SMS i Mitrović – da li će Srbija da "strada" zbog Arabije?

Prelaskom u Saudijsku Arabiju, nosioci reprezentacije Srbije od naredne sezone igraće u nižem rangu fudbala.

Podeli
Foto: STARSPORT
Foto: STARSPORT

Narodski rečeno prešli su sa konja na magarca. Doduše ovaj magarac nosi tovar zlatnika u bisagama.

Sergej Milinković-Savić
već donosi konkretne stvari za tim, a sada će to da radi u tandemu sa Aleksandrom Mitrovićem pošto je ovom Fulam konačno odobrio da ode.

U ligi koja je "preko noći" postala liga o kojoj se najviše priča skoro toliko kao da druge i ne postoje, i dva srpska reprezentazivca pronašla su svoje mesto.

I njihovi ugovori ukrojeni su u "najveći budžet za fudbal svih vremena".

Dakle, tandem nosilaca reprezentativnog fudbala u najzrelijim godinama igraće tamo gde mogu da igraju sa 60-70 posto svojih kapaciteta, tehničkih, fizičkih, taktičkih.

Sporiji će im biti puls u Saudijskoj Arabiji nego u najjačim ligama Evrope, to je sigurno. Saudijska liga nije tvrda Serija A, nije ni blizu toga, nije ni brza holandska Eredivizija, a tek nije tempom nabijena, zahtevna Premijer liga.

I najvažniji saudijski trofej ne vredi ni kao najmanje vredan evropski. Saudijska liga je za većinu važnih evropskih igrača završni čin karijere, uvertira pred penziju. Makar je to bilo tako do ove godine.

Prioriteti se menjaju s godinama

I dalje je igranje u Saudijskoj Arabiji naspram najjačih liga relaksirajući nivo fudbala protiv igrača od kojih, njih barem 90%, nisu igrali van Saudijske Arabije.

To znači da nisu ni igrali fudbal na najvišem nivou. To dalje znači da ne mogu da pruže izazov onome ko traži izazov.

Tandem Srba ga, očito, više ne traži. Drugi su ciljevi postavljeni. Prioriteti se menjaju sa godinama.

SMS i Mitrović će u Saudijskoj Arabiji biti onaj drugar na terminu koji sa pola gasa postigne pet golova, podeli još toliko asistencija i ne umori se.

Tandem reprezentativaca će da se potvrđuje – protiv slabijih od sebe. Da, tamo je Ronaldo, tamo je Benzema, stigao je i Nejmar, stigla su još neka poznata imena, stižu i dalje, ali Saudijska Arabija je i dalje fudbalska meka samo za one kojima je primaran novac u velikim količinama.

Tamo nema kvalitativnog napretka za igrače koji streme najviše. Barem ne još. Tamo ideš da uzmeš veliki novac. Dobra je stvar, možda, što neće biti teške borbe tamo, duela "u meso", time je i rizik od povreda manji.

Neće zaboraviti da igraju fudbal, ali...

Na papiru bi to trebalo da je tako. Imaće ih Piksi zato fit za svaku akciju koju bude zvao. Tu može da odahne.

Za sve drugo, videće, uostalom, kada na red dođu najvažnije bitke u kvalifikacijama za EURO 2024 – da li će dobiti najbolje verzije ove dvojice fudbalera?

Šta to znači za njih i šta to znači za Piksija kada na red dođe reprezentativna akcija?

Neće zaboraviti da igraju fudbal ali definitivno nije isto kada ispred sebe imate britke italijanske i engleske štopere koji vas teraju da izmislite potez ili nekog saudijskog poluigrača kojeg izbacite iz igre prvom fintom u mestu.

Da li će to biti onaj isti SMS i onaj isti Mitrović kao pre odlaska u Saudijsku Arabiju?

Da li su konsultovali Piksija pre nego što su prešli u Saudijsku Arabiju i da li je uopšte bilo potrebno tako nešto da urade?

Šta ako se još neki "orao" odluči da svoje fudbalsko znanje naplati u Saudijskoj Arabiji?

Piksi nema šta da im zameri

Foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©
Foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©

Možda kvare Piksiju planove prelaskom u niži rang fudbala. Svaki selektor želi najbolje igrače na najvišem nivou, u najjačim ligama.

Tu su, na kraju krajeva, i postali ono što jesu danas. U Saudijskoj Arabiji fudbaler neće postati bolji igrač nego što je bio, samo će postati bogatiji nego što je bio.

Selektor je igrao u Japanu onda kad je mogao u Evropi, pa ne verujemo da ima bilo šta negativno da kaže protiv saudijskog aranžmana svojih aduta mada moguće da mu se sada javlja pomisao da gubi esenciju kvaliteta.

Kad je mogao jedan Kristijano Ronaldo, ko je SMS, ko je Mitrović, da ne prihvate takav karijerni put. To je ona finansijska prilika koja se nudi jednom u životu.

Prosto, nema im se šta prigovoriti, učinili su veliku stvar za svoje porodice i za sebe u finansijskom pogledu.

Za fudbal, ipak, teško.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu