Zvezda u LŠ – promašaji i pogoci

Fudbaleri Crvene zvezde završili su takmičenje u grupi Lige šampiona za sezonu 2023/2024. sa samo jednim bodom, gol-razlikom 7:15 i kao najslabiji tim grupne faze.

MB
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Ovo i ovakvo elitno takmičenje, poslednje u ovom formatu, je viši nivo fudbala za bilo koji srpski klub ma koliko da se (na Marakani) svake godine pomeraju granice ulaganja u igrački kadar.

Gubitnički je završeno, ali je bilo i "malih pobeda" za crveno-bele. Najveći, ne i jedini Zvezdin dobitak u mečevima sa najvećima su njeni poletarci: Kosta Nedeljković (17), Jovan Mijatović (18) i nešto stariji Vladimir Lučić (21).

Evropa ih je upoznala. Sada je na Zvezdi da ih ne stavi u izlog i ne rihvati prvu ponudu koja naiđe.

Post festum Zvezdinog merenja sa najboljim timovima Starog kontinenta može stati u jednu konstataciju – neispunjena visoka očekivanja, Baharova "lutanja", i pregršt propuštenih prilika.

Klinci, trio pomenutih gore, su najjači utisak ove evropske priče. Njihov uspon, borba, želja i talenat koji su pokazali, njihova sportska drskost, mogu biti smernica daljeg rada kluba koji se do sada, uglavnom, maćehinski ophodio prema "biserima" ali bi to sada, baš zbog Koste, Jovana, zbog Vladimira, i zbog onih koji nadolaze, trebalo da prestane.

Oni su sadašnjost i budućnost ekipe koja je na prekretnici evropskih težnji – to nisu Šerif, to nije Olanjinka, to nije Kraso i gomila preplaćenih stranaca.

To moraju biti Zvezdini školarci.

"Pružili su mi dobar otpor", rekao je mladi Mijatović nakon što su ga pitali kako je podnosio duele sa iskusnijim, jačim defanzivcima Mančester sitija u sredu uveče na oproštaju od Lige šampiona.

Tako mlad, a već tako kuražan. To je mentalitet pobednika i poruka za sve - tako razmišlja igrač Zvezde ma ko bio sa druge strane.

Liga Evrope prava mera

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Liga šampiona se i ovog puta pokazala kao bauk za najbolji srpski tim. Stigla je kao nagrada za dobre rezultate prethodnh sezona. Jeste Zvezda iskrvarila da bude tu gde je danas, ali nemojmo se zavaravati da je crveno-belima samo zato i mesto među najjačima, iako je Zvezda najjača "od ere Barija".

Srpski šampion jača iz godine u godinu, svakog dana u svakom pogledu, ali će evropska elita, ovakva kakva je, još dugo biti Mont Everest za klubove van lige najjačih zbog nepresušnih finansijskih resursa kojima ovi raspolažu. Ostaće zauvek nedostižna bilo kom klubu iz ovog okrajka Evrope.

Kada evropski prvak Siti, desetkovan, sa klincima rastrčanim na "Marakani" postigne tri gola bez previše muke, mnogo toga bude jasno gde smo mi a gde su oni, najbolji i najbogatiji.

"Važno je učestovati", ne bi smela da bude parola Zvezde ma gde igrala, ali je baš to njeno glavno obeležje kada se nađe u elitnom društvu i to je ono što kvari utisak svaki put kada se podvlači crta učešća Zvezde među najjačima.

Finansijski, Liga šampiona Zvezdi donosi mnogo: UEFA novac, ozbiljne ostale, pridružene prihode, spektakl za spektaklom, evropsku prepoznatljivost, ali isto tako Liga šampiona proždire sve koji nisu spremni da se nose sa tolikom količinom superiornosti na terenu.

Zvezda je to osetila na svojoj koži. Biti u ringu sa alama je jednako izazovno koliko ume biti neprijatno kada se desi spoznaja o nedokučivoj moći titana sa druge strane.

Otuda i pitanje – šta je Zvezdina mera? Da li je to Liga šampiona ili je to ipak Liga Evrope? Želje su jedno, mogućnosti nešto drugo. Kuda usmeriti crveno-beli brod da mirnije plovi, sigurno, bez trubulencija, da se takmiči i bude konkurentan iz godine u godinu, da jača sa onima koji su isti i približni rang.

Bahar i Šerif razočaranja

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Žuti karton koji su navijači Zvezde pokazali Baraku Baharu zbog neubedljivih igara ekipe u Superligi sada, posle niza utakmica, kao da ima bleđu nijansu.

Za to, opet, nije odgovoran Izraelac već večiti rival Partizan koji je "zastao" i dozvolio Zvezdi da ga sustigne na tabeli.

Mada, tek će derbi sa Partizanom odrediti dalji put Izraelca na klupi Zvezde. Pobeda bi verovatno naterala navijače da "očiste Baraka" od kartona za prolećni deo sezone.

Bahar, ipak, nije letos pompezno angažovan da se taktički nadmudruje sa superligaškim kolegama iako mu je to u opisu posla važna stavka - njegov zadatak bio je da ekipi donese iskorak u Evropi.

Da li je u tome uspeo? Odgovor je lak – nije.

Ne treba biti previše mudar da bi se zaključilo zbog čega je sve pošlo naopako po Zvezdu sa Izraelcem. Nije, doduše, sve njegova krivica, ali je kao najodgovorniji za igru i rezultate on taj koji podnosi izveštaj.

Bahar je mnogo puta "lutao" u sastavljanju ekipe, traženju pozicija igračima, i to je Zvezdu mnogo koštalo.

Na kraju, njegov učinak u klubu sveo se na dve utakmice, dva meča odluke sa Jang Bojsem u kojima je Zvezda pokazala mnogo toga ali je i propustila još više. Ti mečevi doneli su i spoznaju da je najskuplje plaćeni napadač Šerif Endiaje zabluda ljudi koji su ga doveli da bude "špic" broj jedan, ispred Krasoa, Mijatovića.

A Šerif je sve vreme "pucao ćorcima". U Bernu je te večeri "upropastio" crveno-bele i sebi verovatno oborio cenu za još koju stotinu hiljada evra. I laicima se slika o Šerifu prilično iskristalisala - u pitanju je igrač limitiranih napadačkih mogućnosti.

Od njega, na papiru najboljeg i najskuplje plaćenog, Zvezda je imala nula golova.

Hvang pun pogodak

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Sjaj u tunelu neostvarenih želja Zvezde zove se In-Beom Hvang.

Kakav igrač, kakav trkač i kakav majstor fudbala nosi dres Crvene zvezde. Korejac je jedini opravdao visoka očekivanja. Trči kao da je na motoru, i tako iz utakmice u utakmicu, neumorno.

Da ste igrač protivničkog tima nikakmo vam ne može biti svejedno kada vam neko poput Hvanga non-stop diše za vratom ili ga morate juriti 90 minuta.

Hvang je Zvezdin najbolji igrač - i zato košta koliko košta.

Kada bi Zvezda mogla da priuštiti sebi još četvoricu, petoricu igrača poput Hvanga, da može njega da multiplicira u svlačionici, druga bi se pesma pevala. Za tako nešto srpski klub mora imati budžet od 50 miliona...

Biće ga teško zadržati na leto.

Bez Hvanga ovaj tim je 20% slabiji, sporiji, manje izdržljiviji, manje borbeniji. Kada Korejac ima loptu u nogama ekipa kao da dobija infuziju vitamina. Za utehu navijačima ostaje to što će ga gledati najmanje do maja u superligaškim okvirima. Pa neka uživaju.

Toliko o Zvezdinoj još jednoj evropskoj epizodi, u društvu najboljih.

Za klub je bila neuspešna, za Šerifa, Bahara takođe, nisu se proslavili ni neki od kojih se očekivalo mnogo više, ali je za neke druge aktere ovog tima bila i uspešna - mlađariji Nedeljkoviću, Mijatoviću, Glazeru, Hvangu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu