Od kolevke zapadne civlizacije do zemlje huligana

Fudbalske lige Turske i Grčke trenutno su u prekidu jer huligani prave pakao sudijama.

MB
Podeli
Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

U Grčkoj su arbitri od pre nekoliko dana u bojkotu zbog pretnji smrću jednom od njih, a u Turskoj se desio fizički napad na arbitra od strane predsednika kluba, zbog čega je prvi čovek države Redžep Tajip Erdogan suspendovao sva takmičenja.

Kao da se teško nasilje sa trusnog grčkog navijačkog tla poput zaraze prenelo preko Egejskog mora pa se i jednako temperamentni Turci ponašaju ratoborno kao Grci. Čudno, jer nijedan Turčin ne želi da u bilo čemu bude sličan Grku.

Ipak, vrela krv, tako slična grčkoj, čini svoje i sa Turcima. Pomešajte adrenalinski naboj sa fudbalskom strašću, pojačan rivalstvom klubova, i lako ćete doći do zaključka da je turski huligan, ipak, isti kao Grk, tačnije kao grčki huligan.

Huligan je uvek i bilo gde - huligan.

Otuda je Erdogan, da ne bi bio kao Grčka, prekinuo fudbalsko takmičenje jer želi da pokaže da je Turska, za razliku od Grčke, spremna da preduzme odlučne, radikalne korake da se stane na put fudbalskom nasilju.

"Sport znači mir i bratstvo. Sport je nespojiv sa nasiljem. Nikada nećemo dozvoliti da se nasilje dešava u turskom sportu", poručio je Erdogan u noći velike sramote.

Foto: EPA-EFE/Abdurrahman Antayali
Foto: EPA-EFE/Abdurrahman Antayali

Čak je i za euforične Turke sklone emotivnijem shvatanju fudbala i za njihove obrasce ponašanja na stadionima, ono što se desilo u ponedeljak uveče na stadionu "Erjaman" u prestonici Ankari bilo previše - toliko da je predsednik države morao da reaguje.

Tamo je nasilje na stadionu poprimilo novu dimenziju - predsednik Ankaragučua, političar i nekadašnji član Skupštine Turske Faruk Koča, oparen od besa, utrčao na teren nakon meča njegovog tima protiv Rizea i pesnicom nokautirao sudiju sa FIFA bedžom Halila Umuta Mierea.

"Utakmice u svim ligama su odložene na neodređeno vreme
", rekao je odmah posle incidenta predsednik Fudbalskog saveza Turske Mehmet Bujukekši.

"Ovo je noć sramote", konstatovao je nakon svega.

Meč je završen rezultatom 1:1, gosti su do boda stigli golom u sedmom minutu nadoknade i to je Kočua, ali i dvojicu njegovih saradnika, obuzelo besom i nagnalo ih da se zalete na sudiju.

Ostaće zabeleženo na stranicama srama da su posle pesnice Koča u lice sudije, dvojica njegovih jurišnika nogama u telo i glavu šutirali nesrećnog arbitra dok je ležao na travi.

Nezapamćeno.

Sva trojica su ekspresno uhapšena i teško da će se igde ikad na bilo koji način više baviti fudbalom.

Mračno doba fudbala u Grčkoj

Foto: EPA/PANAGIOTIS MOSCHANDREOY
Foto: EPA/PANAGIOTIS MOSCHANDREOY

Koliko god slučaj iz Ankare delovao zastrašujuć za prosečno gledalačko oko, u poređenju sa nasiljem koje je preplavilo grčki fudbal poslednjih godina - i ne prestaje - je čaj od kamilice.

U Grčkoj je nastupilo mračno doba fudbala.

Listi incidenata nema kraja. Da ne premotavamo poslednjih nekoliko godina, jer bili bi nam potrebni kilometri redova, pošto je samo u ovoj bilo toliko uznemirujućih događaja da je UEFA, da je htela, mirne duše konačno mogla da uradi nešto po pitanju Grka kada već država nije u stanju da se izbori sa narastajućim nasiljem.

Nove "antihuliganske" mere na fudbalskim stadionima grčka vlada je uvela u ponedeljak - zbog teškog incidenta ne na fudbalskoj već na odbojkaškoj utakmici između Panatinaikosa i Olimpijakosa.

"Sve utakmice grčkog fudbalskog prvenstva igraće se iza zatvorenih vrata do 12. februara“, objavio je portparol grčke vlade Pavlos Marinakis. Reakcija Superlige, tačnije njenog čelnog čoveka (kažu i najmoćnijeg čoveka grčkog fudbala), gazde Olimpijakosa Evangelosa Marinaikisa, posle uvedenih mera vlade bila je takođe radikalna - podneo je ostavku na mesto predsednika te organizacije.

Zabrana prisustva navijača na svim stadionima u Grčkoj je još jedan od brojnih pokušaja vlade da se zaustavi nasilje koje prati grčki sport.

Ovakva odluka je nastupila kao posledica nasilnog incidenta, još jednog u nizu, koji se dogodio pre nekoliko dana kada je jedan policajac teško povređen u neredima koji su pratili odbojkašku utakmicu Olimpijakosa i Panatinaikosa u Atini,

Tom prilikom desetak policajaca je povređeno, uz pomenutog teže povređenog kolegu koji je pogođen brodskom raketom (?!). U neredima je uhapšeno najmanje 400 huligana.

Čak i ovakav užas zbog sportske priredbe nije najgori koji se dogodio ove godine na ulicama Atine.

Navijač AEK-a Mihalis Kacuris ubijen je letos u tuči sa huliganima zagrebačkog Dinama, uboden je oštrim predmetom i iskrvario je na licu mesta. Istraga koja se i dalje vodi protiv vinovnika masovne tuče, i DNK nalazi koji su obavljeni, pokazali su da je nesrećni Kacuris, izgleda, stradao od ruke svojih saboraca sa tribine.

Pretnje smrću pekinule prvenstvo

U zemlji neobuzdanog nasilja bilo je samo pitanje vremena kada će loše stanje prerasti u još gore - desio se prekid prvenstva.

Odsvirale su ga sudije.

Razlog bojkota najboljih grčkih arbitara su opasni uslovi u kojem obavljaju svoj posao, jer su često su na meti fizičkih i verbalnih napada navijača.

"Grčke i strane sudije su stalna meta i žrtveni jarci", kazale su sudije u otvorenom pismu javnosti.

Rekli su da dobijaju pretnje, trpe nasilje - ali sve to prolazi nekažnjeno.

"Zbog toga smo odlučili da nećemo suditi u utakmicama, počevši od narednog vikenda (minuli vikend, prim. aut), dok nam se ne osiguraju sigurni uslovi“, napisale su sudije u otvorenom pismu javnosti.

Ovaj" krik" sudija nastupio je nakon što je njihovom kolegi Anastasiosu Papapetruu prećeno smrću nakon burnog meča između Volosa i Olimpijakosa, završenog rezultatom 2:2 (meč igran 3. decembra).

Papapetru je u 18. minutu isključio fudbalera gostiju Panajotisa Recosa, a dosudio je penal za domaći tim. Moraitis nije iskoristio penal, pošto je njegov udarac zaustavio golman Olimpijakosa, ali se lopta se odbila do Moraitisa koji je ipak pogodio mrežu gostiju.

Olimpijakos je izjednačio iz penala, da bi potom domaći ostali bez isključenog igrača u 12. minutu nadoknade vremena. Volos je u nastavku poveo iz drugog penala u 51. minutu, gosti su izjednačili tri minuta potom, a potom im je poništen gol u 61. minutu.

Poništen im je još jedan - u 90. minutu kada je El Kabi zatresao mrežu. Posle intervencije iz VAR sobe rezultat 2:2 je ostao na snazi.

Zbog nepovoljnog razvoja situacije po niihov tm navijači Olimpijakosa izazvali su nerede i prekid meča - bacili su suzavac na teren pa je glavni sudija prekinuo utakmicu i poslao igrače u svlačionicu.

Nije dugo prošlo, na svom telefonu dobio je poruke uznemirujće sadržine. Pretnje smrću prijavio je policiji, kolege su se solidarisle i objavile da neće kročiti na teren dok im se ne bude garantovala bezbednost.

I čuveni Stiv Benet digao ruke od Grka

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

U danima koji su usledili, predstavnici sudija održali su niz sastanaka sa najvišim fudbalskim zvaničnicima, ali i sa visokim predstavnicima vlade Grčke.

Izneli su sedam zahteva koji im moraju biti ispunjeni kako bi se vratili na posao.

Jedan od zahteva je da im se obezbedi prisustvo policajca u svlačionici, i to svim sudijama na svakoj utakmici, a još jedan bitan zahtev je da mogu da odbiju da sude - čak i ako budu delegirani - ako se tome protive ili iskažu negodovanje klubovi kojima su delegirani da sude (zbog ranijih loših iskustava sa tim sudijama).

Sudijska organizacija Grčke se godinama bori sa ogromnim pritiscima koji dolaze sa raznih strana.

Poslednji udarac ova organizacija doživela je u septembru ove još jedne burne godine za grčki fudbal kada je dotadašnji šef Sudijske komisije, proslavljeni engleski arbitar Stiv Benet, podneo ostavku.

Kao razlog naveo je mešanje FS Grčke u njegovu odluku da domaće sudije dele pravdu na derbiju Panatinaikosa i AEK-a.

Poznato je da mečeve visokog rizika u Grčkoj, duele između najvećih atinskih i solunskih klubova, sude strane sudije već dugi niz godina, upravo po dogovoru najuticajnijih klubova Olimpijakosa, Panatinaikosa, PAOK-a, AEK-a i Arisa, uz saglasnost Superlige, međutim to, očito, ne doprinosi smirivanju tenzija.

Grčki klubovi za svoje najvažnije mečeve, ipak, ne dobijaju strane sudije najvišeg ranga, obično su to arbitri koji nemaju previše evropskog iskustva, i stoga Grci nisu najzadovoljniji ni kvalitetom arbitara koje im je UEFA dodelila.

Svojim arbitrima, očigledno, najmanje veruju.

Paljenje kuća metoda zastrašivanja

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Da je stanje u grčkom fudbalu zapravo zona sumraka iz koje nema izlaza svedoči i niz napada na sudije, njihove porodice i imovinu.

Naime, 16. novembra ove godine, nepoznati počinioci pod velom noći ubacili su kanistere sa benzinom unutar lokala koji je u posedu sudije Andreasa Gamarisa, u atinskom kvartu Peristeri.

Objekat je brzo planuo, vatra sa proširila i na stan iznad lokala u kojem se nalazila porodica arbitra koja je spas morala da potraži na krovu.

Gamaris je poslednji put delegiran za meč Olimpijakos - PAOK (2:4), bio je četvrti sudija, međutim ne postoje bilo kakve indicije da bi njegov profesionalni angažman mogao biti motiv napada.

Pre osam godina nepoznati počinioci na sličan način su poslali pretnju tadašnjem prvom čoveku sudijske komisije Jorgosu Bikasu. Sumnjalo se tada da je Bikasova kuća u odmaralištu u Halkidiju uništena u napadu fudbalske mafije.

Grčka vlada je i tada prekinula fudbalsko prvenstvo na neko vreme.

Danas, skoro deceniju kasnije od tog događaja, malo toga se promenilo: i dalje nasilje odnosi pobedu nad zdravim razumom u Grčkoj.

Kolevka civlizacije danas je zemlja u kojoj caruju huligani.

Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu