Zvezdi pobeda u Humskoj polako postaje opsesija

Došao je, konačno, red i na 171. večiti derbi koji se igra na mestu gde Zvezda već dugo ne ume da očit kvalitet i dublji "roster" naspram rivala materijalizuje pobedom.

Podeli
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Poslednji put crveno-beli su savladali Partizan kao gosti 27. februara 2016. godine.

Od tada, svaki Zvezdin tim je bio samo jači i skupoceniji od prethodnog. Padali su pred crveno-belima i važni evropski klubovi – setimo se samo Liverpula, slavili se veliki rezultati, titule osvajale u nizu, uspostavljena je dominacija u Srbiji, krunisana čak i zvanjem "svetskih prvaka" po broju mečeva bez poraza na svom terenu, ali sve to vreme nedostajala je jedna stvar, navijačima vrlo važna – pobeda u najbližem komšiluku.

Humska je i u eri najveće dominacije crveno-belih ostala neosvojiva za šampiona.

I tako je poslednjih sedam godina.

Čak ni tim koji je senzacionalno pobedio Liverpul nije mogao više od boda na terenu najvećeg rivala te sezone (1:1).

Zvezda, doduše, retko i gubi u Humskoj. Podela bodova je najčešći ishod poslednjih godina na terenu najvećeg rivala, ali navijači Zvezde, ovakve Zvezde – najjače, najorganizovanije u poslednje dve i po decenije, traže više u godinama kada je igrački ekipa upadljivo kvalitetnija od Partizana.

S punim pravom se nadaju slavlju u Humskoj i ovog puta.

Posle svakog od prethodnih derbija u komšiluku, od te 2016, gotovo svaki put navijači Zvezde su imali utisak da je njihov tim, bio on pod prvim Milojevićem, pa drugim, ili pod Stankovićem, jednostavno morao bolje, kvalitetnije, da je morao srčanije, i najviše od svega što misle da je morao - ofanzivnije.

Iz Humske navijači Zvezde dugo nisu otišli ozareni, ispunjeni, i to je sada već postao trend kada je Partizan domaćin.

Svi derbiji u Humskoj od poslednje pobede Zvezde 2016.
Partizan – Crvena zvezda 1:0 (152. derbi)
Partizan – Crvena zvezda 1:1 (156. derbi)
Partizan – Crvena zvezda 1:1 (158. derbi)
Partizan – Crvena zvezda 2:0 (161. derbi)
Partizan – Crvena zvezda 1:1 (163. derbi)
Partizan – Crvena zvezda 1:1 (165. derbi)
Partizan – Crvena zvezda 1:1 (168. derbi)
Partizan – Crvena zvezda 0:0 (170. derbi)

Kako godine prolaze, a pobeda u Humskoj nikako da dođe, želja da se konačno slavi na terenu najvećeg rivala polako se pretvara u opsesiju za crveno-bele.

Ta činjenica stvara i određeni pritisak na šampiona jer osim borbe za prestiž, potrebno je da Baharov tim pobedom još više pobegne Partizanu i mirnije dočeka nastavak sezone.

Podsetimo, derbi koji je bio zakazan za septembar, pa odložen zbog ubistva trojice Srba u sukobu na Kosovu, trebalo je da sudi naš najbolji arbitar Srđan Jovanović, međutim usledila je reakcija iz Zvezde i poruka da neće doći na derbi ako pravdu bude delio Jovanović.

Na kraju, zbog tragičnih dešavanja, utakmica je pomerena, zakazan je novi termin, a samim tim morao je da se delegira novi glavni arbitar.

Sudijska organizacija poverenje je ukazala Nenadu Minakoviću.

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Partizan je poslednjih sedam godina uspešno branio svoje dvorište.

Ni "najbolja Zvezda još od Barija", kako je u svojim nastupima Zvezdan Terzić umeo da veliča ekipu – ne aktuelnu, već prošlosezonsku – ni takva Zvezda nije bila bolja od "najslabijeg Partizana", kako su često crno-beli etiketirani poslednjih godina.

Danas, Partizan ne deluje nimalo kvalitetnije od nekih prethodnih godina (Evropa je pokazala gde je Partizan trenutno), dok Zvezda, iako značajno pojačana minulog leta, nije zabeležila iskorak u Evropi.

U Superligi je, ipak, daleko ispred konkurencije. U seriji je pobeda i sa liderske pozicije čeka večiti derbi.

Zvezda je podigla standarde poslednjih godina, uredovila je učešće u grupama evro takmičenja, otuda je i navijački apetit porastao te je pobeda nad večitim rivalom postala nešto što se podrazumeva, ali to se, ipak, ne dešava.

U sredu je nova prilika da crveno-beli opravdaju epitet najboljeg tima u državi na mestu gde poslednjih godina nikako da pokažu da su najbolji tim u državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu