Superliga Srbije sa 10 klubova – šta se čeka?

Svedoci smo, konačno, nagoveštaja jačanja fudbalskih centara u Srbiji međutim i dalje se ne dešava mnogo toga na planu reorganizacije samog takmičenja kako bi se esencija kvaliteta grupisala u elitni rang.

MB
Podeli
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Famoznih 16 klubova Superlige ostaće, do daljeg, srpski standard iako tek nekolicina od tog broja ispunjava najviše kriterijume za učešće u najjačem fudbalskom takmičenju.

Jedni nemaju adekvatan teren, drugi kvalitet, treći nemaju ni jedno ni drugo, četvrti nemaju ni stadion koji ispunjava minimalne standarde za igranje najvišeg ranga.

I tako je godinama.

Kvalitet je razvodnjen na 16 lokacija a razum prosto nalaže da bi smanjenje broja učesnika na 12 ili još bolje na 10 klubova dovelo do značajnog kvalitativnog iskoraka.

Sada, više nego ikad, moralo bi se diskutovati o prelasku na sistem lige sa manjim brojem učesnika.

Proteklih nedelja, za one kojima je promaklo, odigrano je nekoliko vrlo zanimljivih utakmica u kojima se akteri nisu zvali Zvezda i Partizan.

Uspon Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Napredak i Novi Pazar priredili su publici dopadljiv, vrlo sadržajan meč (3:1), za uživanje, gotovo pa nezaboravan meč, i to pred rekordnim brojem navijača pod Bagdalom. Imalo se, ruku na srce, šta i videti iako, naravno, ovde ne govorimo o vrhunskom kvalitetu fudbala.

Svakako, dobra polazna tačka i primer kako mora biti svakog vikenda. Suština je da bi više ovakvih utakmica mogli gledati svakog vikenda u istom kolu da postoji liga u kojoj će igrati samo odabrani, najbolji.

Fenomenalan period živi fudbalski Kragujevac.

Radnički
je vezao je pet pobeda i svaku domaću utakmicu Dudićevog tima prati sve veći broj navijača na "Čika Dači".

Novi Pazar je u nedelju konačno dočekao povratak navijača na tribine, posle pet meseci, ali ne i prvu prolećnu pobedu.

Klub sa Jošanice jeste u krizi ali to ne menja utisak o tome da galopira ka cilju koji se zove Evropa. Otuda je letos preurđen stadion, otuda zvučna pojačanja u vidu Ljajića, Sume, Šćepovića...

Vojvodina, nekada treći najbolji klub Srbije, svakako je i dalje treći najvažniji po tradiciji, rezultatima, pokušava svim silama da pronađe svoje mesto u novouspostavljenom poretku u kojem, iza Zvezde i Partizana, glavnu reč vode TCS i Čukarički.

Tri kluba iz Beograda – dovoljno

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Beograd daje tri važna aktera superligaške scene – dovoljno.

Uz Zvezdu i Partizan, Čukarički je stekao reputaciju najvažnijeg prestoničkog kluba, posle večitih. Brđani su sada već dugi niz sezona klub koji nosi etiketu najstabilnijeg, onaj koji iz godine u godinu ide samo napred. Konstatno pri vrhu.

U međuvremenu, TSC se pojavio kao "dar sa neba" za Superligu.

Nije bilo potrebno previše vremena da se sačeka njihov uticaj na kvalitet takmičenja - klub iz Bačke Topole je na nacionalnom nivou treća najvažnija fudbalska sredina.

Buđenje Napretka, Novog Pazara i Radničkog 1923 je više nego evidentno.

Od ova tri kluba postoje jasni nagoveštaji prelaska na viši stepen organizacije na svim nivoima.

Subotica i Niš su u stagnaciji. Radnički je, zapravo, u poniranju ali je kao važan centar juga njegovo prisutvo potrebno u eliti. Ne može se, ipak zamisliti najjače takmičenje bez kluba sa Čaira.

Hrvati primer

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Od zemlje koja je dva puta bila viceprvak sveta sigurno se ima mnogo toga videti, naučiti, pa i preuzeti kada je u pitanju rukovođenje i organizacija fudbalskog takmičenja.

Hrvati, kao što je poznato, već duže od decenije igraju sa deset klubova u elitnom rangu.

Iz godine u godinu HNL liga nudi sve bolji i zanimljiviji sadržaj za navijače. Privlačnija je svima, pa i sponzorima (potpisan početkom sezone rekordan ugovor o TV pravima).

Baš je aktuelna sezona možda i najbolji primer one prave neizvesne borbe, ujednačene pre svega, kada se pogledaju samo rezultati vodećih timova na tabeli.

Šampion Dinamo, primera radi, već u ovoj fazi sezone ima četiri poraza i šest nerešenih ishoda - ali je i dalje u igri da bude prvi na kraju sezone.

Ekipa Rijeke, prva je sa četiri poraza i pet remija, dok je Hajduk, drugoplasirani na tabeli, već pet puta poražen, a ukupno devet puta nije pobedio rivale u prvenstvu.

Jasno je da najbolji timovi hrvatske lige moraju dobro da se oznoje za svaku pobedu, čak i protiv najslabijih ekipa.

Srpska Superliga "lider" u regionu

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Malo dalje, u BiH, takođe postoje najave o smanjenju broja klubova u elitnom rangu.

Trenutno, 12 su deo najvišeg nivoa takmičenja, ali se uveliko razmišlja o skraćenju na deset ekipa.

Pominje se sezona 2025/2026. kao prva koja bi se igrala sa tim brojem klubova.

Slovenci su odavno na broju od deset ekipa u Superligi, dok Mađari, koji inače beleže velike fudbalske uspehe na klupskom i reprezentativnom planu poslednjih godina, imaju 12. Albanci su sveli elitnu na 10 ekipa...

Srpska Superliga, međutim, odbija da bude kvalitetnija priča.

Šta se čeka – to izgleda znaju samo oni koji veruju da misle dobro fudbalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu