Zvezdina deca su budućnost drugih klubova

Neoprezno, trener Crvene zvezde Vladan Milojević nedavno je konstatovao da su Zvezdina deca budućnost kluba smetnuvši s uma da to izgovara baš u danima kada klub prodaje najtalentovanije tinejdžere Kostu Nedeljkovića i Jovana Mijatovića.

Podeli
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Zvezda je u međuvremenu završila oba transfera i na svojoj najvrednijoj deci zaradila veliki novac (više od 20 miliona) i time uskratila zadovoljstvo navijačima da dvojicu supertalenata gledaju makar još neko vreme u voljenom dresu.

Jedva da su "potrajali" jednu sezonu.

Floskula toliko puta izrečena u Ljutice Bogdana, a u praksi uglavnom neostvarena - da su Zvezdina deca budućnost kluba - dobija potpuno drugačiji smisao kada se malo bolje sagleda stvarnost.

Kada je to izjavio, u tom momentu aludirajući na učinak i gol još jednog poletarca (spremnog za izlog) Jovana Šljivića u prijateljskoj utakmici na Kipru, Milojević je naravno mislio kao i svaki zvezdaš što misli i što bi voleo da se ostvari - da će Zvezdini klinci danas/sutra, u skorijoj budućnosti biti nosioci igre prvog tima.

To je želja, to je nada, to je smisao i budućnost koju bi klub morao da obezbedi odabranim juniorima, i na to se misli kada se čuje da su Zvezdina deca njena budućnost - ali realnost piše drugačiji scenario za Zvezdinu decu.

Mijatović zvanično u Njujorku – Zvezda oborila klupski rekord VIDEO

Pre samo nekoliko meseci Jovan Mijatović i Kosta Nedeljković bili su budućnost kluba, a danas već prestaju da nose tu etiketu - pred njima jeste lepa budućnost, ali u nekom drugom klubu.

Obojica su preko noći postali Zvezdina lepa prošlost. Doduše, Nedeljković će se kaliti na "Rajku Mitiću" do kraja tekuće sezone.

Iako je Milojević bio nedvosmislen, njegova se izjava može dvojako tumačiti u svetlu poslednjih transfer dešavanja na Marakani.

Pravo značenje reči "Zvezdina deca su budućnost kluba" zna se koje je - ulaganje u omladinsku školu iz koje će se kao na traci ređati igrači za seniorski pogon i biti njegov oslonac. Većeg zadovoljstva po klub, po navijače od toga, nema.

Stvarnost, ipak, kaže da su Zvezdina deca zapravo nezvanični naziv projekta koji isključivo služi da klub profitira nakon što iz svog sve masovnijeg pogona "izbaci" na scenu mladog igrača.

Zvezdina deca, dakle, jesu njena budućnost kao što kaže Milojević, kao što to papagajski ponavljaju na Marakani, ali nazovimo stvari pravim imenom: njihovom prodajom Zvezda sebi obezbeđuje budućnost - ovo je na kraju najtačnija formulacija krilatice "Zvezdina deca su budućnost kluba".

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Prodaja Mijatovića i Nedeljkovića je koliko iznuđen čin, toliko je i tržišno opravdan.

Zvezda, svima je jasno, mora servisirati velike tekuće troškove, ima tu i nagomilanih dugova, a pod dva, i da je na "zelenoj grani" sa finansijama teško da bi i tada odbila unosne ponude za dvojicu najtalentovanijih igrača.

Neke se prilike jednostavno moraju odmah iskoristiti.

Da, postoji i ono treće - obojici bi cena porasla za koji milion kroz godinu dana.

Međutim, Zvezda ipak nije htela da ide u taj rizik, jer je novac, očito, preko potreban da se "lakše diše" na Marakani.

Postavlja se, na kraju, ključno pitanje - koliko se dece mora prodati da bi prestala potreba da se ona dalje prodaju?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu