Poslednji put kada je Partizan pobedio Zvezdu na "Marakani" bio je šampion

Fudbaleri Partizana u predstojećem 172. večitom derbiju pokušaće da prekinu dugi niz mečeva bez pobede na stadionu "Rajko Mitić".

MB
Podeli
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Poslednji put Partizan je kao gost slavio pobedu nad Zvezdom 3:1, u prvenstvenom duelu 18. aprila 2017. godine.

Strelci svih golova na toj utakmici bili su stranci – Ričmond Boaći je pogodio mrežu Partizana, dok su Leonardo u dva navrata i Tavamba doneli veliko slavlje navijačima crno-belih tog dana.

Ekipa Marka Nikolića je te sezone dva puta savladala večitog rivala.

To je bila i poslednja sezona u kojoj je Partizan osvojio titulu.

Sedam godina nemoći na "Mitiću"

Od tada, odigrano je devet večitih derbija na stadionu Zvezde i ne samo da crno-beli nisu uspeli da ponove izdanje iz 154. derbija nego više nijednom nisu uspeli da odnesu "čitav plen".

Izgubili su pet puta u tom nizu, a četiri meča završena su bez pobednika.

Nemoć Partizana u komšiluku poslednjih godina ogleda se i u činjenici da crno-beli četiri prethodna derbija nisu postigli gol na našem najvećem stadionu.

Dva od pomenuta četiri meča Zvezda je rešila rezultatom 2:0, jednom je bilo 1:0, dok je jedan meč završen bez golova.

Može ovaj niz neuspeha, svakako, pobuditi defetističke misli u glavama igrača Partizana pred novi derbi u komšiluku ali isto tako može predstavljati dodatni motiv da se, konačno, prekine loša serija.

Karakter igrača Partizana biće u subotu na velikom testu.

Malo ko je uopšte mogao i da pretpostavi da će tim iz Humske čekati drugi derbi sezone kao lider, nije bilo ni mnogo onih koji su se mogli opkladiti na pobedu Partizana u prvom odmeravanju snaga sa Zvezdom jesenas, pa stoga ni uspeh na terenu šampiona, ako ga ostvari Duljajev tim, sigurno ne bi potpao pod kategoriju iznenađenja.

Duljajev tim podseća na Nikolićev

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Poslednjih devet derbija na Marakani
Crvena zvezda – Partizan 0:0
Crvena zvezda Partizan 2:1
Crvena zvezda – Partizan 1:1
Crvena zvezda Partizan 2:1
Crvena zvezda – Partizan 0:0
Crvena zvezda Partizan 1:0
Crvena zvezda Partizan 2:0
Crvena zvezda – Partizan 0:0
Crvena zvezda Partizan 1:0

Tadašnji i aktuelni tim Partizana imaju određenih podudarnosti, mogu se povući paralele između ekipe koje je vodio Marko Nikolić i ove koju vodi Igor Duljaj.

Sada je, kao i tada, najbolji igrač ekipe Brazilac.

Nekad Leonardo, danas Saldanja: prvi je rešio oba derbija u šampionskoj sezoni, a njegov sunarodnik je, za sada, jednom "srušio" najvećeg rivala.

Saldanja je na dobrom putu da nastavi nisku Brazilaca koji su dizali trofej sa Partizanom, pošto je ta čast već pripala Leonardu da Silvi Souzi i pre toga Kleversonu Gabrielu Kordovi Kleu.

Upadljiva je, takođe, još jedna sličnost koja povezuje dva tima – tadašnji trener Marko Nikolić i sadašnji Igor Duljaj imaju identične "frizure".

Podsetimo, Partizan se pobedom u 154. derbiju tada poravnao sa Zvezdom na tabeli šest kola pre kraja dok će ovog puta imati priliku da pobegne večitom rivalu četiri boda sedam kola pre kraja trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu