Počinje Superliga – Zvezda je favorit, koliko mogu ostali?

Danas startuje Superliga Srbije u kojoj je Crvena zvezda jedini kandidat za titulu. U Ljutice Bogdana su već upisali sedmi uzastopni trofej.

Miloš Bogovac
Podeli
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Ako je Zvezda srpski Bajern, a teži da to postane kako je to samouvereno, nedavno uočio direktor šampiona Zvezdan Terzić, Partizan u takvom pogledu na stvari, sada, ovako beznadežan, otprilike je berlinska Herta - posrnuli velikan.

U momentu kada kreće nova fudbalska sezona u Srbiji klub iz Humske je "na aparatima" – tačnije na agregatu.

Zato će ponovo crno-beli biti u autsajderskoj poziciji u šampionskoj trci. Ova koja kreće biće možda i najizvesnija od svih prethodnih.

Trka koja je, za crno-bele, u startu izgubljena. Koliko je to samo demorališuća činjenica. Kad i kapiten tima, najiskusniji Natho, ravnodušno konstatuje da "Partizan ima 1% šanse da osvoji trofej", čemu onda da se nadaju i oni najtvrdokorniji navijači.

U takvom ambijentu Fubalski klub Partizan dočekuje početak nove sezone.

Foto: Starsport.rs/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport.rs/Pedja Milosavljevic

Ipak, i pored poražavajućeg stanja u Humskoj i neprijatnih situacija koje se tamo nižu, na 70 kilometara od Autokomande desila se (ne)fudbalska priča leta.

"Slučaj Kolubara" sve nas je podsetio u kolikom smo mi zaista problemu, koliko duboko smo zaglibili, ne samo u tome kako shvatamo sport, već kao društvo, kao sistem.

Koliko smo moralno podbacili.

Lazarevčani su se, podsetimo na to još jednom, našli na stubu srama zbog nameštanja utakmice iz prethodne sezone, na šta je FSS-u ukazala UEFA. Usledila je pravna borba kojoj je, na kraju, morao da arbitrira i Sportski sud u Lozani.

Epilog ove, još jedne, mučne epizode u srpskom fudbalu je krajnje kontroverzna eliminacija Lazarevčana iz lige i iz Zajednice klubova Superlige i Prve lige.

Kolubara je izbačena u treću ligu, doduše poslednja vest glasi da će biti "pomilovana" igranjem Prve lige.

Dosad smo raznorazne afere i skandale imali u toku sezone, loše suđenje, saopštenja i slične remetilačke faktore, a sada smo doživeli i to da skandal bude uvertira za početak Superlige.

Navijači će zaobilaziti stadione u širokom luku

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Fudbalskim žargonom rečeno, FSS, Superliga i Kolubara su svojim postupcima postigli novi autogol po imidž srpskog fudbala.

I onim najupornijim navijačima je, valjda, jasno o čemu je ovde reč pa je isto tako jasno kakav će odgovor biti kada krene sezona.

Imaće preča posla nego da idu na utakmice, to je sigurno.

Baš zbog slučajeva kakav je bio sa Kolubarom, i onih od ranije, sličnih i učestalih, te raznih toksičnih pojava, navijača i pravih ljubitelja fudbala sve je manje na tribinama stadiona elitnog ranga. Fudbal se u Srbiji ionako ne igra zbog njih.

Navijači će u većem broju verovatno posećivati samo dve lokacije - Ljutice Bogdana i novopazarski stadion.

Pazarci, uzred, imaju da se pohvale renoviranim objektom koji će od naredne sezone, našminkan i doteran, ponovo moći da primi gledaoce u punom kapacitetu.

"Grobari" su najavili bojkot dokle god se stanje u Humskoj ne promeni tako da ćemo do daljeg, kako stvari stoje, sa ovog stadiona gledati samo sablasne prizore.

Istorijski dan za Donju Trnavu - u selu se igra Superliga!

Superliga se ove sezone neće igrati ni na jednom od tri nova stadiona koji su završeni ove godine (Leskovac, Loznica, Zaječar) i pitanje je kada ćemo na ovim objektima gledati superligaški fudbal.

Ono što je možda najmanje bilo očekivano, čak je potpuno neverovatno, to je da će se Superliga, zahvaljujući kragujevačkom Radničkom, igrati u selu Donja Trnava na sportskom kompleksu "Pampas", koji su Šumadinci odredili kao lokaciju za domaćinstva.

Stadion "Čika Dača" postao je neupotrebljiv, u planu je totalna rekonstrukcija, pa će Radnički do završetka radova igrati na pomenutom terenu, na radost nekoliko stotina meštana ovog sela.

Superliga, parovi 1. kola

Subota
18:55 Spartak - IMT
18:55 Čukarički - Radnički Niš
21:00 Voždovac - Javor
21:00 TSC - Partizan

Nedelja
18:55 Napredak - Železničar
18:55 Novi Pazar - Radnički 1923
20:00 Crvena zvezda - Vojvodina

Ponedeljak

18:00 Mladost Lučani - Radnik Surdulica

Uskoro će krenuti i renoviranje stadiona Čukaričkog koji će, ipak, imati uslove da ugosti protivnike na Banovom Brdu, s tim da će evropske mečeve igrati u Leskovcu.

U planu je postavljanje podloga sa hibridnom travom na svim stadionima čime bi se znatno unapredila sama igra i kvalitet iste mada je pitanje kada će se pristupiti realizaciji tog projekta.

Trenutno, tu vrstu "tepiha" imaju samo TSC i odnedavno Crvena zvezda.

I ove sezone ćemo, kao i mnoge ranije, imati klub koji će kao domaćin utakmice igrati na terenu drugog kluba. U pitanju je novajlija u ligi IMT, koji će u debitantskoj sezoni u eliti biti domaćin na terenu SC Stadion, koji je u vlasništvu FK Voždovac.

Drugi novajlija u ligi, Železničar iz Pančeva, za razliku od Novobeograđana, dočekaće najbolje ekipe Srbije na svom stadionu koji je u međuvremenu obimno preuređen, proširen mu je kapacitet, postavljeni semafori, VIP lože, čitava jedna tribina, pa sada ispunjava minimalne uslove za takmičenje.

Koliko mogu ostali?

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

TCS, Čukarički, Vojvodina, ova tri tima pre svih, igraće važnu ulogu i pitaće se mnogo toga u poretku iza nedodirljive Crvene zvezde, dok je Partizan potpuna nepoznanica.

Pritom, nisu se crno-beli proslavili u aktuelnom prelaznom roku, stigla su pojačanja koja ne ulivaju mnogo poverenja kod navijača i otud opravdana briga za konačan ishod sezone.

Partizan u prva dva kola igra protiv dva rivala u borbi za Evropu, najpre gostuje u Bačkoj Topoli (TSC), potom dočekuje Vojvodinu i epilog ta dva meča mogao bi da pokaže u kom pravcu će ići ova sezona za crno-bele, iako je, istina, rano za bilo kakve dugoročne progonoze.

Ostatak lige teško da može parirati pomenutom kvartetu, plus Zvezdi, koja u svakom smislu, iz sezone u sezonu, sve više odmiče konkurenciji.

Kao i do sada, ništa spektakularno se ne može očekivati od ekipa poput niškog Radničkog, kao i onog kragujevačkog, te Voždovca, Radnika, Lučana, Napretka, Javora, osim plivanja u prosečnosti i gole borbe da se održi superligaški status.

Voleli bismo da je ova prognoza pogrešna, ali sve navedeno u redovima iznad navodi na to da je pred nama još jedna sezona koja će biti sve samo ne uzbudljiva, atraktivna, neizvesna, protkana velikim utakmicama, majstorijama, poštenjem i punim stadionima.

Podsećanja radi, šampion naredne sezone neće direktno u Ligu šampiona. Taj status koji je srpska liga imala, zahvaljujući isključivo Zvezdi, trajao je samo jedno leto.

Do nekih srećnijih vremena...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu