Nedović prvi strelac Zvezde u Evroligi – za Pešića je i dalje višak

Košarkaš Crvene zvezde Nemanja Nedović nije se našao na spisku selektora Svetislava Pešića za mečeve kvalifikacija za Evrobasket.

Podeli
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

* Pešić: Hteli smo i Tristana, ali... VIDEO

Povreda, ovog puta, nije razlog što Zvezdin adut neće biti sa reprezentacijom.

Posle svega što se dešavalo uoči Svetskog prvenstva prošle godine, ovakva odluka Pešića, za mnoge, ipak nije veliko iznenađenje.

Nedović je, sećamo se, malo pre puta na Mundobasket obavio razgovor (na lično insistiranje) sa selektorom i izneo svoje argumente o tome kakva bi trebalo da bude njegova uloga u timu, a gde mu je, s druge strane, predočeno da neće imati takvu ulogu kakvu je zamislio.

U prevodu, suvišan je u zamislima Pešića. I tada je bio, a to je i dalje.

Neposredno pre objavljivanja konačnog spiska putnika za Filipine pozdravio se sa reprezentativnim drugovima i tim potezom je, deluje, sam sebe isključio iz narednih akcija nacionalnog tima.

Od tada, čini se, selektor ne razmišlja o Nedoviću kao opciji za reprezentaciju – pokazuje to i poslednji spisak igrača na koje računa za mečeve kvalifikacija za Evrobasket protiv Finske i Gruzije.

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

* "Većina gleda samo Zvezdu i Partizan, takvi smo kakvi smo" VIDEO

Zanimljivo je bilo da u Pešićevom obraćanju novinarima, niti od druge strane (od novinara), nije bilo ni govora o igraču koji sa svim svojim igračkim karakteristikama i te kako još može da bude od koristi reprezentaciji.

Naravno, Pešićeva vizija o tome kako Nedović može da pomogne Srbiji i Nemanjina vizija o tome kako on može da doprinese su u koliziji i to je ono zbog čega je i došlo do razlaza.

Vreme će pokazati da li su Nedoviću zatvorena vrata reprezentacije dok je Pešić selektor ili ćemo, možda već na Olimpisjkim igrama, videti Nemanju u ulozi koja mu se nametne i koju je u stanju da prihvati.

Nedović pruža više nego dobre partije u poslednje vreme.

Prvi je strelac Zvezde u Evroligi sa 13,7 poena u proseku po utakmici, napadački daje veliki doprinos crveno-belima, međutim, njegov sveukupan profil nije u skladu sa viđenjem koje selektor ima o njemu kao delu slagalice u reprezentaciji.

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

* Mitrović o ulozi kapitena: Šokirao sam se, ovde niko ne priča o Partizanu i Zvezdi VIDEO

Pešić jednostavno veruje da Nemanja nije dovoljno dobar da bude deo grupe koja od svakog pojedinca traži da se sto posto podredi kolektivu.

Nedović je svoj razlaz sa reprezentacijom i neslaganje u stavovima sa Pešićem letos obrazložio rečima iz kojih se moglo zaključiti da nije rekao poslednju reč u reprezentaciji već da je to samo trenutna situacija sa kojom mora da se pomiri.

"Moj odnos prema dresu, zemlji i reprezentaciji za koju sam igrao sa ponosom i bez ikakvih rezervi tokom cele karijere – nikada nije bio sporan. Zbog toga, i kako ne bi bio nikakvih mistifikacija u javnosti, osećam obavezu da objasnim zašto više neću biti deo reprezentacije koja ide na Svetsko prvenstvo. Pred sebe sam uvek postavljao najviše ciljeve, ali kako su pripreme koje sam dočekao kao i uvek sa radošću odmicale, uvideo sam da sam daleko od željenog nivoa forme, potrebnog za ovakvo takmičenje i za naš tim. Uz sve to, nažalost se nisam snašao u ulozi koja mi je dodeljena i samim tim nisam mogao da dam maksimalan doprinos nacionalnom timu. Pošto je interes reprezentacije i većine ispred bilo kakvog interesa pojedinca, svoje razmišljanje sam iskreno saopštio i selektoru Svetislavu Pešiću kome sam vrlo zahvalan na ukazanom poverenju. Momcima i selektoru želim svu sreću i mnogo uspeha na Svetskom prvenstvu i verujem da će nas obradovati", napisao je tada Nedović.

I veliki rezultat Srbije na Svetskom prvenstvu na neki način je još više udaljio Nedovića od reprezentacije jer Pešić tek sada nema nameru da "remeti" bazu igrača koji su uzeli srebrnu medalju.

A sedmorica momaka iz Manile su u timu koji počinje kvalifikacije za Evrobasket.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu