Sadik vs. Mbape, Sitiju "lako", goreće Napulj

Žreb parova osmine finala Lige šampiona doneo je dva špansko-italijanska okršaja i priliku Sitiju da "osveti" eliminisane komšije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/Jesus Diges
Foto: EPA-EFE/Jesus Diges

Parovi osmine finala LŠ:
Porto – Arsenal
Napoli – Barselona
Pari Sen Žermen – Sosijedad
Inter – Atletiko Madrid
PSV Ajndhoven – Borusija Dortmund
Kopenhagen – Mančester siti
Lajpcig – Real Madrid
Lacio – Bajern Minhen

Pari Sen Žermen ima mnogo razloga za brigu iako im pred plasmanom u 1/4 finale stoji "netraktivni" Real Sosijedad, jedan od četiri španska kluba u nokaut fazi.

Klubovi sa Pirineja su najborjniji u eliminacinoj fazi elitnog takmičenja gde će ih predstavljati Real, Barselona, Atletiko Madrid i pomenuti Sosijedad.

U prilog dominaciji Španaca je i činjenica da su sva četiri kluba koja su prošla dalje, prošli kao prvoplasirani u svojim grupama, samim tim i povlašćeni na žrebu koji im je danas dodelio naredne protivnike.

Španiju je u ovosezonskoj Ligi šampiona predstavljala i Sevilja, koja je potpuno podbacila, završila grupu bez ijedne pobede mada im je to najmanji problem naspram svega drugog što ih je snašlo ove sezone.

U analizi parova 1/8 finala zato i krećemo od Španaca - najprijatnijeg iznenađenja od svih predstavnika La Lige Real Sosijedada. Podatak da je ekipa Imanola Alguasila prošla grupu sa Interom, Benfikom i Salcburgom, sasvim jasno slika snagu ovog tima.

Baskjici su pritom bez poraza završili takmičenje u grupnoj fazi - treneru njihovog rivala Luisu Enrikeu i to je sasvim dovoljno za maksimalnu mobilnost.

Ofanzivna osovina Kubo, Ojarzabal, Berenečea, Mendes, uz opasnog Umara Sadika, nikako nisu bez šansi protiv Pari Sen Žermena koji je, podsetimo, tek u drugom poluvremenu psolednjeg meča grupen faze izborio osminu finala.

Jasno je da će Sosijedad najviše pažnje morati da obrati na Mbapea, Dembelea, zvezdu u usponu Zaira-Emerija, i mada PSŽ nije više tim prepunjen zvezdama ima adute da ide do samog kraja ovog puta.

Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca
Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Perjanice španskog fudbala Real, Barsa i Atletiko pomešanih osećanja čekaju naredne duele.

"Kraljevski klub" je, utisak je, prošao bolje od dva najveća rivala u La Ligi, mada će to tek moći da se konstatuje kada osete snagu Lajpciga.

Nemci su ovdašnjoj publici dobro poznati, sa dve autoritativne pobede pokazali su Zvezdi gde joj je mesto, u međuvremenu su stabilizovali formu u Nemačkoj (treći) i sa reputacijom ekipe u usponu idu na megdan najtrofejnijem klubu na svetu.

Realu briga mogu biti samo povrede.

U nedelju su na duže vreme ostali bez Alabe (kidanje ligamenata kolena), Vinisijus će još neko vreme biti van stroja, još nekolicina igrača je u proteklom periodu psoećivala klupsku ambulantu i jasno je da će zdravstveni bilten u određenoj meri uticati na ishod dvomeča.

Ipa, Real je apsolutni favorit ovog duela.

Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO
Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

U duplom španskom-italijanskom duelu Barselona ide na Napoli, a Atletiko na Inter. Ovo su dva možda i najatraktivnija dvomeča osmine finala.

Barsa vs Napoli je sudar aktuelnih prvaka svojih država, ali posrnulih, koji će, kako stvari stoje, teško odbraniti tron osvojen prethodne sezone. Otuda će sve resurse usmeriti da što više pruže u Ligi šampiona.

Važno je u pogledu ishoda mečeva, ne samo ovog, pomenuti i januarski prelazni rok kao bitan faktor, i mada je zimski transfer period mirniji nego letnji valja očekivati doselekciju onih najjačih klubova.

Barselona trenutno "kuburi" sa efikasnošću, Levandovski kao da polako posusatje što španski mediji danima potenciraju kao glavni razlog zbog kojeg Katalonci sve više zaostaju za Realom i Đironom. Ni odbrana ne blista - ukazuju na to i poslednja dva poraza (Đirona i Antverpen) u kojima je Ćavijev tim primio čak sedam golova.

Barsi, na primer, nedostaje napadač razbijač, profil igrača koji poseduje naredni rival u Ligi šampiona. Viktor Osimen igra, moguće, poslednju sezonu u Napoliju, kojem je doneo titulu, ali je gladan evropske potvrde. U sadejstvu sa Hvičom Kvarachelijom čini, možda, i najubitačniji napadački tandem u Evropi.

Barsu, otuda, čeka pakao na "Maradoni", ali i kod kuće u izjednačenom dvomeču koji može rešiti jedna lopta, jedan potez, jedan gol.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI
Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Prvi mečevi su na programu 13, 14, 20. i 21. februara naredne godine, dok će se revanši igrati 5, 6, 12. i 13. marta.

Titulu brani Mančester siti, a ovosezonsko finale na programu je 1. juna na londonskom "Vembliju".

Tvrđe že biti između Atletika i Intera.

"Neroazuri" su bili najveća "mina" u nepovlašćenoj grupi klubova na žrebu na koju su, na kraju, nagazili Madriđani. Jasno, očekuje se "simeoneovska" taktička postavka Atletika mada to može biti i samoubistvo protiv ovakvog šampiona Italije.

Inzagijev tim je u krugu favorita za osvajanje Lige šampiona, na kraju krajeva radi se o finalisti prethodnog ciklusa Lige šampina s tim da "neroazuri" sada deluju još jači.

Vodeći nemački klubovi su solidno prošli, Bajern svakako boje od Borusije.

Bavarci će na Lacio koji nema tradiciju uspeha u Ligi šampiona, Sarijev tim su mnogi priželjkivali na žrebu, svakako i Bajern čija bi eliminacija u ovoj fazi, od ovakvog rivala, bila senzacija.

A senzacionalno igra i PSV, koji može biti iznenađenje čitave sezone Lige šampiona. Za sada, igra fenomenalno. Podatak da je u holandskom šampionatu prvi sa 16 pobeda u 16 utakmica uz gol razliku 56:6 mnogo toga govori o kvalitetu ekipe Petera Boša, čoveka koji je u delu svoje karijere vodio narednog rivala u Ligi šampiona.

Borusiju čeka izuzetno komplikovan zadatak protiv svog bivšeg trenera i trenutnog vladara holandskog fudbala.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Najviše sreća pri žrebu imao je aktuelni prvak Evrope Mančester siti - četvrtfinale će tražiti protiv Kopenhagena.

Gvardiolin tim, ruku na srce, ne blista, poslednjih mesec dana su najgori rezultatski period u eri katalonskog stručnjaka i da se meč sa Dancima igrao kroz koji dan, možda bi mogli da gvoorimo o šansama Skandinavaca.

Ovako, kada se Siti bude kompletirao, sa Halandom, De Brujneom, uz izvestan uspon forme koji će uslediti teško da Kopenhagen, koliko god su sjajni ove sezone, mogu i okrznuti vladara engleskog i evropskog fudbala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu