TSC bajka: Od druge lige do borbe za LŠ – za četiri godine!

Klub iz Bačke Topole je najbrže rastući fudbalski kolektiv u Srbiji. Mađarski kapital je bio pogonsko gorivo za ljude od struke koji su lansirali TSC.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Ekipa koja je 2018/2019 igrala drugu ligu, u sezoni 2023/2024 takmičiće se u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ova bajka ne dolazi iz Nemačke, nije Italija, a nije ni Francuska, ne dešava se u Engleskoj, niti Holandiji ili Belgiji, a ni u Portugaliji - Srbija ima klub na koji može da bude ponosna.

Ne treba ni pogađati, TSC je fudbalska tema dana u našoj stvarnosti.

Čast Zvezdi na još jednoj tituli koja se za ovaj klub i očekuje u ovakvoj konkurenciji, naspram nedoraslih rivala, ali ona najbolja priča, ona koja može inspirisati i druge, one manje klubove koji bi da krenu istim putem, dolazi iz Bačke Topole.

Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Nekadašnji AIK, klub u kojem su se fudbalski školovali, pored ostalih, Nikola Žigić i Dušan Tadić, preimenovan i "ribrendiran", na pogon mađarskog kapitala, dostiže najveći uspeh u istoriji.

"Viktor Orban, predsednik Vlade Mađarske, otvorio je u Bačkoj Topoli u Srbiji novu fudbalsku akademiju koju je finasirao Fudbalski savez Mađarske sa 9,5 miliona evra. Mađarska je novac uložila u bačkotopolski FK TSC gde su izgrađena četiri sportska terena, smeštaj i ostala infrastuktura, a najavljena je i obnova starog gradskog stadiona", glasila je vest iz septembra 2018. godine.

Pet godina kasnije TSC je remijem sa Vojvodinom obezbedio drugo mesto na tabeli i prohodnost u kvalifikacije za evropsku elitu.

"Europe we are coming" (Evropo, stižemo), ova poruka bila je ispisana na majicama igrača nakon meča sa Vojvodinom, tokom slavlja, i ona nedvosmisleno upućuje na to kom pravcu žele da idu u TSC.

Jasno je, ovde se neće zaustaviti. Ambicije su velike, ali realne, Apetiti rastu iz dana u dan.

Foto: Starsport/Srđan Stevanović
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

I tada, te 2018. godine kada je Orban otvarao supermoderni trening centar, bilo je jasno da je TSC nešto dobro, nešto veliko i važno, nešto što je bilo potrebno srpskom fudbalu, I nešto što će - trajati.

Klub je već počeo da ubire plodove svog rada. Brže nego što je bilo ko očekivao. U međuvremenu je sagrađen i moderan stadion, baš po meri grada i kluba. Sve deluje kao savršena priča koja se dešava negde u Evropi, a ne u učmalom srpskom fudbalskom ambijentu.

Ni najveći optimisti u TSC, gazda Janoš Žemberi i njegova desna ruka, sportski direktor Sabolč Palađii, nisu ni sanjali ovakav scenario za tako kratak period.

Ipak, ono što je dovelo klub iz Bačke Topole do najvećeg uspeha u istoriji je iznad svega i pre svega stručan i posvećen rad.

Bez znanja ne bi bilo svega ovoga čemu danas svedočimo.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Akademija "Puškaš" ima velikog udela u tome, u razvoju stručnog trenerskog kadra TSC Akademije, ona stoji i iza Fudbalskog kluba Videoton, čiji je najpoznatiji navijač upravo mađarski premijer Orban.

"Što se tiče Puškaš akademije, nekako gledamo da u ovaj naš fudbal unesemo malo drugačijeg sistema. Puškaš akademija je akademija gde je sve na svom mestu, gde sve jako lepo funkcioniše. Mi samo želimo da u takve okvire stavimo ove naše igrače, što će nam sigurno doneti još bolje rezultate. Imamo sjajnu saradnju sa Fudbalskim savezom Mađarske, ali takođe je i dobra saradnja sa FSS, od koga smo na poklon dobili jedan veštački teren manjih dimenzija koji će koristiti naši najmlađi igrači, početnici", rekao je sportski direktor TSC-a Sabolč Palađi o saradnji sa Akademijom "Puškaš".

Klub iz Bačke Topole ispisuje najlepše stranice svoje istorije i teži velikim delima.

Na redu je novi iskorak za TSC i najveći mogući izazov - kvalifikacije za Ligu šampiona.

Kako god da se završi ishdoi dvomeča sa rivalom, jedno je sigurno, klub iz Bačke Topole je tek uzleteo i nema nameru da se zaustavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu