Srbija – zemlja nameštaljki u sportu

FIBA je, poput UEFA za fudbal, putem softvera za praćenje sumnjivih rezultata obavestila KLS da je na tragu nedelu - opet crvenimo pred svetom.

Miloš Bogovac
Podeli
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Poražavajuće je, više od bilo čega, da smo prestali adekvatno da reagujemo na konstataciju o nameštanjima u srpskom sportu, jer su se toliko uredovile vesti o tome da su postale nova normalnost.

Kao dobar dan.

Tako da nas, u jeku fudbalskog "slučaja Kolubara", nije ni previše iznenadila vest da se namešta i u srpskoj košarci, o čemu je KLS izdao saopštenje i najavio borbu da se stvari izvedu na čistac.

Zasad se samo zna da je bilo manipulisanja rezultatima, ne i ko je u tome učestvovao i kada.

Svedočimo iščašenosti takmičenja u dva naša najpopularnija sporta.

Dosad je, doduše, fudbal bio glavnoosumnjičeni. Ne prođe sezona Superlige bez kazne FSS za klubove koji dogovaraju ishode utakmica. Evo već tri godine zaredom se (preblago) sankcionišu klubovi zbog, kako to vole da kažu iz Saveza, kršenja integriteta takmičenja. Grešnici se nižu. Proleter, Spartak, Novi Pazar, ove sezone i Kolubara - koja pak negira nepočinstva pa izaziva FSS na Sud za Sportku arbitražu u Lozani.

Kažu iz Lazarevca, ići će do kraja da se sačuva čast. Superliga je svakako pretrpela novi šamar, kakav god ishod bio.

Svaki put klupko nameštaljki se odmotalo nakon signala iz UEFA. Previše često im se tamo pali ta lampica sa imenom Srbija.

Šta bi da nema te kontrole, pitanje je. Zbog fudbala nas je stid.

A sada...

Sada i košarka.

Taj sveti sport, ponos, naša trofejna košarka je ukaljana na onaj najgori način na koji se to može sa sportom.

Da, i u košarci se, izgleda, igrači, klubovi i ko zna ko još, rutinski dogovaraju o ishodima mečeva. Neko će reći kako je to javna tajna, ali kad ovako saznamo, od FIBA, javno, pa se i KLS oglasi, potvrdi. Da ceo svet vidi. Tad već crvene obrazi.

Zemlja košarke, zemlja dva evroligaša, zemlja najboljeg evropskog trenera u istoriji, zemlja NBA šampiona i dvostrukog MVP najjače lige na svetu, zemlja legendi svetske košarke, zemlja basket šampiona - u toj zemlji se nameštaju ishodi košarkaških utakmica.

Može li gore od ovoga?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu