Realov put do titule i propast Barselone

Titula u Madridu, sumrak Barselone.

Marko Đinđić
Podeli
Photo by Denis Doyle/Getty Images
Photo by Denis Doyle/Getty Images

Serija A na TV B92
Ponedeljak, 20. jul
21.45 Juventus – Lacio

Real Madrid postao je šampion Španije po 34. put u dugoj i trofejnoj istoriji.

Madriđani su vezali deset pobeda u LaLigi i iskoristili su sve kikseve Barselone, koja je nastavak sezone odigrala veoma loše.

Došli su do prve titule posle sezone 2016/17 i treće u poslednjih deset godina.

Isti tim je prošle sezone završio iza Barselone, sa čak 19 bodova zaostatka za najvećim rivalom.

Šta se promenilo?

Pojačanja

Najveća akvizicija bio je Eden Azar, koji je za tačno 100.000.000 evra stigao iz Čelsija.

Godinama je bio najbolji igrač londonskog kluba i njegov odlazak bio je neizbežan, a jedan od najboljih fudbalera sveta mogao je samo u jedan klub – Real Madrid.

Ove sezone je u LaLigi odigrao 16 utakmica i postigao samo jedan pogodak, uz šest asistencija.

Na pripremama se već videlo da ima problema sa telesnom težinom, pošto se ozbiljno ugojio, ali verovali su u Realu da to neće biti problem.

Ipak, povrede su učinile svoje i Azar je propustio veliki broj utakmica u svim takmičenjima, pa je Real uglavnom morao bez najskupljeg igrača.

Nadaju se da će naredne sezone dobiti starog Azara i da će zablistati kao nekada u Čelsiju.

Drugi najskuplji transfer bio je Luka Jović, koji je za 60.000.000 evra stigao iz Ajntrahta iz Frankfurta.

Nadali su se da će on biti prava zamena za Benzemu i da će možda jednog dana i devetka ostati na njemu, ali za sada baš i ne deluje tako.

Nije se snašao Jović u Realu, imao je velikih problema i van terena, imao je i pritisak medija na sebi, što u Španiji, što u Srbiji i mladi fudbaler je možda i kupio kartu kojom će napustiti Madrid ovog leta.

Pominju se Sevilja, Milan, Lester, Čelsi, Herta, Mančester junajted i još neki klubovi, gde bi Jović mogao da ode i osveži karijeru, pošto je praktično jedna sezona bačena u vetar.

Sigurno ga Real neće odmah prodati već će to biti pozajmica, ako Jović uopšte i ode iz Reala, s obzirom da je pored Benzeme i Dijasa on jedini preostali napadač.

Predsednik Reala Florentino Peres već je rekao da neće biti velikih pojačanja u prelaznom roku, tako da sigurno neće biti ništa od Halanda, Mbapea ili bilo kog velikog imena u špicu.

Stigli su i štoper Eder Militao, koji se nije naigrao pored Varana i Ramosa, Floran Mendi, koji je prava zamena za Marsela i izuzetno kvalitetan igrač, a odličan je i mladi Rodrigo koji je došao iz Santosa.

Otišli su Kejlor Navas, Markos Ljorente, Serhio Regilon i veliki broj igrača na pozajmicu, poput Danija Sebaljosa, Hesusa Valjeha...

Zidan

Zinedin Zidan vratio se u martu 2019. godine i uslov je bio da mu Peres upravo pruži 300+ miliona za pojačanja i dogovor je postignut.

Prošla sezona je bačena u vodu već kada se ispalo od Ajaksa u Ligi šampiona i kada je bilo jasno da će Barselona lako osvojiti titulu i već tada su krenule pripreme za narednu.

Zidan je sjajan trener.

Jedini je u istoriji koji je osvojio tri Lige šampiona zaredom i posle toga je napustio Real Madrid, koji nije imao sreće bez njega.

Često se prigovaralo Zidanu da je taktički loš i da je samo motivator, nešto slično kao što se prigovaralo Aleksandru Đorđeviću kada je bio selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

Naravno, to nije istina. U oba slučaja.

Napad pobeđuje, odbrana osvaja titule

Zidan je odradio domaći zadatak i poboljšao odbranu, koja je bila najveća boljka i u najuspešnijim njegovim sezonama na klupi Reala.

Real je ove sezone imao najbolju odbranu u Evropi, kada se računaju najjače evropske lige.

Primili su samo 23 pogotka u 38 ligaških utakmica, a u prethodne dve sezone primali su 44 i 46.

Kurtoa je ponovo pokazao zašto je jedan od najboljih golmana na svetu, posle veoma lošeg prvog dela sezone i diskutabilne prošle sezone, a odlazak Kejlora Navasa pokazao je da Zidan ima apsolutno poverenje u njega.

Serhio Ramos je i u 34. godini pokazao da je jedan od najboljih štopera na svetu, a kada je Ramos takav, onda je i Rafael Varan siguran i igra na visokom nivou.

Imao je i Eder Militao svoju ulogu, ali ništa specijalno. Od njega se tek očekuje da zablista.

Mendi je učvrstio levu stranu, s obzirom da Marselo i nije baš dobar defanzivac, dok je Karvahal igrao odlično, u svom stilu.

Važan šraf je i Kazemiro, koji na poziciji defanzivnog veznog radi odličan posao.

Napad pobeđuje, odbrana osvaja titule.

Svi daju golove

Ove sezone Real se nije oslanjao na jednog čoveka ili na dvojicu, kao što je to nekada bio slučaj sa Kristijanom Ronaldom ili Karimom Benzemom.

Samo se Eder Militao i Brahim Dijas nisu upisali u strelce u ligi, a ostali fudbaleri zatresli su mrežu barem po jednom.

21 različit strelac mnogo toga govori.

Ipak, zanimljivo je da niko od ofanzivaca u ligi nije postigao više od tri gola, osim neprikosnovenog Karima Benzeme, koji je sa 21 pogotokom drugi strelac lige, iza Lea Mesija.

Ramos je drugi najbolji strelac ekipe sa 10 golova, šest je postigao sa bele tačke.

Čak su i Hames Rodriges i Geret Bejl postigli po jedan pogodak, koji su veći deo sezone proveli na tribinama.

Karim Benzema

Benzema je zapušio usta kritičarima.

Imao je svoje momente gde nije koristio zicere, ali to je Karim Benzema, koji je na 15+ golova u svim takmičenjima već 10 sezona i odlično je nadomestio odlazak Kristijana Ronalda.

Čovek po kojeg je predsednik Reala došao privatnim helikopterom u Francusku i za kojeg tvrdi da je jedan od najboljih igrača svih vremena, opravdao je poverenje Zidana.

Dok je Ronaldo bio tu, u LaLigi je postigao 16 golova u dve sezone, dok je sada za dve sezone postigao 42.

Budućnost

Iako su tu igrači poput Ramosa, Krosa i Modrića koji ima 34 godine, svakako je Real odradio bolji posao nego Barselona u podmlađivanju.

Rodrigo, Vinisijus, Valverde, Mendi, Militao, Marijano Dijas, Luka Jović... uz igrače na pozajmicama poput Kuba, Edegora, Regilona i ostalih, pokazuju da Real ima dobru budućnost.

Sve su to mladi igrači, koji će praviti razliku narednih sezona.

Uz nekoliko pojačanja za dve, tri godine i iskusne igrače, plejada mladih fudbalera može da napravi dinastiju u Madridu.

Liga šampiona

U Ligi šampiona imaju težak revanš protiv Mančester sitija, ge su u prvom meču izgubili 2:1 kod kuće i to će najverovatnije biti prvo ispadanje iz Lige šampiona u karijeri Zinedina Zidana.

Naravno, moguće je da Real iznenadi Siti, s obzirom da se nalazi u odličnoj formi, ali i Siti gazi svoje protivnike, pa su im šanse male.

Svakako, biće još jedna zanimljiva poslastica duel između Zidana i Pepa Gvardiole.

Propast Barselone

Šta tek reći za Barselonu?

Šokantan poraz od Osasune u 37. kolu kod kuće sumirao je sezonu katalanskog tima.

Sve više deluje kao istina tvrdnja da kada Lionel Mesi ode iz Barselone ili ode u penziju, da će katalonski tim biti u ozbiljnom problemu.

Ispustili su titulu, iako su ove sezone imali konstantno prednost, ispali su u četvrtfinalu Kupa, nisu osvojili Superkup Španije, a jedina nada ostaje im Liga šampiona, gde ih očekuje revanš meč osmine finala protiv Napolija (1:1).

I ako prođu Napoli, sledi im duel sa Bajernom iz Minhena, a nije se dobro završilo prošli put kada je Barselona bila u problemu, a Bajern u punoj snazi (7:0 ukupno, odlazak Gvardiole).

Trener

Imali su problema sa trenerom, konačno su otpustili Valverdea u januaru, koji je dve sezone zaredom ispuštao prednosti od 4:1 i 3:0 u revanš mečevima četvrtfinala i polufinala Lige šampiona.

Pravo je čudo bilo kako je izdržao do tada, a na njegovo mesto došao je Kike Setijen.

Uz dužno poštovanje gospodinu Setijenu, ne može tu bivši trener Betisa mnogo da promeni.

Pojačanja

Nisu tokom leta prodali neke bitne igrače, a zaradili su 129.000.000 evra, što je dobar posao.

Međutim, potrošili su 273.000.000 evra.

Doveli su Antoana Grizmana i ponovo prave istu grešku kao sa Kutinjom, pošto Francuz igra van svoje pozicije i ne pruža partije kakve je pružao u Atletiko Madridu i reprezentaciji Francuske.

Smatran je za jednog od najboljih na svetu, a sada se u Barseloni gleda kao treća opcija i praktično nema uticaja na ekipu, što je katastrofa, kada imate takvog igrača u timu.

Frenki de Jong je odlična kupovina i to je otprilike to.

Nisu imali rezervnog napadača, pa su doveli Martina Brajtvajta iz Leganesa.

Kako se uopšte ulazi u sezonu bez rezervnog napadača!?

Suares se povredio i došao je napadač Leganesa, što je može se reći smešno za klub takvog renomea.

Još problema

Barselona godinama ne može da dovede ozbiljnog štopera, pa se pored Pikea smenjuju Lengle i Umtiti, koji su daleko od štopera nalik Ramosu ili Varanu, štopera sa kojima se osvaja titula.

Pike je daleko od najboljih partija i on je bio veliki problem ove sezone, a ni u poslednje dve baš ne blista.

Sada su mladog Artura zamenili za 30-godišnjeg Pjanića i budućnost baš nije dobra za njih, kao što je slučaj sa Realom.

Osim De Jonga, Firpa i Dembelea, koji će najverovatnije i napustiti tim, niko nije mlađi od 25 godina.

Često povređeni Umtiti ima 26, Roberto 28, jedina svetla tačka je Ter Štegen koji takođe ima 28 godina...

Alba ima 31, Rakitić 31, Buskets 32, Suares 33, Pike 33, Vidal 33, Mesi 33...

Ne deluje baš da može da se napravi tim za budućnost.

Ako će Lengle, Semedo, Roberto, Firpo i ostali, pored naravno sjajno De Jonga, biti budućnost Barselone, onda tu nešto ne valja.

Videćemo kako će odraditi prelazni rok, ali ovo deluje kao ozbiljna katastrofa u najavi, u godinama koje dolaze.

Vrhunski trener i veliki novac mogu samo da pomognu Barseloni.

Moraju da stanu na kraj katastrofalnoj transfer politici, gde se u paničnoj kupovini daje 100.000.000 za neproverenog Dembelea, gde se za zvezde daje 130.000.000 miliona kako bi igrale van svojih pozicija, gde napadač dolazi iz Leganesa, bek iz Betisa, a igrači koji dolaze kao ispomoć su fudbaleri poput Kevina Prinsa Boatenga.

Postoje problemi i u svlačionici i u klubu na nekom višem nivou, ali o tome nekom drugom prilikom.

Posle izbora u Barseloni.

Nije lako biti navijač Barselone u ovim trenucima.

Marko Đinđić (Džezmenski)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu