipa koja je Rasela Vestbruka čuvala pre dve godine u bablu tako što su ga puštali da šutira koliko god hoće, sada su trejdovali za njega Kuzmu, Kaldvela Poupa Herela i pikove i sada ga druge ekipe čuvaju tako kao što su oni, puštaju ga da šutne.

Vestbruk lomi table iz šuteva sa strane sa poludistance, što mu je nekada bilo najjače oružje, a prosto je neverovatno da čovek sa maksimalnim ugovorom ima kompilaciju od četiri minuta sa šutevima kojim pogađa vrh table, ivicu table, maši ceo koš i ne može da pogodi obruč.

Igra katastrofalno, iako ume na nekoj utakmici da podseti na stare dane, ali je sigurno najslabija karika Lejkersa, pošto ne doprinosi ništa, a čak ga je nekoliko puta Frenk Vogel ostavljao na klupi u četvrtoj četvrtini i u produžecima.

Na sve to, Entoni Dejvis se ponovo često povređivao i dugo je bio van parketa, a na startu sezone nije mogao na svoju ruku da namakne makar pet, šest pobeda kada je igrao bez Lebrona Džejmsa, što je veoma čudno za košarkaša koji se smatra za jednog od najboljih u ligi.

Sada kada se opet vratio iz povrede igra odlično, Lejkersi malo pobeđuju, pa malo gube i trenutno su na devetom mestu i opet im se smeši plej-in kao prošle sezone.

Lebron Džejms stvarno igra odlično i na 29,1 poena u proseku je, 0,2 manje od vodećih strelaca lige Džoela Embida i Kevina Durenta, ali deluje i da su Lebrona stigle godine i sve češće se povređuje.

Centarska linija im je veoma loša, pošto Diandre Džordan ne liči ni na rekreativca, dok su i Dvajta Hauarda polako stigle godine.

Od super-tima na kraju se ispostavilo da su veoma loši i da i ovo što su dobijali, dobijali su na silu.

Ako uspeju da uđu u plej-of i nešto preokrenu u ovoj sezoni, to će biti veliki uspeh.

Ubedljivo najbolji

Ubedljivo najbolji timovi u ligi su Finiks Sansi i Golden Stejt Voriorsi.

Finiks Sansi imaju 43 pobede, najviše u ligi, i dva puta su imali seriju od 10+ pobeda.

Kris Pol u 37. godini igra na MVP nivou i trenutno je četvrti u MVP trci, dok Devin Buker rešeta od samog starta i imao je već 10 30+ partija.

Kada se na to doda da su prošlogodišnji finalisti već uigrani i da ništa nisu menjali, a da su na sve to dobili dosta bolje partije Mikala Bridžisa i Kema Pejna sa klupe i uboli džekpot sa rezervnim centrima Džavalom Megijem i Bizmakom Bijombom, možda su i glavni favorit za osvajanje titule.

O Krisu Polu dovoljno može da se kaže da je za mesec dana napravio od Bizmaka Bijomba pouzdanog dabl-dabl centra, od čoveka koji do skoro nije imao tim.

Tu su i Golden Stejt Voriorsi sa 41 pobedom, a povratkom Kleja Tompsona su takođe ušli u krug glavnih kandidata za osvajanje titule.

Stef Kari je krenuo kao MVP, ali su mu procenti opali i odavno je ispao iz te priče, ali to nije škodilo Voriorsima, koji nastavljaju u istom ritmu.

Kari je Ol-star starter, Grin je takođe Ol-star i ponovo je motor ekipe kao nekada, a Klej Tomspon je jednostavno Klej Tompson.

Džordan Pul i Geri Pejton drugi su otkrovenje sezone za Voriorse, koji imaju najbolju klupu u ligi, sa još Bjelicom, Kumingom, Toskanom-Andersonom i ostalima.

Vratio se Golden Stejt i biće zanimljivo videti da li neko može da ih zaustavi.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu