Rekreativne pripreme Partizana i Zvezde

Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan završili su zimske pripreme koje su im poslužile tek toliko da se sklone od beogradske zime.

Podeli
Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Na Kipru, gde su se večiti spremali za ono što ih čeka u Superligi, utisak je, nisu pronašli ni blizu adekvatne uslove i rivale da održe željeni takmičarski ritam.

I jednima i drugima manjkalo je ozbiljnih provera na osnovu kojih bi oba trenera bolje mogla da provere što se imalo proveriti, uigrati novajlije, uključiti ih u rad kroz realne situacije u igri, još bolje sinhronizovati linije tima, poboljšati efikasnost itd.

Ovako, sa protivnicima koji su daleko od ozbiljnog fudbala treneri oba tima nisu mogli da steknu drugačiju sliku od one koje su imali do sada.

Sve je delovalo kao rekreativni izlet za naše najbolje klubove. Pravog izazova nije bilo. A sport je upravo to – svakog dana podizanje letvice sopstvenih mogućnosti.

Kipar je, podsetimo, bio alternativna lokacija za pripreme pošto se, prema preporuci, odustalo od tradicionalne baze Antalije, gde su večite čekali bolji uslovi, bolji tereni i ono najvažnije – raznovrsniji protivnici višeg ranga.

U Pafosu, Zvezda i Partizan testirali su trenutne mogućnosti sa ekipama koje spadaju u najniži ešalon evropskog fudbala. Sparignovali su sa daleko slabijim od sebe, pa neki napredak, makar i najmanji, nisu mogli da očekuju.

Foto: FK Partizan
Foto: FK Partizan

* Igor Duljaj: Sami se sećate šta je bilo pre šest meseci VIDEO

Partizan je, podsetimo, u Turskoj već imao zakazane jače provere, trebalo je da igra sa moskovskim CSKA, danskim Vejleom, mađarskim Ujpeštom i ukrajinskim Šahtjorom, a umesto toga, posle promene lokacije, Duljajev tim je sparingovao protiv lučanske Mladosti, kiparske Aja Nape i bugarskog Boteva iz Vraca.

Generalnu proveru trebalo je da odradi sa još jednim kiparskim timom, malo poznatim AEZ Zakakijem iz Lomasola, trenutno 11. timom tamošnje lige, međutim ni vreme, kao ni bolji protivnici, nije poslužilo crno-bele, pa je meč otkazan.

Pozitivno u svemu jedino je bilans Partizana na te tri utakmice – tri pobede uz gol razliku 9:0.

Zvezda, takođe, nije imala protivnike koji bi iz nje izvukli maksimalan broj obrtaja.

Srpski šampion je, isprva, trebalo da putuje u Katar i tamo bi radio uz ruski Zenit, u planu je bilo i odigravanje nekoliko jakih provera protiv ruskih i turskih klubova.

Takve pripreme bi već imale smisla. Kako je i Zvezda morala da se povinuje poreporuci – završila je na Kipru.

Crveno-beli su tamo igrali protiv lučanske Mladosti, kiparskog drugoligaša Hlorake, pretposlednjeg tima mađarskog prvenstva Zalaegeršega i za kraj, u generalnoj probi pred start sezone, bugarskim Botevom, ekipom koja se nalazi u donjem delu tabele u svom šampionatu.

Protivnici su bili takvi da se i Šerif Endiaje mogao konačno istaći (dva gola Bugarima).

Za razliku od Partizana, Zvezda je uspela da odigra "generalku", doduše nije je završila zbog preteranog naboja među igračima i tuče koja je eskalirala, pa je meč prekinut.

Večiti, dakle, ni generalne provere nisu odradili onako kako su želeli, kao ni kompletne pripreme. I to je pošlo naopako.

Utisak je da se sa Kipra vraćaju neobavljena posla.

Sreća u ovoj ne tako srećnoj okolnosti po naše timove je činjenica da će na proleće igrati samo domaći šampionat koji kvalitativno ne odskače previše od ranga rivala sa priprema pa su tom smislu ove pripreme bile baš po meri za ono što čeka Zvezdu i Partizan uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu