Ovde će se prvi put igrati grupna faza UEFA takmičenja VIDEO

Fudbaleri Ki Klaksvika sa Farskih Ostrva priredili su senzacionalan, istorijski rezultat plasmanom u 3. kolo kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia.rs
Foto: Profimedia.rs

Posle Ferencvaroša, eliminisali su i prvaka Švedske Haken (nakon penala), a poslednja prepreka pred plej-ofom Lige šampiona im je norveški Molde.

Apsolutni heroj ne samo Ki Klaksvika nego dosadašnjih kvalifikacija za sezonu 2023/2024. godinu je napadač Farana Arni Frederiksberg (31), momak po kome bi vrlo lako uskoro neka ulcia ili neki trg na Farskim ostrvima i u ovom gradu mogli da ponesu naziv.

Jer šta je uspeo Arni da priredi u dvomećima sa Ferencvarošem i Hakenom još dugo će se prepričavati.

Podsetimo da je "Klaksvíkar Ítróttarfelag", kako se u originalu piše ime ovog kluba i u prevodi znači jednostavno "Klaksvík Sports Club" u oba meča kod kuće, i sa Mađarima, i sa Šveđanima, odigrao bez golova, i da je plasman ostvario zahvaljujući partijama u gostima.

Farani su senzacionalno tukli Ferencvaroš usred Budimpešte 3:0, a onda su i Hakenu dali tri gola, doduše i primili su tri, ali su na penale prošli dalje.

Od šest golova koliko je u ta četiri meča postigao Ki Klaksvik - pet su delo pomenutog Arnija Frederiksberga. Dva je dao Ferencvarošu, a het-trik je postigao u Geteborgu, od kojih jedan u produžetku, za 3:3 čime su gosti obezbedili penal seriju.

Frederiksberg je bio nemilosrdan i sa penala - pogodio je kao prvi izvođač u seriji jedanaesteraca koja je odvela Farane u 3. kolo kvalifikacija ze elitno evropsko takmičenje.

Da je Andersen živ, još sutra bi uvrstio fudbalsku senzaciju sa Farskih Ostrva u svoja probrana dela.

Plasmanom u treću rundu kvalifikacija za evropsku elitu Ki Klaksvik je uspeo što nijedan klub iz ove zemlje nije nikad - igraće grupnu fazu nekog UEFA takmičenja.

Dakle, ako to ne bude Liga šampiona, biće Liga Evrope, a u najgorem slučaju sleduje im igranje u Ligi Konferencija - koja je već obezbeđena.

Svoje utakmice ekipa igra na stadionu "Đumpira" kapaciteta 2.000 mesta.

Međutim, Ki će evropske utakmice u nastavku sezone najverovatnije igrati u prestonici Torshavnu jer njegov stadion ne ispunjava standarde UEFA.

Igraće na stadionu kapaciteta 6.500 mesta koji je veći od populacije Klaksvika.

Teško je dokučiti domete ove ekipe čiji rezultat sam po sebi jeste senzacionalan ako se ima u vidu da je u pitanju tim iz zemlje apsolutnih fudbalskih autsadjera, ali kada se pogledaju oba dvomeča (Ferencvaroš i Haken) onda će svaki naredni rival morati da se dobro pozabavi analizom tih mečeva ako želi da prođe bolje od Mađara i Šveđana.

Na kraju krajeva, Ki Klaksvik je u četiri meča uspeo da ostane neporažen od rivala protiv kojih je "na papiru" bio otpisan.

Klaksvik je inače drugi po veličini grad na Farskim Ostrvima, posle Trošavna, i tipično je ribarsko mesto, mada su Farani fudbalski fanatici, gotovo zaluđenici za najpopularniji sport.

Drugi po popularnosti sport ovde je rukomet, ali ni prići nije fudbalu.

Sada, sa uspehom Ki Klaksvika euforija je dostigla neverovatne razmere i tek će se o fudbalu pričati kako se bude bližila naredna utakmica. Dotle, navijači će slaviti opijeni ovim podvigom fudbalera - baš kao što su slavili nedavno, uz baklje i pesmu, prilikom dočeka ekipe iz Mađarske.

Ne sme se zaboraviti da je deo velikog uspeha Farana i Srbin Deni Pavlović koji već četiri sezone nosi dres ovog kluba i jedan je od najvažnijih aduta ekipe svih ovih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu